Τα κρίσιμα επίπεδα που καθορίζουν την τάση στο ΧΑ

Εβδομάδα με ορόσημα την έκθεση των Θεσμών, το ν/σ για τα κόκκινα δάνεια και τον χρησμό της Moody’s για την οικονομία. Ποια είναι η εικόνα στις τράπεζες και τα δεικτοβαρή blue chips. Τι πιστεύουν και τι φοβούνται οι αισιόδοξοι.

Τα κρίσιμα επίπεδα που καθορίζουν την τάση στο ΧΑ

Τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου για τις διεθνείς αγορές, εβδομάδα... κρησάρα για το ΧΑ (*). Με θετική απόδοση, εισέρχονται οι αγορές στις τέσσερεις τελευταίες συνεδριάσεις ενός μήνα. Mέχρι και την Παρασκευή ενδεικτικά απέδιδε 6,07% o S&P 500 και 3,31% o DAX. Αντίστοιχα η απόδοση αυτών των δύο βασικών δεικτών διαμορφωνόταν στο 11,40% και 8,51% από την αρχή του έτους, καταδεικνύοντας την απόκλιση/premium του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έναντι της Φρανκφούρτης αλλά και του συνόλου των αναπτυγμένων αγορών.

Εβδομάδα με κέρδη και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στις 676,87 ενισχυμένος κατά 3,32% στην εβδομάδα (7,41% στο μήνα και 10,37% από την αρχή του έτους), με τον Δείκτη Τραπεζών στις 462,77 μονάδες να αντιδρά 9,08% στην εβδομάδα (και 18,60% στο μήνα και 5,26% από την αρχή του έτους), ενώ ο FTSE25 στις 1.786 μονάδες καταγράφει μεταβολές (σχεδόν) ανάλογες με αυτές της αγοράς.

Εμφανές, πως η διαφορά γίνεται με την αναστροφή της μακροπρόθεσμα πτωτικής τάσης του τραπεζικού κλάδου, που από το... χείλος των ιστορικών χαμηλών (οι 358 μον. στην συνεδρίαση της 11 Φεβρουαρίου 2016) μπόρεσε να βγάλει αντίδραση, να απομακρυνθεί κατά 100 μονάδες κάνοντας 1-2 βήματα στα... χιλιόμετρα που πρέπει να διανυθούν.

Παρ’ όλα αυτά ακόμη και σε αυτήν την βραχυπρόθεσμη... ανάσα καταδείχθηκε πως παραμένει ο κλάδος, που (καλώς ή κακώς) ελκύει το μεγαλύτερο μέρος των trading κεφαλαίων, βραχυπρόθεσμου χρήματος και funds που «παίζουν» σε φάσεις short covering, που μπορεί να συγκεντρώσει συναλλαγές και να αποδώσει διψήφιες υπεραξίες, που πολύ δύσκολα δίνουν τα blue chips σε βραχείες ανοδικές κινήσεις της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικά όσα σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου (Fast Finance) πως «...η προεξόφληση εύρεσης λύσης για την πρώτη κατοικία, μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζιτών, η δήλωση Τσακαλώτου στο CNBC περί υποστήριξης της επόμενης κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων,
λειτούργησαν σαν... σπίθα ανοδικής ανάφλεξης».

Το αν θα έχει και για πόσο διάρκεια θα εξαρτηθεί την προσεχή εβδομάδα από τις ειδήσεις της Τετάρτης αναφορικά με την έκθεση των Θεσμών και την Παρασκευή από την βαθμολόγηση του οίκου Moody's που, υπό προϋποθέσεις, θα δημιουργήσει κλίμα/τάση (είτε ανοδικά είτε πτωτικά) με ορίζοντα το Eurogroup της 11 Μαρτίου.

Ωστόσο είναι δεδομένη η επιφυλακτική στάση της πλειονότητας των ξένων επενδυτών, και μάλιστα με 4-6 short funds να ενισχύουν τις ανοιχτές θέσεις πώλησης τους (κυρίως) στον τραπεζικό κλάδο. Η επιφυλακτικότητα αποτυπώθηκε στο... φρένο της Πέμπτης-Παρασκευής, στην κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων αλλά και... παράπλευρα στην σταθεροποίηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων (ενδεικτικά η 10ετία πέριξ του 3,80%).

Τεχνικά για το ΧΑ και τους traders μετά την... στάση της Πέμπτης-Παρασκευής, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και της τεχνικότητας της αγοράς θα φανεί από αύριο Δευτέρα εάν είναι εφικτή (και σε ποια φάση) η υπέρβαση της ευρύτερης περιοχής των 680 μονάδων που (λόγω εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 683) θεωρείται δύσκολη/ανθεκτική αντίσταση.

Βέβαια η ανοδική διάσπαση των 660 μονάδων έχει διαμορφώσει (τεχνικά) προϋποθέσεις συνέχισης της κίνησης προς τους επόμενους στόχους των 705, των 725 και των 740 μονάδων. Στηρίξεις στις 660 και 640 (με τις 642,90 εκθετικός ΜΚΟ 50 ημερών).

Με τους long να έχουν πλεονέκτημα ξεκινά η εβδομάδα ωστόσο θα πρέπει να πληρωθούν 2-3 προϋποθέσεις, να υπάρξει όντως συμφωνία για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας/πλειστηριασμούς- να περάσει από την Βουλή, ει δυνατόν το αργότερο την Τετάρτη- να συντηρηθεί το momentum συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών του FTSE25 και να υπάρξουν 1-2 εξελίξεις σε επιχειρηματικό, επενδυτικό επίπεδο. Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για το ανοδικό σενάριο η συντήρηση της long τάσης στην Wall Street.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή εάν και εφ' όσον η περιοχή 660-664 μονάδων επιβεβαιωθεί, πλέον, ως στήριξη στην πρώτη διόρθωση που είναι μέσα στο πρόγραμμα, τότε ενεργοποιείται σχηματισμός «διπλού πυθμένα» που σε βάθος χρόνου "βλέπει" τιμές προς τις 740 μονάδες (**). Ομως χρειάζεται προσοχή, πολύ προσοχή γιατί οι long απλά κέρδισαν μία «μάχη» από τους short και μέχρι την έκβαση του «πολέμου» αναπόφευκτα θα διεξαχθούν πολλές ακόμη.

Πρωτίστως εστιάζουμε βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα την Πέμπτη- κλείσιμο Φεβρουαρίου- και Δευτέρα/Τρίτη- στην περίπτωση που ο οίκος Moody's μας επιφυλάξει κάποια έκπληξη. Θυμίζω, πως η αγορά θεωρεί πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της αναβάθμισης κατά μία βαθμίδα, σε Β2 από Β3.

Κλάδος-κλειδί μεν ο τραπεζικός αλλά και για την συνέχιση (ή όχι της κίνησης) σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα blue chips, με... παράδοξη την απόκλιση (discount) του FTSE25 έναντι της αγοράς. Η μη υπέρβαση των 1.790 μον. είναι μία ένδειξη κόπωσης; υστέρησης των μη τραπεζικών έναντι των τραπεζικών; (σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο) εκτίμηση μας είναι πως τα ερωτήματα θα απαντηθούν από αύριο μέχρι και την Πέμπτη. Πειστική διάσπαση (των 1.790) θα ενίσχυε το σενάριο της προσέγγισης των 1.830 μονάδων, αλλά και μία διόρθωση με παράλληλη επιβεβαίωση των 1.745 μονάδων μέσα στο πρόγραμμα είναι.

Ενδεχομένως μία διόρθωση πριν την επόμενη ανοδική προσπάθεια να ήταν προτιμότερη από την στιγμή που θα συνοδευόταν με αύξηση αξίας συναλλαγών (τουλάχιστον 40 και σταδιακά πάνω από 50 εκατ., με διασπορά, πέραν του τραπεζικού και σε blue chips). Θα δούμε...

Το γεγονός πως οι δύο πυλώνες του δείκτη, ΟΤΕ και Coca Cola έχουν ανοδική τάση σε εβδομάδα αλλά και από την αρχή του έτους δίνει μία σχετική ασφάλεια τους long. Αλλά με την Coca Cola να έχει ανέβει στα 30,50 ευρώ (στα 31,90 η κορυφή από τις 18/7/18) αποτιμάται, πλέον, στα 11,34 δισ (σχεδόν στο 1/4 της συνολικής κεφαλαιοποίησης!) πόσο πια παραπάνω μπορεί να μεγεθυνθεί. Στα 10,79 ευρώ ο ΟΤΕ (στα 12,08 η κορυφή από τις 23/2/18 ) αποτιμάται, πλέον, στα 5,18 δισ. έχει (θεωρητικά) περισσότερες πιθανότητες να μεγεθυνθεί σε όρους αποτίμησης.

Ομοίως η Motor Oil (στα 21,75 ευρώ η μετοχή, στα 2,41 δισ. η αποτίμηση), η Jumbo (στα 14,56 ευρώ η μετοχή, στα 1,98 δισ. η αποτίμηση), τα ΕΛΠΕ (στα 7,88 η μετοχή, αποτιμάται όσο η ΜΟΗ, στα 2,41 δισ. ), ο ΟΠΑΠ (στα 9,08 η μετοχή, αποτιμάται στα 2,90 δισ.), η Μυτιληναίος (στα 8,94 η μετοχή, αποτιμάται 1,28 δισ.) από τη μεγάλη κατηγορία.

Για τα blue chips αρκετά θα κριθούν από την δυναμική των ίδιων των μεγάλων ομίλων, καθώς παρά την σημαντική άνοδο από την αρχή της χρονιάς οι δείκτες του ΧΑ και οι ελληνικές μετοχές παραμένουν, σε αποτίμηση, σε επίπεδα χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Finance, για την διετία 2019-2020 ο Μη Τραπεζικός Δείκτης έχει τη χαμηλότερη αποτίμηση από το 2012, κάτι που σε σύγκριση με τους δείκτες των αναδυόμενων αγορών τον κατατάσσει οριακά υψηλότερα. Συγκεκριμένα το p/e (δηλαδή ο λόγος τιμής προς κέρδη ανά μετοχή) του ΜΤΔ εκτιμάται σε 14,1 φορές έναντι 14,9 φορές για τον δείκτη Stoxx 600 και 12,8 φορές για τις αναδυόμενες αγορές διεθνώς. Για το 2020 η αποτίμηση του δείκτη υπολογίζεται ότι θα πέσει στις 12,5 φορές.

Το πλεονέκτημα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η... εμπροσθοφυλακή των 10-15 μεγάλων ομίλων, που παράγουν κέρδη σε όλη την διάρκεια της κρίσης και με αιχμή τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους θα εξακολουθήσουν να σημειώνουν αύξηση στα καθαρά και λειτουργικά περιθώρια, καθώς υπολογίζεται ότι θα σημειώσουν κέρδη 2,5 δισ. και θα επιστρέψουν στους μετόχους τους (με μερίσματα ή και επιστροφές κεφαλαίου) περί το 1,3 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι το μεγαλύτερο που θα διανεμηθεί από το 2010 και μετά.

Ηδη ΟΤΕ και ΟΛΠ ανακοίνωσαν κέρδη προς διανομή (μερίσματα) που ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών και αποτελούν ένδειξη για την κατηγορία αυτών των ομίλων/εισηγμένων. Προφανώς, από την στιγμή που θα έχει συνέχεια η κίνηση στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση η ευκαιρία δεν θα αφεθεί να πάει χαμένη από τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα και τους επαγγελματίες της αγοράς ενεργούν στις χαμηλότερες κατηγορίες. Με περίπου 30μετοχές να αποδίδουν περισσότερο από την αγορά.

(*) έρχεται εβδομάδα...κρησάρα, θέμα της ανάρτησης μας στον Εκηβόλο, την Παρασκευή.

(**) σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή "...εάν πριν την παραβίαση των 660 μονάδων προηγηθεί συσσώρευση που λάβει την μορφή διπλής κορυφής ή ακόμη χειρότερα ενός H&S και στη συνέχεια δεν επιτευχθεί η επανάκτηση των 664-668 μονάδων, τότε οι long θα πρέπει να επιδείξουν αυξημένη προσοχή. Ο κίνδυνος να έχει τερματιστεί η ανοδική διόρθωση θα είναι τεράστιος..."

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v