Τα δυο στοιχήματα στο Χρηματιστήριο

Η αξιολόγηση της Standard and Poor's την Παρασκευή και στη συνέχεια από την DBRS καθορίζουν το κλίμα στην αγορά. Τα πονταρίσματα των επενδυτών και το ομόλογο της ΤΕΝΕΡΓ που... ανοίγει το δρόμο.

Τα δυο στοιχήματα στο Χρηματιστήριο

Εβδομάδα Standard & Poor's, για το ΧΑ, αυτή που ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 862,58 μονάδες.

Διεθνές περιβάλλον, εσωτερικές εξελίξεις και ενδεχόμενη προσπάθεια ορισμένων να προεξοφλήσουν την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης, την Παρασκευή. Με τον τραπεζικό κλάδο, που είναι ο κυρίως που επηρεάζεται από μία θετική κίνηση του ξένου οίκου. Με οριακά θετική απόδοση, την τελευταία εβδομάδα και κλείσιμο την Παρασκευή σε οριακά υψηλότερο ποσοστό (0,60%) έναντι του FTSE25, που στις 2.146,38 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0,52%. Ενα premium του τραπεζικού έναντι των blue chips, διαμορφώνοντας τάση σε διαστήματα εβδομάδος και μηνός Οκτωβρίου.

Στα της S&P, ο οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία, με Β+, δηλαδή 4 βαθμίδες χαμηλότερα του επενδυτικού ορίου, πρακτικά του ζητούμενου investment grade, εξέλιξη που όταν επιτευχθεί θα αλλάξει αρκετά και ουσιώδη που αφορούν την στάση των ξένων, τις κινήσεις τους το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε κάνει ταμείο η πλειονότητα των διαχειριστών.

Κατά τα άλλα, για την Τετάρτη αναμένεται η... πρώτη για το νέο εταιρικό ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Και περισσότερα αντληθέντα κεφάλαια, και με χαμηλότερο επιτόκιο, και με πολύ καλή υποδοχή (κάλυψη) από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, και θεσμικό και ιδιωτικό. Η περίπτωση της ΤΕΝΕΡΓ, που είναι και η πρώτη που εκδίδει δεύτερο ομόλογο για την ίδια εταιρεία είναι ενδεικτική των θετικών επιπτώσεων που έχει δημιουργήσει η θεαματική μείωση στην απόδοση κρατικών, συνακόλουθα επιχειρηματικών τίτλων. Το απόλυτα επιτυχές εγχείρημα της εταιρείας είναι σχεδόν σίγουρο, πως θα επισπεύσει ανάλογες ενέργειες και από άλλους μεγάλους ομίλους, που "τρέχουν" ήδη εταιρικά ομόλογα ή δεν έχουν προχωρήσει, ακόμη, σε μία έκδοση. Τα ονόματα, που ακούστηκαν, την τελευταία εβδομάδα ήταν του βεληνεκούς ενός Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ,ΔΕΗ σίγουρα εξετάζουν όλα τα νέα δεδομένα και το φιλικότερο περιβάλλον, που διαμορφώνεται.

Παράλληλα υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή θεωρεί πως το όλο περιβάλλον θα διευκολύνει την διαδικασία αναχρηματοδότησης επιχειρήσεων με καλύτερους/φθηνότερους όρους. Είναι η συγκυρία, που κυρίως οι τράπεζες θα πρέπει να διευκολύνουν τις σχετικές διεργασίες, όσοι επιχειρηματίες θέλουν να κρατήσουν τις εταιρείες να βάλουν και αυτοί το...χέρι στην τσέπη και το οικονομικό επιτελείο να επισπεύσει την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού.

Στα υπόψη, πως μετά τον οίκο Standard & Poor's, ακολουθεί η DBRS, την 1 η Νοεμβρίου. Δεδομένου, ότι και η βαθμολόγηση του καναδικού οίκου λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ, όσον αφορά στην προοπτική αποδοχής των ελληνικών τίτλων, συνακόλουθα της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα... ποσοτικής χαλάρωσης, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τις αρχές Νοεμβρίου.

Συνεπώς, μπορούμε να πούμε πως από την αξιολόγηση των δύο ξένων οίκων, στις 25 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου θα διαμορφωθεί (σε σημαντικό βαθμό) η τάση για το τέλος Οκτωβρίου- πρώτου 15νθήμερου Νοεμβρίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΓΔ κυμάνθηκε σε πολύ στενό εύρος, ίσως και το πιο περιορισμένο για τον τρέχοντα μήνα. Σημείο αναφοράς, κατ΄αρχήν τις 860, ζητούμενη την πειστική υπέρβαση των 880 που θα ενίσχυε το ενδεχόμενο προσέγγισης της "διπλής κορυφής" των 900 μον., όπως χαρακτηριστικά εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή). Η έγκριση από τους δανειστές του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2020, είναι μία ενθαρρυντική ένδειξη, που καταδεικνύει το θετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα (ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ), ενώ ο Κώστας Σιαμπράκος (Meizon- επενδυτικές υπηρεσίες) εστιάζει στην αύξηση των εισροών στα χαρτοφυλάκια των αμοιβαίων κεφαλαίων. Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων, έχει ενισχυθεί κατά 22,21%, από την αρχή του έτους, διαμορφούμενο στα 7,438 δισ. Ενδειξη σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην έκδοση του ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακής, πως... επενδύσιμο χρήμα υπάρχει, αρκεί να ενισχυθεί το κλίμα αξιοπιστίας και να δοθούν οι ανάλογες ελκυστικές δυνατότητες κυρίως για τους απλούς ιδιώτες.

Στα 296,98 ο τζίρος, στα επίπεδα των 60-65 εκατ., με το 37%-45% να πραγματοποιείται σε μόλις 4 τραπεζικές μετοχές, που ακόμη "βαραίνουν" περισσότερο στην διαμόρφωση των δεικτών αναλογικά με την κεφαλαιοποίηση τους. Εξ΄ αυτού η στρεβλή εικόνα για πολλά blue chips, η θέση των οποίων αντιστοιχεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα του Γενικού Δείκτη. Στα 57,9 δισ. η συνολική αποτίμηση, αρκετά χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ως προς σχέση με το ΑΕΠ.

Δεδομένου ότι πολλά blue chips είναι σε εύλογη/δίκαια αποτίμηση και επειδή οι τραπεζικές υπολείπονται- ακόμη- των τιμών του 2015 και αυτών των αμκ, ο κλάδος που μπορεί να κάνει την διαφορά, για τους long, θα είναι- για ακόμη μία εβδομάδα- ο τραπεζικός, με εμφανείς ωστόσο βοήθειες από συγκεκριμένα "βαριά χαρτιά" με τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και με την συνδρομή των ΓΕΚ/Τέρνα, Jumbo, Mytilineos, Motor Oil, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή.

Με ουδέτερο κλίμα και τάση σταθεροποίησης θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η μόχλευση σε μεσαία και χαμηλότερη αποτίμηση θα συνεχισθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v