Το διεθνές κλίμα φέρνει πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης οι τράπεζες, ενώ αυξημένος είναι ο τζίρος και σε άλλες μετοχές του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σε λίγες μετοχές υπερισχύουν οι long, συνεχίζει ανοδικά η ΔΕΗ. Στην περιοχή των 815 μονάδων ο γενικός δείκτης.

Το διεθνές κλίμα φέρνει πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Εισαγόμενες πιέσεις στο ΧΑ, μετά την αφορμή Τραμπ που, από νωρίς, πυροδότησε πωλήσεις από Φρανκφούρτη, Λονδίνο μέχρι Μιλάνο, Παρίσι.

Οι ενέργειες του Προέδρου των ΗΠΑ έρχονται να επιτείνουν την ρευστότητα, μεταβλητότητα που ούτως ή άλλως κυριαρχεί στις αγορές.

Σημαντικές απώλειες από νωρίς στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης, με ενδεικτική την διόρθωση του DAX στην Φρανκφούρτη χαμηλότερα μίας σημαντικής στήριξης (11.846 μον.) καθώς προ ολίγου έχανε 1,35%. Εξ ου και η προ ολίγου αναφορά μας στον δείκτη στον Εκηβόλο.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, με τον ΓΔ και τον FTSE25 να "μετρούν" , μέχρι και εχθές κέρδη 11,79% με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, με απόδοση 27,28% και αποδόσεις που...ζαλίζουν λ.χ. το 61,57% της Πειραιώς. Από τα κύρια χαρακτηριστικά των 4 μετεκλογικών συνεδριάσεων η θεαματική αύξηση συναλλαγών/τζίρου ανεβάζοντας σε 830 εκατ. τον συνολικό τζίρο, δηλαδή ένα μέγεθος 207 εκατ. ανά συνεδρίαση.

Συνεπώς η με το... καλημέρα αρνητική υποδοχή της διόρθωσης των ξένων αγορών θα πρέπει να θεωρηθεί ως απόλυτα φυσιολογική, απόρροια και των σημαντικών υπεραξιών που κερδήθηκαν από Δευτέρα μέχρι και εχθές Πέμπτη. Ευκαιρία για μία μικρής έκτασης... εξαέρωση, μας έλεγε νωρίτερα χρηματιστής, και για ένα πέρασμα από το... ταμείο, καθώς από χθες μετά το κλείσιμο ήταν εμφανής η διάθεση των traders να υπάρξει μία αφορμή που θα λειτουργούσε υπέρ των short.

Από τις 813,62 μονάδες, με καθοδικό χάσμα, ο Γενικός Δείκτης προς τις 800 μονάδες, που κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμασθεί (και επιβεβαιωθεί ή όχι ) ως στήριξη. Από τις 748,31 μονάδες και σταδιακά χαμηλότερα ο Δείκτης Τραπεζών, από τις 2.083,16 μονάδες ο FTSE25, καθώς οι εντολές πώλησης διατρέχουν ένα ευρύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου και επικεντρώθηκε- τις προηγούμενες τέσσερεις συνεδριάσεις- το trading των κάθε λογής funds. Με ξεκάθαρη στόχευση στον τραπεζικό κλάδο, όπου και τα μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης και βελτίωσης της μέχρι πρόσφατα απαξιωτικής εικόνας τους. Υπολογίζεται, πως ένα 65% του μέσου ημερήσιου τζίρου «άλλαξε χέρια» σε μετοχές των συστημικών ομίλων με αποτέλεσμα να καταγραφούν διψήφια ποσοστά.

Εύλογες οι μερικές ρευστοποιήσεις σε μετοχές των Alpha Bank, Eurobank αλλά και Πειραιώς, Εθνική. Το 61% του τζίρου πραγματοποιείται στις μετοχές του κλάδου, ενώ αυξημένος είναι σε μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί, στο -1,81% βρίσκεται η Alpha Βank, στο -1,84% η Eurobank και στο -1,21% η Πειραιώς, ενώ η Εθνική βρίσκεται στο +0,49%.

Σε λιγοστές μετοχές υπερτερούν οι long, με τον ΑΔΜΗΕ κατά 2,56% υψηλότερα στις 1,846 ευρώ. Στο συν η ΔΕΗ μεε +8,62% στο 1,99 ευρώ, ενώ ανοδικά κινουνται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,99%) , Lamda Development (+0,67%) και  Sarantis (+1,19%).

Στις 807 μονάδες επιχειρήθηκε μία πρώτη προσπάθεια ανάσχεσης των πωλητών με τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες να περιορίζονται.

Στις 30/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με ενθαρρυντική την εικόνα της αγοράς έναντι των περισσότερων ευρωπαικών.

Σε κάθε περίπτωση η συνέχεια προοιωνίζεται άκρως ενδιαφέρουσα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v