Συντηρείται το πτωτικό κλίμα στο σύνολο των κύριων χρηματιστηρίων της Ευρώπης, την ώρα που και τα futures στην Wall Street παραπέμπουν σε σημαντικά χαμηλότερο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Ενδεικτικά τα futures του S&P 500 "δείχνουν" μείον 1,10% από τις 2.759 μονάδες.
Πρακτικά χαμηλότερα της σημαντικής στήριξης, στις 2.800 και 2.775 μονάδες, που είχαν αναφερθεί στον Εκηβόλο της Τετάρτης 29 Μαίου. Με την Νέα Υόρκη σε διόρθωση, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο κ.λ.π πιέζονται λιγότερο ή περισσότερο, με μεγαλύτερες απώλειες- 1,75%- για τον DAX στις 11.689 μονάδες. Αδύναμος κρίκος για το γερμανικό χρηματιστήριο οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το μείον 0,99% του Γενικού Δείκτη, μετά από ένα ανοδικό σερί της τάξεως του 12% θα πρέπει να θεωρείται πειστικό για τις διαθέσεις των "ισχυρών χεριών" που...παίζουν Ελλάδα και πολιτικές εξελίξεις. Επίσης ενδεικτική η μέχρι τώρα διακύμανση για τον τραπεζικό δείκτη που διαμορφώνεται σε οριακά θετικό πρόσημο.
Συναλλαγές και τζίρος σε λογικά επίπεδα που δεν παραπέμπουν σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις ή ενεργοποίηση πωλήσεων πέραν των δικαιολογημένων από την πλευρά των funds.
Στην περιοχή των 810 μονάδων ο ΓΔ, έχοντας ως χαμηλό ημέρας τις 807 μονάδες. Ενθαρρυντικό εάν στο τέλος προκύψει ένα 'κλείσιμο" εβδομάδος με τον ΓΔ πάνω από το όριο των 800 μονάδων, συγκρατώντας μία απόδοση κοντά στο 10%.
Ανάλογα για τον τραπεζικό κλάδο, που αυτή την εβδομάδα λειτούργησε σαν...ατμομηχανή της ανοδικής αντίδρασης ο ΔΤΡ ανέκαμψε από το αρχικό χαμηλό των 736,29 μονάδων, μηδενίζοντας σταδιακά τις όποιες απώλειες για να φτάσει πριν λίγο στις 760 μονάδες. Επίπεδο που αντιστοιχεί σε απόδοση 27% σε διάστημα εβδομάδος, η μεγαλύτερη για τον κλάδο από την αρχή του έτους.
Προφανώς η συνέχιση της κίνησης θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της διόρθωσης στην Wall Street, στις διεθνείς αγορές μέχρι το επόμενο...tweet του αμερικανού προέδρου.
Στις 4 συστημικές τραπεζικές πραγματοποιείται και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου αλλά την παράσταση "κλέβει" η ΔΕΗ και δευτερευόντως ο ΑΔΜΗΕ. Με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο η μετοχή της Επιχείρησης αντιδρά 11,24% στα 2,038 ευρώ, καταγράφοντας συνολική απόδοση 38,45% σε διάστημα εβδομάδος, ανεβάζοντας την στο 56,11% από την αρχή του έτους. Με 5% στα 1,89 ευρώ ο τίτλος του Διαχειριστή με επίσης αυξημένες συναλλαγές.
Τις ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ακολούθησαν σε 2-3 διαστήματα της συνεδρίασης άλλες 6-8 μετοχές του δείκτη που κάποια στιγμή πέρασαν σε θετικό πρόσημο, με τις ΕΧΑΕ, Lamda Development, Sarantis, TITAN, Fourlis και Μυτιληναίος να παραμένουν στο συν, λίγο πριν τις 15.00.
Σε αυτό το σημείο της συνεδρίασης η αξία των συναλλαγών ήταν στα 62,8 εκατ., η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 44/68 με αρκετές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να μην επηρεάζονται- τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα- από την διόρθωση των blue chips.