Καθαρά ανοδική η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ οι εσπευσμένες κινήσεις κλεισίματος “short” θέσεων, αλλά και τα “πακέτα”, αύξησαν σημαντικά και τον τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων 56 συνεδριάσεων).
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος μετά τις δηλώσεις Τραμπ, ενώ συνεχίστηκε η σχετική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 3,76% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, -3 μονάδες βάσης).
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, την πρόθεσή του να αναβάλλει την επιβολή πρόσθετων δασμών στην Κίνα γνωστοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που έτυχε θετικής υποδοχής από τα Χρηματιστήρια. Ο Τραμπ σε ανάρτησή στου στο Twitter έκανε λόγο για παραγωγικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας, γνωστοποιώντας πως θα αναβάλλει την αύξηση των δασμών που είχε προγραμματιστεί για την 1η Μαρτίου.
Πρόσθεσε πως θα προγραμματίσει συνάντηση Κορυφής με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο ιδιόκτητο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο για να υπογραφεί συμφωνία, αν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.
Ωστόσο, από τον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι “αν και η Σινοαμερικανική συμφωνία θα μπορούσε να συμβεί πολύ σύντομα, θα μπορούσε επίσης να μη συμβεί καθόλου”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., το τελικό +7,25% του Τραπεζικού δείκτη ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το ποιος κλάδος πρωτοστάτησε στην σημερινή ανοδική κίνηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή άνοδος του Τραπεζικού δείκτη ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 56 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 3/12/2018 (+9,66%).
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από τον αυξημένο τζίρο, η συνεχιζόμενη επιφυλακτική εικόνα για σημαντικό κομμάτι του μη Τραπεζικού 25αρη και τα λίγα άξια θετικής αναφοράς από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Από την άλλη, ήταν τέτοιος ο “ενθουσιασμός” των αγοραστών, ή η ένταση του “short covering” στον Τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί “Α.Μ.Ε.Μ.” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) στις 15.56, για την μετοχή της Πειραιώς (+11,45% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να άφησε πίσω του τις 680 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), αλλά “βρήκε τοίχο” στις 690 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και αυτό άφησε σημαντικά ερωτήματα για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά τετραμήνου και πλέον, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/10/2018 (691,3 μονάδες).
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
“Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι συζητήσεις Κυβέρνησης - Θεσμών με το ζήτημα του Νόμου που θα ισχύσει για την προστασία Δανειοληπτών 1ης κατοικίας, τις οφειλές του Δημοσίου αλλά και το πάντα φλέγον θέμα της Υγείας να κυριαρχούν στην ατζέντα. Η ΤτΕ ανακοινώνει σήμερα τα ετήσια αποτελέσματά της, τα ΕΛΠΕ την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται ο ‘χρησμός’ της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση του Γ.Δ στο Χ.Α.”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Τάσεις συσσώρευσης αναμένεται να επικρατήσουν στη σημερινή συνεδρίαση, με το ενδιαφέρον να είναι στην αξιολόγηση της Moody’s την ερχόμενη Παρασκευή και στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων” επεσήμαινε η Beta Sec.
“Νευρικό αποδείχθηκε το Χ.Α. την Παρασκευή, με συνεχείς εναλλαγές πρόσημων, συνέχεια ‘Profit Taking’ στις Τράπεζες και συμμάζεμα στο τέλος της συνεδρίασης. Η εβδομάδα πάντως έκλεισε και πάλι καθαρά ανοδική με τον όγκο συναλλαγών να έχει καθιερωθεί στα επίπεδα των 40 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 667 και αντιστάσεις στις 680 – 709. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1749 και αντίσταση στις 1816. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 447 μονάδες και αντιστάσεις στις 475 - 500. Συμπερασματικά: Για δεύτερη ημέρα, έμεινε ο ΓΔ κάτω από την αντίσταση των 680 μονάδων, δείχνοντας ότι σε αυτά τα επίπεδα δυσκολεύεται και θα χρειαστεί κάτι παραπάνω για να τα ξεπεράσει. Μια συσσώρευση εδώ είναι απόλυτα λογική, μια που και ο Τραπεζικός δείκτης δείχνει να βρίσκει αυξημένα εμπόδια. Στηρίξεις στις 667 - 651 μονάδες και αντιστάσεις στις 680 - 709. Αρκετές οι ειδήσεις αυτή την εβδομάδα (Moody’s, έκθεση Θεσμών) και φυσικά το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank (+6,92%), Εθνική (+8,10%) και Πειραιώς, σήμερα κινήθηκαν χωρίς να έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Χωρίς επαφή με το “κόκκινο” κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης, αναρριχόμενος μέχρι τις 497,47 μονάδες. Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 495,01 (+6,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 496,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 7,25%.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τα ημερήσια διαγράμματα, το ημερήσιο “stop long” έχει ανέβει στις 446 μονάδες, ενώ η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 486 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 515 μονάδες.
Οι πρώτες στηρίξεις στις 663 και 642 μονάδες.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “αρχές Μαρτίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την ανάληψη διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) του ομίλου Alpha Bank στην Κύπρο, ονομαστικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ, καθώς και ανακτηθέντων ακινήτων αξίας 0,1 δισ. ευρώ. Οι έξι Επενδυτές, που φέρεται να πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ολοκληρώνουν τον έλεγχο, προκειμένου να αποτιμήσουν τις προοπτικές ανάκτησης, που διαθέτει το παραχωρούμενο προς διαχείριση χαρτοφυλάκιο. Οι όροι προβλέπουν ότι ο όμιλος της Alpha θα αναθέσει στον προτιμητέο Επενδυτή τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου για 4 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης”.
“Τα βήματα ώστε να υπάρξει μια δραστική μείωση του βάρους των ‘κόκκινων’ δανείων έχουν γίνει, αλλά τα εμπόδια παραμένουν”, υποστηρίζει η Morgan Stanley σε έκθεση για τον κλάδο που ακολουθεί την επίσκεψη Στελεχών της στη Χώρας μας και σειρά ραντεβού με τις διοικήσεις των Τραπεζών, την ΤτΕ, το ΤΧΣ και έναν Διαχειριστή “κόκκινων” δανείων.
Εν τω μεταξύ, “οι Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και όλα ανεξαιρέτως τα Κράτη - Μέλη της Ευρωζώνης και Δανειστές της Ελλάδας, απορρίπτουν κάθε συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων που πρέπει να επιτευχθούν για τα έτη 2020, 2021 και 2022”, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews από διπλωματικές πηγές.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θετικά αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, από την ένταση της σημερινής Τραπεζικής ανόδου, καθώς ήταν κοινή πεποίθηση ότι, τεχνικά, η Αγορά βρισκόταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα, επομένως κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα ήταν “εντός προγράμματος”.
Σύμφωνα με τους ίδιους, “η εβδομάδα αναμένεται να επηρεαστεί και από τη δημοσίευση της έκθεσης επιτήρησης, καθώς θα στείλει μήνυμα στους Επενδυτές για την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών στη μετά μνημονίου εποχή, ενώ το τελευταίο λόγο θα τον έχει η Moody΄ς”.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-0,13%).
Η Aegean ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την από 22/02/2019 συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ποσού 150 εκατ. ευρώ κατ' ελάχιστον και έως 200 εκατ. ευρώ, τη διάθεση των ομολογιών μέσω δημόσιας προσφοράς, υπό την αίρεση της λήψης των σχετικών εγκρίσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την υποβολή αιτήσεως για την εισαγωγή των ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η υλοποίηση της συναλλαγής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της Αγοράς.
Η Aegean σημειώνει πως θα ενημερώσει προσηκόντως το Επενδυτικό Κοινό με νεότερες ανακοινώσεις, για τη δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου και τη διενέργεια της δημόσιας προσφοράς των ομολογιών.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση και στον απόηχο της παραπάνω ανακοίνωσης, η μετοχή κινήθηκε σε στενό εύρος μεταξύ 7,96 (+1,02%) και 7,82 ευρώ (-0,76%).
Στα 7,70 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, όμως ο τίτλος για να δώσει κάτι σημαντικά καλύτερο, θα χρειαστεί ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 8,12 ευρώ.
Προσπαθεί πλαγιοανοδικά με κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,47 ευρώ (κλείσιμο 16/1) η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+3,33%). Το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1,738 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 1,846 και 1,886 – 1,895 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 1,584 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ελγέκα (+9,09%, αλλά με το “bid” των αγοραστών χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), με “ανοιχτές” εντολές αγορών το σημερινό +6,15% για τον Δρομέα, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις προσπάθησαν να αντιδράσουν Εβροφάρμα (+1,92%) και ΕΥΑΘ (+1,60%), ενώ ξαφνική αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε στον Κυριακούλη (+3,85%).
Όλο και ψηλότερα ο “χαλκέντερος” Μουζάκης (+4,52%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Αττικής (+5,83%), ενώ σε φάση διόρθωσης έχει μπει η Profile (-1,40%), που συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε.
Επιστροφή αγοραστών για Άβακα (+2,04%), ΕΛΧΑ (+1,37%), Άνεμο (+1,58%), που τον τραβάει ψηλότερα ο Ελλάκτωρας (+3,54%), MIG (+3,39%) και Intralot (+1,78%), ενώ πωλητής εμφανίστηκε στην Centric (-3,11%).
Τεχνικά, όλα δείχνουν αλλαγή προς το καλύτερο, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως αξίζει να σημειωθεί ότι το εν εξελίξει Τραπεζικό ράλι, δεν έδειξε να φοβίζει τα γνωστά Ξένα Funds, που αύξησαν περαιτέρω τις “short” θέσεις τους (λεπτομερής αναφορά στο σχόλιο Παραγώγων).
Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, αν συνεχίσουν να δείχνουν κινητικότεροι οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις στις 689 – 690, 708 και 720 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1808 και 1825 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
“Η εβδομάδα θα μας δώσει νέα από τους Θεσμούς, ενώ στο κλείσιμό της περιμένουμε και την βαθμολόγηση της Moody’s γεγονός που μπορεί να δώσει κίνηση εν αναμονή και του Eurogroup της 11ης Μαρτίου”, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Ο τζίρος ανέβασε ταχύτητα στο κλείσιμο της εβδομάδας, με τα “πακέτα” να κάνουν και πάλι δειλά την εμφάνισή τους.
Η Αγορά διψάει για νέα, αν και όλα δείχνουν ότι κάποιοι ήδη παίρνουν θέση σε περίπτωση που ανακοινωθούν εκλογές για τον Μάιο. Ουσιαστικά αν υπάρξει αυτή η εξέλιξη το επόμενο διάστημα, θα έχουμε πιθανότατα θετικές ειδήσεις, ενώ μέχρι τα μέσα του Απρίλη θα έχουμε μάθει από την Κυβέρνηση αν έχει πάρει την απόφαση να πάει σε εκλογές.
Σίγουρα αν δει κάποιος την Αγορά από πιο μακριά, θα καταλάβει ότι η τελευταία 4ετια είναι απλά μία μεγάλη συσσώρευση, ακόμα και αν κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό λόγω Τραπεζικού, από το 2012.
Και με βάση τα οικονομικά δεδομένα να το δούμε, αν η Οικονομία έχει ήδη ξεκινήσει μία μακροπρόθεσμη πορεία ανάπτυξης, σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε πίσω και θα αναρωτιόμαστε γιατί δεν κοιτάγαμε λίγο πιο μακριά την εικόνα.
Η αλήθεια είναι ότι μετά από 10 σχεδόν χρόνια κρίσης, σε ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο, η ψυχολογία δεν μας αφήνει να σκεφτούμε πιο μακροπρόθεσμα. Πλέον έχουμε πετάξει τα “βαρίδια” του λαϊκισμού και των εύκολων λύσεων και απλά περιμένουμε μία καλύτερη λειτουργία του Κράτους, αλλά και την αλλαγή στην πολιτική των επενδύσεων, που είναι δεδομένο ότι περιμένουν να σπεύσουν όταν βρουν πρόσφορο έδαφος και χωρίς φόβο για το αύριο.
“Το μεγάλο ‘αγκάθι’ συνεχίζει να είναι ο Τραπεζικός κλάδος, που αναγκαστικά αργά ή γρήγορα, θα βρεθεί λύση. Η Οικονομία αυτή την στιγμή έχει ‘πατήσει’ χωρίς τις Τράπεζες και αξίζει να σκεφτούμε τι θα γίνει όταν αυτές γίνουν και αρωγοί στην ανάπτυξη”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Επιφυλακτικά θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Σημαντική διόρθωση για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για τον Χρυσό, μικρά κέρδη για το Ευρώ.
“Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκαν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ για την έξοδο του Πρώτου από το Μπλοκ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Μαρτίου, στις Βρυξέλλες”.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ-ελ-Σέιχ, η Τερέζα Μέι και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφεραν ότι “σημειώθηκε καλή πρόοδος σε τρεις τομείς για τη συμφωνία αποχώρησης”.
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε, στον Κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό “Inforadio”, ότι “αναμένει πως η Χώρα του θα αποφύγει την ύφεση, κάνοντας λόγο για μια υποτονική αλλά ανοδική τάση στη Γερμανική και τις Ευρωπαϊκές Οικονομίες”.
Χαμηλότερα κινήθηκε ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed τον Ιανουάριο με “βαρίδι” την εργοστασιακή παραγωγή. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Chicago Fed διολίσθησε στις -0,43 μονάδες τον Ιανουάριο, από 0,05 μονάδες τον Δεκέμβριο.
“Οι Εκδότες εταιρικών ομολόγων θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ένα ποσό - ρεκόρ χρέους τα επόμενα χρόνια, εν μέσω μειωμένης διάθεσης των Επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και φθίνουσας ποιότητας των ομολόγων”, αναφέρει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.
Οι μη Χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα πρέπει να αποπληρώσουν, ή να αντλήσουν νέα δάνεια αξίας άνω των $4 τρισ. τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα μέγεθος αντίστοιχο με αυτό του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
“Στο τέλος του περασμένου έτους, το ύψος του Παγκόσμιου ανεξόφλητου εταιρικού χρέους, που είχε εκδοθεί από μη Χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ανερχόταν σε $13 τρισ.”, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Επιστροφή στο ΧΑ
Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα 2018 των Ελληνικών Πετρελαίων, τα οποία ανακοινώνονται την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, καταθέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "αγοράς" και τιμή - στόχο στα 9,00 ευρώ.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει καθαρά κέρδη ύψους 263 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης 2018, ενώ εάν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων, τα κέρδη διαμορφώνονται στα 283 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας κάμψη 24% σε ετήσια βάση.
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 690,82 μονάδες (+2,06%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 688,25 (+1,68%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 686,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,46%.
Ο τζίρος στα 83,5 εκατ., από τα οποία τα 15,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΠΑΠ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Δεν “κοκκίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ και ΟΤΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Πειραιώς και ΕΧΑΕ και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Motor Oil, Jumbo.
Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα, αν υπήρχε το στοιχειώδες ενδιαφέρον και για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, από 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
---ΧΠΑ
Με σημαντική άνοδο, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξιοπρόσεκτη αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (63.176 συμβόλαια).
Στα 4.630 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.659 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.652, 1.574 για τον Μάρτιο και 78 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.809,75) κινήθηκε μεταξύ 1.790 και 1.819,75 μονάδων.
Αυξήθηκε σχετικά ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (66.250 Eurobank, 143.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.984), Alpha Bank (17.438), Πειραιώς (8.433), ΔΕΗ (1.783), Εθνική (12.322), Ελλάκτωρα (1.671), ΟΤΕ (709), ΕΧΑΕ (448), Intralot (257), ΑΔΜΗΕ (665), Μυτιληναίο (2.887), ΓΕΚ (165), ΟΠΑΠ (405), ΟΛΠ (354), Jumbo (114), Lamda Development (195), MIG (2.976).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 68.152, Alpha Bank 32.375, Εθνική 29.138, Πειραιώς 19.504, MIG 48.344, ΔΕΗ 12.172, Ελλάκτωρα 10.724.
Ας σημειωθούν τα 20 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξης Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,50 ευρώ και τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξης Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ.
Έκλεισε “long” θέση στην Εθνική.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,81% | 2018-01-18 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,83% | 2018-01-16 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,40% | 2019-02-13 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,89% | 2019-02-21 |
Oceanwood Capital Management LTD | ALPHA BANK SA | 0,63% | 2019-02-18 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,52% | 2019-02-18 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.744.980 τεμ., (από 38.744.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.894.896 τεμ. (26.893.396), ΔΕΗ 6.503.560 τεμ. (6.503.103), Eurobank 59.297.780 τεμ. (58.047.780), Εθνική 11.612.500 τεμ. (11.605.950), ΟΠΑΠ 1.291.326 τεμ. (1.291.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.