Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόπασε ο αρχικός ενθουσιασμός στο ΧΑ

Μετριάζεται η αντίδραση στο ΧΑ καθώς η Eurobank από το +23% περιορίζεται στο +6%. Στο 5% τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη. Σταθερά διψήφια τα κέρδη για την Grivalia. Οι κινήσεις των long, με σύμμαχο το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Κόπασε ο αρχικός ενθουσιασμός στο ΧΑ

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το Brexit, ανάλογο και στο ΧΑ, με τις εξελίξεις στον όμιλο Eurobank στο προσκήνιο.

Με κινήσεις των long, τα κύρια χρηματιστήρια αντιδρούν υψηλότερα, με ενδεικτικό το 1,25% του DAX στις 11.335 μονάδες, το 1,30% του CAC στις 5.010, ενώ θεαματική είναι η βελτίωση και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Πάνω ο δείκτης ΜΙΒ στις 19.265 μονάδες, κατακόρυφη υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς στα 3,190% για πρώτη φορά μετά από καιρό. Σε σημαντική ανοδική κίνηση παραπέμπουν και τα futures στη Wall Street, με τον S&P 500 κατά 1,29% από τις 2.665 μονάδες.

Με αυτό το κλίμα εκτός, εντός η κίνηση-ματ της Eurobank είναι αυτή που έρχεται να λειτουργήσει ως καταλύτης... μόχλευσης, να εκτινάξει τη μεταβλητότητα στα ύψη και να διαμορφώσει συνθήκες ευνοϊκές για τους long intraday traders. Με το... καλημέρα στο συν 25% η μετοχή της Eurobank, με την Grivalia να ακολουθεί με 8%, αλλά το όφελος -βραχυπρόθεσμα- για τον τραπεζικό κλάδο να έρχεται από τη νέα αρχιτεκτονική δομή του ομίλου Eurobank, όπως την αναλύει ο Χρήστος Κίτσιος.

Στην συνέχεια πάντως τα κέρδη για τη μετοχή της Eurobank περιορίστηκαν στο +6% οριακά χαμηλότερα δηλαδή από την Grivalia η οποία σημειώνει άνοδο 11%.

Σημαντικό το όφελος για τον τραπεζικό όμιλο, από τη στιγμή που επισπεύδεται κατά τρία χρόνια ο στόχος μείωσης των NPEs στο 15%, μία κίνηση που όπως εκτιμούν έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες λειτουργεί υποστηρικτικά και στην προσπάθεια της ΤτΕ να εξευρεθούν λύσεις/διέξοδοι για τη διαχείριση αυτού του τόσο μεγάλου προβλήματος.

Με τον τραπεζικό κλάδο σε μόχλευση και με ευκαιρίες για trading, o ΔΤΡ εκτινάσσεται αρχικά έως 11,8% προς τις 480 μονάδες και  στη συνέχεια στις 450 μονάδες (+4,5%) δημιουργώντας -βραχυπρόθεσμα- συνθήκες για την αποφυγή του κινδύνου καταγραφής νέων χαμηλών. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε βραχυπρόθεσμους παίκτες να κινηθούν ανάλογα και σε Πειραιώς, Εθνική και Αlpha Βank. Με τον κλάδο-κλειδί προς τις 480 μονάδες και τους πωλητές να έχουν ελαχιστοποιήσει τις κινήσεις τους στο ΧΑ, οι long ανακτούν τα ηνία για να ενεργήσουν σε μη τραπεζικά χαρτιά και blue chips αλλά και μετοχές των χαμηλότερων κατηγοριών.

Στις 616 μονάδες με 2,16% ο ΓΔ, στις 1.615 με 2,38% o FTSE25, με το 48% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητική αξία συναλλαγών σε Motor Oil, Μυτιληναίο, OTE, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Από τις μετοχές αυτές, με αρνητικό πρόσημο είναι μόνο η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, καθώς στην πλειονότητα των blue chips επικρατούν οι αγοραστές.

Στις 11:00, η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 31/16 μετοχές, με Eurobank, Grivalia και Πειραιώς, Αlpha Βank, Εθνική στην κορυφή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v