Συνεδρίαση – γενική επιστράτευση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή εικόνα στο Εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς χρειάστηκε να “επιστρατευθεί” η συντριπτική πλειονότητα από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου να υπερκεραστεί η αντίσταση των 876 – 878 μονάδων.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, ότι στη σημερινή ανοδική προσπάθεια, μετά από αρκετές συνεδριάσεις, είχε ενεργό συμμετοχή και ο τραπεζικός κλάδος, όμως για τα τελικά κέρδη του τραπεζικού δείκτη, χρειάστηκαν και οι σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες.
Στην θετική ψυχολογία των αγοραστών, βοήθησε η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 1,958%, ενώ η υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά ήλθε μετά τα μηνύματα της ΕΚΤ, που ωστόσο, παρά την αρχική θετική αντίδραση, δεν έπεισαν την αγορά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια των αρχικών κερδών για τις κύριες ευρωπαϊκές Αγορές και το γύρισμα σε αρνητικό πρόσημο.
Η εικόνα επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω, μετά τα στοιχεία ανεργίας στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών την περασμένη εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 10.000, στις 206.000, την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιουλίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch υπολόγιζαν ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονταν στις 218.000.
Η είδηση αυτή δημιούργησε συνειρμούς για πιθανή αναβολή της μείωσης των επιτοκίων από την Fed, εντείνοντας τις ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Το νέο ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, μειώνει το ρίσκο και περιμένουμε να λειτουργήσει υποστηρικτικά και να συνεχιστεί η ανοδική διάθεση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων. Στη σημερινή ατζέντα η ΕΧΑΕ ξεκινάει τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς και οι νέες μετοχές της Ελλάκτωρ από τη συγχώνευση με την Άνεμος μπαίνουν για διαπραγμάτευση”, επεσήμαινε η Beta Sec.
“Περιμένουμε η Εγχώρια Αγορά να ενισχυθεί σήμερα, καθώς η ψυχολογία στις Αγορές του εξωτερικού είναι υποστηρικτική”, ανέφερε στις εκτιμήσεις της η Eurobank Eq.
“Η δημόσια προσφορά της Attica Συμμετοχών υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερο από 2 φορές, συμπιέζοντας την απόδοση του τίτλου στο 3,40% (χαμηλό όριο του εύρους), εξέλιξη που συνιστά θετικό καταλύτη για τη σημερινή συνεδρίαση. Στο βαθμό δε που βελτιωθούν οι συναλλαγές, είναι πιθανό να ξεπεραστεί το όριο των 876 μονάδων για το ΓΔ και να αναρριχηθεί ψηλότερα”, σημείωνε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι τράπεζες
Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+1,62%) και Εθνική (+3,45%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Eurobank (+2,60%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Πειραιώς (+2,19%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 783,12 μονάδες (+3,42%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει σημαντικά στις 768,39 (+1,48%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 775,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,38%
Για τον εν λόγω δείκτη, θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική ένδειξη η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 770 μονάδων, εξέλιξη που βάζει σαν επόμενο στόχο τις 782 – 799 μονάδες, όμως έτσι όπως επετεύχθη το τελικό κλείσιμο, ίσως χρειάζεται επιβεβαίωση και από την αυριανή συνεδρίαση. Σε κάθε περίπτωση, κλείσιμο υψηλότερα των 782 – 799 μονάδων, ξαναδίνει τον έλεγχο της τάσης στους “buyers”. Το ημερήσιο “stop short” στις 847 μονάδες.
Από εκεί και πέρα, διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με άλλους να υποστηρίζουν ότι η Εγχώρια Αγορά χρειάζεται νέα “καύσιμα” προκειμένου ο Δείκτης να κινηθεί ψηλότερα των 895 – 900 μονάδων, ενώ αρκετοί Αναλυτές σημειώνουν πως πολλές αποτιμήσεις δεν έχουν ενσωματώσει ακόμα τη ραγδαία υποχώρηση της απόδοσης των Ελληνικών ομολόγων, τη μείωση του ρίσκου της χώρας, την ενίσχυση της επενδυτικής ψυχολογίας (λόγω των αναπτυξιακών μέτρων από την νέα Κυβέρνηση, τα οποία δείχνουν φιλικά για τους Επενδυτές), την επιτάχυνση της μείωσης των NPE’s των Τραπεζών, τις προσδοκίες για εκκίνηση μεγάλων έργων και υλοποίηση επενδύσεων που θα αυξήσει την κινητικότητα στον Κατασκευαστικό κλάδο και της διαφαινόμενης αύξησης των εταιρικών κερδών.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΔΕΗ (-2,13%), Αεροπορία Αιγαίου (-0,36%), ΟΤΕ (-0,24%), Σαράντης (-0,70%) και Cenergy (-2,38%).
Από εκεί και πέρα, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 37.270.690 νέες (ΚΟ) μετοχές της Ελλάκτωρ, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, με βάση την εγκεκριμένη σχέση ανταλλαγής μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Ελλάκτωρ που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 214.272.003.
Εν τω μεταξύ, ο FTSE Russel ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η μετοχή της Ελλάκτωρ θα παραμείνει στον δείκτη με αυξημένο “βάρος”, από το 57,714%, στο 61,677%. Οι αλλαγές έλαβαν χώρα από σήμερα. Οι ανακοίνωση αυτή μπορεί να έφερε κάποιες “υποχρεωτικές” τοποθετήσεις από Θεσμικά χαρτοφυλάκια, όμως ο τίτλος υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 2,21 ευρώ (+4% και νέα υψηλά 54 μηνών) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 2,15 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,18%.
Μετά από τρεις συνεδριάσεις σημαντικών κερδών και υψηλά 15 μηνών, σήμερα ο τίτλος της ΔΕΗ σημείωσε σημαντικό volatility, κινούμενος μεταξύ 2,86 (+1,42%) και 2,694 ευρώ (-4,47%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 2,76 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 2,13%. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,73 ευρώ, η τάση παραμένει επιθετική, με επόμενο στόχο των αγοραστών τα 3,00 – 3,35 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 2,58 και αμέσως επόμενη στα 2,132 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Μετά από τρεις πτωτικές και τρεις αμετάβλητες συνεδριάσεις, σήμερα οι αγοραστές ανέλαβαν περισσότερες πρωτοβουλίες στην μετοχή του Fourli (+6,30%) και ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Για να αλλάξει επίπεδο, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 5,75 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 5,40 ευρώ.
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ισοφάρισε τα υψηλά 133 μηνών η ΕΛΧΑ (+1,48%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Unibios (+9,76%) και Λύκο (+5,26%), επιστροφή αγοραστών στην Audiovisual (+3,23%) και στην ΕΥΑΘ (+4,08%), ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Δρομέας (+0,73%).
Προς νέα υψηλά 9ετιας ο Παπουτσάνης (+1,71%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Έλαστρον (+0,65%), νέα υψηλά 14 μηνών για τον Άβακα (+3,68%), ενώ “ντουμπλάρισε” τις πτωτικές συνεδριάσεις η Εβροφάρμα (-0,96%, με χαμηλό στο -5,26%), που σήμερα αύξησε τις συναλλαγές.
Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ελγέκα (+10,77%) και BriQ (+2,61%), προς νέα υψηλά ο Τζιρακιάν (+8,04%, αλλά θέλει αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας), ενώ κάτι κινήθηκε στον Περσέα (+3,78%).
Ο Γενικός Δείκτης
Για τον Γενικό Δείκτη, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 876 - 878 μονάδων, αν επιβεβαιωθεί και από την αυριανή συνεδρίαση, βάζει σαν επόμενο στόχο την “περιβόητη” και θεωρητικά, πολύ ισχυρή αντίσταση στις 895 – 900 μονάδες.
Πλησιέστερες στηρίξεις στις 855 – 845 και 840 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Το κλείσιμο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 2180 μονάδων, δίνει χρόνο στους αγοραστές, προκειμένου να “αναμετρηθούν” με το ψυχολογικό όριο των 2200 μονάδων. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2200 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει προς την πολύ ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2250 – 2275 μονάδων.
Οι πρώτες στηρίξεις στις 2141 – 2140, 2122 και 2084 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Οι διεθνείς αγορές
Με θετικά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αρνητικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE. Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.
Επιδεινώθηκε περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο δείκτης του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo διολίσθησε στις 95,7 μονάδες, από 97,5 τον Ιούνιο. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα πτώσης και ενώ οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 97,1 μονάδες.
O Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο Υπουργικό του Συμβούλιο ότι έχουν πολύ σημαντικό έργο μπροστά τους και ότι υπάρχει δέσμευση για υλοποίηση του “Brexit” μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Όπως μετέδωσε το Reuters, σήμερα έγινε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στη Βρετανία, μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών.
Οι παραγγελίες για διαρκή Αγαθά (Προϊόντα με διάρκεια λήξης μεγαλύτερη από τρία χρόνια) στις ΗΠΑ, ενισχύθηκαν σημαντικά τον Ιούνιο, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες.
Οι παραγγελίες κατέγραψαν άλμα 2% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Οι Οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο 0,7%.
Διάχυση επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Περιφέρεια
“Παραμένουν οι ανοδικές διαθέσεις στην Εγχώρια Αγορά, με την απόδοση του 10ετους ομολόγου να γράφει χαμηλότερα από το 2%”, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς.
Η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε τίτλους της Περιφέρειας με καλά θεμελιώδη και χαμηλό, ή ελεγχόμενο δανεισμό αποτυπώνει την αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.
Ωστόσο, συνολικά, είναι φυσιολογικό η κλίση της ανόδου να είναι μικρότερη πλέον, δεδομένου των περισσότερο απαιτητικών αποτιμήσεων, παραπέμποντας σε μία πλαγιοανοδική κίνηση, όπου δεν μπορούν να αποκλειστούν βραχυπρόθεσμες διορθώσεις.
Η βασική στήριξη του Δείκτη εντοπίζεται στην περιοχή των 830 - 820 μονάδων, ενώ η διαφυγή πάνω από τις 880 μονάδες, με αυξημένο όγκο συναλλαγών, θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και την περιοχή των 920 μονάδων. Σήμερα, δεν είχαμε νεότερα από EKT.
“Οριακά θετική χαρακτηρίζεται η μέχρι τώρα εικόνα των αποτελεσμάτων μεγάλων εισηγμένων στις ΗΠΑ, με τις ανακοινώσεις να συνεχίζονται και σήμερα με Amazon και Google (μετά το κλείσιμο)”, σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Leon Depolas Sec.
“Το βάρος του Ελληνικού χρέους είναι σημαντικά πιο βιώσιμο τώρα, δεδομένης της εκτεταμένης ελάφρυνσης, αλλά θα παραμείνει υψηλό για πολλά χρόνια” σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της.
“Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, περιορίζεται από το αυξημένο βάρος χρέους, τις μέτριες προοπτικές ανάπτυξης και το αδύναμο Τραπεζικό Σύστημα. Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, εάν η νέα Κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις προς την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις, ενώ τα Δημόσια οικονομικά παραμένουν ισχυρά. Τυχόν ταχύτερη του αναμενόμενου βελτίωση της υγείας του Τραπεζικού κλάδου, θα ήταν επίσης θετική”, τονίζει ο Οίκος αξιολόγησης.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 892,37 μονάδες (+2,06%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 883,57 (+1,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 885,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,33%.
Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, έφθασε στα 75,7 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
Ανοδικά τα Παράγωγα
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αξιοσημείωτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.599 συμβόλαια).
Στα 16.408 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.205 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.269, 2.709 για τον Αύγουστο και 560 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.203) κινήθηκε μεταξύ 2.178 και 2.231 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.763), Alpha Bank(4.307), Πειραιώς (2.903), ΔΕΗ (4.004), Εθνική (5.085), Ελλάκτωρα (1.349), Μυτιληναίο (271), MIG (3.848), Fourli (108), ΑΔΜΗΕ (217), Lamda Development(209), ΓΕΚ (474), Ελ. Πετρέλαια (162), Cenergy (231), Intralot (1.084), ΟΠΑΠ (193), Τέρνα Ενεργειακή (550), ΟΤΕ (453).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.496, Alpha Bank 67.303, Εθνική 56.746, MIG 91.648, Πειραιώς 24.924, ΔΕΗ 18.837, Μυτιληναίο 10.133, Cenergy 10.319, Ελλάκτωρα 11.031.
Έκλεισαν “long” θέσεις στην ΔΕΗ.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.350.602 τεμ., (από 35.914.818 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.974.552 τεμ. (23.969.323), ΔΕΗ 6.955.542 τεμ. (6.930.839), Eurobank 70.364.289 τεμ. (70.403.014), Εθνική 29.432.681 τεμ. (29.321.482), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.