Όλα τα είχε το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που συνεχίζει να δοκιμάζει την υπομονή όσων παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ “day by day”, το μόνο που του έλειπε είναι να έχει μετατραπεί σε δυσκολοκατάβλητη αντίσταση και το επίπεδο των 862 μονάδων.
Τουλάχιστον έτσι έδειξε η σημερινή συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι αυτή συνοδεύτηκε από σχετική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων).
Να σημειωθεί ότι οι σημερινοί αγοραστές είχαν με το μέρος τους την νέα μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων (στο 1,386% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), αλλά και τα θετικά πρόσημα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, μετά την είδηση για συμφωνία, στο παρά πέντε, όσον αφορά το θέμα του “Brexit”.
Πιο συγκεκριμένα, “έχουμε μία συμφωνία, υπάρχει συμφωνία για το ‘Brexit”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.
Ο Γιούνκερ τόνισε ότι η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός έδωσε σήμα για έγκριση της συμφωνίας.
Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί αφενός από την Κομισιόν (θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα) και αφετέρου από τη Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων (θα κατατεθεί προς ψήφιση το Σάββατο).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απόλυτα προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι των Αναλυτών, επισημαίνοντας ότι “η πρόσφατη πτώση διαμόρφωσε, κατά περίπτωση, ευκαιρίες τοποθετήσεων. Στις ευκαιρίες αυτές τοποθετούνται όσες Εταιρείες έχουν ισχυρή κερδοφορία, υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, ικανοποιητικά μερίσματα και ωφελούνται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Για όσους Επενδυτές αναζητούσαν αφορμές να επιστρέψουν στην Αγορά, η παρούσα συγκυρία έχει χαρακτηριστικά που ευνοούν επιλεκτικές κινήσεις, σε μια λογική μακροπρόθεσμης διακράτησης. Παρά ταύτα οι περισσότεροι από τους ενεργούς Παίκτες παραμένουν διστακτικοί, ενώ σε περιθωριοποίηση παραμένουν οι περισσότεροι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, έστω και αν εκεί υπάρχουν προσδοκίες για επιχειρηματικά deals”.
Να σημειωθεί ότι αυτό φάνηκε και στη σημερινή συνεδρίαση, όπου οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο “οδήγησαν την κούρσα, από αρχής μέχρι τα τελευταία μέτρα και η αναλογία άλλαξε στο φίνις”.
Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 829,20 (+1,18%) και 813,54 μονάδων (-0,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 820,62 (+0,13%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 819,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,01%.
Στα θετικά του ΔΤΡ το γεγονός ότι δεν απειλούνται οι 810 - 800 μονάδες, στα αρνητικά ότι και σήμερα δεν “τόλμησε να αναμετρηθεί” με το επίπεδο των 831 μονάδων (ημερήσιο “stop short”).
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει υψηλότερα των 815 – 810 μονάδων, οι “buyers” μπορούν να ελπίζουν σε ανοδική εκτόνωση προς τις 897 μονάδες, με πρώτη αντίσταση στις 831 μονάδες. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 800 μονάδων, θα επιφέρει “συναγερμό στις τάξεις των ‘long” και δεν αποκλείεται να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 780 και 733 μονάδες.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “κοντά στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο, βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα. Μεταξύ αυτών και δάνεια ονομαστικής αξίας, περίπου, 60 εκατ. ευρώ, που έχουν χορηγηθεί στην AΝΕΚ”.
Εν τω μεταξύ, η DBRS θεωρεί πως το πρόγραμμα “Ηρακλής” δεν θα μεταμορφώσει αμέσως την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, ωστόσο, σημειώνει, πως μπορεί να βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι Ελληνικές Τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη.
Από την πλευρά της, η Moody’s τονίζει ότι “είναι πιστωτικά θετικό γεγονός, για τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς προσφέρει ένα επιπλέον εργαλείο για να βελτιωθεί η ποιότητα ενεργητικού, επιταχύνοντας τη μείωση των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων και δίνοντας τη δυνατότητα στις Τράπεζες να ξεφορτωθούν έως και 30 δισ. ευρώ ‘κόκκινα’ δάνεια, από τα συνολικά 75,4 δισ. ευρώ που είχαν με βάση στοιχεία Ιουνίου 2019”.
Ο Οίκος εκτιμά πως “η συμμετοχή στο σχήμα θα οδηγήσει σε κάποιες επιπρόσθετες κεφαλαιακές απώλειες, το επόμενο 18μηνο, οι οποίες θα είναι κάπως επιβλαβείς για τα κεφαλαιακά επίπεδα, αλλά διαχειρίσιμες”.
Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου οι “πράσινες” μετοχές έδειξαν να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,15%), ΕΕΕ (-1,71%), Ελλάκτωρ (-0,11%), Lamda Development (-1,92%), Jumbo (-1,14%), TITC (-1,32%), Σαράντης (-1,02%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και Ελ. Πετρελαίων.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία μεταξύ Lamda και Εθνικής Τράπεζας για την αγορά από την Πρώτη των δύο οικοπέδων της Τράπεζας, συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων, τα οποία βρίσκονται κοντά στο εμπορικό κέντρο ‘The Mall Athens’. Το MoU προβλέπει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί, έναντι τιμήματος που ξεπερνά ελαφρώς τα 11 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδοθεί και εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα επιλύονται τα θέματα νομιμοποίησης του Εμπορικού Κέντρου ‘The Mall Athens”.
Από εκεί και πέρα, επιμένει πλαγιοανοδικά από το πρόσφατο χαμηλό των 1,27 ευρώ (κλείσιμο 9/10), η μετοχή της Cenergy (+0,15%). Πρώτη σημαντική αντίστασης στην ζώνη 1,40 – 1,44 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 1,33 ευρώ.
Επιστροφή αγοραστών, μετά από δύο αρνητικές συνεδριάσεις στην Motor Oil (+0,96%), με τον τίτλο να κινείται σήμερα χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Η μετοχή πλησιάζει την πρώτη αντίσταση των 21,40 – 21,42 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Κλείσιμο υψηλότερα των 21,42 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 22,00 και 23,16 ευρώ. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 20,50 – 20,05 ευρώ, τα περιθώρια υποχώρησης δείχνουν περιορισμένα.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “η Διοίκηση της Ρasal Development και η Σουηδική ‘Sterner Stenhus’ ‘έδωσαν τα χέρια’ προκειμένου η Δεύτερη να αναλάβει ρόλο Στρατηγικού Επενδυτή στην Εισηγμένη και μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ‘Sterner Stenhus’ θα καταβάλλει ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου και ομολογιακού δανεισμού στην Ρasal Development (+12,24%), προκειμένου η Εισηγμένη να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που παρουσιάζονται στις δραστηριότητες του real estate, των logistics, αλλά ενδεχομένως και των ΣΔΙΤ”.
Από εκεί και πέρα, δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Intralot (+3,41%) και Unibios (+3,11%), αλλά και για την Performance Technologies (+4,55%, με “ανοιχτές” εντολές αγορών), προσπάθεια αντίδρασης, μετά από τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, για τα Πλ. Κρήτης (+2,48%), ενώ βραχύβια αποδείχθηκε η ανοδική αντίδραση στην MLS (-5,64%).
Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Audiovisual (-11,54%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Ικτίνο (+0,19%), επιστροφή αγοραστών σε Κορδέλλου (+4,43%) και Κυριακούλη (+6,86%), ενώ από τις 9/10 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Ιντερτέκ (+2,76%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κρι Κρι (+2%), Reds (+4,24%) και Πλ. Θράκης (+5,88%, με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και όγκο εβδομάδος).
Η τελευταία περίπτωση μπορεί να συνεχίσει να απασχολεί τους βραχυπρόθεσμους traders, καθώς ο τίτλος είχε πιεστεί σημαντικά υπό τον φόβο του “άτακτου Brexit” (Θυγατρική στην Σκωτία). Σε περίπτωση θετικών, τελικών, εξελίξεων, δεν μπορεί να αποκλειστεί ουσιαστική ανοδική αντίδραση. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 94,5 εκατ., η καθαρή θέση στις 30/6/2019 στα 142,6 εκατ.
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών. Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 856 – 850 μονάδων είναι θετική ένδειξη, αλλά έχει πάντα σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 862 μονάδων. Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 872 – 876 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).
Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 850 μονάδων, δίνει minimum υποχώρηση, προς τις 829 – 820 μονάδες, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 811 και 791 μονάδες, όπου οι “long” θα κληθούν να προχωρήσουν σε δραματικές μειώσεις θέσεων.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι θετικό όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2120 – 2100 μονάδων, ωστόσο αν δεν δώσει ανοδικό ξέσπασμα υψηλότερα των 2153 – 2166 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.
Στις 2175 μονάδες, ο εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Κλείσιμο υψηλότερα των 2175 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 2180 – 2193 και 2200 μονάδες.
Κλείσιμο χαμηλότερα των 2100 μονάδων, μπορεί να ανοίξει την “καταπακτή” προς τις 2000 - 1997 και 1988 μονάδες.
Τι λένε οι Αναλυτές
“Συνεχίζεται το επιλεκτικό ενδιαφέρον για τη διατήρηση των επιπέδων. Οι Επενδυτές αναζητούν νέα ροή ειδήσεων, για να επανεξετάσουν τις αποτιμήσεις”, εκτιμά η Beta Sec.
“Η συντήρηση συνθηκών συσσώρευσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, συντηρεί και την εκτροφή του αισιόδοξου σεναρίου επαναπροσέγγισης υψηλότερων επιπέδων του ΓΔ, στο βαθμό που συντρέξουν οι κατάλληλοι καταλύτες και υπάρξει συναλλακτική αναβάθμιση. Ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με την προσδοκία για λήψη απόφασης για συμφωνημένο Brexit”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Το κλίμα καταγράφεται περισσότερο αισιόδοξο μετά και την διαφαινόμενη σύγκλιση προς μία συμφωνία για το ‘Brexit’. Από την άλλη, η Αγορά εξακολουθεί να αναζητά εγχώριους θετικούς καταλύτες, για να αποκτήσει βαθμούς αυτονομίας έναντι των διεθνών δεικτών. Ομαλά βαδίζουμε προς την έγκριση του προϋπολογισμού του 2020. Αύριο πρωί ανακοινώνεται το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου της Κίνας”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.
“Παρά τον σημερινό ενθουσιασμό των Διεθνών Αγορών για το κλείσιμο της συμφωνίας του ‘Brexit’, η Ελληνική Κεφαλαιαγορά δεν τον ενστερνίστηκε. Αν και προσπαθεί να διασπάσει το επίπεδο των 865 μονάδων, αδυνατεί προς το παρόν να το επιτύχει. Τα πολλά ανοικτά μέτωπα στο διεθνές περιβάλλον και την ευρύτερη Γειτονιά μας, αλλά και η αναμονή για περισσότερες και γρηγορότερες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στα ανοικτά θέματα της Χώρας, ενισχύουν την ανάγκη για αναμονή και επιλεκτικές κινήσεις”, εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Στο διεθνές σκηνικό η αστάθεια συνεχίζει να υποβόσκει σε πολλά μέτωπα, με κυριότερες αιτίες αυτή την χρονική περίοδο:
Την πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, με άγνωστες προς το παρόν παρενέργειες & συνεχείς εναλλαγές σεναρίων.
Το συνεχιζόμενο “μελόδραμα” του “Brexit”, με το ερώτημα ακόμα & σήμερα μετά την συμφωνία να παραμένει, εάν, πως & πότε θα ολοκληρωθεί.
Όσο για την αλλοπρόσαλλη εικόνα που εκπέμπει ο Πρόεδρος Trump και κατ’ επέκταση οι ΗΠΑ, για όλα τα ανοικτά θέματα (γεωπολιτικά & οικονομικά), το μόνο βέβαιο είναι ότι μακροπρόθεσμα θα πληγεί όχι μόνο η εικόνα της Υπερδύναμης, αλλά θα ενταθεί η τάση αμφισβήτησής της, δημιουργώντας σοβαρές παρενέργειες & στην Παγκόσμια Οικονομία, που ήδη “βλέπει” τα πρώτα σημάδια αδυναμίας.
Στην Ελληνική Αγορά ομολόγων, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην έκδοση του εταιρικού ομολόγου της ΤΕΝΕΡΓ, αφού αποτελεί πόλο έλξης για κεφάλαια που λιμνάζουν σε Τραπεζικές καταθέσεις μηδενικών αποδόσεων και χαμηλού ρίσκου.
Στο Γενικό Δείκτη, τα επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 850, 830 & 810 μονάδες. Η εξελισσόμενη αντίδραση θα πρέπει να διασπάσει έγκυρα την ζώνη 865 - 870 μονάδων, για να ενισχύσει την ανοδική της δυναμική και να οριοθετήσει υψηλότερους στόχους αντιστάσεις στα επίπεδα των 883 & 900 μονάδων.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 2110, 2090 & 2065 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2150, 2165 & 2180 μονάδες.
Συμπερασματικά αναμένουμε την ολοκλήρωση (επιτέλους) σημαντικών οικονομικών & γεωπολιτικών γεγονότων, αποφεύγοντας την θετική προεξόφλησή τους. Η προσέγγιση των οριοθετημένων στόχων της εξελισσόμενης αντίδρασης και η έγκυρη διάσπασή τους θα μας οδηγήσει στις επόμενες κινήσεις μας, σε συνεργασία με τους Επενδυτικούς μας Σύμβουλους. Συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.
“Θυμίζουμε την φράση του Πατέρα της ιστορίας Θουκυδίδη, ‘δύο πράγματα είναι αντίθετα στη λήψη σωστής απόφασης, η βιασύνη και η οργή”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Υποχωρεί το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.
Λίγο ψηλότερα Χρυσός και Ασήμι, επέστρεψε υψηλότερα των $8000 το Bitcoin.
Κατά 0,5% υποχώρησε η κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η παραγωγή κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,2%. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, οι Κατασκευές ήταν ενισχυμένες κατά 1,2% στην Ευρωζώνη και κατά 1,9% στην ΕΕ.
H Γερμανική Κυβέρνηση υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη τo 2020 στο 1% από 1,5% προηγουμένως, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η Γερμανική Οικονομία δεν είναι αντιμέτωπη με κρίση. To Βερολίνο “βλέπει” το φετινό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,5%.
“H Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιο προς μέτριο ρυθμό από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά πολλές Εταιρείες είναι πιο απαισιόδοξες για τις προοπτικές, τους επόμενους μήνες”, σύμφωνα με έκθεση της Fed που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Με βάση τα στοιχεία της “Beige Book”, με ήπιο ρυθμό συνέχισαν να αυξάνονται και οι τιμές.
Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 4.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 214.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Οι Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν στις 215.000.
Η κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησε 9,4% τον Σεπτέμβριο. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών διολίσθησαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,26 εκατομμυρίων τον περασμένο μήνα, από 1,39 εκατομμύρια τον Αύγουστο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι ενάρξεις θα υποχωρήσουν στα 1,32 εκατομμύρια.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, “αν και η Ελλάδα παραμένει εκτός του ραντάρ πολλών Θεσμικών Επενδυτών, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ‘αφήγημα’ για την Ελληνική Αγορά αρχίζει να αλλάζει”, επισημαίνει η Edison.
Η Edison καλύπτει έξι Εταιρείες Εισηγμένες στην Ελλάδα, αλλά έχει συναντήσει πολλές άλλες. Πολλές Εταιρείες εξακολουθούν να λειτουργούν έχοντας ζητήματα αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν κάποιες ασυνήθιστα ελκυστικές ιστορίες.
Στους πιθανούς “νικητές”, η Edison τοποθετεί τους ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ και Πλαστικά Θράκης.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 856,15 (-0,26%) και 864,23 μονάδων (+0,68%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 858,65 (+0,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 859,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,11%.
Ο τζίρος στα 73,6 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ) απασχόλησαν το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΛΑΜΔΑ και με το “κόκκινο” οι ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ.
Στο φίνις κρίθηκε η τελική αναλογία με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νεότερη μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.413 συμβόλαια).
Στα 4.001 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.042 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.616, 3.098 για τον Οκτώβριο, 3.508 για τον Νοέμβριο και 10 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.133,25) κινήθηκε μεταξύ 2.127,25 και 2.149 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.768), Alpha Bank (3.861), Πειραιώς (2.140), ΔΕΗ (297), Εθνική (4.655), MIG (1.370), Μυτιληναίο (538), Ελλάκτωρα (363), ΟΠΑΠ (352), OTE (164), ΑΔΜΗΕ (161), ΕΕΕ (114), Τέρνα Ενεργειακή (167), Intralot (115), Lamda Development (107).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 31.384, Alpha Bank 54.560, Εθνική 44.028, MIG 72.485, ΔΕΗ 14.264, Ελλάκτωρα 12.292, Πειραιώς 24.052, Μυτιληναίο 12.330, ΓΕΚ 10.058.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,83% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,02% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,61% | 2019-08-05 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1,01% | 2019-08-07 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,75% | 2019-09-24 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 1,57% | 2019-09-24 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,59% | 2019-09-13 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,01% | 2019-08-29 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.895.125 τεμ., (από 56.915.095 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.125.269 τεμ. (25.125.269), ΔΕΗ 6.709.224 τεμ. (6.709.224), Eurobank 60.674.779 τεμ. (60.554.779), Εθνική 18.598.556 τεμ. (18.817.272), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.311.403 τεμ. (1.311.403).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.