Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street, απόν από το διεθνές πάρτι το ΧΑ. Με 12 λέξεις και σε περιγραφή των Γιάννη Μάρη και Θανάση Σταυρόπουλου, η εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα και πλήρης απόκλιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, με εμφανή την επιφυλακτικότητα από την πλευρά της πλειονότητας των ξένων funds να λάβουν θέσεις στην ελληνική αγορά μετοχών.
Τις πταίει; Σύμφωνα με αναλυτές, οι σημαντικές αποδόσεις που εγγράφουν τα χαρτοφυλάκια από θέσεις τους (κυρίως) του τραπεζικού τομέα, που σε συνδυασμό με τη δυστοκία που γίνεται εμφανής από το... μέτωπο του «Ηρακλή» καθιστά τη μείωση μέρους των θέσεων φυσιολογική όσο και αναπόφευκτη.
Οι συναλλαγές σε επίπεδα χαμηλότερα των 60 εκατ., με το μεγαλύτερο ποσοστό να πραγματοποιείται στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, ενισχύει την ανωτέρω εκτίμηση. Με τον τραπεζικό κλάδο υπό σταθερή πίεση και εμφανή την αδυναμία υπέρβασης των 900 μονάδων σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα που αντιμετωπίζεται ο κλάδος τις τελευταίες εβδομάδες, σχεδόν αμέσως μετά το ΟΚ της DG Comp στο σχέδιο του ΤΧΣ και την αδυναμία συγκεκριμένων blue chips να κάνουν την υπέρβαση, το ΧΑ δεν μπορεί να ακολουθήσει τις ξένες αγορές. Χάνεται έτσι μία μεγάλη ευκαιρία, την ώρα που ο S&P500 τείνει προς τον στόχο μας των 3.090 μονάδων, το ΧΑ να αδυνατεί να δοκιμαστεί σε επίπεδα πάνω από τις 900/905 μονάδες.
Στο χθεσινό αποκαλυπτικό του άρθρο ο Χρήστος Κίτσιος έδωσε τον έναν από τους λόγους που εξηγούν την επιφυλακτικότητα των funds για τον κλάδο-κλειδί, με τον Δ.ΤΡ καθηλωμένο στην περιοχή των 880 μονάδων.
Παράλληλα, στα περισσότερα blue chips, είναι περισσότερες οι συνεδριάσεις όπου υπερισχύουν οι πωλητές από τους αγοραστές, ενίοτε μάλιστα κινούνται με επιθετικό τρόπο. Η περίπτωση του ΟΠΑΠ είναι ενδεικτική του εγκλωβισμού ενός εκ των... βαριών blue chips για διάστημα πολλών εβδομάδων. Σε ανάλογη κατάσταση, σχεδόν, από τις μισές μετοχές/εισηγμένες του δείκτη.
Ετσι λογικά οι traders είτε ενεργούν σε επιλεγμένες μετοχές είτε... χαμηλώνουν τις βλέψεις τους σε εταιρείες με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 500 ή και των 200 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον ορισμένοι εξ αυτών έχουν στραφεί και προς αυτές τις κατηγορίες μετοχών/εισηγμένων.
Στο επίκεντρο ο ΟΤΕ, που μεθαύριο Πέμπτη ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματά του με την αγορά να ενισχύει τη long τάση του τίτλου. Μπορεί να κάνει ο... βαρύς ΟΤΕ τη διαφορά, έστω βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα και τη συνεδρίαση της Παρασκευής; Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και υπό την προϋπόθεση πως θα «γυρίσει» ο τραπεζικός κλάδος, η απάντηση είναι καταφατική.
Kαι είναι ειρωνεία, την ώρα που το GREK/ETF στη Wall Street είναι σε υψηλά 52 εβδομάδων και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Κίνα προς... άγραν επενδύσεων, στο ΧΑ να επικρατεί τέτοια μιζέρια.
Οι σκέψεις, σύμφωνα με τους FT, για άρση δασμών σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, αξίας 112 δισ., μπορεί να συντηρήσει τη long τάση στη Wall Street και στην επίτευξη του στόχου μας, για τις 3.090 του S&P 500. Αυτά για τη Νέα Υόρκη, για την Αθήνα; το ΧΑ;