Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και εύλογες οι κινήσεις μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων στον τραπεζικό κλάδο.
Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στις μετοχές των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών, απόρροια της σημαντικής απόδοσης που έχουν γράψει αλλά και των εξελίξεων για το θέμα των πλειστηριασμών/πρώτης κατοικίας.
Εως τις 475,10 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, για να «γυρίσει», μετά τις 11:45, σε αρνητικό έδαφος -καθώς δεν έχουν κλείσει ακόμη ζητήματα που αφορούν στον διάδοχο νόμο Κατσέλη-, όπου και παραμένει, με τις απώλειες να διευρύνονται σταδιακά μετά τις 14:00. Συναλλαγές αξίας 12 εκατ. ευρώ (*) στον τραπεζικό κλάδο, με πωλήσεις από τα υψηλά ημέρας (σε συνέχεια των υψηλών και της χθεσινής συνεδρίασης), την ώρα που νέος γύρος επαφών μεταξύ Αθήνας - Φρανκφούρτης είναι σε εξέλιξη για το συγκεκριμένο θέμα.
Αφορμής δοθείσης, οι traders είχαν κάθε λόγο να «κλειδώσουν» μέρος των θέσεών τους. Συνεκτιμώντας την αξία συναλλαγών που είχε πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του τελευταίου ανοδικού σερί, τα 12 εκατ. ευρώ είναι ένα μικρό μέρος μόνο των αγορών που γίνονταν στη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης.
Σύμφωνα με τις συναλλαγές/τζίρο -σε διάστημα εβδομάδας-, ένα 10% ρευστοποιείται από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών σε τιμές (Δείκτη Τραπεζών) 8,07% σε εβδομαδιαίο και 17,50% σε μηνιαίο. Συνεπώς η μέχρι πριν λίγο εικόνα του τραπεζικού κλάδου θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στο πλαίσιο της φυσιολογικής διόρθωσης, μετά από ένα ισχυρό βραχυπρόθεσμο σερί.
Στις 679,07 έως 672,83 μονάδες η διακύμανση του Γενικού Δείκτη, στις 1.788,43 έως 1.774,76 για τον FTSE25, σε μία συνεδρίαση, όπου εκτός από τη μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων τραπεζικών θέσεων επιχειρείται αναδιάταξη θέσεων στα blue chips και μετοχές-σηματωρούς.
Αναλυτικότερα, με πωλητές και στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank στο 1,104 ευρώ, την Εθνική στο 1,3311, τη Eurobank στο 0,548 και στο 0,8175 ευρώ της Πειραιώς.
Περισσότερες συναλλαγές σε Αlpha Βank, Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος σε Αlpha Βank, Εθνική και Eurobank.
Μεικτές τάσεις για τα blue chips, μοιρασμένα σε πωλητές - αγοραστές, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Jumbo, Coca Cola, Viohalco, Grivalia, TITAN, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Lamda, Cenergy, με αξία συναλλαγών μεγαλύτερη του ορίου των 150 χιλιάδων ευρώ.
Στο συν οι δύο βαρύτερες μετοχές του χρηματιστηρίου, με ισχυρότερη άνοδο του ΟΤΕ, στα 10,75 ευρώ (1,03%), ασθενέστερη της Coca Cola, στα 30,39 ευρώ (0,23%).
Με αγοραστές, επίσης, σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Motor Oil, Sarantis, Fourlis, TITAN, ΟΛΠ.
Στις 40/53 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, κλίνει υπέρ των πωλητών, σε σχέση με την αρχική.
(*) στις 15:25 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 23,2 εκατ. ευρώ.