Σε ανοδική φορά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα. Στη Νέα Υόρκη, αν και νωρίς ακόμη, τα μεν futures του S&P500 παραπέμπουν σε ήπια θετικό ξεκίνημα, από τις 3.009 μονάδες, ο δε δείκτης VIX/CBOE υποχωρεί -εκ νέου- χαμηλότερα του ορίου των 14 μον. νωρίτερα, στις 13,92. Καλή η αρχική εικόνα για το GREK/ETF, που από τα 9,83$ βλέπει προς νέα υψηλά, δηλαδή κίνηση πέραν των 9,97$, που είναι το υψηλότερο σημείο σε μέτρηση 52 εβδομάδων.
Στα καθ' ημάς, έναρξη της συνεδρίασης και πρώτες κινήσεις από την πλευρά (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών έγινε μία προσπάθεια για περαιτέρω προσέγγιση της... περιβόητης περιοχής των 880 μονάδων, όμως ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε, ούτε καν 4 μονάδες, χαμηλότερα.
Μάλιστα αρκετοί ήταν αυτοί που από τα αρχικά υψηλά ενεργοποίησαν εντολές πώλησης, με συνέπεια λίγο μετά τις 11:10 να έχουν χαθεί τα όποια ισχνά κέρδη για τον δείκτη. Σε αυτή τη διακύμανση της αγοράς, οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 7 εκατ. (στα πρώτα 40'), μέγεθος που αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο απ' ό,τι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.
Δεδομένου ότι Τρίτη και Τετάρτη ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 150 εκατ., θα περιμέναμε και σήμερα η αξία των συναλλαγών να κυμανθεί στα επίπεδα των 70 εκατ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχαμε τζίρο 210 εκατ. στις 3 συνεδριάσεις πριν την αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor's. Εάν αυτή η προσέγγιση ευσταθεί -θα το δούμε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και της εικόνας της αγοράς, στο διάστημα 17:00 με 17:16-, τότε θα σημαίνει πως ορισμένα ξένα funds λαβαίνουν θέσεις στην αγορά και δη στον τραπεζικό κλάδο.
Στις 858 μονάδες ο ΔΤΡ έναντι των 2.167 του FTSE25, με τον πρώτο δείκτη να καταγράφει μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Τάση που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα και συντηρείται μέχρι πριν λίγο.
Στο 54% το μερίδιο της αξίας συναλλαγών, σε μόλις 4 μετοχές. Μεγαλύτερος τζίρος στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, που εξακολουθεί να ηγείται της ανοδικής κίνησης, θυμίζοντας πως τη Δευτέρα ξεκίνησε από το χαμηλό των 823,64 μονάδων. Κίνηση αργή και ήπια μεν, σταθερή από την άλλη, τείνοντας να συμπληρώσει ένα μίνι ανοδικό σερί 4 συνεδριάσεων καθώς, κατά πώς φαίνεται, θα κλείσει με θετικό πρόσημο.
Τεχνικά, όσο ο κλαδικός δείκτης είναι πάνω από τις 840 μονάδες έχει long τάση σε διάστημα εβδομάδας, με τη μέχρι τώρα απόδοση του ΔΤΡ σε 4,52%. Στα 2,955, μία... ανάσα από το 3άρι η Εθνική, στο 0,889 η Εurobank, στο 1,803 η Αlpha Bank και στα 3,11 η Πειραιώς.
Και οι 4 με θετικό πρόσημο και με τον ΟΤΕ να παρεμβάλλεται -στην κατάταξη με βάση την αξία των συναλλαγών- μεταξύ Αlpha Bank και Πειραιώς, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 1,9 εκατ. με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας.
Στα 9,90 ευρώ με μικρή κλίση η μετοχή της Mytilineos, με την εταιρεία να ανακοινώνει νωρίτερα αποτελέσματα, με αύξηση κατά 42,7% του κύκλου εργασιών, στο πρώτο 9μηνο.
Από τις μετοχές του δείκτη, μεγαλύτερη η άνοδος για την ΕΧΑΕ, με 2,57% στα 4,585 ευρώ, καθώς ευνοείται από τους υψηλότερους τζίρους στην αγορά, με κέρδη και ο Fourlis, με 2,60% στα 5,50 ευρώ. Στα 9,78 ο ΟΠΑΠ, στα 17,62 για την Jumbo και στο 1,376 για τη Cenergy, συμπληρώνοντας τις μετοχές του δείκτη. Στις 45 έναντι 25 με 110 χωρίς μεταβολή και με αρκετές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία με υψηλές αποδόσεις. Κυριακούλης, Ιατρικό, BricQ, Πλαστικά Κρήτης, Profile, Αttica Βank, ΚΡΙ ΚΡΙ με τη μεγαλύτερη άνοδο.