Διευρύνονται οι απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα futures στη Wall Street παραπέμπουν σε πτωτικό άνοιγμα βαθύτερα των αρχικών προβλέψεων, ενώ και ο δείκτης VIX/CBOE επιβαρύνεται προς τις 19,22 μονάδες, σχεδόν 1,5 χειρότερα απ' ό,τι νωρίτερα.
Μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο, μειωμένη διάθεση για ανάληψη έκθεσης στις αγορές μετοχών, με το future του S&P 500 να «δείχνει» χαμηλότερα κατά 0,57%, από τις 2.920 μονάδες. Για τον «δείκτη των δεικτών» κοντινότερη στήριξη στις 2.889 και αντίσταση στις 2.973 μονάδες, εύρος στο οποίο θα κυμαίνεται ο S&P500 μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Σε αυτό το αβέβαιο και ρευστό διεθνές περιβάλλον, το ΧΑ «απαντά» με μικρότερες απώλειες απ' ό,τι οι αγορές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, αλλά αυτή είναι η μόνη διαφοροποίηση σε μία ούτως ή άλλως αγορά με short τάση.
Ενδεικτικός της στάσης των funds και διαχειριστών η μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα, με τον ανάλογο τζίρο. Αυξημένος μεν, σε σχέση με τη χθεσινή απογοητευτική εικόνα, αλλά αρκετά χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας, που ήταν στα 75 εκατ.
Το σχεδόν ήμισυ της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στα τραπεζικά χαρτιά, ενισχύοντας την εκτίμηση πως αντλείται ρευστότητα από μετοχές που έχουν υπεραπόδοση από την αρχή τους έτους. Και αυτές δεν είναι άλλες από τις τραπεζικές, συνεκτιμώντας πως για τον ΔΤΡ το θετικό πρόσημο γράφει 67,23% από την αρχή του έτους, παρά τις απώλειες 10,71% σε διάστημα εβδομάδας και 6,20% σε μέτρηση μηνός.
Για τον κλάδο, μεγαλύτερος ο τζίρος για Eurobank και Εθνική, Alpha Bank, με συνολική αξία στα 13 εκατ. και στις τέσσερις μετοχές του κλάδου. Μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής, κατά 3,71% στα 2,363 ευρώ.
Τεχνικά για τον κλαδικό δείκτη κοντινότερη στήριξη στις 735 και χαμηλότερα στις 697, με αντίσταση τη μέχρι σήμερα στήριξη στις 750 και λίγο υψηλότερα, στις 767 μονάδες. Την προηγούμενη εβδομάδα για τον ΔΤΡ σημειώθηκαν απώλειες σχεδόν 11% ενώ ο κλάδος παραμένει με τον μεγαλύτερο συντελεστή βήτα.
Σε κόκκινο έως βαθύ κόκκινο η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια μέχρι και την Παρασκευή, με τον FTSE25 στις 2.037, με πολύ σημαντικές τις τιμές των 2.007 και 1.195 μονάδων, καθώς την τελευταία εβδομάδα υποχώρησε κατά 4,5%, χάνοντας τα όποια κέρδη σε διάστημα 5 εβδομάδων. Η στήλη έχει αναφερθεί (και προειδοποιήσει) πλειστάκις για τις πωλήσεις funds από... πάνω (υψηλότερες τιμές) από τις αρχές Αυγούστου.
Ρευστοποιήσεις που συνεχίζονται και σήμερα στην πλειονότητα των μετοχών αυτής της κατηγορίας. Με τζίρο η διόρθωση για Mytilineos, Lamda Development, Autohellas, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, MIG, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μόνη από τις 25 του δείκτη η Jumbo με θετικό πρόσημο 1,51% στα 16,12 ευρώ και χωρίς μεταβολή για Fourlis, στα 5,25 ευρώ.
Μεγαλύτερες απώλειες για τα blue chips σε τίτλους των VIOHALCO, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Cenergy, με ποσοστό πάνω από το 2%.
Μόλις 21 οι μετοχές όπου υπερισχύουν οι αγοραστές -κυρίως από τις χαμηλότερες κατηγορίες- έναντι 87 με απώλειες και 78 χωρίς μεταβολή. Από τις 21 ξεχωρίζουν -με γνώμονα και τις συναλλαγές- οι Medicon, Entersoft, Kαράτζης, ΑΒΑΞ, Εpsilon, Πλαίσιο, ΙντραΚατ.
Στις 14:55 η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 35 εκατ. ευρώ.