Ζητούμενη η αντίδραση, με τα χθεσινά χαμηλά για δεύτερη περιοχή άμυνας για τους long. Κωδικός του εγχειρήματος: αναστροφή τάσης για τον τραπεζικό κλάδο, με χρήσιμες βοήθειες από συγκεκριμένα blue chips. Αρωγός η συντήρηση του θετικού κλίματος εκτός και η αποσαφήνιση πολλών από τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής, καθώς οι χθεσινές επαφές/διεργασίες φαίνεται πως έλυσαν αρκετούς από τους γρίφους που «κρύβει» το συγκεκριμένο project.
H συνεδρίαση ξεκίνησε με τον ΟΤΕ να έχει ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του, τους traders να παραμένουν επικεντρωμένοι στον τραπεζικό κλάδο και την αγορά να «ανοίγει» για τον Γενικό Δείκτη, από τις 859,12 και σταδιακά να κινείται έως 5 με 6 μονάδες υψηλότερα.
Οχι κάποια σπουδαία, σε εύρος, αντίδραση, πλην όμως σημαντική για την προσπάθεια αναστροφής της short τάσης και της ενεργοποίησης, μετά το πτωτικό σερί, και των long.
Σε τράπεζες και ΟΤΕ, το εκ προοιμίου αναμενόμενο ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων παικτών, με τον κλάδο-κλειδί να βγάζει αντίδραση από τα επίπεδα των 825,90, που σταδιακά εξελίχθηκε σε κίνηση έως και 12 μονάδες πιο πάνω, στις 837 μονάδες. Στο 52% το ποσοστό της αξίας συναλλαγών επί του συνόλου που έχει πραγματοποιηθεί, μέχρι νωρίτερα (*).
Αύξηση εσόδων στ0 1,01 δισ. και κερδών στα 125 εκατ. για τον ΟΤΕ, με τη διοίκηση Τσαμάζ να προβλέπει ελεύθερες ταμειακές ροές 350 εκατ. Σε ΟΤΕ και Eurobank σημαντικό μέρος του τζίρου, καθώς σε αμφότερες τις μετοχές η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 3 εκατ. -για κάθε μία ξεχωριστά- στο πρώτο κιόλας ημίωρο και με την Εθνική να ακολουθεί πλησιάζοντας το 1 εκατ. ευρώ.
Και αν για τον ΟΤΕ τα αποτελέσματα 3μήνου/9μήνου ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενα, με την αγορά να προεξοφλεί το θετικό πρόσημο, για την Eurobank οι εξελίξεις τρέχουν όσον αφορά στη διελκυστίνδα Pimco vs Fortress/doBank για το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση ενός μεγάλου μεριδίου από το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Τραπεζικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα/απόφαση την επόμενη ή το αργότερο μεθεπόμενη εβδομάδα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, πυκνή όσο και κατατοπιστική η σχετική αρθρογραφία του Χρήστου Κίτσιου.
Πέραν των ΟΤΕ και Eurobank, συγκριτικά ικανοποιητική συναλλακτικότητα σημειώνεται για τίτλους των ΟΠΑΠ, Mytilineos, Viohalco, Coca Cola, Jumbo, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda Development, TITC. Οσον αφορά στη Lamda, η αγορά εκτιμά πως μέσα στο επόμενο διάστημα η εισηγμένη θα ανακοινώσει -επιτέλους- τους όρους και προϋποθέσεις της αμκ. Για τον TITC, θέμα συζήτησης σε χρηματιστηριακά γραφεία είναι η πρόβλεψη της ρωσικής επενδυτικής τράπεζας VTB Capital, πως λόγω της κύριας διαπραγμάτευσης των μετοχών στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών θα μπορούσε να τεθεί εκτός δεικτών MSCI. Θα ξέρουμε σήμερα, εάν και κατά πόσον ευσταθεί η πρόβλεψη των Ρώσων.
Από τις μετοχές του δείκτη, με αγοραστές για τις 4 τραπεζικές και ΑΔΜΗΕ, TITC, Viohalco, Lamda, EXAE, EΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Mytilineos, OΠΑΠ, ΟΛΠ, με την εικόνα εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με τις πρώτες συνεδριάσεις Νοεμβρίου, κυρίως όμως αυτών της Τρίτης-Τετάρτης.
Ενδεικτική της βελτίωσης του κλίματος η σχέση 48 μετοχών με θετικό πρόσημο, έναντι 21 με αρνητικό. Χωρίς μεταβολή 110 μετοχές.
Μεγαλύτερη απόδοση (με τζίρο πάνω από τις 10 χιλ. ευρώ) για Ιntrakat, Πλαστικά Θράκης, Attica Bank κ.α., αν και μέχρι τις 11:30 ξεχώριζαν κυρίως οι τραπεζικές.
(* ) με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, η αξία των συναλλαγών ήταν στα 12,5 εκατ., με τους long να ανεβάζουν τράπεζες και ΓΔ πάνω από τις 840 και 865 μονάδες αντίστοιχα.