Aνοδική αντίδραση στη Wall Street, με τους traders πιο αισιόδοξους για την πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Θεαματική η επαναφορά του S&P500 υψηλότερα των 2.300 μονάδων, με αντιστρόφως παράλληλη υποχώρηση των τιμών για τον δείκτη φόβου, κάτι που είχαμε επισημάνει από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας ως προοίμιο ενδεχόμενης αλλαγής τάσης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Αντίδραση των αγοραστών χθες και στο ΧΑ, ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές, με τον Γενικό Δείκτη να βγάζει κίνηση από τα χαμηλά των 820 και να διαμορφώνεται στο κλείσιμο περί τις 10 μονάδες. Συνολικότερη η χθεσινή κίνηση σε τραπεζικές και blue chips, με καταμερισμό συναλλαγών/αξίας, ένδειξη πως οι long παίκτες κρατούν σημαντικό μέρος των θέσεών τους και από αυτή την άποψη, το τελευταίο που θα ήθελαν θα ήταν ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 825 μονάδων.
Προσπάθεια που πιθανότητα θα τους βγει, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο προέκυψαν τρεις αφορμές που διευκολύνουν τις ενέργειές τους. Το μεσημέρι, η έκδοση των 3μηνης διάρκειας εντόκων, εξέλιξη που έκανε τον γύρο και σε αρκετά ξένα Μέσα, με θετική αναφορά. Αργά το βράδυ, η επαναφορά της Wall Street σε ανοδικό κανάλι, με τους αγοραστές να επιστρέφουν μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Και η τρίτη αφορμή, με τις αποκλειστικές πληροφορίες της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, για το ΟΚ των Βρυξελλών για το σχέδιο «Ηρακλής» , εξέλιξη που προφανώς ευνοεί τον τραπεζικό κλάδο.
Στις 752,91 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, με ένα σημαντικό μέρος των χθεσινών συναλλαγών να πραγματοποιείται -ως συνήθως- στον κλάδο-κλειδί της γενικότερης τάσης στο ΧΑ. Είναι προφανές πως τα όσα αναφέρει η Αγγελική ευνοούν τους αγοραστές, καθώς το σχετικό σχέδιο νόμου θα περάσει από τη Βουλή στο χρονικό πλαίσιο που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο. Για τις 20 Οκτωβρίου είχε κάνει λόγο ο αρμόδιος Υφ.Οικονομικών Γεώργιος Ζαββός. Παράλληλα θέμα ίσως και ωρών να είναι η επικύρωση του deal Eurobank-PIMCO, με επιδίωξη της διοίκησης του τραπεζικού ομίλου να εγκριθεί από το Δ.Σ. ακόμη και τη Δευτέρα, για να ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν με νόημα πως όλα αυτά εξελίσσονται αρκετές μέρες πριν την αξιολόγηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's, στις 25 του μηνός, και μία εβδομάδα αργότερα, την 1η Νοεμβρίου, από την DBRS.
Υπάρχουν θετικά νέα και ενδεχομένως να προκύψουν και άλλα στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, θεωρώντας πως λογικά θα μπορούσε να υπάρξει ένα ανάλογο αποτύπωμα και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Για τον Δείκτη Τραπεζών, ζητούμενη για τους αγοραστές θα ήταν η συνέχιση του χθεσινού 1,72%, με προοπτική την προσέγγιση (ενδεχομένως) υπέρβασης των 780 μονάδων. Αυτό θα σηματοδοτούσε και προοίμιο αλλαγής τάσης για τον κλάδο.
Εάν αντιδράσει ο τραπεζικός κλάδος, θα ακολουθήσουν και τα blue chips, που χθες έδειξαν πως υπάρχουν δυνάμεις να ενεργοποιηθούν. Στην περιοχή των 2.065-2.070 μονάδων ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τους αγοραστές να μπορούν να οδηγήσουν τον δείκτη προς τις 2.080 μονάδες.