Δεν βγήκαν σήμερα οι «άμυνες» στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 860 μονάδες ο ΓΔ με τον τραπεζικό κλάδο να υφίσταται sell off και απώλειες 4,8%. Ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρή blue chips και άμυνες από ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ. Χάθηκε κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ. ευρώ σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Δεν βγήκαν σήμερα οι «άμυνες» στο Χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική και η σημερινή συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τους αγοραστές, σε αντίθεση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, να μην προσπαθούν να συμμαζέψουν τις απώλειες κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών και στις τελικές δημοπρασίες.

Έτσι, οι πωλητές έκαναν, με σχετική ευκολία, το 4Χ4, με αθροιστικές απώλειες 2,58% για τον Γενικό Δείκτη και τετραήμερες απώλειες 7,33% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, το Χ.Α. δεν έχει “δει” θετικό κλείσιμο μέσα στις πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, με την συνολική κεφαλαιοποίηση να έχει μειωθεί κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το τελευταίο ανοδικό κύμα ήταν αποτέλεσμα, καθαρά, Τραπεζοκεντρικής ανόδου, ενώ με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Τραπεζικό κλάδο, είναι σε εξέλιξη και η διορθωτική κίνηση.

Απόλυτα αποστασιοποιημένος, στην άνοδο που προηγήθηκε ήταν ο μη Τραπεζικός 25αρης, ο οποίος δεν δείχνει διαθέσεις να παίξει τον ρόλο “αντίβαρου” στις τωρινές Τραπεζικές πιέσεις.

Ούτε λόγος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, για πολλοστή συνεδρίαση, οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να “οδηγήσουν την κούρσα, από αρχής μέχρι τέλους”, ενώ στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ελάχιστα βελτιώθηκε προς το τέλος.

Από την άλλη, ήταν περισσότερο από ευδιάκριτη η προσπάθεια των αγοραστών, να εξασφαλίσουν στον Γενικό Δείκτη κλείσιμο υψηλότερα των 857 μονάδων, κάτι που δεν κατάφεραν με τον FTSE25, ο οποίος έχασε την πρώτη σημαντική στήριξη στις 2136 μονάδες.

Αρνητικά αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι των Επαγγελματιών του χώρου, επισημαίνοντας την “ασύμμετρη” συμπεριφορά του Χ.Α. σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές, ενώ δεν ήταν λίγοι οι Αναλυτές που προέβλεπαν μείωση της μεταβλητότητας, μετά το μάζεμα των απωλειών προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, εκτιμώντας ότι το ενδιαφέρον των ενεργών traders θα παραμείνει επικεντρωμένο στην αυριανή ανακοίνωση του Οίκου MSCI αναφορικά με την αναδιάρθρωση των δεικτών, αλλά και στις μετοχές των ΕΛΠΕ (μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν), ενώ αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου η TITC (-1,75%) και ο ΟΤΕ (-0,66%).

Επιστροφή αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 1,196% η απόδοση του 10ετους).

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,08%, έναντι του -0,02% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,22 φορές, έναντι 2,71 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (-4,58%) και Πειραιώς (-4,55%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική (-4,92%) και Eurobank (-5,21%).

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, “short” γύρισαν οι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, με τα “stop” να ενεργοποιούνται με κλεισίματα υψηλότερα των 3,049, 3,138 και 0,914 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ “long” παραμένει η Alpha Bank, με το “stop” στα 1,50 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 820,65 μονάδες (-4,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 822,9 (-4,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 821,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,83%.

Αν ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει να κινείται “νότια”, ιδιαίτερα σημαντική δείχνει η ζώνη στήριξης των 800 – 790 μονάδων.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι Cenergy (+0,45%), ΔΕΗ (+0,52%), Ελ. Πετρέλαια (+1,28%), Fourlis (+0,37%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Η ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την ικανοποίησή της για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από τον Οίκο Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα, από “CCC+”, σε “Β-“ με σταθερές προοπτικές (outlook), σε συνέχεια και της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μάλιστα, ο Οίκος αναφέρει πως “η καταγραφή προόδου στη διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ, θα είναι κριτήριο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στο μέλλον”.

Από εκεί και πέρα, δεν δείχνει διαθέσεις υποχώρησης χαμηλότερα των 7,00 ευρώ η μετοχή της Lamda Development (-1,25%), αλλά ταυτόχρονα δηλώνει αδυναμία κίνησης υψηλότερα των 7,30 ευρώ, λόγω και των “πακέτων” που συνεχίζουν να γίνονται σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Στα 7,56 ευρώ έχει κατέβει το ημερήσιο “stop short”, όμως με την παρούσα δυναμική που δείχνει ο τίτλος, μάλλον δύσκολα θα προσεγγιστεί.

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση έδειξε να το “παλεύει” ο ΟΛΠ (0%), με τον τίτλο να επιδιώκει να απεγκλωβιστεί από τον “σφιχτό εναγκαλισμό” των 23,00 ευρώ. Στα 23,45 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 22,50 – 22,30 ευρώ, η πρώτη σημαντική στήριξη.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, επιμένουν πλαγιοκαθοδικά τα Πλ. Θράκης (-3,83%), επιστροφή αγοραστών στην Autohellas (+1,17%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στην ΑΕΓΕΚ (+9,43%, με “ανοιχτές” εντολές αγορών), αντίδραση στο χθεσινό -11,95% για την Λεβεντέρης (+8,57%), συνεχίζει η αναρρίχηση με ελάχιστες συναλλαγές για τον Μπήτρο (+10,32%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, λόγω επιχειρηματικών ειδήσεων, συμπλήρωσε ο Δρομέας (+6,86%).

Επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά η Ευρ. Πίστη (+3,59%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για MLS (-4,81%), Ιντρακάτ (-0,29%) και Ιντρακόμ (-2,78%), πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις για την Εβροφάρμα (-2,37%), ενώ ίσως χρειάζεται προσοχή, σε περίπτωση εκκίνησης, η Καράτζη (-1,90%).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η ασύμμετρη, σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές, συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, επιδρά αρνητικά στην τεχνική εικόνα της Αγοράς και μεταθέτει σε προσεχή χρόνο την απόπειρα προσέγγισης των 900 μονάδων. Επανέρχονται έτσι οι τιμές που αφορούν τη στήριξη του ΓΔ, με κοντινότερη εκείνη των 863 - 857 μονάδων”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο στόχος για τον ΓΔ δεν αλλάζει, παραμένουμε θετικοί για τις 900 μονάδες, χωρίς να αποκλείεται και συνέχιση της μεταβλητότητας στις επόμενες ημέρες, με στήριξη για τον ΓΔ τις 855 μονάδες, χωρίς ανησυχία. Όμοια εικόνα και για τους υπόλοιπους δείκτες με τον 25αρη να φαίνεται ότι έπιασε προσωρινά τα χαμηλά του. Ισορροπία στις Διεθνείς Αγορές, οι οποίες παραμένουν στα υψηλά τους και προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους μεταξύ εμπορικού πολέμου, αναπτυξιακής επιβράδυνσης και επιθετικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών. Με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για τις Υπηρεσίες στην ΕΕ τον Οκτώβριο, σε εταιρικά αποτελέσματα (Square, Qualcom) και στις δηλώσεις της Fed για την Οικονομία”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Ως φυσιολογική χαρακτηρίστηκε η χθεσινή ενδοσυνεδριακή διόρθωση και δεν αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα, αν και λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών, η μεταβλητότητα ενδέχεται να παραμείνει αυξημένη κατά περίπτωση. Εν πολλοίς ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις ήταν τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ σε επίπεδο προσαρμοσμένων EBITDA (€201εκατ., έναντι εκτ. €195 εκατ.), καθώς τα περιθώρια Διύλισης βελτιώθηκαν σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ σημαντική είναι και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Θετικό σημάδι η αύξηση στις εργοστασιακές παραγγελίες, που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, στην Γερμανία κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, μετά από 2 συνεχόμενους μήνες με αρνητικό πρόσημο”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Ότι δεν ανεβαίνει πέφτει. Παρά το θετικό κλίμα των Ξένων Αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τις τελευταίες συνεδριάσεις. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα διαχωρισμού της Αγοράς, με τις Τράπεζες να ενισχύουν τον Γενικό Δείκτη, την EΕΕ να λειτουργεί ως ‘αντίβαρο’ και το υπόλοιπο ταμπλώ να εκτελεί σημειωτόν, η Αγορά ‘λύγισε”, τονίζει ο Νικόλας Πετράκης.

Στην πτώση πρωτοστάτησαν οι Τράπεζες, καθότι εμφάνιζαν και τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ διάφοροι Δεικτοβαρείς τίτλοι που “μάζεψαν” τεχνηέντως στο χθεσινό κλείσιμο, εμφανίζουν και τις μεγαλύτερες απώλειες στην σημερινή συνεδρίαση.

Το ενδιαφέρον για αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται στην ανακοίνωση της Morgan Stanley, όσον αφορά τους δείκτες MSCI Greece. Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτή την αναδιάρθρωση, πέρα από αλλαγές στις σταθμίσεις, ενδέχεται να υπάρξουν προσθήκες, ή και διαγραφές.

Ήδη γνωστή είναι η μείωση της στάθμισης του ΟΠΑΠ, μετά την αύξηση του μεριδίου της Sazka Group, η οποία αναμένεται να καλυφθεί από αναλογική αύξηση των υπολοίπων συμμετεχόντων τίτλων στον δείκτη.

Όσον αφορά τις διαγραφές, στο στόχαστρο είναι η μετοχή της TITC, μετά την εισαγωγή στο Euronext, ενώ η μετοχή της Μυτιληναίος “χτυπά” την πόρτα του δείκτη, πληρώντας τις προϋποθέσεις εισαγωγής της.

Ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε στην ζώνη στήριξης των 858 μονάδων, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των σημαντικότερων κινητών μέσων όρων. Απώλεια αυτής της περιοχής θα δώσει σήμα πώλησης στο ημερήσιο γράφημα και θα την οδηγήσει, σε πρώτη φάση, στις 830 - 820 μονάδες. Χαμηλότερα το χαμηλό του Αυγούστου και ο ΚΜΟ των 200 ημερών στις 790 μονάδες, αποτελεί την σημαντικότερη κύρια στήριξη της Αγοράς.

Αντιστάσεις παραμένουν οι 880 και 900 μονάδες, που αποτελούν το άνω όριο της Αγοράς, εδώ και πολλές εβδομάδες.

Αντίστοιχη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, όπου “τσέκαρε” και αυτός την τασική στήριξη των 820 μονάδων, μετά την έντονη σημερινή πτώση. Οι 805 μονάδες θα κρίνουν την μεσοπρόθεσμη τάση του κλαδικού δείκτη, ενώ χαμηλότερα οι 780 μονάδες αποτελούν την επόμενη κομβική στήριξη. Βραχυπρόθεσμη αντίσταση είναι, πλέον, οι 860 μονάδες ενώ κύρια αντίσταση του ΔΤΡ οι 900 μονάδες.

Αν και η τάση διατηρείται ανοδική, οι Συμμετέχοντες της Αγοράς παραμένουν προβληματισμένοι για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την εικόνα της πλειονότητας των μετοχικών τίτλων να είναι “βαλτωμένη” στα ίδια επίπεδα τιμών.

Μετεκλογικά, τα όρια της Αγοράς είναι οι 790 και 900 μονάδες, που την οριοθετούν τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με τον ΓΔ να συσσωρεύει μεταξύ αυτού του εύρους τιμών.

“Τα συνεχόμενα ‘false’ σήματα αποδεικνύονται παραπλανητικά και όσον αφορά την ‘μεγάλη εικόνα’ της Αγοράς, θα θέλαμε να δούμε μια κίνηση εκτός αυτών των ορίων, ώστε να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη άποψη μεσοπρόθεσμα”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις σε Πετρέλαιο και Ευρώ.

Προσπαθεί να αντιδράσει ο Χρυσός, χαμηλότερα το Ασήμι, πέριξ των $9300 κινείται το Bitcoin.

Οι Κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας εργάζονται για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, σε βαθμό που θα επιτρέψει να υπογραφτεί προκαταρκτική συμφωνία για το εμπόριο, ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο, ωστόσο το πού θα υπογραφτεί το κείμενο, με τη σειρά του, μετατρέπεται σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με τις προτάσεις εκατέρωθεν να συμπεριλαμβάνουν από την Αλάσκα ως την Ελλάδα.

Από την άλλη, κατά 1,3% αυξήθηκαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, από τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ενισχυθούν κατά 0,1%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 5,4%, έναντι προσδοκίας για πτώση κατά 6,2%.

Με λίγο πιο γρήγορο ρυθμό αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit αυξήθηκε στις 50,6 μονάδες, από το χαμηλό εξαετίας του Σεπτεμβρίου (50,1 μονάδες). Η πρόβλεψη των Αναλυτών έκανε λόγο για 50,2.

Ο τζίρος στο Λιανεμπόριο των 19 Χωρών του Ευρώ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση και κατά 3,1% σε ετήσια. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν την ίδια μηνιαία άνοδο και ετήσια αύξηση 2,5%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Ευρώπη να προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για οικονομική κάμψη, καθώς οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της Περιοχής αυξάνονται.

Αναφέρει ότι “η ανάπτυξη στις 19 Χώρες του Ευρώ θα ‘τρέξει’ με 1,2% φέτος. Στις εκτιμήσεις του Απριλίου το Ταμείο εκτιμούσε ότι ο ρυθμός θα είναι 1,3%. Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση σε σύγκριση με την περσινή ανάπτυξη 1,9%. Το 2020 και το 2021 η ανάπτυξη του Μπλοκ θα διαμορφωθεί στο 1,4%, επίσης χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,5% και τις δύο χρονιές”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, “η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα, για πολλές δεκαετίες θα είναι το πιο σημαντικό θέμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ο ESM δάνεισε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά” δήλωσε ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors Journal).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μεταβάλλει τη δέσμη συστάσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση και μέσω της έκθεσης του άρθρου 4, προσχέδιο της οποίας έχει ήδη στείλει σε Κυβερνητικά Στελέχη, επιμένει στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολογήτου, κατάργηση της ‘μονιμότητας’ της 13ης σύνταξης που καθιέρωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και περικοπής των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, “χαμηλότερα θέτει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2020, έναντι των προβλέψεων της Κυβέρνησης, η Κομισιόν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση που θα δημοσιευτεί αύριο, η πρόβλεψη για την πορεία της Οικονομίας θα κινείται κάτω από 2,5% του ΑΕΠ, με επικρατέστερο το 2,3%, έναντι πρόβλεψης για 2,8% που καταγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Παρ’ όλα αυτά Κοινοτικές πηγές μεταδίδουν μια αισιόδοξη εικόνα, επισημαίνοντας ότι και κατά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2020”.

Συνέχεια στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, που ξεκίνησε το 2017, βλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η EBRD προβλέπει ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 2%, υποδηλώνοντας επιτάχυνση το δεύτερο εξάμηνο από το 1,5% του πρώτου εξαμήνου. Για το 2020, ο πήχης τίθεται στο 2,4%, ή 0,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 856,61 μονάδες (-1,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 860,58 (-1,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 859,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,55%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 69,5 εκατ., από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό οι Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Lamda Development.

Κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 70 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να εμφανίζουν μικρή περαιτέρω άνοδο στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.645 συμβόλαια).

Στα 14.161 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.893 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.233, 1.981 για τον Νοέμβριο και 252 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.128) κινήθηκε μεταξύ 2.116 και 2.160 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.889), Alpha Bank (6.441), Πειραιώς (3.517), ΔΕΗ (704), Εθνική (8.601), MIG (1.010), Ελλάκτωρα (631), Intralot (153), Ελ. Πετρέλαια (407), Μυτιληναίο (340), ΟΤΕ (104), ΟΠΑΠ (398), Jumbo (138).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 36.782, Alpha Bank 55.925, Εθνική 38.710, MIG 75.168, ΔΕΗ 14.464, Ελλάκτωρα 13.603, Πειραιώς 29.803, Μυτιληναίο 12.249, ΓΕΚ 10.021.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                Name of Issuer                NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 47.090.381 τεμ., (από 52.274.381 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.945.158 τεμ. (23.706.158), ΔΕΗ 6.862.750 τεμ. (6.862.750), Eurobank 57.688.629 τεμ. (57.518.775), Εθνική 20.405.660 τεμ. (20.315.282), ΟΠΑΠ 1.279.606 τεμ. (1.279.607), MIG 1.759.474 (1.759.474) Folli Follie Group 1.172.888 τεμ. (1.172.888).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v