Οι προβολείς, και πάλι, σε Ντράγκι και Πάουελ, με τους επικεφαλής των ΕΚΤ και Ο.Τ. ΗΠΑ να καθορίζουν την τάση και στις αγορές μετοχών.
Σήμερα το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη Φρανκφούρτη, όπου ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης θα ανακοινώσει την πολιτική του για χαμηλότερα επιτόκια, για ένα πρόγραμμα... ποσοτικής χαλάρωσης που θα αρχίσει να υλοποιείται από το φθινόπωρο, δηλαδή την περίοδο που θα αποχωρεί από την ΕΚΤ, αφήνοντας ένα πολύ καλό όνομα και τον χαρακτηρισμό του Super Mario, καθώς όποτε χρειάστηκε, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και χρηματοοικονομικά... μπαζούκα.
Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται ανάλογη κίνηση από τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ, με τον Τζερόμ Πάουελ να έχει αλλάξει τακτική κατά 180 μοίρες από τότε που παρενέβη στα της Ο.Τ. των ΗΠΑ ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.
Γιατί αυτή η εισαγωγή πρωινιάτικα; Μα γιατί τα τελευταία 24ώρα είναι από τα κύρια θέματα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία και ένα από τα βασικά στοιχήματα που παίζουν τα «παιδιά του Λονδίνου» για τον τραπεζικό κλάδο.
Ο συλλογισμός απλός και λογικός, εκ πρώτης όψεως. Μείωση επιτοκίων, χαμηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα, φθηνότερο κόστος χρήματος και ευκαιρία για να πάρει μπροστά ο τραπεζικός κλάδος, που ειδικά στην Ευρώπη, με Ιταλία, Deutsche Bank, υπέρογκες αγορές κρατικού χρέους, το σύστημα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.
Εάν ανταποκριθούν Φρανκφούρτη-Παρίσι σήμερα-αύριο, θα ακολουθήσει και η Αθήνα. Ηδη το σημείο αναφοράς 10ετούς απέχει σχεδόν... τίποτε από το να υποχωρήσει χαμηλότερα και του ορίου 2%, σηματοδοτώντας εξελίξεις και στο χρηματιστηριακό πεδίο.
Από διόρθωση ο τραπεζικός κλάδος, με απώλειες 1,66% σε διάστημα μηνός, αλλά με μικρή αντίδραση 0,41% σε μέτρηση εβδομάδας. Εμφανής η συσσώρευση και εύλογο το ερώτημα των long, εάν με αφορμή τις διεθνείς εξελίξεις θα μπορέσει να γίνει η μεγάλη διαφυγή πέραν των 800 μονάδων, όπως προσβλέπουν με ορίζοντα την επαναφορά προς τις 1.000 μονάδες (από φθινόπωρο και μετά), επίπεδο όπου έγιναν οι υποχρεωτικές ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015.
Και οι 4 συστημικές απέχουν -άλλη λιγότερο, άλλη περισσότερο- από τις τιμές της 3 αμκ, που θεωρητικά αφήνει περιθώρια συνέχισης της ανοδικής τάσης που αποφέρει ένα 72,23% από την αρχή του έτους (όχι άσχημα, καθόλου...). Ενα περιθώριο της τάξεως του 25% με 30% το βλέπουν εφικτό μεγάλα σπίτια που ποντάρουν και σε μία ενδεχόμενη -θετική έκπληξη- αναβάθμιση από τον οίκο Fitch την προσεχή Παρασκευή.
Κοινή εκτίμηση στην αγορά, πως εάν βγάλει ανοδική αντίδραση ο τραπεζικός, θα ακολουθήσουν και τα blue chips, με το 1/3 αυτών να είναι σε διαπραγμάτευση σε πραγματικά επίπεδα ΓΔ (χωρίς τις τραπεζικές) σε... 4ψήφια μεγέθη, που φτάνουν μέχρι και τις... 5.000 μονάδες.
Γι' αυτό θα χιλιοπούμε, λίγη σημασία στον δείκτη, εστίαση, ανάλυση και προσοχή σε μετοχές από τον FTSE25, τον Mid Cap και σε μικρότερες κατηγορίες, όπου ενεργούν πολύ αποτελεσματικά «εγχώριες δυνάμεις».
Περιπτώσεις εισηγμένων με εξελίξεις, καλλιέργεια προσδοκιών με ευκαιρίες αλλά και παγίδες αρκετές αυτό τον καιρό. Με δυνατότερο στοίχημα αυτό της ΔΕΗ (έχουμε ανεβάσει σχετικό διάγραμμα/μέτρηση με τη συνδρομή του Ηλία Ζαχαράκη). Μένει να φανεί εάν ένα από τα επόμενα θα είναι αυτό του Ελληνικού/Lamda Development, πότε θα ακολουθήσει αυτό των ΕΛΠΕ, αλλά και ακόμη 3-4 που «στήνονται» αυτή την περίοδο, κυρίως από σπίτια του εξωτερικού.
Καλή η σχέση ανοδικών/πτωτικών (64/51) χθες, εάν αντιδράσει ο τραπεζικός κλάδος, ο θετικός λόγος θα διατηρηθεί και σήμερα.
Με τα μικρομεσαία να καταγράφουν τις υψηλότερες αποδόσεις. Και επειδή οι καιροί είναι πονηροί, συναλλαγές και trading σε μετοχές με εμπορευσιμότητα, που πρακτικά δίνουν περιθώρια άνετης εισόδου και (κυρίως) εξόδου.