Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες «γκαζώνει» το ΧΑ

Σταθερά πάνω από τις 680 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο και τους τίτλους Εθνικής και Πειραιώς να «γράφουν» κέρδη άνω του 7%. Τα σινιάλα από το τζίρο, η κίνηση των blue chips και οι παγίδες.

Με τράπεζες «γκαζώνει» το ΧΑ

Με Τραπεζικά “καύσιμα”, προσπαθεί για ψηλότερα το Χ.Α.

Δείχνουν να διατηρούν τα θετικά τους πρόσημα τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ και στο Χ.Α. δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια αναρρίχησης των βασικών δεικτών σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, με τον τζίρο να είναι σχετικά ικανοποιητικός, τηρουμένων των αναλογιών.

Χωρίς αμφιβολία, ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που ηγείται της ανοδικής κίνησης, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των αναλυτών θεωρεί τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές “υπεραγορασμένες” και εκτιμά σαν πιθανότερο το σενάριο της ήπιας διόρθωσης.

Το γεγονός ότι οι Τραπεζικοί τίτλοι δεν “κάνουν πίσω” και δεν δίνουν δικαίωμα επανεπιβίβασης σε όσους προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ευελπιστώντας να επανατοποθετηθούν σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα είναι ένα θέμα, ενώ εκείνο που προβληματίζει ακόμα περισσότερο τους παράγοντες της Αγοράς, είναι η σταθερά επιφυλακτική στάση που τηρεί ο μη Τραπεζικός 25αρης, αλλά και η επιστροφή της συναλλακτικής “απονεύρωσης” για τους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι γεγονός ότι η ανακυκλούμενη ρευστότητα “δεν φτάνει για όλους”, όμως το γεγονός ότι το σύνολο των ενεργών traders έχει προσαρμόσει τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις του στο Τραπεζικό ταμπλώ, αν μη τι άλλο, εμπεριέχει αυξημένους κινδύνους!

Σε κάθε περίπτωση και από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, με αρνητικό πρόσημο παραμένει μόνο ο ΟΠΑΠ (-0,60%) και η ΕΧΑΕ (-0,13%), ενώ από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+3,06%), Εθνική (+6,39%), Πειραιώς (+6,60%), ΑΔΜΗΕ (+3,57%) και Ελλάκτωρα (+3,28%).

Ο Γενικός Δείκτης δείχνει να διεκδικεί τιμές υψηλότερα των 685 μονάδων, με μέχρι στιγμής υψηλό στις 685,9 (+1,33%), κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο +3,41% του Τραπεζικού δείκτη, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 25 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ).

Αν και είναι περισσότερο από πασιφανές ότι το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί, εξ ολοκλήρου και πάλι στον Τραπεζικό κλάδο και δη στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να επιμένουν ότι “μία υγιής ανοδική κίνηση, απαιτεί σημαντική διάχυση των ενδιαφέροντος”.

Τεχνικά, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει εισέλθει στην δύσκολη ζώνη 680 – 690, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v