Σήμερα συμπληρώθηκαν ακριβώς 90 χρόνια, από την 29η Οκτωβρίου του 1929 που είναι περισσότερο γνωστή ως “Black Tuesday”. Πρόκειται για την ημέρα που ο Dow Jones έχασε 12%.
Πολλές Τράπεζες που είχαν τοποθετήσει τα χρήματα των Πελατών τους σε μετοχές, για να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη, αντιμετώπισαν δυσεπίλυτα προβλήματα και τις επόμενες μέρες κήρυξαν πτώχευση.
Η Αμερικανική Οικονομία πέρασε σε καθοδικό σπιράλ, λίγους μήνες μετά, το 1930, 9 εκατ. λογαριασμοί αποταμιεύσεων είχαν εκμηδενιστεί και 85.000 Επιχειρήσεις είχαν κηρύξει πτώχευση. Μέχρι το 1932, οι Άνεργοι στις ΗΠΑ έφθασαν τα 14 εκατ. Εκτιμάται ότι περίπου $140 δισ. σε καταθέσεις “εξατμίστηκαν”, ενώ 10.000 Τράπεζες έβαλαν λουκέτο. Το χρηματιστηριακό “κραχ” συνέβαλε στη μεγάλη οικονομική ύφεση της δεκαετίας του ’30, που έπληξε Ευρώπη και Αμερική.
Από το 1929 μέχρι το 1932, οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχαν απωλέσει το 73% της αξίας τους. Η Wall Street ανέκαμψε προσωρινά στις αρχές του 1930, ωστόσο λίγο αργότερα συνεχίστηκε η πτωτική πορεία. Μάλιστα, στις 8 Ιουλίου του 1932 ο Dow Jones έφτασε στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, στις 41,22 μονάδες. Η Wall Street επέστρεψε στα προ του 1929 επίπεδα, μόλις στα τέλη του 1954.
Ερχόμενοι στα πιο επίκαιρα γεγονότα, την χθεσινή άνοδο του S&P 500 σε νέα επίπεδα ρεκόρ έσπευσε να χαιρετίσει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. “O S&P 500 μόλις έπιασε ιστορικό υψηλό. Είναι μεγάλη νίκη για τις θέσεις εργασίας, τις συντάξεις και, ειλικρινά, Όλους. Η Χώρα μας τα πάει περίφημα. Σκότωσε μέχρι και τον εδώ και καιρό καταζητούμενο δολοφόνο του ISIS, τον Αλ-Μπαγκντάντι. Είμαστε πιο ισχυροί από ποτέ, με μεγάλη ανοδική δυναμική. Απολαύστε” έγραψε στο Twiiter.
Μεταφερόμενοι στα δικά μας, κατά μία βαθμίδα, σε “ΒΒ-“ αναβάθμισε το Ελληνικό αξιόχρεο η Standard and Poor's, διατηρώντας θετικό outlook στην αξιολόγηση. Ο Οίκος προβλέπει μέση ανάπτυξη 2,5% την τριετία 2019 - 2022, κυρίως λόγω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης.
Σημειώνεται ότι η S&P διατηρούσε τη βαθμολογία της Ελληνικής Οικονομίας στο “Β+”, από το Καλοκαίρι του 2018, χαμηλότερα από τους άλλους Οίκους αξιολόγησης και τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αναλυτών και τη σημερινή εικόνα της Αγοράς, “η πρόσφατη αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα από την S&P, μάλλον, είχε προεξοφληθεί από την τελευταία ανοδική κίνηση του Χ.Α., που περίμενε κάτι περισσότερο”.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ οριακά χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων (στο 1,227% η απόδοση του 10ετους).
Επόμενα σημαντικά γεγονότα από Ξένους Οίκους, η “ετυμηγορία” για την Ελληνική Οικονομία από τον Καναδικό Οίκο DBRS, την 1η Νοεμβρίου 2019, ενώ στις 7 Νοεμβρίου θα γίνει η αναθεώρηση των δεικτών MSCI και δεν αποκλείεται να υπάρξει και Ελληνικό ενδιαφέρον.
Στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών ο τζίρος, αν και η πρώτη ώρα συναλλαγών, όταν και σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας, άφησε υποσχέσεις για κάτι καλύτερο (στα 5,3 εκατ. ο τζίρος του πρώτου ημιώρου, στα 9,5 εκατ. της πρώτης ώρας συναλλαγών).
Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας, όπως πάντα, από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής (+2,07%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+2,22% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Eurobank (+2,26% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Πειραιώς (-0,26%).
Και τα δύο πρόσημα “είδε” ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 847,55 μονάδων (-0,41%) και 866,24 μονάδων (+1,79%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 864,83 (+1,62%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 867,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,89%.
Το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί νέα υψηλά 16 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/6/2018 (876,13 μονάδες).
Για τον εν λόγω δείκτη, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 875 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 847, 831, 828 και 800 – 793 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 738 μονάδες, αλλά θα ανέβει σημαντικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση ακολούθησε την “πεπατημένη” των τελευταίων συνεδριάσεων, με το γνωστό “μάζεμα” των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, το κλείσιμο στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, όταν την ίδια ώρα ο μη Τραπεζικός FTSE25, παρέμενε “προκλητικά απαθής” στα όσα συνέβαιναν στο Τραπεζικό ταμπλώ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, μικρή κάμψη εμφάνισαν οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα το Σεπτέμβριο, μετά από έξι μήνες ανόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, οι καταθέσεις Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων στις Τράπεζες, μειώθηκαν στα 139,16 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, από 139,71 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας με θετικό πρόσημο διασώζονταν μόνο η μετοχή της ΔΕΗ (+1,05%), ενώ στην “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, οι πτωτικές μετοχές ήταν διπλάσιες των ανοδικών, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εικόνας “εγκατάλειψης” για τους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Τελικά, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΔΕΗ (+1,05%), Ελλάκτωρ (+0,11%), ΕΧΑΕ (+0,78%), Motor Oil (+1,20%), Jumbo (+0,29%), TITC (+0,97%), ΟΤΕ (+0,89%) και αμετάβλητες οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου και ΟΠΑΠ.
Δείχνει να διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά, που ήταν και υψηλά 11ετιας (σε κλείσιμο) ο ΟΤΕ (+0,89%), όμως θέλει κατοχύρωση των 13,78 ευρώ για να κινηθεί προς τα 14,00 ευρώ, ή και ψηλότερα. Το ημερήσιο “stop long” στα 13,33 ευρώ.
Παραμένει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι η μετοχή της ΕΕΕ (-2,10%), σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 31,5 ευρώ (κλείσιμο 5/9). Η επόμενη σημαντική στήριξη στα 27,00 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 27,70 και 28,34 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Profile (+1,68%), έξι οι ανοδικές για την CPI (+9,45%, με το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), με διαθέσεις αύξησης του όγκου συναλλαγών η Performance Technologies (+5,10%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές σήμερα αντέδρασε η ΕΚΤΕΡ (+1,17%), ενώ τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσαν τα Πλ. Θράκης.
Όλο και χαμηλότερα ο πωλητής στην Frigoglass (-1,89%), νέα ιστορικά υψηλά για την Epsilon Net (+9,09%), ενώ αν τελείωσε ο πωλητής και επειδή πλησιάζει το τέλος μήνα, ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή η Τεχν. Ολυμπιακή (+3,24%).
Αμετάβλητα τα τεχνικά δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” στις 878 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 862, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επόμενη αντίσταση στις 2176 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 2036 μονάδες.
Τι λένε οι Αναλυτές
“Η Αγορά θα προσπαθήσει να κινηθεί προς τα υψηλά 14 μηνών, μετά τις θετικές ειδήσεις από την αναβάθμιση της S&P την προηγούμενη εβδομάδα και το ‘πράσινο φως’ από την έγκριση του ESM για την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ. Οι Τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο”, εκτιμά η Beta Sec.
“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 860 μονάδες (ΚΜΟ 20), ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 880 μονάδες. Οι κύριοι καταλύτες αυτή την εβδομάδα είναι η συνεδρίαση της FED Τρίτη - Τετάρτη, όπου οι Επενδυτές περιμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 25μβ στο 1,75%, καθώς και η πιθανή αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την DBRS την Παρασκευή”, αναφέρει η Merit Sec.
“Η Επενδυτική Κοινότητα τοποθετήθηκε σήμερα, σε συνέχεια της εκπλήρωσης της προσδοκίας για αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P. H ΕΕ αποφάσισε την τρίμηνη παράταση της διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία για το “Brexit”. Την Τετάρτη διενεργείται δημοπρασία για εξάμηνα έντοκα γραμμάτια. Με την τεχνική εικόνα της Αγοράς να παραμένει ελπιδοφόρα, ενόψει των εκτιμήσεων για σημαντικές εξελίξεις το Νοέμβριο”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Τεχνικά βρισκόμαστε σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, με άνω όριο τις 1100 μονάδες και κάτω τις 840. Βραχυπρόθεσμα, έχουμε βρει εμπόδιο στις 877 μονάδες, τις οποίες δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε για τρίτη συνεχόμενη φορά. Η υπέρβαση των 877 μονάδων θα οδηγήσει στις 903 και από εκεί και πάνω ανοίγει ο δρόμος για το άνω όριο του καναλιού. Προς τα κάτω θα πρέπει να κρατήσουν οι 844 μονάδες, διαφορετικά η διόρθωση αποκτά δυναμική και κινδυνεύει, όλη η εικόνα. Οι ταλαντωτές δείχνουν περεταίρω διόρθωση, που καλό θα ήταν να μην επεκταθεί πέρα των 855 μονάδων. Οι ειδήσεις εσωτερικά, είναι καλές, οι Διεθνείς Αγορές, παρά την κινδυνολογία και τα ανοιχτά μέτωπα, ακόμη κρατούν τα υψηλά τους και πλησιάζουμε πλέον προς τους τελευταίους μήνες του έτους. Παραμένουμε θετικοί και αναμένουμε την στιγμή, όπου η δυναμική τις Αγοράς ομολόγων θα περάσει και στο Χρηματιστήριο”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
“Η εβδομάδα ξεκίνησε στον απόηχο της αναβάθμισης από τον Οίκο αξιολόγησης S&P, τρίμηνης παράτασης του ‘Brexit’ και νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι αν και η αναβάθμιση της Χώρας είναι εν πολλοίς προεξοφλημένη από την Αγορά, περιορίζει ακόμα περισσότερο το πτωτικό ρίσκο του ΓΔ. Πιθανό εύρος εβδομαδιαίας διακύμανσης, εκτός απροόπτου, η ζώνη των 850 - 900 μονάδων. Αύριο, έχουμε τις ανακοινώσεις σχετικά με το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Γαλλίας, ενώ συνεδριάζει και η FED, όπου αναμένεται μείωση επιτοκίων κατά 0,25%”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.
“Λίγο το 1,25% του δεκαετούς, λίγο η αναμενόμενη ‘Ηράκλεια λύση’, λίγο οι αναβαθμίσεις και η πιθανή συμμετοχή της Χώρας στο ‘QE’, ωφελούν περισσότερο τον Τραπεζικό κλάδο”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Η S&P μας αναβάθμισε μία βαθμίδα, συνεχίζοντας να κινείται πιο συντηρητικά σε σχέση με τους Άλλους, με θετικό πλέον outlook. αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα μπορεί να δούμε και νέα αναβάθμιση.
Από την μία ο τζίρος στο Χ.Α. παραμένει χαμηλός όσο δεν αλλάζουμε επίπεδα, από την άλλη όμως ο τρόπος που η Αγορά κινείται, δείχνει ότι δεν βιάζεται και μαζεύει αργά και βασανιστικά “χαρτιά”.
Κλείσαμε με το παραπάνω το ελάχιστο τρίμηνο της συσσώρευσης και περιμένουμε να δούμε πότε θα έλθει η επόμενη κίνηση.
Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, με τα θετικά νέα μπροστά μας, κάτι που κρατάει σε εγρήγορση τους Επενδυτές.
“Μπορεί η Αγορά να φαίνεται ακίνητη, παρόλα αυτά αξίζει κάποιος να δει τις αποδόσεις για να καταλάβει ότι χρειάζεται και ‘ανάσες’ πριν την επόμενη μεγάλη κίνηση”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Οι προσδοκίες για αναβάθμιση από την S&P εκπληρώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ ( στο ‘ΒΒ-‘ πλέον) και απομένουν τρεις ακόμη βαθμίδες προκειμένου να καταστούν επιλέξιμοι οι Ελληνικοί τίτλοι από τους Διεθνείς Διαχειριστές, εξέλιξη που δύσκολα θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των 10ετων συνεχίζουν την υποχώρησή τους (κάτω και από το 1,24%), ενώ αύριο ίσως δούμε αρνητικές επιδόσεις και στα εξαμηνιαία έντοκα !
Την ίδια ώρα, η επιστροφή $ 2,7 δισ. “ακριβών” δανείων στο ΔΝΤ, επιφέρει αξιοσημείωτη εξοικονόμηση χρηματοοικονομικών εξόδων ($ 33 εκατ. τα επόμενα έτη) για τον προϋπολογισμό. Ακόμη, επίκειται η νομοθέτηση όσων απαιτούνται για να προχωρήσει η επιτάχυνση της εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων, με την Πειραιώς να έχει ήδη δρομολογήσει τη σχετική διαδικασία μεταβίβασης 27 δισ., “κόκκινων” δανείων με την “Intrum” και την Eurobank να ετοιμάζει ανάλογες κινήσεις με την “Pimco”.
Επιπλέον, στο τέλος της εβδομάδος πραγματοποιείται η επίσκεψη του Πρωθυπουργού με πλειάδα επιχειρηματιών στη Σαγκάη, ενώ θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Αθήνα, με τον πήχη των προσδοκιών να είναι ψηλά σε σχέση με τις επιχειρηματικές δράσεις που θα αναγγελθούν.
Τέλος, οι φορολογικές ελαφρύνσεις αναμένεται να αφορούν άμεσα (εντός του Νοεμβρίου) τις Επιχειρήσεις, που θα εισπράξουν 140 εκατ. ευρώ περίπου. Αρκετές από αυτές είναι Εταιρείες της υψηλής, κυρίως, κεφαλαιοποίησης, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για αποφάσεις επιστροφής κεφαλαίου, με δεδομένη την ήδη ικανοποιητική κατάσταση στο ύψος των ρευστών διαθεσίμων τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις Εταιρειών υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, θα καταστεί δυνατή η περαιτέρω βελτίωση των μερισματικών αποδόσεων, που είναι ήδη πάνω από 2%.
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι αποδόσεις του μεγαλύτερου μέρους των ομολόγων της Ευρωζώνης είναι αρνητικές, αναγκάζοντας τους Διαχειριστές να εξετάσουν τη διενέργεια αυξημένων τοποθετήσεων σε μετοχικούς τίτλους, για τους οποίους ο επενδυτικός κίνδυνος είναι αποδεκτός.
Και όμως, οι εξελίξεις αυτές δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν το συναλλακτικά υποτονικό τοπίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και να προσεγγιστεί η ζώνη των 880 μονάδων του ΓΔ, ώστε να συζητήσουμε για την πιθανότητα προσέγγισης και των 900 μονάδων για τρίτη φορά κατά το τρέχον έτος.
Είτε γιατί οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος παραμένουν, με τα γεωπολιτικά ζητήματα να αφορούν και τη Χώρα μας, είτε γιατί οι δομικές παθογένειες του Ελληνικού Χρηματιστήριου δεν επιτρέπουν το “επενδυτικό ραντάρ” να επικεντρώσει περισσότερο στους Ελληνικούς τίτλους, είτε γιατί απλά “δεν ήρθε ακόμη η ώρα του”, το Ελληνικό Χρηματιστήριο υστερεί και παραμένει χαμηλά στις επενδυτικές επιλογές τόσο των Εγχώριων, όσο και των Διεθνών Κεφαλαίων.
Εγείροντας έτσι γενικότερο προβληματισμό στην Επενδυτική Κοινότητα, σε σχέση με το ενδεχόμενο να είναι αναγκαία η διαμόρφωση πολιτικής ειδικού σκοπού, ώστε να βελτιωθεί το σημερινό άνευρο σκηνικό.
Στο μεταξύ, στο εξωτερικό το σενάριο του άτακτου “Brexit” απομακρύνεται, καθώς η Ε.Ε. έδωσε 3μηνη παράταση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία.
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Τραμπ αισιοδοξεί ότι είναι δυνατή η υπογραφή εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ με την Κίνα, με τη Wall Street να βελτιώνει τις επιδόσεις των δεικτών της προς νέα ιστορικά υψηλά.
“Διαδικασία που ενδεχομένως θα διαμορφώσει προϋποθέσεις, για δρομολόγηση προσπάθειας για ανοδική κίνηση στις Αγορές στο τελευταίο δίμηνο του έτους, μεταθέτοντας τη συλλογιστική για επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας σε άλλο χρόνο, χωρίς ωστόσο να ανατρέπει το απαισιόδοξο σενάριο”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Η ίδια εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Οριακά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ.
Οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ασήμι, χαμηλότερα των $9400 υποχωρεί το Bitcoin.
“Οι Πρεσβευτές των 27 Χωρών- Μελών της ΕΕ, ενέκριναν την παράταση του ‘Brexit’ έως τις 31 Ιανουαρίου 2020”, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Δεκτή έκανε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράταση του “Brexit” έως την 31η Ιανουαρίου 2020, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με επιστολή που έστειλε στον Ντόναλντ Τουσκ. Ωστόσο, ο κ. Τζόνσον τονίζει στην επιστολή ότι “αποδέχεται την παράταση ενάντια στη θέλησή του και καλεί την Ε.Ε. να μην επιτρέψει άλλες καθυστερήσεις”.
Εν τω μεταξύ, άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες κάλπες στη Βρετανία, καθώς στηρίζει τις πρόωρες εκλογές ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την παράταση για το “Brexit” ως τις 31 Ιανουαρίου, από την Ε.Ε.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι “οι Βρυξέλλες δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από την Ιταλία, να προβεί σε αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2020”.
Από την άλλη, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “αναμένεται η υπογραφή ενός σημαντικού μέρους της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, πριν από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα”, χωρίς ωστόσο, να πει περισσότερα για τον χρόνο υπογραφής.
Όμως η Αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας των Τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ αναμένεται να διεξαγάγει μία ψηφοφορία μέσα στο Νοέμβριο, χαρακτηρίζοντας τις Κινεζικές Εταιρείες “Huawei” και “ZTE”, ως απειλές κατά της Εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, απαγορεύοντας στους Συνεργάτες τους στις Αγροτικές Περιοχές των ΗΠΑ, να έχουν πρόσβαση σε πρόγραμμα οικονομικού ύψους $8,5 δισ. της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, για την αγορά Εξοπλισμού, ή Υπηρεσιών.
Η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για οικονομικό “bullying”.
Άνοδο σημείωσαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατέγραψε άνοδο 1,5%, στις 108,7 μονάδες.
Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο κατά 0,9%.
Νέα επίθεση στη Fed πραγματοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας την Κεντρική Τράπεζα ότι κρατάει τα επιτόκια ψηλά.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, “το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM και του EFSF συμφώνησε να παραιτηθεί από την υποχρεωτική πληρωμή του, η οποία σχετίζεται με την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ”, γνωστοποίησε και επίσημα το Ταμείο. Η απόφαση αυτή, πρακτικά, ανοίγει το δρόμο για να εξοφλήσει η Ελλάδα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, χωρίς να χρειάζεται ταυτόχρονα να αποπληρώσει κατ' αναλογία τον ESM/EFSF, όπως προβλέπει η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Χώρα, με τους Ευρωπαίους Εταίρους.
Εν τω μεταξύ, η Τεχνική Ολυμπιακή ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό ότι, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Επενδυτές αποφάσισε, με γνώμονα το συμφέρον της Εταιρείας, να εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Επενδυτή, προκειμένου ο Τελευταίος να αποκτήσει τις μετοχές της Πόρτο Καρράς Α.Ε.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 876,24 (+0,45%) και 868,48 μονάδων (-0,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 872,22 (-0,01%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 873,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,13%.
Ο τζίρος στα 76,6 εκατ., από τα οποία τα 11,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΥΠΙΚ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ και ΔΕΗ και με το θετικό η ΛΑΜΔΑ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Cenergy και Lamda Development.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών, παρά ταύτα 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Με απόλυτα οριακή άνοδο, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερά χαμηλές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.083 συμβόλαια).
Στα 14.724 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.706 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.046, 1.028 για τον Νοέμβριο και 18 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.163,75) κινήθηκε μεταξύ 2.145 και 2.170 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.282), Alpha Bank (4.758), Πειραιώς (1.716), ΔΕΗ (594), Εθνική (5.909), MIG (699), Ελλάκτωρα (126), Lamda Development (104), ΕΕΕ (174), Μυτιληναίο (278).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 34.316, Alpha Bank 58.749, Εθνική 44.032, MIG 76.311, ΔΕΗ 14.870, Ελλάκτωρα 13.177, Πειραιώς 27.185, Μυτιληναίο 12.015, ΓΕΚ 10.078.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,83% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,02% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,61% | 2019-08-05 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1,01% | 2019-08-07 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,75% | 2019-09-24 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 1,57% | 2019-09-24 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,59% | 2019-09-13 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,01% | 2019-08-29 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 53.426.569 τεμ., (από 53.426.569 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.282.527 τεμ. (25.282.527), ΔΕΗ 6.977.857 τεμ. (6.977.857), Eurobank 56.361.717 τεμ. (56.225.247), Εθνική 18.599.948 τεμ. (18.324.765), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.172.888 τεμ. (1.172.888).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.