Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ολο και χαμηλότερα οι αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών

Αυξήθηκαν οι συναλλαγές, αλλά υποχώρησαν οι βασικοί δείκτες. «Αδιαφόρησαν» για την επιτυχή επανέκδοση του 10ετούς οι επενδυτές. Σε Πειραιώς, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Alpha οι μεγαλύτερες απώλειες. Ανοδικά Motor Oil και Jumbo.

ΧΑ: Ολο και χαμηλότερα οι αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών

Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε, “ανεξάρτητα από τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, η ‘μεγάλη εικόνα’ της Αγοράς ήταν απογοητευτική, ενώ δυσκολία βρήκε ο Γενικός Δείκτης να υπερφαλαγγίσει και το επίπεδο των 830 μονάδων, το οποίο από στήριξη δείχνει να μετατρέπεται σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση”.

Σήμερα το “θέατρο των επιχειρήσεων” κατέβηκε ακόμα χαμηλότερα και οι λίγοι αγοραστές κλήθηκαν να υπερασπιστούν το ψυχολογικό όριο των 820 μονάδων, γνωρίζοντας πως πιθανή καθοδική διαφυγή (που δεν αποφεύχθηκε ενδοσυνεδριακά) θα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των εν δυνάμει πωλητών, από χαρτοφυλάκια που θα προχωρούσαν σε κινήσεις “stop loss”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σημερινά χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν πενταπλάσιες των ανοδικών, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απόσυρσης των αγοραστών, από τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Να σημειωθεί ότι η εικόνα επιδεινώθηκε μόλις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές “φόρεσαν τα κόκκινα”, ενώ νέα μικρή αύξηση των αποδόσεων σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 1,459%.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι η Εγχώρια Αγορά έχει εισέλθει σε φάση παρατεταμένης αδυναμίας και όλοι οι ενεργοί traders προσπαθούν να βρουν τις μετοχές που έχουν, ή θα έχουν την είδηση – καταλύτη, η οποία θα αποδειχθεί ικανή να δώσει ανοδικά “καύσιμα”, κόντρα στο γενικότερο κλίμα επιφυλακτικότητας.

Από την άλλη, ούτε η είδηση εξόδου της Χώρας στις Αγορές, μπόρεσε να κινητοποιήσεις τους αγοραστές και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Πιο συγκεκριμένα, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το "reopening" της έκδοσης του 10ετους ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, με την τελική απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,5%, που αποτελεί και ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Η αρχική απόδοση είχε τοποθετηθεί στο 1,55%. Οι προσφορές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 5,4 δισ. ευρώ.

Αρχικός στόχος ήταν άντληση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, και τελικά το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ.

Για πολλοστή συνεδρίαση, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και παρά το γεγονός ότι απέφυγαν το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, τις εντυπώσεις τις κέρδισαν οι εν δυνάμει πωλητές.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο Τραπεζικός δείκτης, όμως στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης κινήθηκε στα “κόκκινα”. Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 758,97 (+0,48%) και 734,51 μονάδων (-2,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 739,34 (-2,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 740,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2%.

Να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι, με αθροιστικές απώλειες 10,83%

Τεχνικά, η παραμονή χαμηλότερα των 750 μονάδων, διατηρεί σε ισχύ το σενάριο για υποχώρηση προς τις 700 – 697 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 831 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ένα πιλοτικό πρόγραμμα για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ετοιμάζεται να τρέξει η Εθνική Τράπεζα, επιδιώκοντας, αφενός, να διευρύνει τη βεντάλια της διαχειριστικής προσέγγισης, αφετέρου, να διαμορφώσει συνθήκες ανταγωνιστικών επιδόσεων, που θα τη βοηθήσουν ενόψει των τιτλοποιήσεων, στις οποίες θα προχωρήσει από το 2020. Από τις αρχές του Καλοκαιριού έχει ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή δύο Ανεξάρτητων Servicers, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διαχείριση ισάριθμων χαρτοφυλακίων με στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ έκαστο. Μετά την αξιολόγηση των ενδεικτικών προσφορών στη δεύτερη φάση έχουν περάσει τέσσερις Εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις (doBank, Quant, APS, Cerved), οι οποίες καλούνται την προσεχή Δευτέρα να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η κινητικότητα που επέδειξαν οι λίγοι αγοραστές κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, είχε σαν αποτέλεσμα την μικρή αύξηση του αριθμού των μετοχών με θετικό πρόσημο, κάτι που τράβηξε και τους βασικούς δείκτες από τα χαμηλά ημέρας.

Έτσι, η λήξη των συναλλαγών, βρήκε στα “πράσινα” τους Αεροπορία Αιγαίου (+0,76%), ΟΤΕ (+1,33%), Motor Oil (+0,95%), Jumbo (+2,14%) και αμετάβλητες τις μετοχές των TITC και Fourli.

Συμπλήρωσε πέντε κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ, η μετοχή της ΔΕΗ (-3,66%), έχοντας υποχωρήσει αισθητά από το πρόσφατο υψηλό των 3,222 ευρώ (κλείσιμο 27/9). Ο τίτλος πλησιάζει την αποφασιστική στήριξη των 2,83 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ενώ η ζώνη των 3,00 – 3,10 ευρώ, έχει μετατραπεί σε πρώτη αντίσταση. Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 3,30 ευρώ.

Έντεκα κλεισίματα χαμηλότερα των 10,00 ευρώ για τον Μυτιληναίο (-0,68%) και αισθητή υποχώρηση από το πρόσφατο υψηλό των 10,17 ευρώ (κλείσιμο 20/9). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η πρώτη αντίσταση στα 9,76 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 10,18 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 9,40 ευρώ, μπορεί να “σπρώξει” προς τα 9,17 – 9,10 ευρώ. Αντίθετα, επιστροφή υψηλότερα των 10,18 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 10,25, 10,73 και 11,30 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25που σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Jumbo (+2,14%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 16,58, 16,75 και 17,50 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), ενώ πολύ ισχυροποιημένη δείχνει η στήριξη στα 15,38 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις σημερινές εντυπώσεις κέρδισαν οι μετοχές των Epsilon Net (+4,81%) και Medicon (+17,32%).

Ο πρώτος τίτλος διότι ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά, επιμένοντας να κινείται “contrarian” στο επιφυλακτικό κλίμα, συμπληρώνοντας τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες τέσσερις.

Στην περίπτωση της Medicon, η Εισηγμένη ανακοίνωσε τη σύναψη συμβάσεων αναδιάρθρωσης της οφειλής της και προς την Εθνική Τράπεζα (είχαν προηγηθεί συμβάσεις συμφωνίας και με τις υπόλοιπες Πιστώτριες Τράπεζες).

Μετά την εξέλιξη αυτή και επειδή η Εταιρεία είναι κερδοφόρος, δεν αποκλείεται να αιτηθεί έξοδο από την κατηγορία “Επιτήρησης”. Η καθαρή θέση, στις 30/6/2019 στα 10,24 εκατ., η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 9,28 εκατ.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και επτά πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες οκτώ για την MLS (-15,04%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός που να δικαιολογεί την πτώση της μετοχής και των ομολόγων, ενώ η Εταιρεία σκοπεύει να αποπληρώσει το ομόλογο λήξεως 11-7-2020 στην εν λόγω ημερομηνία. Η Εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη σε 5 Αγορές (Ελλάδα, Κύπρος, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία) από τις οποίες τα έσοδα αυξάνονται σταδιακά. Η Εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με άλλες 2 Αγορές”.

Από εκεί και πέρα, στις 23/9 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για την Q&R (-2,21%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Άβακα (+2,63%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 1,24 ευρώ (κλείσιμο 2/9) η Byte (-6%) και από τα 1,3625 (κλείσιμο 5/7) ο Ικτίνος (-3,83%), ενώ ο Τζιρακιάν (+4,17%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Σε σταθερά πλαγιοκαθοδική πορεία από τα 3,8 ευρώ (κλείσιμο 19/7) ο Κέκροπας (-5,12%), από τα 1,082 ευρώ (κλείσιμο 5/9) η Ιντρακόμ (-2,36%), από τα 1,25 ευρώ (κλείσιμο 24/9) ο Περσέας (-7,41%) και από τα 0,1426 ευρώ (κλείσιμο 16/9) η MIG (-7,93%), ενώ διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά η Entersoft (+5,26%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 2/852/23.09.2019 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος του κ. Σταύρου Τάκη, για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της Σφακιανάκης, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Σαν πιθανότερο σενάριο, δείχνει αυτό συνέχισης της μεταβλητότητας. Καταλύτης θα ήταν μία αύξηση του όγκου των συναλλαγών”, εκτιμά η Euroxx Sec.

“Οι όγκοι συναλλαγών δείχνουν στάση πτωτικής αναμονής, ενώ οι Επενδυτές μπορεί να συνεχίζουν τις επιλεκτικές τους τοποθετήσεις”, αναφέρει η Beta Sec.

“Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην ευρύτερη Περιοχή μας, συνιστούν το βασικό λόγο που εξηγεί τη συναλλακτική αφυδάτωση και επισκιάζει την θετική έκβαση από τη έκδοση 10ετους ομολόγου. Είναι επομένως πιθανή η συνέχιση συνθηκών μεταβλητότητας, με τους αγοραστές να έχουν αυξημένη πιθανότητα να υπερισχύσουν, ώστε να μη διαταραχθεί η προοπτική του ‘ενάρετου σεναρίου’ για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ως αποτέλεσμα της κυοφορούμενης προσπάθειας επιτάχυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι ταλαντωτές, βραχυπρόθεσμα, δείχνουν συνέχεια ανόδου, τεχνικά όμως βρισκόμαστε σε ουδέτερη ζώνη, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 820 – 864. Σήμα ανόδου στις 870 μονάδες, ενώ κάτω από τις 800, χάνουμε και την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση. Οι εσωτερικές οικονομικές ειδήσεις είναι θετικές, όπως και οι προοπτικές της Αγοράς, που αναμένουμε να αποτυπωθούν στην πραγματική Οικονομία. Η νευρικότητα των Διεθνών Αγορών μας επηρεάζει βραχυπρόθεσμα, η Ελληνική Δημοκρατία βγήκε σήμερα στις Αγορές, με 10ετες ομόλογο”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν καταγράφηκε στην χθεσινή συνεδρίαση, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλός. Η νέα έκδοση 10ετους ομολόγου οδήγησε σε άνοδο την απόδοση στο 1,41%. Το μέγεθος ενδέχεται να μην είναι σημαντικό, αλλά είναι άλλο ένα βήμα προς την επαναφορά της κανονικότητας, όσον αφορά την σχέση της Χώρας με τις Αγορές κεφαλαίου. Στο εξωτερικό, τα φώτα πέφτουν στην επανέναρξη των συζητήσεων ΗΠΑ και Κίνας στις 10 και 11 Οκτωβρίου”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Όταν στην Ευρωζώνη, επί συνολικών ομολόγων ύψους 8,2 τρισ. ευρώ, τα 5,6 τρισ. διαπραγματεύονται με αρνητικό επιτόκιο, είναι λογικό και οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων να έχουν υποχωρήσει δραστικά. Έτσι, το Ελληνικό Δημόσιο έχει την ευκαιρία να αναχρηματοδοτήσει το Ελληνικό χρέος επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση στους καταβαλλόμενους τόκους. Είναι λοιπόν στη σωστή κατεύθυνση η έκδοση 10ετους τίτλου με μόλις 1,5% (ήταν στο 3,9% το Μάρτιο !), ενώ πιθανολογείται ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί, στο βαθμό που η απόδοση των Ελληνικών τίτλων μειωθεί ακόμη περισσότερο (τα Πορτογαλικά κινούνται στο 0,10%!)”, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η εξέλιξη αυτή, από κοινού με την κατάθεση, ελαφρά έστω, επεκτατικού προϋπολογισμού για το 2020, που προβλέπει επέκταση δαπανών και μείωση εσόδων (το αντίθετο δηλαδή από αυτό που γινόταν μέχρι το 2019), την κινητικότητα για τα “κόκκινα” δάνεια με το σχέδιο τιτλοποιήσεων να εγκρίνεται στις 20/10 από τις Βρυξέλλες, τα εγκαίνια επενδυτικού σχεδίου 300 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο Μυτιληναίου και την υποβολή δύο προσφορών από Αμερικανικούς Κολοσσούς για το Καζίνο του Ελληνικού, συνιστούν αδιαμφισβήτητα θετικές εξελίξεις για την Ελληνική Οικονομία και αποτελούν θετικούς καταλύτες για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που δικαιολογούν ανοδική κίνηση για το Γενικό Δείκτη.

Συμβαίνει ωστόσο το αντίθετο και είναι δικαιολογημένο, καθώς το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να επιδεινώνεται. Με τη διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να βρίσκεται σε κομβικό σημείο και τον Πρόεδρο Trump να επιβάλλει δασμούς και σε Ευρωπαϊκά Προϊόντα εξ αιτίας της Κρατικής βοήθειας που θεωρεί ότι δόθηκε στην Airbus. Το σενάριο για άτακτο “Brexit” είναι πιο πιθανό από ποτέ, με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 17/10, να αναμένεται θυελλώδης.

Και τα γεωπολιτικά ζητήματα να υποτροπιάζουν, με την Τουρκία να απειλεί με πολεμικές επιχειρήσεις τη Συρία και τα ερευνητικά της σκάφη να εισέρχονται στα Κυπριακά “θαλάσσια οικόπεδα” !

Είναι λοιπόν ο γεωπολιτικός κίνδυνος που έχει οδηγήσει στη συναλλακτική αφυδάτωση το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ την ίδια ώρα οι “μαύροι κύκνοι” του διεθνούς περιβάλλοντος, επιδεινώνουν το Διεθνές Εμπόριο και φέρνουν την Παγκόσμια Οικονομία προς την ύφεση.

Με το Μάριο Ντράγκι να ζητεί περισσότερες δράσεις από τις Κυβερνήσεις (δημοσιονομική ένωση), αλλά και ολοκλήρωση της Τραπεζικής ένωσης, διαβλέποντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα σε κάποιες ευμεγέθεις Τράπεζες.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε συνεχή παραβίαση των ορίων στήριξης του ΓΔ για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την επενδυτική ψυχολογία να έχει διαβρωθεί.

Έτσι, η τεχνική ανάλυση θεωρεί ότι οι 830 μονάδες συνιστούν πλέον το πλησιέστερο όριο αντίστασης, ενώ οι 811 αποτελούν το κοντινότερο όριο στήριξης.

“Στην πραγματικότητα, τα χαμηλά συναλλακτικά δεδομένα αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το Αναδυόμενο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που συνεχίζει να επιζητεί την ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ νέων επενδυτικών κεφαλαίων, ενόψει της κυοφορούμενης προσπάθειας για επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, μετά την είδηση από το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου, σύμφωνα με την οποία, “η Κίνα είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά μόνο στα σημεία στα οποία συμφωνούν και οι δύο Πλευρές”, τονίζοντας πως “είναι έτοιμο να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση των πιο δύσκολων ζητημάτων την επόμενη χρονιά”.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, αξιοσημείωτη υποχώρηση στην Wall Street, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης Τραμπ να βάλει 28 Κινεζικές Εταιρείες στη μαύρη λίστα, κατηγορώντας τους ότι εμπλέκονται στην εκστρατεία καταστολής των Κινεζικών Αρχών, κυρίως εναντίον της Μουσουλμανικής Μειονότητας των Ουιγούρων.

Εν τω μεταξύ, η Διαχειρίστρια Εταιρεία του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ (HKEX) απέσυρε ξαφνικά την πρόταση των 29,6 δισ. Στερλινών ($36,4 δισ.) για την εξαγορά του London Stock Exchange Plc.

Ανοδικά κινήθηκε η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο. H βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,3%, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,1%. Το αποτέλεσμα του Ιουλίου αναθεωρήθηκε ανοδικά, σε πτώση κατά 0,4%, από κάθοδο 0,6% προηγουμένως.

Η Βρετανία προσπάθησε σήμερα να περιορίσει τις ανησυχίες για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, παρουσιάζοντας μια σειρά από σχέδια έκτακτης ανάγκης, στα οποία περιλαμβάνονται νέες συμβουλευτικές Υπηρεσίες προς τους Προμηθευτές Ιατρικών Ειδών. Η Κυβέρνηση επικαιροποίησε τα σχέδιά της και τα δημοσίευσε σήμερα σε ένα έγγραφο 155 σελίδων, με τον τίτλο “Έκθεση ετοιμότητας για τη μη συμφωνία”, που καλύπτει τα βήματα που ελήφθησαν σε βασικά θέματα όπως τα σύνορα, τα δικαιώματα των Πολιτών, την Ενέργεια, τη Βιομηχανία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

“Η Deutsche Bank σκοπεύει να πραγματοποιήσει περίπου τις μισές από τις προγραμματιζόμενες μειώσεις θέσεων εργασίας στη Γερμανία, καθώς αναζητά μείωση κόστους στη Λιανική Τραπεζική”. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, από τις 18.000 θέσεις εργασίας που θα κοπούν συνολικά, οι 9.000 θα αφορούν τη Γερμανία.

Ρίχνει την πρόβλεψη για την αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας η Εμπορική Ένωση BGA. Προβλέπει πλέον ότι θα ενισχυθούν κατά 0,5%, από 1,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. Την ίδια ώρα, αναμένει ότι οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 2% το 2019 και ότι η εμπορική κατάσταση θα βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020, το νωρίτερο.

Το κόστος των Αμερικανικών Αγαθών και Υπηρεσιών στη Χονδρική Αγορά, σημείωσε τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση από τον πρώτο μήνα του έτους. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού βούτηξε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο τους δύο προηγούμενους μήνες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, προέβλεπαν άνοδο 0,1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “ο εγχώριος προϋπολογισμός για το 2020 εξακολουθεί να στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα όμως ενσωματώνει μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις. Τα φορολογικά μέτρα του προϋπολογισμού, ίσως δεν συμβαδίζουν με τη διατήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ”, σημειώνει η Citigroup.

Ο Γενικός Δείκτης στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης “φόρεσε τα κόκκινα”, κινούμενος μεταξύ 831,29 (+0,21%) και 818,9 μονάδων (-1,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 822,78 (-0,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 824,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,66%.

Ο τζίρος στα 65,1 εκατ., από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, απασχόλησαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΜΠΕΛΑ και με το θετικό ο ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν τα Ελ. Πετρέλαια και στο υψηλό οι ΟΤΕ και Motor Oil.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές, έναντι 84 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε με αισθητά ανεβασμένες συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.025 συμβόλαια).

Στα 15.284 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.383 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.583, 1.119 για τον Οκτώβριο, 463 για τον Νοέμβριο και 1 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.053) κινήθηκε μεταξύ 2.037 και 2.063 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΔΕΗ, 7.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.828), Alpha Bank (3.842), Πειραιώς (1.757), ΔΕΗ (1.400), Εθνική (3.601), MIG (8.206), Μυτιληναίο (340), Ελλάκτωρα (504), ΕΧΑΕ (125), Lamda Development (427), ΟΤΕ (354), Viohalco (123).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 30.834, Alpha Bank 49.315, Εθνική 38.928, MIG 65.395, ΔΕΗ 14.188, Ελλάκτωρα 10.945, Πειραιώς 21.430, Μυτιληναίο 11.931, ΓΕΚ 10.023.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                   Name of Issuer                  NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.183.830 τεμ., (από 56.336.166 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.612.365 τεμ. (25.402.365), ΔΕΗ 6.809.124 τεμ. (6.809.124), Eurobank 60.107.628 τεμ. (59.107.628), Εθνική 20.297.517 τεμ. (20.297.517), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.311.403 τεμ. (1.311.403).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v