Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσεκτικές κινήσεις από τους αγοραστές

Γύρω από τις 870 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις συναλλαγές να παραμένουν υποτονικές και το βλέμμα στα ανοικτά εγχώρια αλλά και διεθνή μέτωπα. Σε ρόλο οδηγού Εθνική και Alpha Bank. Ανοδικά κινείται και η ΔΕΗ.

ΧΑ: Προσεκτικές κινήσεις από τους αγοραστές

Επιφυλακτικοί στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, από Φρανκφούρτη, Λονδίνο μέχρι Αθήνα. Ανάλογη εικόνα και από Νέα Υόρκη, με ενδεικτική των futures του S&P 500. Οριακά χαμηλότερο «άνοιγμα» από τις 3.002 μονάδες, αλλά με τον δείκτη VIX/CBOE να «τσιμπάει» λίγο προς τις 14,22 μονάδες. Εβδομάδα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων για δεικτοβαρείς εταιρείες/μετοχές που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τάση, είτε προς την καταγραφή τιμών πέραν των 3.027 μονάδων -δηλαδή προς νέο ιστορικό υψηλό- είτε για οπισθοχώρηση προς τις 2.980 μονάδες.

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου ιστορικού υψηλού στη Wall Street θα πρέπει να γίνονται οι κινήσεις, κυρίως των traders, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Σε αυτό το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ δύσκολα οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα επιχειρήσουν να βγουν έξω από τα όρια του καναλιού συσσώρευσης της αγοράς για διάστημα που ξεπερνά τους 4 μήνες.

Μέτριες οι συναλλαγές, λίγο καλύτερα απ' ό,τι χθες αυτή την ώρα. Πάντως με συναλλαγές χαμηλότερες των 60 εκατ. δύσκολα θα επιτευχθεί η προσέγγιση των 880 μονάδων, κάτι που σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο. Εκτός εάν Πέμπτη-Παρασκευή δούμε αυξημένους τζίρους, ειδικότερα δε μετά τις 14:30, που θα παραπέμπουν σε ενεργοποίηση ξένων αγοραστών με αφορμή την αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor's. 

Το 42% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις «τηλεπικοινωνίες», το 21% στις «τράπεζες» και το 16% στα «ταξίδια-αναψυχή». Δηλαδή σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές γίνεται, στην πρώτη ώρα, το 79% του συνολικού τζίρου, στοιχείο που δείχνει τη... ρηχότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Στα 13,56-13,69 οι συναλλαγές στη μετοχή του Οργανισμού, με συναλλαγές 4,3 εκατ. (στις 11:30) και με βλέψεις για τα 14 ευρώ. Στο 3,09% σε διάστημα εβδομάδας και 43,80% από την αρχή του έτους, με τον ΟΤΕ να αναδεικνύεται στην κορυφαία από τις θυγατρικές της Deutsche Telekom. Αποτίμηση στα 6,57 δισ.

Προς τις 870 μονάδες ο ΓΔ, χωρίς βιασύνες, με τους παίκτες να «βλέπουν» προς τις 880, με τον ΟΤΕ να αναλαμβάνει να σηκώσει σημαντικό μέρος από το βάρος που αντιστοιχεί στις εταιρείες/μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Προφανώς κλάδος-κλειδί και ρυθμιστής της τάσης ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ λίγο πάνω από τις 840 μονάδες, με την Εθνική στα 2,81 ευρώ να καταγράφει τη μεγαλύτερη απόδοση από τις συστημικές. Οπως μας έχει ενημερώσει από νωρίς και έγκαιρα η Αναστασία Παπαϊωάννου, οι ρυθμίσεις κόκκινων στεγαστικών για την Εθνική τρέχουν δυνατά, με το σχετικό άρθρο να επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τη διακύμανση της μετοχής.
Στα 2,105 η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, στα 6,68 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 3,084 η ΔΕΗ, στα 21,44 της Motor Oil, στα 9,86 για τη Mytilineos.

Από τη μεσαία κατηγορία, που και σήμερα υπεραποδίδει των άλλων κατηγοριών, καθώς ο FTMidCap αντιδρά 1,03% έναντι 0,12% του FTSE25 και 0,27% του ΓΔ.

Στις 45 έναντι 36 και 102 χωρίς μεταβολή. Ισχυρότερη αντίδραση για MLS με 9,38% στο 1,92 ευρώ, ενώ ανάλογη απόδοση, μεγαλύτερη του 9%, μετρούν ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ στο 1,32 και Intralot στπ 0,4575 ευρώ. Ακολουθούν ΕΛΓΕΚΑ, Intracom, Παπουτσάνης, MIG, ΕΥΔΑΠ κ.ά. 

(*) στις 11:50 ο τζίρος ήταν στα 14,8 εκατ., με τα 6,2 να έχουν αλλάξει χέρια στον ΟΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v