Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΔΕΗ έφτιαξε την… τάση στο Χρηματιστήριο

Με νέα άνοδο 15,6% η μετοχή της Επιχείρησης στη σκιά των ανακοινώσεων για τη στήριξή της. Ακολούθησαν Ελλάκτωρ, Σαράντης. Ηπιες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και αποκόμιση κερδών σε Lamda, Μυτιληναίο.

Η ΔΕΗ έφτιαξε την… τάση στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με “αυστηρό” “stock picking” και με τους αγοραστές να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες στο δεύτερο μισό των συναλλαγών, εξελίχθηκε η δεύτερη της εβδομάδας, εν μέσω θετικών προσήμων, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ νεότερη αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 2,054% η απόδοση του 10ετους).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η παραμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών και αρκετά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ., η μονοπώληση του ενδιαφέροντος των traders για τον τίτλο της ΔΕΗ και η συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών, από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να “οδηγήσουν την κούρσα” από αρχής μέχρι τέλους, ενώ στα χαμηλά ημέρας οι “κόκκινες” μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες από αυτές με θετικό πρόσημο.

Επίσης στα χαμηλά ημέρας, με θετικό πρόσημο επέμεναν μόνο οι ΔΕΗ (+15,61%), ΕΕΕ (+1,93%), ΜΟΗ (+0,18%) και ΣΑΡ (+3,10%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν οι μετοχές της “TITAN CEMENT INTERNATIONAL S.A.”, με κωδικό ΟΑΣΗΣ “TITC” και τιμή εισαγωγής μετοχής € 19,3800. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο. O τίτλος έκλεισε με οριακές απώλειες (-0,26%). 

Μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Fourlis (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,81 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,10 ανά μετοχή, στους Μετόχους της Εταιρείας, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 5,40 ευρώ.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν είχαμε κατά την χθεσινή συνεδρίαση, ενώ και ο μέσος όγκος συναλλαγών 5 ημερών κινείται χαμηλότερα από εκείνον των 20 και 90 ημερών. Για σήμερα, στο επίκεντρο πιθανότατα να βρεθεί η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς το περίγραμμα του σχεδίου εξυγίανσης που παρουσίασε η Κυβέρνηση είναι με μία πρώτη ανάγνωση εφικτό και ενδέχεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην μετοχή. Θυμίζουμε ότι για το 2018 τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) της εισηγμένης ήταν αρνητικά κατά 432 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 ανήλθε στα 279,5 εκατ. ευρώ. Συσσωρευτικά κινήθηκαν και οι βασικοί διεθνείς μετοχικοί δείκτες, με το τζίρο να είναι επίσης υποτονικός”, ανέφερε η Leon Depolas Sec.

“Το ΧΑ συσσωρεύει, καθώς οι Επενδυτές έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί ενόψει των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. Στη σημερινή ατζέντα η Titan Cement International ξεκινάει διαπραγμάτευση, ενώ η Fourlis διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 0,32% στις 864,99 μονάδες. Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 862 μονάδες (ΚΜΟ 20) και το δεύτερο στις 850, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 870 μονάδες”, σημείωνε η Merit Sec.

“Η Fourlis αποκόπτει σήμερα δικαίωμα σε επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ /μετχ., ενώ σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του Τιτάνα. Συνεχίζεται η δημόσια προσφορά για το ομόλογο των Επιχειρήσεων Αττικής. Τα 158 ‘Ναι’ στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και η επιβεβαίωση της άμεσης θεσμοθέτησης μέτρων με φιλοεπενδυτικό περιεχόμενο, είναι πιθανό να συμβάλουν σε συναλλακτική βελτίωση για να ξεπεραστούν τα όρια αντίστασης του ΓΔ στην περιοχή των 875 - 880 μονάδων”, εκτιμούσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας την αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank (-1,19%) δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,19%), Εθνική (-0,17%) και Πειραιώς (+1,89%). Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο και την αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας και η σημερινή εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, δεν έδειξε δυναμική και διαθέσεις για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 730,88 (-2,79%) και 755,0 μονάδων (+0,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 748,76+ (-0,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 749,94 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,26%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ για μία ακόμα συνεδρίαση, παρέμεινε χαμηλότερα από τις στηρίξεις στις 770 και 751 μονάδες και αν χαθεί η επόμενη στήριξη στις 730 μονάδες, η οποία δοκιμάστηκε ενδοσυνεδριακά, δεν αποκλείεται ο ΔΤΡ να αναζητήσει στήριξη στην ζώνη 700 – 680.

Η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 785 – 800 και το ημερήσιο “stop short” στις 847 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι η BlackRock αύξησε την “short” θέση της στην Alpha Bank στο 0,82%, από 0,72%,

Από εκεί και πέρα, συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι Παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την νέα Κυβέρνηση ενισχύουν το κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης, με ζητούμενο το πώς τα μέτρα αυτά θα αξιολογηθούν από τους Εταίρους – Δανειστές, αλλά και από τα Ξένα κεφάλαια που άρχισαν να “ξαναβλέπουν” το Χ.Α.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο “απαιτητική σχολή σκέψης”, σύμφωνα με την οποία “η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει περισσότερα τολμηρά μέτρα, για να μεταμορφώσει ριζικά την Οικονομία και να ξεφύγει από την διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή”.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι Επαγγελματίες του χώρου που θεωρούν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση έχουν προεξοφληθεί από την Αγορά και το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να διατηρείται από τις κινήσεις σε επιμέρους μετοχές. Σύμφωνα με τους ίδιους, το γεγονός ότι η θεωρούμενη “Περιφέρεια” συνεχίζει να χάνει “οπαδούς”, δεν αποτελεί θετική ένδειξη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση και ίσως αυτό να γίνει ανησυχητικό, αν συνεχιστεί και μετά το πέρας των εγγραφών για την ομολογιακή έκδοση της Attica Group.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η τελική εικόνα ήταν σχετικά καλύτερη της αρχικής, αλλά και της ενδοσυνεδριακής, ασφαλώς και η μετοχή της ΔΕΗ ήταν αυτή που απέσπασε τα περισσότερα “πονταρίσματα” από παίκτες βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, λόγω των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης για το πλάνο σωτηρίας της Επιχείρησης, το οποίο κρίθηκε, σε πρώτη ανάγνωση, θετικό από τους Αναλυτές, αλλά και λόγω απουσίας άλλων σημαντικών ειδήσεων. Ο τίτλος της ΔΕΗ (+15,61%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έκλεισε πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας και συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 2,454 ευρώ, έδωσε και ημερήσιο σήμα εισόδου (θετική ένδειξη για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 2,948 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η Motor Oil (+0,18%, αλλά και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ο τίτλος της οποίας ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 23,94 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη στην ζώνη 22,10 – 21,92 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που μέρα με την μέρα χάνουν και λίγους από τους “θαυμαστές τους”, νέα υψηλά 12ετιας για την ΕΚΤΕΡ (+6,94%), νέα υψηλά 63 μηνών για την Ιντρακάτ (+7,52%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση πιστώθηκαν οι Centric (+7,05%), ΚΛΜ (+2,97%) και Intralot (+6,05% και λόγω είσπραξης 20 εκατ., από την πώληση του 16,5% της “Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.”, στον ΟΠΑΠ).

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, χωρίς πειστικό “bid” για τον Κυριακούλη (+4,35%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντρακόμ (+5,41%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε ΕΛΧΑ (+1,75%), MIG (+5,74%) και Performance Technologies (+1,18%).

“Σιγή ασυρμάτου”μέχρι στιγμής από τον Κέκροπα, αν και έγινε σήμερα η γ.σ., με την μετοχή να υποχωρεί έως και -8,06% και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση με οριακά κέρδη 0,27%, ενώ δείχνει να επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Ιντερτέκ (-4,69%) από τα 0,685 ευρώ (κλείσιμο 12/7), όμως κάποιοι συνεχίζουν να μαζεύουν κομμάτια.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο Γενικός Δείκτης, δεν μπήκε, καν, στον κόπο να τεστάρει την αντίσταση στις 876 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, η πρώτη αντίσταση στις 876 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 840, με ενδιάμεση στήριξη στις 850 – 845 μονάδες. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2180 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 2141 – 2140, 2122 και 2084 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Με θετικά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρές μεταβολές για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ο Μπόρις Τζόνσον εκλέχθηκε Αρχηγός του Κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας, επιφορτισμένος με τη δέσμευση που ο ίδιος έχει κάνει, για υλοποίηση του “Brexit” μέσα σε τρεις μήνες.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, κατά την ομιλία του, δήλωσε ότι “το ‘Brexit’ θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου και η δουλειά τώρα ξεκινάει”.

“Αρκετοί θα αμφισβητήσουν την απόφαση τους να με εκλέξουν Πρωθυπουργό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Η Βρετανία είναι πιο πιθανόν να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία με το Μπλοκ, μετά την ανάδειξη του ένθερμου υποστηρικτή του ‘Brexit’ Μπόρις Τζόνσον στην Προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος και στη θέση του Πρωθυπουργού. H άποψή μας παραμένει ότι ένα ‘Brexit’ χωρίς συμφωνία, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα Κρατικά και Εταιρικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου”, αναφέρει η Moody's.

“H πιθανότητα για ‘Brexit’ χωρίς συμφωνία ανεβαίνει στο 20%, από 15% που ήταν πριν την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην Ηγεσία του Κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας”, σημειώνει η Goldman Sachs.

“Αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με επιπλέον δασμούς σε Αμερικανικά Αγαθά αξίας €35 δισ.”, προειδοποίησε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλ Μάλμστρομ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Αντιπολίτευση, τους Δημοκρατικούς, για τον προϋπολογισμό της Χώρας, γεγονός που σημαίνει στην πράξη πως θα αποφευχθεί κάθε προοπτική νέας παράλυσης του Ομοσπονδιακού Κρατικού Μηχανισμού, ή “shutdown”, ως τις προσεχείς Προεδρικές εκλογές.

Απώλειες κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούνιο, στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη “National Association of Realtors”, οι μεταπωλήσεις κατοικιών διολίσθησαν κατά 1,7%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,36 εκατ. τον περασμένο μήνα. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο στα 5,33 εκατ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την Παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και το 2020, ενώ έστειλε προειδοποίηση ότι περαιτέρω δασμοί, ή ένα άτακτο “Brexit” μπορεί να επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη και να αποδυναμώσουν τις επενδύσεις.

Όπως αναφέρει, “η Παγκόσμια Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2019 και 3,5% το 2020”, χαμηλότερα κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου.

Πρόκειται για την τέταρτη υποβάθμιση των προβλέψεων από τον Οκτώβριο.

Oι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η Κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με τις προγραμματικές δηλώσεις να ικανοποιούν την Επενδυτική Κοινότητα”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. Με το δυσβάστακτο ΕΝΦΙΑ να μειώνεται από φέτος, για το σύνολο των Ιδιοκτητών Ακίνητης Περιουσίας. Με τη διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων, για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία. Με τους συντελεστές φορολόγησης των εταιρικών κερδών να μειώνονται από φέτος. Με το ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις Ακινήτων να αναστέλλεται, δημιουργώντας προϋποθέσεις για περαιτέρω διεύρυνση των συναλλαγών. Και με τις πρώτες εξαγγελίες για εξυγίανση της ΔΕΗ, να οδηγούν σε ράλι της τιμής της μετοχής, καθώς εκτιμάται ότι η Εταιρεία μπορεί να επανέλθει σε ισορροπία, μετά τις τεράστιες ζημιές που καταγράφει.

Την ίδια ώρα, η κινητικότητα για την επένδυση του Ελληνικού εκτρέφει προσδοκίες για σύντομη έναρξη του έργου (ακόμη και εντός του 2019 !), ενώ οι παρεμβάσεις Υπουργών γεφυρώνουν τις διαφορές των Τραπεζών με τους Μεγαλομετόχους Εταιρειών, στην προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης σε υπερχρεωμένες Επιχειρήσεις. Κατά γενική ομολογία, η Κυβέρνηση ήταν επαρκώς προετοιμασμένη στα της Οικονομίας (και όχι μόνο…), με τους Υπουργούς να είναι ενημερωμένοι και πειστικοί στις πρώτες εμφανίσεις τους. Επομένως, η προσδοκία των Αναλυτών θα ήταν να αποτυπωθεί η παραπάνω εικόνα και στο Χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να αναρριχάται ψηλότερα. Όμως, η πορεία ήταν διαφορετική, καθώς ο Γ.Δ. καταγράφει “επιτόπιο τροχάδην”, αδυνατώντας να ξεπεράσει τα όρια αντίστασης της περιοχής των 870 - 880 μονάδων, με τις συναλλαγές να είναι χαμηλές και τους πωλητές με ευκολία να ανακτούν την πρωτοβουλία των κινήσεων, μετά από την πρωινή διάθεση που συνήθως επιδεικνύουν οι αγοραστές.

Η εξήγηση μπορεί να αναζητηθεί σε διάφορους λόγους, όπως μεταξύ άλλων: στον αναγκαίο χρόνο που θα απαιτηθεί για να δρομολογηθούν οι εξαγγελίες στα διάφορα πεδία (Δημοσιονομικό, Τραπεζικό, Αναπτυξιακό) ώστε οι πρόδρομοι δείκτες να προεξοφλήσουν την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Οικονομίας. Στη διατήρηση των παθογενειών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που στερείται ακόμη σοβαρής συμμετοχής Επενδυτικών Κεφαλαίων, Ελληνικών και Ξένων και συνεχίζει να κινείται από Κεφάλαια βραχυπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα, καθώς ο βαθμός εμπιστοσύνης στις προοπτικές του παραμένει χαμηλός.

Στην ασύμμετρη συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τις Αγορές, που άλλοτε προεξοφλούν τις επερχόμενες θετικές εξελίξεις της Εγχώριας Οικονομίας και άλλοτε καθυστερούν να τις ενσωματώσουν, δεδομένου ότι συνεκτιμούν και τους εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό, ενδεχομένως, συμβαίνει και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος συνεχίζουν να είναι μεγάλες, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το Χ.Α. “θέλει το χρόνο του” για να εδραιώσει σε συναλλακτική ευρωστία, που στη συνέχεια θα οδηγήσει το ΓΔ, στη διάσπαση των 900 μονάδων οι οποίες, επί του παρόντος, συνιστούν “απόρθητο οχυρό”. Στο βαθμό βεβαίως, που επιβεβαιωθεί η είσοδος της Ελληνικής Οικονομίας σε ενάρετο κύκλο.

Στο μεταξύ, στο εξωτερικό ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας και το σενάριο του άτακτου “Brexit” είναι πιο πιθανό από ποτέ, στο βαθμό που η Ε.Ε. δεν επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία. Η κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα συνεχίζεται και λίγοι πιθανολογούν μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Η ΕΚΤ θα αποφασίσει την Πέμπτη για το χρόνο που θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων άμεσα, ή το Σεπτέμβριο, ενώ η Federal θα λάβει ανάλογες αποφάσεις στο τέλος Ιουλίου. “Με τους Διαχειριστές να συνεχίζουν σε στρατηγικές με συντηρητικά χαρακτηριστικά και το Χρυσό να αναρριχάται ως επιλογή ‘ασφαλούς καταφυγίου’, καθώς οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων των περισσότερων Δυτικών Οικονομιών είναι περί το μηδέν, ή και αρνητικές”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

O Γενικός Δείκτης

Επιστρέφοντας στα τη σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 858,14 (-0,79%) και 871,39 μονάδων (+0,74%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 869,61 (+0,53%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 869,64 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,54%.

Ο τζίρος στα 66,7 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, απασχόλησαν το 69% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, το υψηλό ημέρας έκλεισε η Viohalco και στο χαμηλό οι ΟΤΕ και Motor Oil.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, παρά ταύτα 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Παράγωγα: Επέστρεψαν οι αγοραστές

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.595 συμβόλαια).

Στα 15.886 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.578  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.146, 1.740 για τον Αύγουστο και 406 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.169) κινήθηκε μεταξύ 2.131,75 και 2.170 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.272 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.880), Alpha Bank (6.972), Πειραιώς (2.703), ΔΕΗ (8.891), Εθνική (3.572), Ελλάκτωρα (418), Μυτιληναίο (265), MIG (2.222), ΕΧΑΕ (146), ΑΔΜΗΕ (135), Lamda Development (158), ΟΠΑΠ (223), ΟΤΕ (182), Cenergy (196), Intralot (247).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.943, Alpha Bank 69.142, Εθνική 57.743, MIG 89.936, Πειραιώς 24.861, ΔΕΗ 21.624, Μυτιληναίο 10.008, Cenergy 10.145, Ελλάκτωρα 10.227.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 35.914.818 τεμ., (από 35.914.818 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.188.373 τεμ. (24.286.073), ΔΕΗ 6.930.839 τεμ. (6.930.839), Eurobank 73.432.851 τεμ. (75.961.851), Εθνική 29.339.945 τεμ. (29.367.996), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v