Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετ' εμποδίων η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Σε κινήσεις αποκόμισης κερδών από βραχυπρόθεσμους αποδίδεται ο περιορισμός των κερδών στη Eurobank. Μικρά κέρδη για ΓΔ και τραπεζικό δείκτη, πτώση για Εθνική. Ανοδος άνω του 5% για Grivalia. Πιέσεις για ΔΕΗ.

Μετ εμποδίων η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση στα κύρια χρηματιστήρια, κερδισμένοι βγαίνουν -στο ΧΑ- όσοι πούλησαν στα πρώτα 30'-45' της συνεδρίασης.

Σταθερή η διολίσθηση στο χρηματιστήριο, καθώς μετά την καταγραφή των υψηλών ημέρας, μέχρι τις 11:00, σταδιακά επικράτησαν όσοι βραχυπρόθεσμοι παίκτες προτίμησαν να κατοχυρώσουν τις όποιες αποδόσεις έγραφαν από τα χαμηλά Πέμπτης-Παρασκευής.

Επίκεντρο ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, ακριβώς επειδή γύρω από αυτόν και ειδικότερα με αφορμή τις εξελίξεις στη Eurobank/Grivalia διαμορφώθηκαν προϋποθέσεις για intraday traders, όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο σχόλιό μας, καθώς από την Πέμπτη-Παρασκευή είχαν γίνει κινήσεις από τιμές χαμηλότερες, στα 0,4455-0,4514 ευρώ.

Συνεκτιμώντας τα υψηλά στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης (0,585 ευρώ), είναι εμφανές το περιθώριο αποκόμισης απόδοσης σε διάστημα μόλις 1-2 συνεδριάσεων.

Η αρχική εκτίναξη του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ έως τις 480,90 μονάδες, έδωσε την ευκαιρία ενεργοποίησης και άλλων βραχυπρόθεσμων παικτών σε μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνικής, με τους traders να αρκούνται σε ένα 3%-8% (σε σχέση με τις τιμές στο τέλος της εβδομάδας).

Η ενεργοποίηση πωλήσεων στον τραπεζικό κλάδο είχε ως συνέπεια τη σταδιακή υποχώρηση του ΔΤΡ προς τις 432, σχεδόν 50 μονάδες χαμηλότερα και του FTSE25 από τις 1.623 προς τις 1.579 μονάδες.

Σημαντικό το εύρος διακύμανσης σε μία αγορά που τις τελευταίες ημέρες είχε... ξεμείνει από μεταβλητότητα και είχε χαμηλότατους τζίρους. Σήμερα, στα υψηλά της αρχής σημειώθηκαν συναλλαγές αξίας 7-8 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσουν άλλα 30 εκατ. μέχρι νωρίτερα (στις 14:20), με το 54% να γίνεται στον τραπεζικό κλάδο και με τη Eurobank να έχει τη μερίδα του... λέοντος.

Στο 1,139 ευρώ η μετοχή της Αlpha Βank από τα αρχικά υψηλά του 1,228 ευρώ, στο 1,02 από το 1,13 της Εθνικής και στο 0,96 από το 1,048 ευρώ της Πειραιώς.

Οπως σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο (για την Eurobank) «...ο βασικός μέτοχος ενισχύει τη θέση του και αποφεύγει το ενδεχόμενο μίας αμκ στα... υψηλά του 1 ευρώ της τελευταίας, τρίτης αύξησης», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους άλλους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας. Ωστόσο η κίνηση της Eurobank στάθηκε αφορμή για να επιχειρηθούν κινήσεις προεξόφλησης σε άλλα τραπεζικά μέτωπα.

Ενδεικτική η μόχλευση, με λίγες μετοχές στην Trastor, θυγατρική της Πειραιώς. Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως οι διοικήσεις και των άλλων τριών συστημικών θα επιδιώξουν να βρουν τρόπους να καταστήσουν πιο εμπροσθοβαρή τη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, ενδεχομένως αποφεύγοντας έτσι τις αμκ. Προσώρας η αγορά είναι σε φάση ανίχνευσης των πιθανών ενεργειών των άλλων τριών του κλάδου.

Η διολίσθηση του τραπεζικού κλάδου, η απώλεια του (σχεδόν) συνόλου των όποιων αρχικών κερδών είχαν ως συνέπεια την ανάλογη επαναφορά και της πλειονότητας των blue chips σε χαμηλότερες τιμές.
Στα 9,94 από τα 10,10 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στο 1,233 από το 1,285 της ΔΕΗ, στα 7,64 από τα 8,26 ευρώ της Grivalia κ.α.

Στις 14:27΄η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 42/39, σαφώς βεβαρημένη σε σχέση με τις 11:00. Στα 40 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, με τα 14,9 εκατ. στη Eurobank και άλλα 12,3 εκατ. στην Grivalia.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v