ΧΑ: Επιφυλακτικές κινήσεις στο άνοιγμα

Στη ζώνη των 830 μονάδων με οριακά κέρδη ο ΓΔ. Στη νέα έξοδο στις αγορές στρέφεται το βλέμμα, καθώς το ΧΑ παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και έλλειψη συναλλαγών. Η στάση των ξένων και η ανησυχία για το διεθνές περιβάλλον.

ΧΑ: Επιφυλακτικές κινήσεις στο άνοιγμα

To εμπόριο προβλημάτισε τη Wall Street, με συνέπεια ο S&P 500 να υποχωρήσει κατά 0,45% στις 2.938,79 μονάδες και με τον δείκτη VIX/CBOE να επιβαρύνεται περισσότερο προσεγγίζοντας τις 18 μονάδες. Ασφαλής ένδειξη πως αβεβαιότητα, ρευστότητα, επιφυλακτικότητα όσον αφορά στην έκθεση σε επενδυτικό κίνδυνο, παραμένουν κυρίαρχα χαρακτηριστικά στις αγορές.

Στα καθ' ημάς, αρκετές οι παράμετροι που χρήζουν προσοχής και μπορούν να διαμορφώσουν τάση. Ξεκινώντας από την επικείμενη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις παραινέσεις της Κομισιόν προς τις πλούσιες χώρες να βάλουν το χέρι στην τσέπη, μέχρι την προετοιμασία της Αθήνας για μία νέα έξοδο στις αγορές ή και την είσοδο της πλευράς Βασιλάκη (Aegean) στο project του Ελληνικού.

Ωστόσο αυτές οι εξελίξεις, παρότι σημαντικές η καθεμία ξεχωριστά, δεν δείχνουν να συγκινούν traders και επενδυτές, κάθε άλλο μάλιστα όπως συνέβη χθες, στη συνεδρίαση με την αξία των συναλλαγών στα 30 εκατ.

Συγκριτικά με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας, των 75 εκατ., η χθεσινή... βουτιά στον τζίρο προβλημάτισε αρκετούς χρηματιστές, καθώς καταδεικνύει τη στάση των ξένων -με τη συμμετοχή τους να βαίνει μειούμενη- αλλά και την αδυναμία των εγχώριων δυνάμεων να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην αγορά.

Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται, εν μέρει, και στις συνεχιζόμενες εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια, με τον Κώστα Σιαμπράκο να σημειώνει πως την τελευταία εβδομάδα οι εισροές νέων κεφαλαίων ανήλθαν σε 42,163 εκατ., με τοποθετήσεις κυρίως σε ομολογιακά και μετοχικά. Πάντως αρκετοί είναι οι διαχειριστές οι οποίοι με ένα πρώτο συν 10% βγαίνουν πωλητές.

Προετοιμασία της Αθήνας για νέα έκδοση ομολόγου, αυτή τη φορά με 20ετές, με εντολή σε 5 επενδυτικούς οίκους να... ξανανοίξουν την υφιστάμενη έκδοση 10ετούς, λήξης τον Μάρτιο του 2029. Έκδοση για έως 2 δισ., με στόχο την προσέλκυση πιο μακροπρόθεσμων επενδυτών και παρουσία της χώρας στις αγορές χρέους, με τον ΟΔΔΗΧ να είναι εδώ και καιρό on alert και το οικονομικό επιτελείο να περιμένει μία εύλογη και θετική συγκυρία για να «ανοίξει» το βιβλίο προσφορών, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και σήμερα. Προφανώς αυτό το βήμα θα γίνει στο άμεσο μέλλον και ανάλογα με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο η ουσία αυτής της κίνησης συνδέεται με μία λεπτομέρεια που αφορά και στην επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού outlook στις 25 Οκτωβρίου.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με αντίδραση 0,66% στις 751,90 μονάδες αλλά και με τη συνδρομή συγκεκριμένων blue chips, με αποτέλεσμα την κίνηση του FTSE25 προς την περιοχή των 2.055 μονάδων.



Με θετικό πρόσημο και οι 4 συστημικές τραπεζικές, με μεγαλύτερο τζίρο στη Eurobank. Για τον κλάδο και τους long, ζητούμενη είναι η επαναφορά υψηλότερα των 780 μονάδων, τουλάχιστον.

Από τα blue chips, αυξημένος τζίρος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Autohellas, με την τελευταία να παραπέμπει σε διεργασίες στον όμιλο Βασιλάκη με μία πρώτη κίνηση-έκπληξη, την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στο μ.κ. της Lamda Development. Στα 7,10 η μετοχή της Autohellas, στα 7,50 της Lamda και στα 7,85 ευρώ της Aegean.

Ικανοποιητική, χθες, η συμπεριφορά για Motor Oil, στα 21,10 με 3,33%, της Jumbo, στα 15,88 με 1,99% και της Mytilineos στα 9,505 με 1,66%.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών με 55/44 και αρκετές από τη μεσαία-χαμηλή κατηγορία με σημαντική απόδοση, ενισχύει την εκτίμησή μας πως η μόχλευση σε αυτές τις κατηγορίες θα έχει συνέχεια.

Ηδη χθες αυτό αποτυπώθηκε σε Epsilon, Lykos, Τεχνική Ολυμπιακή, Pasal, Bιoκαρπέτ κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v