Μία πολύ ευχάριστη έκπληξη, για τους long, επιφύλαξε η τελευταία εβδομάδα, καθώς μετά από μήνες το ΧΑ διαφοροποιήθηκε από τις διεθνείς αγορές σε διάστημα 5 συνεδριάσεων, μίας εβδομάδας.
Ενδεικτικά το 13,42% για τον Γενικό Δείκτη, το 27,32% για τον Δείκτη Τραπεζών, εντυπωσιακό το 66,76% της Πειραιώς σε έναν κύκλο συνεδριάσεων, στην διάρκεια του οποίου ο DAX έχασε 2,41%, ο FTSE100 1,65%, με την Wall Street να δίνει σήμα διόρθωσης και ο S&P 500 να υποχωρεί 2,24% στο ίδιο διάστημα. Σύμφωνοι, πρόκειται για έναν εβδομαδιαίο κύκλο, που μένει να φανεί κατά πόσον θα μπορούσε να συνεχιστεί εάν δεν αλλάξει και πάλι το κλίμα στη Νέα Υόρκη μέχρι Τρίτη-Τετάρτη. Σύμφωνοι, πρόκειται για μία ανοδική αντίδραση, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ανοδικής διόρθωσης μίας αγοράς που το 2018 ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όλες της ευρωζώνης, ενός τραπεζικού κλάδου που ακόμη και τώρα (μετά το 72,92% από την αρχή του έτους) αποτιμάται συνολικά στο ήμισυ της Εθνικής στα υψηλά του φθινοπώρου του 2007. Για αυτούς όμως τους λόγους- και άλλους- υποστηρίζουμε από τις αρχές Φεβρουαρίου, πως το 2019 θα μπορούσε- υπό προϋποθέσεις- να είναι η χρονιά του Greek Bet, ενός στοιχήματος που προσώρας αποφέρει στα κάθε λογής funds και traders... τρελές αποδόσεις. Κυρίως στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ειδικότερα στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο αλλά εσχάτως και στην "ρηχή"- ακόμη- δευτερογενή αγορά κρατικών τίτλων, μετά και τη νέα θεαματική υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το όριο του 3%.
Εχει κερδηθεί χρόνος και χαμένο έδαφος στο χρηματιστήριο, με τον ΓΔ υπερβαίνοντας το όριο των 800 μονάδων να επανέρχεται σε επίπεδα Απριλίου- Μαίου 2018, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Είναι εμφανής η προσπάθεια των "ισχυρών χεριών" να...προστατεύσουν τον...θύλακα ακόμη και τριψήφιων αποδόσεων, σε μία περίοδο που στα περισσότερα αναδυόμενα χρηματιστήρια το πάνω χέρι το έχουν οι short, και οι δύο γειτονικές μας χώρες/οικονομίες (Ιταλία/Τουρκία) λογίζονται ως εστίες αβεβαιότητας και αστάθειας. Δηλαδή το ΧΑ έχει γίνει...όαση για τους long; θα ήταν υπερβολικό να ειπωθεί πλην όμως η διαφοροποίηση του, ειδικότερα η δυναμική που επέδειξε την Παρασκευή δεν περνούν απαρατήρητα.
Ενδεικτικά σε σχέση με τον DAX η διαγραμματική απεικόνιση, καταδεικνύοντας την απόκλιση, δηλαδή το premium της Αθήνας έναντι της Φρανκφούρτης.
Λόγος αυτής της διαφοροποίησης; προφανώς οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με αφορμή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και του στοιχήματος προεξόφλησης που ακολούθησε εν όψει της αναμέτρησης της 7 Ιουλίου.
Για ράλι προεξόφλησης αυτοδυναμίας, έκαναν λόγο αρκετοί χρηματιστές και το γεγονός της νέας αύξησης συναλλαγών/τζίρου (στα 180,5 εκατ., σύμφωνα με τη "μέτρηση" του Μάνου Χατζηδάκη) "δείχνει" πως η υπέρβαση των 800 μονάδων δεν έγινε στο πλαίσιο μίας "διανομής χαρτιών στα υψηλά" (άρα θα ακολουθούσε μία σημαντική διόρθωση προς τις 760/750 μονάδες) αλλά διεύρυνσης των τοποθετήσεων από την πλευρά κάθε λογής funds. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω την προειδοποίηση μας, την Πέμπτη και Παρασκευή πως πάνω από το 80% των κεφαλαίων που "παίζονται" αυτές τις 5 συνεδριάσεις αφορούν κυρίως σε επιθετικά χαρτοφυλάκια που σε χρόνους d.t μπορούν να γυρίσουν τις θέσεις τους σε short από long, με ότι αυτό συνεπάγεται. Συνεπώς προσοχή, και λόγω της ρευστότητας σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη.
Τι μέλλει γενέσθαι από αύριο, με τις πρώτες κρησάρες να ξεκινούν από το EwG, να συνεχίζονται με το Eurogroup κ.λ.π πρακτικά βάζοντας και άλλες μεταβλητές στον δρόμο μέχρι την αναμέτρηση της 7 ης Ιουλίου.
Ο Μάιος έκλεισε κοντά στα υψηλά έτους, τις 830,24 μονάδες, συνεχίζοντας το θετικό σερί (πέμπτος συνεχόμενος μήνας με θετικό πρόσημο) αποτελώντας συνάμα την εξαίρεση του κανόνα που θέλει τους επενδυτές να πωλούν τον Μάιο. Πράγματι όσοι συμμετείχαν στο ΧΑ αυτόν τον μήνα είχαν απόδοση 7,37% (ΓΔ), 19,05% (ΔΤΡ), 7,28% (FTSE25). Για να μην αναφερθώ σε μετοχές τόσο της μεγάλης όσο της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας με- ακόμη και- τριψήφια ποσοστά.
Πού θα μας πάει αυτή η κίνηση; ο χρονισμός των εξελίξεων έχει λύσει τα χέρια των long και με τον κλάδο-κλειδί να υστερεί σε σχέση με τα υψηλά 52 εβδομάδων κατά 9,40% ο τραπεζικός θα μπορούσε να παραμείνει στην θέση του οδηγού. Στις 760,20 μονάδες ο ΔΤΡ παραμένει σε discount σε σχέση με τις 948,19 μον., που είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Το ίδιο ισχύει για τις 3 από τις 4 τραπεζικές αφού μόνο για την Πειραιώς, μετά το 244,05% (!) από την αρχή του έτους έχει επιτευχθεί η υπέρβαση των 52 εβδομάδων.
Τεχνικά η πειστική υπέρβαση των 790 μονάδων ενισχύει το ενδεχόμενο συνέχισης της αντίδρασης προς την περιοχή των 850 μονάδων- είτε χωρίς είτε με ενδιάμεση διόρθωση/το πιθανότερο για retest των 810-790 μον.) με ορισμένους πιο αισιόδοξους αναλυτές να έχουν ως στόχο τις 890 μονάδες μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουλίου. Εφικτό μεν, πλην όμως χρειάζεται "γύρισμα" σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη και περισσότερες ροές στα blue chips. Ομως σε αρκετά από τα μη τραπεζικά χαρτιά έχουν ανοίξει θέσεις πώλησης (από τα μέσα της εβδομάδος, που κάποια στιγμή είτε θα...επιβεβαιωθούν είτε θα οδηγήσουν σε short covering) καθώς για την πλειονότητα τους οι τρέχουσες τιμές αντιστοιχούν σε τιμές πολύ υψηλότερες των 830 μον. του ΓΔ. Για αυτό τα blue chips θέλουν προσοχή. Το πιθανότερο είναι οι traders και οι επενδυτές να κινηθούν με γνώμονα επιχειρηματικές εξελίξεις, οικονομικά αποτελέσματα θυμίζοντας πως αύριο Δευτέρα ανακοινώνει η Aegean (διαπραγμάτευση χωρίς το μέρισμα 0,60 ευρώ/μετοχή), την Τετάρτη ο ΟΠΑΠ (την ίδια μέρα οι τακτικές γ.σ των Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακής). Με ενδιαφέρον αναμένεται μεθαύριο Τρίτη η ανακοίνωση από την Στατιστική Αρχή των προκαταρκτικών προβλέψεων για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου.