ΧΑ: Πώς… διέλυσε το φράγμα των 800 μονάδων

Με κλείσιμο σχεδόν στο υψηλό ημέρας και τζίρο 129 εκατ. στις 718 ο ΓΔ. Πρωταγωνιστές Πειραιώς-ΔΕΗ με κέρδη 15%. Ακολούθησαν Ελλάκτωρ, Eurobank και Alpha Bank. Κλείνουν short θέσεις στις τράπεζες. H τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Πώς… διέλυσε το φράγμα των 800 μονάδων

Απόλυτα βραχύβια αποδείχθηκε η χθεσινή ελεγχόμενη διόρθωση και η σημερινή, εμφατική, επιστροφή των αγοραστών, ώθησε τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προς νέα πολύμηνα υψηλά και τον Γενικό Δείκτη προς νέα υψηλά 12μηνου και πλέον, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/5/2018 (822,37 μονάδες).

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά ανοδική, καθώς οι δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, μην αφήνοντας περιθώρια κινήσεων, σε όσους περίμεναν περαιτέρω υποχώρηση για να τοποθετηθούν, όμως συνεχίζει να προβληματίζει το “μονόπαντο” της κίνησης (οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών) και η επιφυλακτική εικόνα, τηρουμένων των αναλογιών, σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι την ψυχολογία των σημερινών αγοραστών τόνωσαν τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων (στο 3,054% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), αλλά και η συνεχιζόμενη μείωση των “short” θέσεων από τα γνωστά Ξένα Funds (η Oceanwood μείωσε την “απαισιόδοξη” θέση στην ΑΛΦΑ από 0,74%, σε 0,61%), ενώ η ανοδική τάση ανέβασε στροφές και από εμφανές “short squeeze”.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι Επαγγελματίες του χώρου, έστω και με “αστερίσκους”.

Σύμφωνα με την πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, “η ανοδική κίνηση συνεχίζεται με τους ίδιους πρωταγωνιστές και ελάχιστες ‘εφεδρείες’ και χωρίς να αποκλείεται κίνηση του Δείκτη προς τις 830 – 840 μονάδες, σε πρώτη φάση, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς η Αγορά έχει κινηθεί ‘too fast, too soon” (!).

Ασφαλώς υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι, που σπεύδουν να επισημάνουν ότι η ανοδική κίνηση της Αγοράς έχει “γερές πλάτες”, δηλαδή ρευστότητα που περιμένει να τοποθετηθεί με “φρέσκα” κεφάλαια, αναζητώντας “επενδυτικές ευκαιρίες”, εκτός Τραπεζικού κλάδου, κάτι μάλλον πρωτόγνωρο κατά την τελευταία 4ετια.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί η κίνηση του Χ.Α. να έχει προεξοφλήσει και τα πλέον αισιόδοξα σενάρια για την τρέχουσα χρήση, αλλά όλο και περισσότερες εισηγμένες θα αρχίσουν να “επικοινωνούν” θετικότερες προοπτικές, από το 2020 και μετά (!)

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότεροι “κωδικοί λιανικής”, ακόμα, παραμένουν εκτός Αγοράς, η είσοδος των οποίων θα συνοδευτεί με την “αφύπνιση των ελαφρών ταξιαρχιών” στο ταμπλώ και τις συνεχιζόμενες εισροές από μεγάλα χαρτοφυλάκια, ενισχύει τις προβλέψεις για κίνηση του Γενικού Δείκτη, ακόμα και προς τετραψήφια νούμερα, αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στο εξωτερικό (!)

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Ο ΓΔ χωνεύει σταδιακά τα νέα υψηλότερα επίπεδα, ενώ ο όγκος συναλλαγών εμφανίζεται βελτιωμένος. Στον αντίποδα, στο εξωτερικό συντηρείται το κλίμα ανησυχίας, εμποδίζοντας, μερικώς, την Εγχώρια Αγορά από το να κινηθεί πιο επιθετικά ανοδικά. Η απόδοση του 10ετους βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αξίζει να επισημάνουμε ότι και το spread 10ετιας Ελλάδας και Ιταλίας (46μβ) βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, ήτοι πριν το ξεκίνημα της Παγκόσμιας κρίσης. Αυτό αποτελεί ένα ανοδικό ρίσκο για την πορεία του κόστους δανεισμού. Παραμένουμε, ωστόσο θετικοί για την μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς”, τόνιζε η Leon Depolas Sec.

“Αρκετή δουλειά έχει η σημερινή μέρα για τα χρηματιστηριακά γραφεία. Alpha Bank, Eurobank, Lamda Development και Σαράντης δημοσιεύουν αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Το momentum είναι ισχυρό κρατώντας τον Δείκτη σε υψηλά 12 μηνών, ο Μάιος έχει σχεδόν τις καλύτερες ημερήσιες συναλλαγές (107 εκατ. ευρώ, μέσος ημερήσιος τζίρος) και μάλιστα από τον Δεκέμβρη του 2015 (185 εκατ. ευρώ). Δεύτερη μέρα συσσώρευσης είναι το πιο πιθανό σενάριο, καθώς η Αγορά χωνεύει τα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Οι μετοχές της Motor Oil θα παραμείνουν στο επίκεντρο”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Η συνεχιζόμενη εμπορική κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, οδηγεί σε αναταράξεις τις Διεθνείς Αγορές και την Wall Street στο ‘κόκκινο’ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Επομένως, η δυνατότητα αυτονόμησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα τεθεί υπό δοκιμασία, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν την προέλευση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α.”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Κατοχύρωση κερδών και έντονα πτωτικές Ευρωπαϊκές Αγορές, έφεραν οριακές απώλειες στον ΓΔ. Με οριακή άνοδο ο FTSE25 και ο Τραπεζικός δείκτης. Ο ΓΔ , με στήριξη στις 761 και αντίσταση στις 806. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2020 και αντίσταση στις 2059. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 654 μονάδες και αντίσταση στις 768. Συμπερασματικά: Η χθεσινή κίνηση, διορθωτική, δεν έχει αλλάξει τα δεδομένα της Αγοράς. Επόμενος στόχος το άνω όριο του ανοδικού καναλιού, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 806 μονάδες. Μετά την πρώτη στάση, της Αγοράς, το ιδανικό σενάριο είναι να συνεχίσει πλαγιοανοδικά έως τις 863 μονάδες, σημαντικό ο τζίρος να παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+5,26%) και Πειραιώς (+14,7%), ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική (+4,91%) και Eurobank (+6,22%).

Μένοντας στην τελευταία, στο 4,1993% μειώθηκε το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της “The Capital Group Companies”, ενώ της RWC κατήλθε στο 3,39%, σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις της Eurobank. Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό χθες, αύξησαν τα ποσοστά τους στην Τράπεζα οι Fairfax και Pimco.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η Eurobank, θεωρητικά, θα είναι και η μεγαλύτερη Τράπεζα αύριο. Είναι η μόνη αμιγώς Ιδιωτική, ενώ πρώτη φαίνεται να πλησιάζει την τελευταία ΑΜΚ που είχε κάνει στο 1 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι οι Άλλες είναι αισθητά πίσω. Το ημερήσιο “stop long” στα 0,6855 ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 0,78 ευρώ. Το κλείσιμο υψηλότερα των 0,8450 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς το 1,00 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχόμενος μέχρι τις 762,17 μονάδες (+6,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 761,9 (+6,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 759,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,61%.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η μέχρι πρότινος αντίσταση στις 701 μονάδες, έχει μετατραπεί σε άνω όριο της ζώνης στήριξης 701 – 694. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, κάτι που δεν διαφαίνεται, οι επόμενες στηρίξεις στις 623 και 590 μονάδες.

Απόλυτα θεματικό, ότι ο εν λόγω δείκτης πέρασε με την πρώτη προσπάθεια την πρώτη αντίσταση στις 740 μονάδες και η αμέσως επόμενη και ισχυρότερη, εντοπίζεται στις 780 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “η τρίτη έκθεση προόδου των Θεσμών είναι έτοιμη και παραμένει στα συρτάρια μέχρι το επόμενο EuroWorkingGroup, αφού βεβαίως πρώτα συζητηθεί την Τετάρτη στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Μια μικρή συζήτηση έγινε και χθες, όπου επιγραμματικά λέχθηκε ότι η Κομισιόν δεν θα παρέμβει προεκλογικά στην Ελλάδα. Διασταυρωμένες πληροφορίες ανέφεραν στο ‘Euro2day.gr’ ότι η έκθεση παραμένει ‘στεγνή’ και ‘to the point’, υπογραμμίζοντας τα ρίσκα, αλλά χωρίς τελεσίδικα συμπεράσματα”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, που σήμερα συμμετείχε πιο ενεργά στην ανοδική κίνηση της Αγοράς, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,56%) και Σαράντης (-1,69%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων και Cenergy.

Από εκεί και πέρα, όλο και επιθετικότερα “πονταρίσματα” σημειώνονται στο ταμπλώ, ότι η πιθανολογούμενη Κυβερνητική αλλαγή θα “αφυπνίσει τον κοιμώμενο Γίγαντα” (ΔΕΗ), με τον τίτλο να κινείται σήμερα μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση, με ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα κέρδη (+14,72%).

Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 1,77 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη ζώνη αντίστασης των 1,99 – 2,00 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 1,47 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 1,2910 ευρώ.

Η αύξηση του τζίρου, αν μη τι άλλο, αυξάνει και την “γκανιότα” και αυτή την παίρνει η ΕΧΑΕ (+4,43%).

Σήμερα η μετοχή κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έχει γυρίσει “long” με “stop” στα 3,97 ευρώ και πρώτη – ισχυρή στήριξη στα 4,30 ευρώ. Αν ο τίτλος υπερβεί την αντίσταση στα 4,70 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 5,20 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Πλαίσιο (+2,17%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,07 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,063 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, το αξιοπρόσεκτο “bid” στα 28,00 ευρώ βοήθησε τον ΟΛΘ (+3,21%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Μοτοδυναμική (+12,77%), Ιντρακόμ (+3,57%), MIG (+9,15%) και Intralot (+4,22%) και τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για Audiovisual (+9,26%), Frigoglass (+5,35%), Mermeren (+8,14%), Τρ. Αττικής (+11,75%) και Αλουμύλ (+6,09%).

Νέα ιστορικά υψηλά για την Quest (+12,02%) μετά την ανακοίνωση για split και διανομή δωρεάν μετοχών, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Κυριακούλη (+4,93%), από τις 8/5 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Byte (+9,59%) και από τις 15/5 (λόγω “ανοιχτών”εντολών αγοράς) η Ίλυδα (+8,80%).

Επιστροφή αγοραστών σε Reds (+2,85%), Autohellas (+3,23%), Τεχν. Ολυμπιακή (+4,27%), Γενική Εμπορίου (+7,09%), Άβακα (+16,10%), Έλτον (+3,96%) και Mevaco (+10%).

“Non stop” η βελτίωση της τεχνικής εικόνας για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η επιβεβαιωμένη υπέρβαση των 794 – 800 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για minimum κίνηση προς τις 810 - 830 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 780 – 773, δίνει καθοδική εκτόνωση και οδηγεί προς τις επόμενες στηρίξεις στις 763 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 744 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” στις 720 μονάδες, αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Προσοχή στο τεχνικό “κενό” μεταξύ 733,72 και 732,26 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” στις 1871 μονάδες, με τάσεις να ανέβει σημαντικά. Προσοχή στο “gap” στις 1907 – 1903 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο διατηρείται υψηλότερα των 2020, ή έστω υψηλότερα των 1988 μονάδων, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τις 2100 - 2120 μονάδες. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση έως τις 1929 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η καθαρή πολιτική εικόνα για τις επόμενες Εθνικές εκλογές, αλλά και η άμεση προκήρυξη εκλογών, λειτούργησε ως καταλύτης (στην συνεχιζόμενη και σήμερα) υπεραπόδοση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Ο φετινός Μάιος κλείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Παρά τις ανησυχίες στο διεθνές οικονομικό & γεωπολιτικό περιβάλλον, που παραμένει ευμετάβλητο (εμπορικός πόλεμος Κίνα – ΗΠΑ, ανάφλεξη Περσικού, Ιταλία Τουρκία, Παγκόσμιο χρέος), η Ελληνική Αγορά μπορεί να διαφοροποιηθεί, σε περίπτωση πιθανής επιδείνωσής τους, αφού υποαπέδωσε σημαντικά την τελευταία 10ετια.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά ωφελήθηκε άμεσα από το φιλοεπενδυτικό εκλογικό αποτέλεσμα, με αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη, με την 10ετη έκδοση να κινείται, πλέον, πέριξ του πολύ σημαντικού τεχνικού επιπέδου του 3,00%.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να υπεραποδίδει το τελευταίο διάστημα, συγκεντρώνοντας, σήμερα, σχεδόν το 50% της συνολικής αξίας συναλλαγών, προεξοφλώντας γρηγορότερη επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων του. Μετά την ΕΤΕ & την ΕΥΡΩΒ που παρέμεναν άνω του ΚΜΟ 200 ημερών πλέον και οι ΑΛΦΑ & ΠΕΙΡ (λόγω πώλησης δανείων στην INTRUM), διέσπασαν το αντίστοιχο σημαντικό τεχνικό επίπεδό τους. Η ανοδική διαφυγή στις τιμές τους προσομοιάζει με “κενό” εκκίνησης, δημιουργώντας συνθήκες για προσέγγιση υψηλότερων στόχων.

Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας διασπάσει το επίπεδο των 780 μονάδων, οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 824, 850 & 862 μονάδες. Αντίστοιχα η καθοδική διάσπαση των 780 μονάδων οριοθετεί τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 765, 740, 715 & 700 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η έγκυρη ανοδική διάσπαση των 2015 μονάδων, οριοθετεί τις επόμενες αντιστάσεις στις 2110, 2140 & 2200 μονάδες. Κοντινές στηρίξεις κάτω από τις 2015 μονάδες εντοπίζονται στις 1960, 1925, 1900 & 1852 μονάδες.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει σε μετοχές που το Ελληνικό Δημόσιο εμπλέκεται σε επενδυτικά σχέδιά τους, άμεσα (ΔΕΗ, ΕΧΑΕ), ή έμμεσα (ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ), αποδεικνύοντας την σημαντικότητα που δίνουν οι Ξένοι Επενδυτές, στην επίλυση δύσκολων οικονομικών προβλημάτων (Τράπεζες) και την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων, που εδώ και χρόνια έχουν βαλτώσει. Τυχόν επιτάχυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά & Αποκρατικοποιήσεων, θα ενισχύσει την ροή επενδύσεων και την αναπτυξιακή δυναμική της Ελληνικής Οικονομίας, μειώνοντας τους εξωτερικούς κινδύνους από τα πολλά ανοικτά μέτωπα του ευμετάβλητου διεθνούς περιβάλλοντος .

Συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, ακολουθώντας την ανοδικό momentum που έχει διαμορφωθεί. Χρησιμοποιούμε στρατηγικές κυλιομένων “profit taken” σε συνεργασία με τους Οικονομικούς μας Συμβούλους, έχοντας υπόψη μας την πιθανότητα μιας τεχνικής διόρθωσης, όσο πλησιάζουμε σε σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις επιμέρους δεικτών & μετοχών. Παραμένει βασικός μας στόχος η επανατοποθέτηση σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

“Δεν λησμονούμε την ρήση του Michael Price (επιτυχημένου μεγαλο-επενδυτή & Fund Manager) ‘το εγκληματικότερο επενδυτικό λάθος είναι να παίρνεις τα κέρδη σου γρήγορα και τις ζημιές σου αργά’, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικά θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.

Υποχωρούν Πετρέλαιο και Ευρώ, οριακά κέρδη για τον Χρυσό.

“Η Πορτογαλία αποφάσισε να εκδώσει ομόλογα σε Κινεζικό Γουάν, γνωστά ως ομόλογα ‘Panda’, δηλαδή δάνεια σε Γουάν”, μεταδίδει το CNBC. Η πώληση των ομολόγων τριετούς διάρκειας πραγματοποιείται με στόχο να εξασφαλιστούν 2 δισ. Γουάν (περίπου $289 εκατ.).

Ωστόσο, τα εν λόγω ομόλογα ‘Panda’ δεν θα είναι τα πρώτα στην ΕΕ, καθώς η Πολωνία είχε εκδώσει αντίστοιχα Κρατικά ομόλογα το 2016 και η Ουγγαρία το 2018.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας υπογράμμισε στο CNBC ότι “η έκδοση αποτελεί ένα θετικό βήμα στη διαχείριση του εξωτερικού χρέους της Πορτογαλίας μεσοπρόθεσμα, ενώ παράλληλα θα της δώσει την ευκαιρία να επεκτείνει τη βάση των Επενδυτών της”.

“Σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 22 ή 29 Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να κληθούν οι Ιταλοί, καθώς ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο εντός του Κυβερνητικού Συνασπισμού”, σύμφωνα με την εφημερίδα “La Stampa”.

Η “La Stampa” σημειώνει επίσης ότι “το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ετοιμάζεται να ζητήσει την αντικατάσταση του Υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, έτσι ώστε η Λέγκα να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τις φορολογικές περικοπές που προωθεί”.

Έτοιμος να δει τον Κυβερνητικό Συνασπισμό να καταρρέει δηλώνει ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκα και Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Σαλβίνι είπε στους βουλευτές του Κόμματός του ότι “θέλει να δει τον Κυβερνητικό Συνασπισμό να έχει συνέχεια, αλλά εάν δεν καταφέρει να περάσει τα σχέδιά του για φορολογικές περικοπές και άλλα μέτρα που έχουν προτεραιότητα, είναι έτοιμος να δει την Κυβέρνηση να πέφτει”.

Αυξήθηκαν ελαφρώς οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην τελευταία εβδομαδιαία μέτρηση. Με άνοδο κατά 3.000 έφτασαν στις 215.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Μαΐου. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνά του εκτιμούσαν ότι θα ανέλθουν σε αυτό το σημείο, όπως μεταδίδει το MarketWatch.

Η δεύτερη μέτρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι η Αμερικανική Οικονομία ανέβασε ταχύτητα το πρώτο τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο 3,1%, από 3,2% που είχε δείξει η πρώτη μέτρηση. Το τέταρτο τρίμηνο του 2018 η Οικονομία των ΗΠΑ είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%.

“Οι ΗΠΑ τα πηγαίνουν περίφημα με την Κίνα” υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι “το Πεκίνο θέλει να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ”. Ο κ. Τραμπ έκανε τη δήλωση σε Δημοσιογράφους, καθώς αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για να δώσει ομιλία στο Κολοράντο.

Πτώση σημείωσαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων υποχώρησε 1,5% σε μηνιαία βάση. Τον Μάρτιο είχε καταγράψει άλμα 3,9%. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο 0,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τριμήνου της Motor Oil η UBS σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 25 ευρώ και σύσταση "buy".

Στο “ΒΒ” (low) διαμορφώνεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της DBRS για το τιτλοποιημένο ομόλογο ύψους 1,044 δισ. ευρώ που θα εκδοθεί από το “Pillar” της Eurobank. Είναι η πρώτη Ελληνική τιτλοποίηση που λαμβάνει rating, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί στο Ελληνικό σχέδιο προστασίας ενεργητικού (APS), όταν αυτό υλοποιηθεί. Σημειώνεται ότι το senior ομόλογο της Τράπεζας λαμβάνει την ανώτερη βαθμολογία που μπορεί να λάβει (όσο και της Χώρας). Το πακέτο “Pillar” αποτελεί την πρώτη τιτλοποίηση δανείων στην Ελληνική Αγορά και δη στεγαστικών καθώς περιλαμβάνει 45.000 καταγγελμένα στεγαστικά δάνεια, μέσης αξίας 80.000 ευρώ.

Η Fitch διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση των προγραμμάτων καλυμμένων ομολογιών της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς, θέτοντας σταθερό outlook. Συγκεκριμένα, ο Οίκος αξιολόγησης διατήρησε το “ΒΒ+” του προγράμματος της Alpha Bank, το “ΒΒΒ-“ του προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας (Programme II) και το “ΒΒ” του προγράμματος της Πειραιώς.

Όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, αναρριχόμενος μέχρι τις 819,74 μονάδες (+3,36%, 17.00) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 818,33 μονάδες με ημερήσια κέρδη 3,19%.

Ο τζίρος στα 130,3 εκατ., από τα οποία τα 14,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΣΑΡ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ και ΛΑΜΔΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενργειακή και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Σαράντης και Lamda Development.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

-----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (65.930 συμβόλαια).

Στα 7.395 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.629 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.952, 1.943 για τον Ιούνιο και 1.009 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.101) κινήθηκε μεταξύ 2.050 και 2.110 μονάδων.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (770.000 Alpha Bank, 63.664 Intralot, 100.584 ΔΕΗ, 17.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.895), Alpha Bank (13.959), Πειραιώς (10.271), ΔΕΗ (3.510), Εθνική (19.681), Intralot (316), ΟΤΕ (296), Ελλάκτωρα (1.478), Μυτιληναίο (499), ΟΠΑΠ (391), MIG (4.448), Τρ. Αττικής (624), ΑΔΜΗΕ (770), ΓΕΚ (324), Τιτάνα (188), ΕΧΑΕ (138), Lamda Development (102), Motor Oil (131), Viohalco (170), Cenergy (194), Jumbo (120), Ελ. Πετρέλαια (186).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.972, Alpha Bank 58.976, Εθνική 59.392, MIG 73.110, ΔΕΗ 14.464, Πειραιώς 26.433.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                    Name of Issuer                     NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 44.702.453 τεμ., (από 45.100.449 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.045.170 τεμ. (24.227.614), ΔΕΗ 6.683.111 τεμ. (6.683.111), Eurobank 89.388.395 τεμ. (88.758.395), Εθνική 28.310.288 τεμ. (26.199.288), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v