Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στη ΔΕΗ και το μυαλό στη… Φρανκφούρτη

Στοίχημα αποτίμησης παίζεται στη μετοχή της επιχείρησης που πρωταγωνίστησε στη χθεσινή συνεδρίαση. Κατοχύρωση θέσεων στον τραπεζικό κλάδο. Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τις συναντήσεις του Γ. Στουρνάρα στη Φρανκφούρτη, η προσοχή των traders.

ΧΑ: Με το βλέμμα στη ΔΕΗ και το μυαλό στη… Φρανκφούρτη

Η προσοχή στη Φρανκφούρτη, στα όσα πιθανότατα θα ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι για την προοπτική ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρώπη. Στην ΕΚΤ, όμως, η προσοχή του εγχώριου banking καθώς ζητήματα που το αφορούν θα συζητηθούν από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Αύριο Πέμπτη λοιπόν, πιθανόν να είναι μία διαφορετική μέρα, ανάλογα βέβαια με τις δηλώσεις του Ιταλού τραπεζίτη.

Υπέρ των long το κλίμα, προφανώς θα γίνει καλύτερο εάν ειπωθούν συγκεκριμένα μέτρα και πρόνοιες, βοηθείται ωστόσο και από το γεγονός πως χθες στη Wall Street είχαμε μία καλή συνεδρίαση. Ενδεικτική η επαναφορά του S&P 500 πάνω από το όριο των 3.000 μονάδων.

Στα καθ' ημάς, άλλη μία παράσταση στα τερματικά για τη μετοχή της ΔΕΗ, στον ρυθμό των δηλώσεων/μέτρων διάσωσης του αρμόδιου υπουργού. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως για τους traders η χθεσινή συνεδρίαση είχε μόνο ένα όνομα, αυτό της πολύπαθης επιχείρησης που μένει να δούμε πώς θα βγει από την ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Το χθεσινό 15,61% στα 2,74 ευρώ, με συναλλαγές 8,179 εκατ. (σε σύνολο 68,551 εκατ.) κατέδειξε πως και οι επιφυλάξεις μας για το 6,76% της Δευτέρας ήταν μάλλον αβάσιμες και αυτό γιατί τέτοιοι τζίροι που πραγματοποιούνται στις τελευταίες συνεδριάσεις παραπέμπουν ευθέως σε «ισχυρά χέρια» πέραν των κάθε λογής funds και traders.

Πέραν της ΔΕΗ, που προφανώς θα είναι και σήμερα στο προσκήνιο, συνεκτιμώντας πως -πλέον- παίζεται και ένα στοίχημα αποτίμησης, με ό,τι αυτό μπορεί να αφορά στη συνέχεια και τις όποιες ενδεχόμενες κινήσεις από την πλευρά στρατηγικών επενδυτών και το υπόλοιπο της αγοράς. Πάντως μία αποτίμηση της τάξεως των 635,68 εκατ. θα έχρηζε περαιτέρω ενίσχυσης. Θα δείξει.

Στον κλάδο-κλειδί συνεχίστηκε η πίεση, απόρροια κατοχύρωσης μικρού αριθμού θέσεων, με τον κλαδικό δείκτη να μη χάνει σε κλείσιμο τις 740 μονάδες παρά τις οριακές απώλειες με τις οποίες κατέληξε, έχοντας για χαμηλό ημέρας τις 730,88 μονάδες.

Μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank, που ενδοσυνεδριακά πιέστηκε έως το 1,536 (έκλεισε στο 1,59 ευρώ) και με αφορμή τη γνωστοποίηση της αύξησης της θέσης short της Black Rock.

Ωστόσο, για τον κλάδο, το στοίχημα για τους traders ενδέχεται να... κρύβεται στη Φρανκφούρτη. Στα υπόψη και ο κύκλος επαφών του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και της Attica Bank. Περιττό να σημειωθεί πως κύριο πρόβλημα του κλάδου είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα και ο τρόπος δραστικής μείωσής τους μέχρι το 2021.

Την πίεση στις τραπεζικές ήρθε να εξισορροπήσει η Coca Cola με το 1,93% στα 31,09 ευρώ, με ικανοποιητικό τζίρο. Βοήθειες δόθηκαν, πέραν της ΔΕΗ, και από μετοχές όπως ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, δηλαδή μία ευάριθμη ομάδα μετοχών του δείκτη.

Αφορμής δοθείσης, του ανοδικού «γυρίσματος» από τις 14:50, συνεχίστηκε η μόχλευση στις χαμηλότερες κατηγορίες. Από τον FTMidCap ξεχώρισαν συνολικά ο όμιλος Κόκκαλη, η MIG και η Attica Bank. Στις 50/53 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με πλειάδα μετοχών της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας να καταγράφει υψηλά ποσοστά ανοδικής αντίδρασης.

Ζητούμενη για σήμερα η επιβεβαίωση των στηρίξεων για ΓΔ (860 μονάδων), για ΔΤΡ (740 μονάδων) και για τον FTSE25 (2.150 μονάδων).

Αυξημένες οι πιθανότητες αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος για τον τραπεζικό κλάδο (κυρίως λόγω ΕΚΤ), κάτι που μένει να φανεί σήμερα-αύριο.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v