ΧΑ: Αυξήθηκε 13 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση στο 10μηνο

Στο τέλος έγινε ξανά το... θαύμα και ο ΓΔ ανέβηκε στις 882 μονάδες με στήριξη από τις τραπεζικές μετοχές αλλά και από ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ. Πενιχρά τα κέρδη Οκτωβρίου για την εγχώρια αγορά αλλά και ισχυρή άνοδο από την αρχή της χρονιάς.

ΧΑ: Αυξήθηκε 13 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση στο 10μηνο

Η σημερινή συνεδρίαση, που δεν αποτέλεσε εξαίρεση των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων και στην οποία οι αγοραστές έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους στην τελευταία ώρα των συναλλαγών, ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού 10μηνου.

Ο Οκτώβριος αποδείχθηκε δεύτερος συνεχόμενος μήνας για τον Γενικό Δείκτη, με μηνιαία κέρδη 1,63%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 6,75%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 43,91%, ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 101,59%, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύεται κατά 13 δισ. ευρώ (!) Μετοχή του χρηματιστηριακού 10μηνου η Αλουμύλ, με απόδοση 527,07% (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο 10μηνου και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, μόνη πτωτική εξαίρεση αποδείχθηκε ο Αύγουστος, με μηνιαίες απώλειες 3,54%, ενώ οι υπόλοιποι εννέα μήνες έδωσαν θετική μεταβολή στον ΓΔ.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά τις εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τον ΓΔ και τις προσπάθειες των αγοραστών, να πετύχουν το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή την υπέρβαση των 878 μονάδων (ημερήσιο “stop short).

Μόλις συνέβη το τελευταίο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βελτιώθηκε σημαντικά η εικόνα και στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Cenergy (-0,60%), Lamda Development (-0,42%), Fourlis (-0,18%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,29%), Ελλάκτωρ (-0,11%), ΟΠΑΠ (-0,51%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Jumbo.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω ιδιαίτερα επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και τις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street, ενώ προς νέα ιστορικά χαμηλά, κατευθύνονται οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων (στο 1,153% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, σημειώνεται “επίθεση” αγοραστών για τους περισσότερους Ευρωπαϊκούς Κρατικούς τίτλους, όπου με αρνητική απόδοση κινούνται τα 10ετη ομόλογα των Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Ελβετίας.

Μένοντας στους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, “αυτή τη στιγμή, η απόδοση του Ελληνικού 10ετους ομολόγου, είναι λίγο υψηλότερη από αυτή του Ιταλικού τίτλου”.

Η Capital Economics σε έκθεσή της επισημαίνει ότι “είναι θέμα χρόνου, το spread να καταστεί αρνητικό, δεδομένης της συγκριτικά χαμηλής ανάπτυξης στην Ιταλία, της δυναμικής του χρέους και του μεγαλύτερου πολιτικού ρίσκου. Η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη στην Ελλάδα από ότι στην Ιταλία και η ‘ψαλίδα’ αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω. Παράλληλα, το Ελληνικό χρέος είναι σε πτωτική τροχιά, σε αντίθεση με αυτό της Ιταλίας, τη στιγμή που τα πολιτικά ρίσκα στη Γειτονική Χώρα ενισχύονται”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των Αναλυτών, “τα νέα ιστορικά χαμηλά του 10ετους Ελληνικού ομολόγου και η λήξη του μήνα συντήρησαν το θετικό κλίμα στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές”.

Από την άλλη, συνεχίζεται το “rotation” στον μη Τραπεζικό 25αρη, που συνεχίζει να δείχνει “αργά αντανακλαστικά”, ενώ απόλυτα επιλεκτικές παραμένουν οι κινήσεις των αγοραστών, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά την εικόνα στις Διεθνείς Αγορές, η Fed μείωσε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,5% με 1,75%. Ήταν η τρίτη μείωση επιτοκίων το 2019.

Ωστόσο, η Fed εξάλειψε από το ανακοινωθέν τη φράση ότι “θα δράσει κατάλληλα, για να διατηρήσει την επέκταση της Αμερικανικής Οικονομίας”.

Από την άλλη, ο Τζερόμ Πάουελ, υπογράμμισε ότι “προτού η Κεντρική Τράπεζα επιστρέψει στις αυξήσεις επιτοκίων, θα έπρεπε να υπάρξει μια πραγματικά σημαντική άνοδος του πληθωρισμού” και αυτό το τελευταίο στήριξε την ψυχολογία των αγοραστών.

Γυρίζοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, που απλά επανέλαβε την εικόνα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με τους αγοραστές να κινητοποιούνται προς το τέλος, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους αγοραστές.

Και τα δύο πρόσημα “είδε” και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 867,07 (-0,81%) και 885,82 μονάδων (+1,33%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 885 (+1,24%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 886,54 (+1,41%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 886,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,38%

Παρά το γεγονός ότι ο ΔΤΡ συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας σε νέα υψηλά 16 μηνών, δεν είναι λίγοι οι Αναλυτές που υποστηρίζουν πως η υπέρβαση των 897 – 903 μονάδων χωρίς να μεσολαβήσει διόρθωση, θα αιφνιδιάσει και τους πλέον αισιόδοξους (!)

Υποχώρηση έως τις 850 – 847 μονάδες, θα μπορούσε να θεωρηθεί “εντός προγράμματος” όμως κλείσιμο χαμηλότερα των 830 μονάδων, θα απαιτήσει μερικό κλείσιμο “long” θέσεων.

Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν στα υψηλά ημέρας 10 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ποσό άνω του ενός δισ. ευρώ οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο στις Τράπεζες, όσον αφορά τις εγγυήσεις στα δάνεια που χορήγησαν οι Τράπεζες προς ‘ευάλωτες’, οικονομικά, Κοινωνικές Ομάδες, όπως Πυρόπληκτοι, Σεισμοπαθείς, αλλά και Ρομά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, οι εγγυήσεις που έχουν καταπέσει ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των συγκεκριμένων δανείων, τα οποία ως επί το πλείστον είναι στεγαστικά, ανέρχεται σε ποσό άνω των τριών δισ. ευρώ. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τα δάνεια αυτά, σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%, έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται εδώ και χρόνια. Η συγκεκριμένη κατηγορία δανείων έχει εξαιρεθεί από τη δυνατότητα πώλησής τους σε funds, αλλά και από την ένταξή τους στο νέο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας. Ειδική Επιτροπή καλείται να δώσει λύση στο πρόβλημα των στεγαστικών, κυρίως, δανείων, που χορηγήθηκαν με εγγύηση Δημοσίου, αλλά δεν αποπληρώνονται”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25 και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “στα 55 εκατ. ευρώ, ανήλθε το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος που διακανόνισαν από την αρχή του μήνα Οφειλέτες της ΔΕΗ. Σύμφωνα με στοιχεία της Δημόσιας Εταιρείας, για την περίοδο 1 έως και 25 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 37.200 Πελάτες της ανταποκρίθηκαν στο νέο πρόγραμμα των ρυθμίσεων. Αυτό τέθηκε σε ισχύ την 1η του μηνός και περιλαμβάνει χαμηλότερες προκαταβολές, με δόσεις που μπορούν να φτάσουν έως και τις 24”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+3,59%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ το κλείσιμο υψηλότερα των 3,10 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνησης προς τα 3,35 – 3,50 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” έχει ανέβει στα 2,97 ευρώ.

Η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση ξεκίνησε από τα 10,01 ευρώ (κλείσιμο 22/10), όμως σήμερα η μετοχή της Μυτιληναίος (+1,55%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 10,19 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 9,52, 9,37 και 9,10 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθησε να αντιδράσει στο χθεσινό -24,54% ο Λεβεντέρης (+29,27%), εμφάνιση αγοραστών στον Μπήτρο (+8,62%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις σήμερα αντέδρασαν Πλ. Κρήτης (+6,61%) και ΕΛΧΑ (+1,49%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στην ΕΚΤΕΡ (+0,79%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Νηρέα (+3,48%), Σελόντα (+2%), Παπουτσάνη (+3,59%) και Centric (+2,93%), νέα ιστορικά υψηλά για Entersoft (+2%) και Epsilon Net (+0,79%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Performance Technologies (+4,27%), ενώ τα δημοσιεύματα επιβάλουν διατήρηση θέσεων στην Τεχν. Ολυμπιακή (+3,72%).

Σημαντικές οι αλλαγές στους βασικούς δείκτες, καθώς ο ΓΔ έδωσε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 878 μονάδων και ημερήσιο σήμα αγορών. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται πιθανή η κίνηση προς τις 889, ή ακόμα και προς τις 895 – 901 μονάδες.

Όσο ο ΓΔ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 861 μονάδων, την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση την ελέγχουν οι “buyers”.

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρείται υψηλότερα των 2163 μονάδων, αυτό μόνο σαν θετική εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί, ενώ σήμερα υπερκεράστηκαν και οι 2176 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Η ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2200 – 2212 μονάδες. Η υπέρβαση των 2212 μονάδων, χωρίς να μεσολαβήσει διόρθωση, τεχνικά, θεωρείται εγχείρημα με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενη αντίσταση στις 2229 και μακρινός στόχος οι 2365 – 2392 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 2036 μονάδες, αλλά θα ανέβει σημαντικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Για τον FTSEM, κλείσιμο υψηλότερα των 1260 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1333, 1352 και 1366 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά δεν έκανε την μεγάλη ανοδική κίνηση τον Οκτώβριο, αλλά ενίσχυσε την καλή τεχνική εικόνα δεικτών & αρκετών τίτλων, δημιουργώντας προσδοκίες για ένα καλύτερο, χρηματιστηριακά, Νοέμβριο”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Σε αντιδιαστολή η Αγορά Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων, υποβοηθούμενη από τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης & μείωσης επιτοκίων, των Κεντρικών Τραπεζών “ένθεν κακείθεν” του Ατλαντικού.

Οι συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις Διεθνών Οίκων για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, δεν έχουν πείσει ακόμα τους Εμπλεκόμενους σε επιθυμητό βαθμό, αν και οι Τραπεζικές μετοχές, έχοντας διασπάσει σημαντικά τεχνικά επίπεδα, δημιουργούν προσδοκίες για υψηλότερες αποτιμήσεις.

Επισημαίνουμε ότι η προσέγγιση στις τιμές των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου, τους δημιουργεί σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις και για να δούμε άμεσα κάτι καλύτερο, θα πρέπει να υπάρξουν νέοι καταλύτες που δεν έχουν προεξοφληθεί ακόμα.

Τα θετικά μέτρα της Κυβέρνησης για την τόνωση της Οικονομίας, μπορεί να μην μεταφράζονται ακόμα σε επιθυμητή αύξηση των όγκων και ενίσχυση του θετικού momentum του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Δημιουργούν όμως τις συνθήκες για να συμβεί και αυτό μέχρι το τέλος έτους, ειδικά αν η σημερινή διάσπαση (πάνω στο νήμα), της ζώνης 875 - 880 μονάδων, αποδειχθεί έγκυρη.

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης συνεχίζουν να οριοθετούνται στις 863 (ΚΜΟ 25 ΗΜ), 857 (ΚΜΟ εκθετικός 50 ημ), 840 & 810 μονάδες. Η σημερινή διάσπαση της ζώνης 875 - 880 μονάδων, αν αποδειχθεί έγκυρη & νέα γραμμή αμύνης, θα ενισχύσει την ανοδική δυναμική του ΓΔ, οριοθετώντας υψηλότερους στόχους στα επίπεδα των 891 & 900 μονάδων, με επιθυμητό, τεχνικά, ετήσιο σημείο τις 940 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 2140 (ΚΜΟ εκθετικός 25 ημ), 2126 (ΚΜΟ 50 ΗΜ εκθετικός) 2102 & 2080 μονάδες. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2200 & 2230 μονάδες. Όμως ως επιθυμητός τεχνικός στόχος μέχρι τέλους έτους παραμένουν οι 2274 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της έγκυρης διάσπασης του εμπόδιου των 2175 - 2180 μονάδων, που μας ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπερασματικά παρά την θετική τεχνικά εικόνα των Τραπεζικών μετοχών, η Αγορά δεν παρουσιάζει την ορμή & τους όγκους που θα θέλαμε, για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν εύκολα, αν και οι Διεθνείς Αγορές βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αδιαφορώντας για τους πολλούς γεωπολιτικούς & οικονομικούς κινδύνους.

Η προσέγγιση των οριοθετημένων στόχων σε δείκτες & μετοχές καλό θα είναι να συνοδεύονται από μερική εξασφάλιση κερδών, σε συνεργασία με τους Επενδυτικούς μας Σύμβουλους.

“Συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ελπίζοντας να διαψευστεί, χρηματιστηριακά, η λαϊκή παροιμία “όποιος σπείρει τον Νοέμβρη, ούτε σπόρο δεν θα πάρει”.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Αρνητικές μεταβολές στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις σε Πετρέλαιο και Ευρώ.

Διεκδικεί τιμές υψηλότερα των $1510 ο Χρυσός, κέρδη και για το Ασήμι, πάνω από $9240 το Bitcoin.

Ξεκινώντας από την Κίνα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο 49,3 τον Οκτώβριο, από 49,8 τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας σε χαμηλό οκτώ μηνών και παραμένοντας σε τροχιά συρρίκνωσης για έκτο διαδοχικό μήνα.

Αμφιβολίες για το αν θα φτάσουν σε μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον εξέφρασαν Κινέζοι Αξιωματούχοι, ακόμη και αν οι δύο Πλευρές βρίσκονται κοντά στην υπογραφή της πρώτης φάσης ενός deal.

Η Fiat Chrysler και η PSA, Ιδιοκτήτρια της Peugeot, ανακοίνωσαν πως ενώνουν τις δυνάμεις τους, μέσω ανταλλαγής μετοχών 50 - 50, με στόχο τη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης Αυτοκινητοβιομηχανίας Παγκοσμίως. Πρόεδρος του νέου συνδυασμένου Ομίλου θα είναι ο John Elkann, ενώ CEO θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Peugeot, Carlos Tavares. Η Εταιρεία θα έχει έδρα στην Ολλανδία.

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Ο τζίρος στο Λιανεμπόριο κινήθηκε 0,1% ανοδικά μηνιαίως, μετά την καθοδική αναθεώρηση του Αυγούστου (-0,1%).

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3,4% τον Σεπτέμβριο, μετά την άνοδο κατά 3,1% του Αυγούστου.

Σταθερή διατηρήθηκε η ανάπτυξη της Οικονομίας της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι το ΑΕΠ στις 19 Χώρες του Ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2% το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η άνοδος ήταν ίδια με αυτή του δευτέρου τριμήνου.

Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι η ανάπτυξη θα “τρέξει” με ρυθμό 0,1%.

Αμετάβλητο παρέμεινε το κόστος δανεισμού για τις Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για νέα δάνεια στις Επιχειρήσεις παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητος στο 1,54%. Ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για στεγαστικά δάνεια των Νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,48%.

Τον ίδιο μήνα, το σύνθετο επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη προθεσμία, από Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά, παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητο στο -0,01% και 0,32%, αντίστοιχα.

Ο αριθμός των Ανθρώπων που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νέες αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 5.000, φτάνοντας στις 218.000 τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 26 Οκτωβρίου.

Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα, ανέμεναν ότι θα φτάσουν στις 215.000.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Οι Αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,3%.

Ωστόσο, ο δείκτης για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης (PCE), που είναι η μέτρηση του πληθωρισμού που προτιμά η Fed, ήταν αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο.

Σε ετήσια βάση, επιβραδύνθηκε στο 1,3%, από 1,4% προηγουμένως, αρκετά μακριά από τον στόχο της Fed για 2%.

“Η Κίνα και οι ΗΠΑ εργάζονται για την επιλογή ενός νέου χώρου, όπου θα υπογραφεί η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, η οποία είναι το 60% της συνολικής συμφωνίας, μετά την ακύρωση (της Συνόδου) APEC στη Χιλή, λόγω μη σχετικών περιστάσεων. Η νέα τοποθεσία θα ανακοινωθεί σύντομα. Ο Πρόεδρος Σι και ο Πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψουν”, σημειώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter.

Νέα επίθεση κατά της Fed εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ο Τζερόμ Πάουελ έχει απογοητεύσει τους Αμερικανούς.

“Η Fed μάς βάζει σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Η Κίνα δεν είναι το πρόβλημά μας, η Fed είναι” έγραψε στο Twitter ο Nτόναλντ Τραμπ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πέρασε, με τη στήριξη των Δημοκρατικών, ψήφισμα το οποίο διατυπώνει λεπτομερώς την επόμενη φάση της διαδικασίας για την παραπομπή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. “Το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην ιστορία των ΗΠΑ” έγραψε ο κ. Τραμπ στο Twitter, μετά την ψηφοφορία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, θετικά αποτιμά η Moody’s την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ (από τα 8,4 δισ. ευρώ που οφείλει συνολικά). Σημειώνει ότι η κίνηση θα μειώσει το κόστος επιτοκίου και οριακά, θα βελτιώσει τη μέση ωρίμανση του χρέους.

“Η επενδυτική περίπτωση των Ελληνικών Τραπεζών βασίζεται σε ένα μοναδικό ερώτημα και αυτό είναι αν οι δείκτες NPEs μπορούν να μειωθούν εντός ενός λογικού χρονικού πλαισίου στα Ευρωπαϊκά επίπεδα, χωρίς ‘ένεση κεφαλαίου”, γράφει η Bank of America Merrill Lynch σε νέα έκθεσή της για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Η BofAML ξεκινά εκ νέου κάλυψη των τεσσάρων συστημικών Ελληνικών Τραπεζών, με μια σχετικά επιφυλακτική άποψη όπως επισημαίνει, λέγοντας πως προτιμά τη Eurobank, η οποία θα είναι η πρώτη Ελληνική Τράπεζα που θα δει μονοψήφιο δείκτη NPE (περίπου 9% το 2021). Για τη Eurobank δίνει σύσταση “Buy” με τιμή – στόχο τα 1,12 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank δίνει σύσταση “Neutral” με τιμή – στόχο τα 2,04 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα “Underperform” με τιμή – στόχο τα 3,04 ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η σύσταση “underperform” και η τιμή – στόχος στα 3,04 ευρώ.

Σε "buy" από "accumulate" αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Jumbo η Optima Bank (πρώην IBG) σε έκθεσή της, στην οποία ανεβάζει και την τιμή - στόχο στα 22,5 ευρώ, από 20 ευρώ προηγουμένως.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 871,29 (-0,51%) και 881,75 μονάδων (+0,69%, στις 17.00). Μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε σε νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 882,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,78% και σε υψηλό 62 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/8/2019 (885,11 μονάδες).

Ο τζίρος στα 71,8 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ και με το θετικό οι ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Cenergy και στο υψηλό οι Alpha Bank, Viohalco, Jumbo, TITC, Πειραιώς, ΕΕΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Σχετικά βελτιωμένη η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών, όμως μόλις 14 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν ευδιάκριτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.474 συμβόλαια).

Στα 14.547 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.756 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.644, 1.405 για τον Νοέμβριο και 239 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.185) κινήθηκε μεταξύ 2.161 και 2.189 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (200.000 Πειραιώς, 7.123 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.602), Alpha Bank (6.166), Πειραιώς (3.452), ΔΕΗ (862), Εθνική (11.363), MIG (2.603), Ελλάκτωρα (212), Intralot (332), Ελ. Πετρέλαια (102), Μυτιληναίο (166), Lamda Development (125).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 39.092, Alpha Bank 59.027, Εθνική 42.942, MIG 75.485, ΔΕΗ 15.247, Ελλάκτωρα 13.267, Πειραιώς 28.708, Μυτιληναίο 12.333, ΓΕΚ 10.075.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                  Name of Issuer                   NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 52.754.482 τεμ., (από 53.426.569 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.894.953 τεμ. (24.102.681), ΔΕΗ 6.880.302 τεμ. (6.880.302), Eurobank 55.621.934 τεμ. (56.340.496), Εθνική 19.026.222 τεμ. (18.982.363), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.172.888 τεμ. (1.172.888).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v