Σε θετικό έδαφος έχει επανέλθει το ΧΑ, με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν σταδιακά από τις 12.45΄ και μετά. Η μείωση των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών στα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια απόρροια του "κλεισίματος" της... ψαλίδας για τα futures στην Wall Street διευκολύνουν τις κινήσεις των long. Αποτέλεσμα, η ανάκαμψη από τα χαμηλά ημέρας, η ενεργοποίηση νέων εντολών σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και σε συγκεκριμένα blue chips.
Αφορμή, που δεν αφήνεται ανεκμετάλλευτη από όσα εγχώρια σχήματα ενεργούν στη μεσαία' χαμηλότερη κατηγορία, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του αριθμού μετοχών με θετικό πρόσημο έναντι εκείνων που υποχωρούν. Νωρίτερα, και περί τις 11.20'- 11.30 είχε διαφανεί πως στην ευρύτερη περιοχή των 820 μονάδων θα επιβεβαιωνόταν η στήριξη, κάτι που άλλαξε την ροή των εντολών από πωλήσεις σε αγορές.
Η επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, για Γενικό και Δείκτη Τραπεζών σε συνδυασμό με την επιθετική στάση των funds στην περίπτωση της ΔΕΗ έλυσε σταδιακά τα χέρια των traders που από τις 823,85 ανέβηκαν προς τις 834,38 μονάδες. "Γύρισμα" σχετικά χαμηλού κόστους, καθώς επιτεύχθηκε στο διάστημα 11.30- 12.30 με λιγότερα από 8 εκατ., όταν στις 13.40΄ η αξία των συναλλαγών περνούσε τα 60 εκατ. ευρώ.
Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; πως στην αρχική διόρθωση της αγοράς (11.00-11.30) η προσφορά που βγήκε παρέπεμπε σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων και όχι σε προοίμιο περισσότερων που ενδεχομένως να πίεζαν χαμηλότερα των 820 τον Γενικό Δείκτη. Στο δε "γύρισμα" της αγοράς οι συναλλαγές ήταν μέτριες για να αρχίσουν να ενισχύονται όταν μετά τις 13.40 οι αγοραστές ανέβασαν τον πήχη στο 0,70% για τον ΓΔ στις 835, για τον ΔΤΡ στο 1,54% και τις 800 και για τον FTSE25 στο 0,80% και προς τις 2.135 μονάδες.
Αλλαγή στάσης, αλλαγή τάσης και εκ νέου ανάληψη της κατάστασης από τους long, την ώρα που οι απώλειες για τον DAX περιορίζονταν στο 0,05% και τα futures του S&P 500 έδειχναν απώλειες 0,34% και ξεκίνημα από τις 2.741 μονάδες.
Κλάδος- κλειδί της αλλαγής τάσης ο τραπεζικός, με θετικό κλίμα από την αρχή της συνεδρίασης κυρίως λόγω του mega deal της Πειραιώς με την Intrum. Σταδιακά ακολούθησαν η Alpha Bank, η Εθνική με μόνη την Eurobank σε αρνητικό πρόσημο. Το 57% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά συγκριτικά αυξημένη αξία συναλλαγών καταγράφεται και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Motor Oil, Aegean, TITAN, ΕΛΠΕ και Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, MIG, Coca Cola, Sarantis, EXAE κ.α.
Στο περίπου 2/1 η σχέση ανοδικών-πτωτικών με αρκετές από τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία να ξεχωρίζουν. Μεγαλύτερη απόδοση για Attica Bank, Περσεύς, Trastor, Centric, ΑΒΑΞ, MIG, Flexopack κ.ά.
Πίεση για τη μετοχή της Intralot η οποία υποχωρεί κατά 8% στα 0,36 ευρώ στη σκιά των οικονομικών αποτελεσμάτων που δημοσιοποίησε την Παρασκευή.