Κλειδί οι τράπεζες για τον απεγκλωβισμό του ΧΑ

Γιατί η εγχώρια αγορά δεν ακολούθησε την θετική πορεία των διεθνών αγορών και το ρεκόρ στη Wall Street. Η κόπωση δεικτοβαρών blue chips και οι προσδοκίες από την προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια.

Κλειδί οι τράπεζες για τον απεγκλωβισμό του ΧΑ

Με την οριακά θετική απόδοση της τελευταίας εβδομάδος, τη μικρή διόρθωση της Παρασκευής αλλά και του long κλίματος, που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, ξεκινά -ουσιαστικά- η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street, με τον S&P500 ακάθεκτο, με νέα άνοδο 0,97% στις 3.066,91, προς τις 3.090 μονάδες, που ήταν ο εδώ και 3 εβδομάδες στόχος/πρόβλεψη μας για τον "δείκτη των δεικτών". Συνακόλουθα του κλίματος που επικρατεί στη Νέα Υόρκη, με ενδεικτική την περαιτέρω θεαματική υποχώρηση του δείκτη VIX/CBOE προς τις 12,30 μονάδες, χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Ιουλίου (ακολούθησε η δραματική επιβάρυνση του έως τις 25 μονάδες, την 7η Αυγούστου τρέχοντος) αλλά και των νέων υψηλών 52 εβδομάδων για το GREK/ETF με το... καλάθι μετοχών ελληνικών εταιρειών στα 9,98$.

Kαι όμως, εν μέσω αυτού του κλίματος, διεθνώς, στο ΧΑ «κατάφεραν» να κλείσει η συνεδρίαση (της Παρασκευής ) με αρνητικό πρόσημο, 0,25%, στις 880,36 με υψηλό ημέρας στις 882,10 μονάδες.
Αρνητική εικόνα, που διαμορφώθηκε με αξία συναλλαγών, στα 45,796 εκατ. ευρώ -από τα οποία το 48% στον τραπεζικό κλάδο και με το μεγαλύτερο τζίρο να σημειώνεται για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, στα 3,024 ευρώ.

Τεχνικά για την εβδομάδα, που ξεκινά αύριο με τον FTSE25 στην περιοχή των 2.184,18 και τον δείκτη των τραπεζών από τις 884,81 μονάδες θα κριθεί εάν η ευρύτερη περιοχή των 880 μονάδων -για τον ΓΔ- θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και εκκίνησης ενός κύκλου συνεδριάσεων με στόχευση την υπέρβαση των 900/905 μονάδων. Απαραίτητη προϋπόθεση ο τραπεζικός κλάδος να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 880/875 μονάδων.

Εστιάζω στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, καθώς έχει ενδιαφέρον όχι τόσο η... μη αναβάθμιση της οικονομίας από την DBRS, όσο οι αιτιάσεις του καναδικού οίκου αξιολόγησης για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Και αυτό την ώρα, που σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου για τις εκπρόθεσμες (με την έννοια, πως γίνονται μετά το Ο.Κ. της DG Comp) απαιτήσεις μερίδας των δανειστών (κυρίως SSM) φαίνεται να ανατρέπεται ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΤΧΣ μέχρι το τέλος του έτους.

Χωρίς άμεση ενεργοποίηση του Ηρακλή και με τους 4 συστημικούς ομίλους να ανακοινώνουν αποτελέσματα προς το τέλος του μηνός, ο Νοέμβριος προοιωνίζεται "θερμός" για τον κλάδο-κλειδί από την πορεία του οποίου θα κριθεί- εν πολλοίς- η στάση των traders και δευτερευόντως των επενδυτών τις επόμενες συνεδριάσεις.
Χωρίς συνέχιση της ανοδικής κίνησης του κλάδου (με 18,21% σε μηνιαίο και με 101,26% από την αρχή του έτους ο Δ.Τρ. ) πολύ δύσκολα το ΧΑ θα μπορέσει να πετύχει μία πειστική υπέρβαση των 900/905 μονάδων, καθώς για τα μισά και πλέον blue chips έχουν επιτευχθεί οι στόχοι (σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις τρέχουσες 880 μον. του ΓΔ).

Ο κλάδος, που παραμένει σε μεσομακροπρόθεσμο discount έναντι των δεικτών είναι ο τραπεζικός, ενώ -ακόμη- απέχει σχεδόν 12% με 13% από τα επίπεδα των ΑΜΚ του 2015. Ουσιαστικά, κυρίως, η μεγάλη απόκλιση της μετοχής της Πειραιώς (στα 3,09 σε σχέση με τα προ της προσαρμογής των 6 ευρώ) και πολύ λιγότερο για τη μικρή απόκλιση της Eurobank "ευθύνεται" για αυτό το discount. Εάν και εφ'  όσον καλυφθεί, τότε και μόνον τότε- θα είναι εφικτός του στόχου των 1.000 μον. για τον ΓΔ.

Από τα blue chips, κυρίως σε 2+3 μετοχές θα κριθεί το στοίχημα, ειδικότερα από την πορεία των Coca Cola-ΟΤΕ και των Jumbo, Mytilineos, Motor Oil.

Θεωρητικά από αυτούς τους τίτλους η Coca Cola θα παραμένει, μέχρι τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, "δέσμια" της πορείας της μετοχής της CC/HBC στο Λονδίνο, με το arbitrage να επηρεάζεται κυρίως από την συναλλαγματική διακύμανση στερλίνας/ευρώ/δολαρίου. Στα 27,46 η μετοχή,με short τάση σε διάστημα εβδομάδος και μηνός.

Για τον ΟΤΕ, στα 13,58 η μετοχή, σημαντική θεωρείται η συνεδρίαση της Πέμπτης, οπότε και ανακοινώνει τα αποτελέσματα 3μηνου/9μηνου. Μία μέρα νωρίτερα είναι προγραμματισμένη η Γ.Σ. της Jumbo, με την αγορά να περιμένει ανακοινώσεις από τον Απ. Βακκάκη.

Δεδομένης της βαρύτητας στάθμισης αυτών των 2+3 μετοχών καθίσταται προφανές, πως από την διακύμανση τους θα εξαρτηθεί η πορεία και του 25άρη είτε για πάνω από τις 2.200 είτε για χαμηλότερα προς τις 2.150/40 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επιχειρηματικού/επενδυτικού (αλλά και πολιτικού) ενδιαφέροντος τα νεότερα από τα ΕΛΠΕ. "Απιστία κατά του Δημοσίου η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠE αν υπάρχουν κοιτάσματα" προειδοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας εννοώντας, προφανώς, το ενδεχόμενο -που κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα- για πιθανή πώληση ποσοστού του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στα διαγράμματα (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) αποτυπώνονται τα σημαντικά τεχνικά σημεία για τους βασικούς δείκτες, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτό του Δείκτη Τραπεζών.

O FTSE 25 

O ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ 

 

Ωστόσο πέραν των όσων γίνονται στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, συνεχίζεται -για ακόμη μία εβδομάδα- η μόχλευση στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία είτε αιτιολογημένα, είτε επειδή κάποιο λομπάκι "σπρώχνει" μία μετοχή εισηγμένη.

Για πολλοστή εβδομάδα με σημαντικές αποδόσεις αυτών των κατηγοριών, με τον Λεβεντέρη να αντιδρά κατά 18%, την Τεχνική Ολυμπιακή με 16,20% απόρροια των εξελίξεων, που σχετίζονται με το ενδεχόμενο πώλησης του Πόρτο Καρράς.

Η βελτιωμένη εικόνα της ευρύτερης αγοράς αποτυπώνεται και στις συνεχιζόμενες εισροές στα Αμοιβαία Κεφάλαια, με το 2019 να αναδεικνύεται στην καλύτερη 10ετία για τις ΟΣΕΚΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο το ενεργητικό κατέγραψε "νέα υψηλά" έτους, της τάξεως του 24,49% και διαμορφώθηκε στα 7,577 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά στους διαχειριστές εάν ορισμένοι εξ΄ αυτών δεν...πυροβολούσαν τις μετοχές με το πρώτο +5%-10% τότε η εικόνα της αγοράς θα μπορούσε να είναι- σε επίπεδο δεικτών- σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ειδικότερα για τα μετοχικά Α/Κ ελληνικής συνθέσεως οι εισροές ήταν στα 6,432 εκατ., τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο στα 6,047 και στα 5,577 τον Οκτώβριο.

Παράλληλα παρατηρείται αργή αλλά σταθερή της εμβάθυνσης της δευτερογενούς αγοράς κρατικών τίτλων, με την τελευταία εβδομάδα να διαμορφώνεται σε μηδενικό το επιτόκιο του εντόκου 6μηνης διάρκειας, με την απόδοση του benchmark 10ετές στο 1,185% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,155%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v