Σε μίνι sell off εξελίσσεται η συνεδρίαση στο ΧΑ, με τις απώλειες να διευρύνονται και κατά συνέπεια να έχουν ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η υποχώρηση των Γενικού Δείκτη και του Δείκτη Τραπεζών χαμηλότερα των σημείων στήριξης επέτεινε τις ρευστοποιήσεις από την πλευρά των πωλητών, ενώ μετά από μέρες κινητικότητα καταγράφεται και στην αγορά παραγώγων. Προφανώς οι πωλήσεις/πιέσεις στην υποκείμενη αγορά συνδυάζονται σε μία μεγάλη διόρθωση με τη λήψη ανάλογων θέσεων αντιστάθμισης. Το hedging, που σημειώνεται την τελευταία ώρα, αποδίδεται στη διεύρυνση των ρευστοποιήσεων (κυρίως) στον τραπεζικό κλάδο. Ο δε κλάδος-κλειδί με τη σειρά του παρασύρει χαμηλότερα το σύνολο των blue chips, που ούτως ή άλλως έχουν σταθερούς πωλητές από τις αρχές Αυγούστου.
Ωστόσο το πρόβλημα εντοπίζεται, σήμερα, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όπου και το 43% της συνολικής αξίας για μόλις 4 μετοχές και με το υπόλοιπο 57% να κατανέμεται σε τίτλους των ΟΤΕ, Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΑΘ, Jumbo, Viohalco.
Χαμηλότερα των 850 μονάδων ο ΓΔ, νωρίτερα στις 842, «βλέπει» τη στήριξη των 838 που αναφέραμε στο προηγούμενο σχόλιό μας.
Το εύρος διόρθωσης οφείλεται μεν στο μείον 4,64% του τραπεζικού κλάδου, προς τις 780 μονάδες αλλά και στη διόρθωση κατά 2,37% του FTSE25 προς τις 2.080 μονάδες. Χαμηλότερα των πρώτων στηρίξεων και οι τρεις βασικοί δείκτες, με πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης και δοκιμασίας της δεύτερης γραμμής άμυνας των long. Ομως εάν προς το τέλος της συνεδρίασης -και για αυτό θα έχουμε σαφέστερη εικόνα μετά τις 14:30- αρθούν και οι δεύτερες στηρίξεις, τότε η τάση αλλάζει προς ξεκάθαρα ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα και οι ρευστοποιήσεις από την πλευρά των πωλητών θα ενταθούν.
Προσώρας στο ΧΑ κινούνται με γνώμονα τα futures στη Wall Street και στη διεύρυνση των απωλειών στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον S&P 500 προς τις 2.920 μονάδες. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Χαλκιάδη (Λέων Δεπόλας), εάν δεν αλλάξει άρδην το κλίμα στη Νέα Υόρκη, το πιθανότερο σενάριο θα είναι αυτό της περαιτέρω διόρθωσης. Στην ίδια λογική και ο Γιώργος Ανεζύρης (Solidus χρηματιστηριακή) ενώ και ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ) στο τελευταίο σχόλιό του για τις αγορές έκανε λόγο για το ενδεχόμενο... μαύρων κύκνων στις διεθνείς αγορές, ειδικότερα όμως στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Προβληματισμός στις τάξεις των χρηματιστών για τη «ρηχή» αγορά μας, που ειδικά σήμερα έχει παραδοθεί στους short χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, ένδειξη πως οι εν δυνάμει αγοραστές θεωρούν ως πιθανότερο το σενάριο του να βρουν τις μετοχές-επιλογές τους σε ακόμη χαμηλότερες/ελκυστικότερες τιμές. Αυτό ισχύει, κατ' αρχάς, για όσους έχουν ρευστοποιήσει έως και 15% υψηλότερα και προσώρας είναι σε αναμονή.
Από τις μετοχές του 25άρη, σε μόλις 3 υπερισχύουν οι αγοραστές, συγκεκριμένα σε ΟΠΑΠ, στα 9,29 ευρώ, σε ΟΤΕ, στα 12,83 και σε Sarantis, στα 8,08 ευρώ.
Μεγαλύτερες οι απώλειες για τις τραπεζικές, με την Εθνική ακόμη χαμηλότερα, με μείον 6,06% στα 2,59 ευρώ. Ακολουθούν ΔEH, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Lamda Development, ΕΧΑΕ κ.ά.
Στις 13:45 οι ανοδικές περιορίζονταν σε μόλις 19, η χειρότερη σχέση από τις αρχές Αυγούστου, με τις πτωτικές 91 και 79 να παραμένουν αμετάβλητες.
Στο 1,381% η απόδοση του 10ετούς, προς το 20 ο δείκτης VIX/CBOE, αποτυπώνοντας την επιβάρυνση του επενδυτικού κλίματος διεθνώς.
Η αξία των συναλλαγών στα 45 εκατ., πιθανότατα θα φτάσει τα 70 εκατ. Ενδειξη αρνητική καθώς θα είναι η πρώτη διορθωτική συνεδρίαση με τζίρο ανάλογο των ανοδικών.