Ηπια διόρθωση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή κυρίως στο Λονδίνο, στις εξελίξεις για το Brexit και στον Μπόρις Τζόνσον που ζητά εκλογές για τις 12 Δεκεμβρίου. Ενδεικτικά, στη Φρανκφούρτη ο DAX λίγο χαμηλότερα, στις 12.855 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE στις 7.305 μονάδες με ανάλογες απώλειες.
Στη Νέα Υόρκη, τα futures στη Wall Street παρουσιάζουν μεικτές τάσεις, με αυτό του S&P 500 σε οριακό premium, από τις 3.006 μονάδες. Χαμηλότερα ο δείκτης VIX/CBOE στις 13,62 μονάδες, με την αγορά να αναμένει την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών πανίσχυρων ομίλων όπως η Google, τη Δευτέρα, η General Motors, την Τρίτη και η Apple, την Τετάρτη. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους σημειώνω την αποτίμηση μόνο αυτών των τριών ομίλων, στα 872 δισ., 52,67 δισ. και 1,10 τρισ. αντίστοιχα, δηλαδή περί τα 2 τρισ. σε χρηματιστηριακή αξία. Επίσης για την Τετάρτη η συνεδρίαση της FED.
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι πωλητές έχουν αναλάβει από τις πρώτες κιόλας εντολές μέχρι νωρίτερα. Ούτως ή άλλως, η συνεδρίαση ξεκίνησε έχοντας προεξοφλήσει την ετυμηγορία της Standard & Poor's νωρίς το βράδυ, εκτιμώντας ότι ο οίκος θα δώσει τη μία βαθμίδα, μειώνοντας έτσι την απόσταση από το όριο της «επενδυτικής βαθμίδας» σε τρεις βαθμίδες. Αυτό εξηγεί γιατί η μέρα ξεκίνησε όχι μόνο με πωλήσεις αλλά και με καθοδικό χάσμα για τον ΓΔ από τις 871, για να διολισθήσει στη συνέχεια προς τις 865 μονάδες.
Επί της ουσίας, για τον ΓΔ η προσέγγιση των 880 μονάδων δεν λειτούργησε ως αφορμή για προσπάθεια υπέρβασης της αντίστασης αλλά ως σημείο αναφοράς για τους short και της άμεσης ενεργοποίησης εντολών πώλησης σε τράπεζες και επιλεγμένα blue chips.
Μία εξήγηση, τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, αναφέρεται στην ανάρτησή μας νωρίτερα στον Εκηβόλο, θεωρώντας ενδεικτική την περίπτωση του ΟΤΕ.
Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα, αν και χθες -όπως την Τετάρτη και Τρίτη- το μεγαλύτερο μέρος έγινε μετά τις 16:30, με κορύφωση στις δημοπρασίες. Αλλοι πάλι χρηματιστές θεωρούν ότι η αργία της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου και το διάστημα που μεσολαβεί, δικαιολογεί κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων.
Κατά 1,19% χαμηλότερα οι τράπεζες, στις 838 μονάδες, διορθώνει 1,10% στις 2.143 ο FTSE25, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει το γεγονός πως από την αρχή του έτους, ο ΔΤΡ είναι σε ξεκάθαρο premium, σε σχέση με τον 25άρη δείκτη.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με το 36% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται σε Eurobank και Εθνική.
Η Αναστασία Παπαϊωάννου έχει όλο το ρεπορτάζ και παρασκήνιο για τη χθεσινή συνάντηση πρωθυπουργού-τραπεζιτών. Πάντως στο επίμαχο ζήτημα των υπερβολικών χρεώσεων για τις τραπεζικές συναλλαγές δεν φαίνεται να οδηγούμεθα σε ουσιώδεις μειώσεις.
Ωστόσο σήμερα θα μπορούσε να ειπωθεί πως είναι συνεδρίαση και των blue chips, καθώς αυξημένη συναλλακτικότητα καταγράφεται για μετοχές των Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, OTE, Autohellas, Viohalco, Mytilineos, Lamda, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, όλες με απώλειες, στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για άντληση ρευστότητας.
Είναι ενδεικτικό πως από τις 25 μετοχές του δείκτη, σε μόλις μία (1), του ΑΔΜΗΕ, οι αγοραστές διαμορφώνουν την τιμή με θετικό πρόσημο, στα 2,12 ευρώ.
Σε 27 μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές, σε 57 οι πωλητές, με 98 αμετάβλητες.
Λιγοστές οι περιπτώσεις μετοχών με ουσιαστική ενίσχυση, με την Profile στα 3,51 ευρώ, την Quest στα 7,14 ευρώ.
(*) Λίγο πριν τη συμπλήρωση και της δεύτερης ώρας, η αξία των συναλλαγών κυμαινόταν στα 9,6 εκατ. ευρώ.