Ένας άτυπος "διαγωνισμός" μεταξύ των Ξένων Οίκων, δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με άλλες αναφορές να επικεντρώνονται στο ποιες Τραπεζικές μετοχές θα "αποβληθούν" από τον MSCI Standard και άλλες εκθέσεις να αναφέρονται στις τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις της Motor Oil, μειώνοντας συστάσεις και τιμές - στόχους.
Σε κάθε περίπτωση, εννοείται πως όταν ένα σημαντικό κομμάτι από τις Δεικτοβαρείς μετοχές βρίσκεται στο "κάδρο" αρνητικών αναφορών, το έτσι κι αλλιώς αδύναμο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και θα συνεχίσουν να γίνονται τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών, που σήμερα συμμάζεψαν αρκετά την εικόνα, κλείνοντας στον Γενικό Δείκτη με οριακές απώλειες και πέντε μετοχές του FTSE25 στα υψηλά ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, μετά τις Societe Generale και Bernstein, ήταν η σειρά των UBS και Wood να δημοσιοποιήσουν τις δικές τους εκτιμήσεις, όσον αφορά τις Τραπεζικές μετοχές που είναι υποψήφιες προς "υποβιβασμό".
Τη διαγραφή της Τράπεζας Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Emerging Markets πιθανολογεί η UBS, καθώς εκτιμά ότι η μετοχή της Τράπεζας θα βρεθεί εκτός δείκτη κατά την αναθεώρηση των δεικτών στις 13 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, η έξοδος της Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Emerging Markets θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις ύψους $27,32 εκατ., ή 19,79 εκατ. μετοχών, αξίες που αθροίζονται στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές επτά ημερών.
Από την άλλη, η Wood εκτιμά ότι οι συνολικές εκροές θα ανέλθουν στα $32 εκατ., ή 11 φορές τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα της Πειραιώς το τελευταίο τρίμηνο.
Παρά τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως η μεταβλητότητα δεν βοήθησε στην αύξηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).
Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (-0,80%) κινήθηκε μεταξύ 1,275 (+1,59%) και 1,213 ευρώ (-3,35%), της Εθνικής (-1,52%) μεταξύ 1,432 (+3,32%) και 1,33 ευρώ (-4,04%), της Eurobank (+1,80%) μεταξύ 0,513 (+2,40%) και 0,4856 ευρώ (-3,07%) και της Πειραιώς (-3,83%) μεταξύ 1,174 (+4,54%) και 1,00 ευρώ (-10,95%).
Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, για την Alpha Bank το ημερήσιο "stop long" εντοπίζεται στα 1,118 ευρώ, για την Εθνική το ημερήσιο "stop short" στα 1,546 ευρώ, για την Eurobank το ημερήσιο "stop long" στα 0,4860 και για την Πειραιώς το ημερήσιο "stop long" στα 1,053 ευρώ.
Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 497,68 (+1,48%) και 471,94 μονάδων (-3,77%), στις 17.00 βρέθηκε στις 479,89 (-2,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 487,57 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,59%.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ο εν λόγω δείκτης δώσει καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 463 μονάδων, δίνει ημερήσιο σήμα αποεπένδυσης, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 457 μονάδων θα κινητοποιήσει για πωλήσεις και τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "τον διαγωνισμό για την πώληση 'κόκκινων' ναυτιλιακών δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε η Πειραιώς, επιδιώκοντας να εγγράψει, φέτος, τα οφέλη της συναλλαγής, σε επίπεδο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ενίσχυσης του δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας. Την περασμένη εβδομάδα, η 'Houlihan Lokey', που ενεργεί ως Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος, ενημέρωσε τους κατ’ αρχήν ενδιαφερόμενους Επενδυτές ότι ξεκινά η περίοδος υπογραφής συμβάσεων εμπιστευτικότητας για το project 'Nemo".
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Την Τετάρτη και την Πέμπτη, σημαντικός αριθμός Δεικτοβαρών εταιρειών (Σαράντης, ΟΤΕ, Τιτάν, 3Ε, ΕΛΠΕ) ανακοινώνουν τα αποτελέσματα 9μηνου. Στη σημερινή συνεδρίαση η Επενδυτική Κοινότητα καλείται να αξιολογήσει, αν ο συνδυασμός των δεδομένων που γνωστοποιήθηκαν για τις Τράπεζες και τις λοιπές Δεικτοβαρείς μετοχές, δικαιολογούν την περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 600 μονάδες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα 'stress tests' της EKT αποφάνθηκαν θετικά για την ανθεκτικότητα των Ευρωπαϊκών Τραπεζών" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Οι προβλέψεις για πιθανή διαγραφή των 3 Ελληνικών Τραπεζών από τους αντίστοιχους δείκτες MSCI, συντηρούν τους προβληματισμούς για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, η ολοκλήρωση των 'τεστ αντοχής' βελτιώνει ελαφρώς την Ευρωπαϊκή επενδυτική διάθεση, η οποία ενδέχεται να διαχυθεί και στο Χ.Α. αποτρέποντας την καταγραφή νέου χαμηλού άμεσα. Προς αυτήν την κατεύθυνση σημειώνουμε ότι και ο MSCI Emerging market κινήθηκε ανοδικά για 3η συνεχόμενη ημέρα" τόνιζε η Merit Sec.
"Οι Τράπεζες θα δώσουν τον τόνο, καθώς παραμένουν η κύρια πηγή μεταβλητότητας στην Εγχώρια Αγορά και στην κορυφή της αρνητικής ψυχολογίας των Επενδυτών. Ο δείκτης αναμένεται να δοκιμάσει εκ νέου τα χαμηλά έτους στη σημερινή συνεδρίαση" σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.
Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας με "Β υψηλό", διατηρώντας τη θετική τάση, προχώρησε ο Οίκος DBRS. Επισημαίνει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Χώρας είναι ισχυρές, αναμένοντας υπέρβαση των στόχων το 2018. Ωστόσο, τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω διατηρήσιμη πρόοδος, ενώ η Χώρα δεν έχει αποκαταστήσει πλήρως την πρόσβαση στις Αγορές.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "θέμα 'Ελλάδα' στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup δεν υπάρχει. Δεδομένου ότι θα εξεταστούν, όμως, από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τα προσχέδια προϋπολογισμού των Κρατών - Μελών, δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση. Τη συνεδρίαση αναμένεται να μονοπωλήσει η Ιταλία, καθώς επισήμως στην ατζέντα έχει περιληφθεί η συζήτηση επί της επιστολής απόρριψης του Ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "κυρίαρχο στοιχείο παραμένει η αρνητική ψυχολογία και η συναλλακτική απαξίωση και τίποτα δεν δείχνει ότι θα αποφευχθεί η δοκιμασία της ζώνης στήριξης 600 - 580.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μετά την αντίδραση της Παρασκευής, που ήλθε μετά από τρεις έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν, έστω με πιο ήπιο χαρακτήρα, οι πιέσεις για τον τίτλο της Motor Oil (-0,54%, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο -3,37%), καθώς τον λόγο πήραν οι Ξένοι Οίκοι, που έσπευσαν να σχολιάσουν τις τελευταίες επιχειρηματικές εξελίξεις του ομίλου.
Την αρνητική της στάση για τη μετοχή της Motor Oil κατέθεσε η Bank of America μετά τις εξαγορές της IBG και του Alpha, που όπως επισημαίνει, δεν εμπίπτουν στις βασικές της δραστηριότητες. Ο Οίκος υποβαθμίζει τη μετοχή σε "underperform", από "neutral", σημειώνει ότι παραμένει ασαφής η στρατηγική και οι συνέργειες που ενδέχεται να προκύψουν και "κόβει" την τιμή - στόχο στα 17,00, από 20,9 ευρώ.
Σε υποβάθμιση της μετοχής της Motor Oil με αλλαγή σύστασης από "αγορά", σε "πώληση" και μείωση της τιμής - στόχου στα 18,50 ευρώ, από 23,2 ευρώ, προχώρησε και η Citigroup.
Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο τίτλος έχει γυρίσει "short", με το "stop" να εντοπίζεται στα 22,40 ευρώ και ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 18,40, 18,90, 19,44 και 20,20 ευρώ. Απόλυτα κρίσιμη η στήριξη στα 17,00 ευρώ.
Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα "αποφάσισε" να αντιδράσει ο τίτλος της Grivalia (+1,35%). Το ημερήσιο "stop short" στα 7,84 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, θα ήταν θετική ένδειξη να μην χαθεί η στήριξη στα 7,23 ευρώ.
"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, εμφάνιση "μικρού" αγοραστή στον Μαθιό (+12,36%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Forthnet (+19,10%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για την Audiovisual (+2,75%), με "ανοιχτές" εντολές αγορών το σημερινό +9,30% για την Creta και το +4,95% για την Centric, ενώ ίσως χρήζει προσοχής η εμφάνιση πωλητή στην Ιντρακόμ (-5,26%).
Χωρίς ουσιαστική αλλαγή τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη το 600 και το 645 είναι τα δύο βασικά μας επίπεδα, με το δεύτερο να είναι και το "stop" στο ημερήσιο "short". Μία κατοχύρωση του 600 μπορεί να δώσει συνέχιση στο 580 - 575.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,20%), το 1600 και το 1694 είναι τα δύο βασικά μας επίπεδα, με το δεύτερο να είναι και το ημερήσιο "stop short". Μία διάσπαση του 1600 μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1561. Κοντινή αντίσταση το 1665.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Μία έκθεση της Societe για έξοδο τριών Τραπεζών από τον MSCI Standard ήταν αρκετή να βυθίσει και πάλι τον κλάδο, παίρνοντας πίσω τα κέρδη των τελευταίων ημερών" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Από την άλλη, η διόρθωση της ΜΟΗ βοήθησε να χαλάσει το όποιο κλίμα είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Η Αγορά εδώ και 4 εβδομάδες δεν έχει ουσιαστική τάση, μιας και κινείται ανάμεσα στις 610 και 645 μονάδες.
Η έξοδος του Τιτάνα δεν ήταν και το καλύτερο νέο και πλέον οι φήμες για εταιρείες που θα ακολουθήσουν δίνουν και παίρνουν. Την εβδομάδα που έρχεται έχουμε και τις εκλογές στην Αμερική, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις Αγορές, αν και φαίνεται ότι η Ελληνική Αγορά βρίσκεται στους δικούς της ρυθμούς, με έλλειψη από θετικά νέα εδώ και μεγάλο διάστημα.
Αν εξαιρέσουμε τις "άγαρμπες" κινήσεις του Τραπεζικού κλάδου, οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι κάνουν μία προσπάθεια βάσης, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών και με τις αποτιμήσεις να μοιάζουν δελεαστικές σε κάποιες περιπτώσεις.
Από την άλλη και μέχρι τις 13 του μήνα που θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, αν τελικά έχουμε έξοδο ή όχι και σε ποιες μετοχές από τον MSCI, ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να αμύνεται, θυμίζοντας πως η όποια εφαρμογή θα είναι στις 30 του Νοεμβρίου.
Στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται να έχουμε μπει για τα καλά σε μία προεκλογική περίοδο, με το χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών να έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις που τρέχουν περισσότερο, όπως το Μακεδονικό και τις συντάξεις.
Το ότι ο Τραπεζικός κλάδος χάνει περίπου την μισή του κεφαλαιοποίηση από αρχές έτους, είναι ίσως και το πιο σημαντικό δεδομένο και μάλιστα σε μία φάση που τα "stress tests" απέχουν χρονικά. Φαίνεται ότι ο κλάδος συνεχίζει να είναι το μεγάλο "βαρόμετρο" για την Αγορά και είναι αυτός που μπορεί να δίνει ρευστότητα όταν κινείται ανοδικά.
Σε γενικές γραμμές, οι αποτιμήσεις έχουν έρθει και πάλι σε δελεαστικά επίπεδα, κάτι που στην παρούσα φαίνεται να ισορροπεί και την Αγορά, με τους αγοραστές χωρίς βιασύνη να απορροφούν την όποια προσφορά.
"Από την άλλη, η Αγορά των ακινήτων φαίνεται να έχει αρχίσει να κινείται ανοδικά και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος Ξένων Επενδυτών (golden visa), αλλά και του airbnb, έχοντας αρχίσει να δίνει πνοή σε αρκετά επαγγέλματα, μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Ευρώ και Χρυσό.
"Η Κίνα θα εντείνει τις προσπάθειές της, με σκοπό να ανοίξει περαιτέρω τις Αγορές της και να αυξήσει τις εισαγωγές της", διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Χώρας Σι Τζινπίνγκ.
H ανάπτυξη στον τομέα Υπηρεσιών στην Κίνα επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις εταιρείες "Caixin" και "Markit". Ο Caixin PMI στον κλάδο Υπηρεσιών υποχώρησε στις 50,8 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 53,1 τον Σεπτέμβριο. Η ανάγνωση ήταν η χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2017.
"Η δανειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM ) σε Χώρες που έχουν ανάγκη ευρώ, θα πρέπει να συνδεθεί με αυστηρότερα κριτήρια στο μέλλον απ' ότι στο παρελθόν. Αυτό ζητούν 10 Κράτη της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν συγκροτήσει τη λεγόμενη 'Χανσεατική Ένωση', με έγγραφο που συνυπογράφουν οι Υπουργοί των Οικονομικών, για τη μεταρρύθμιση του ESM, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες", γράφει η Γερμανική "Frankfurter Allgemeine Zeitung".
Οι δέκα Χώρες της "Χανσεατικής Ένωσης" που ιδρύθηκε τον περασμένο Μάρτιο, είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία, η Σουηδία και η Τσεχική Δημοκρατία.
"Η δυνατότητα ανάπτυξης της Ευρωζώνης έχει ανακάμψει από τα χαμηλά στα οποία υποχώρησε κατά τη διάρκεια της κρίσης, όμως παραμένει χαμηλότερη των προ-κρίσεως επιπέδων και η γήρανση του πληθυσμού θα τη διατηρήσει υπό πίεση", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
H επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των Υπηρεσιών της Βρετανίας επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα. Ο ΡΜΙ της IHS Markit διολίσθησε στις 52,2 μονάδες τον Οκτώβριο, από 53,9 τον Σεπτέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Μάρτιο, ενώ η πτώση ήταν υψηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για πιο δυνατή δραστηριότητα τους επόμενους 12 μήνες, ήταν οι πιο αδύναμες από τον Ιούλιο του 2016.
H εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Οικονομία συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με δύο έρευνες.
Η έρευνα Sentix σε 1.000 Επενδυτές έδειξε ότι ο δείκτης "προσγειώθηκε" στις 8,8 μονάδες το Νοέμβριο, στην πιο χαμηλή ανάγνωση από τον Οκτώβριο του 2016.
Την ίδια ώρα και το Ινστιτούτο "Ifo" δημοσίευσε ότι το οικονομικό κλίμα για το Μπλοκ είναι στο πιο χαμηλό σημείο από τα μέσα του 2016, το τέταρτο τρίμηνο.
Στην εκτίμηση ότι δώδεκα Τράπεζες της Ευρωζώνης, που έχουν περίπου το 40% του συνολικού ενεργητικού του Τραπεζικού τομέα, πρέπει να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις, προέβη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λούις ντε Γκουίντος.
Ο τομέας των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα τον Οκτώβριο. Ο δείκτης Υπηρεσιών ISM υποχώρησε στις 60,3 μονάδες, από 61,6 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 59,3 μονάδες.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Στα 343,5 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ στο εννεάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 26,5%", προβλέπει η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή - στόχο των 8,40 ευρώ και τη σύσταση "accumulate" για τη μετοχή της εισηγμένης. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, τα καθαρά κέρδη του ομίλου, εξαιρουμένων των κερδών από αποθέματα και των έκτακτων αποτελεσμάτων, θα υποχωρήσουν κατά 30% και θα ανέλθουν στα 219 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 621,89 (+0,40%) και 610,42 μονάδων (-1,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 615,56 (-0,62%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 618,84 με οριακές απώλειες 0,09%.
Ο τζίρος περιορίστηκε στα 32,2 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ), ενώ ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, απέσπασαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΕΥΔΑΠ και Σαράντης και στο υψηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Grivalia και Jumbo.
Κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ για 16 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 3%.
------ΧΠΑ
Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων.
Παρά την αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα, σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.257 συμβόλαια).
Στα 5.245 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.410 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 866, 741 για τον Νοέμβριο και 125 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.621,5) κινήθηκε μεταξύ 1.610 και 1.639,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε την υποτίμηση στο 0,75%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.250 Ελλάκτωρ, 77.017 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.117), Alpha Bank (1.716), Πειραιώς (3.982), ΔΕΗ (324), ΟΠΑΠ (117), Εθνική (14.408), Μυτιληναίο (353), Intralot (642), MIG (292), Motor Oil (101), Τιτάνα (140), Ελλάκτωρα (171), Jumbo (127), Lamda Development (130), Ελ. Πετρέλαια (159), ΟΤΕ (178).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.082, Eurobank 33.980, Alpha Bank 19.883, Εθνική 208.998, Πειραιώς 12.196.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,33% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,00% | 2018-10-19 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,51% | 2018-10-05 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-10-31 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 32.479.480 τεμ., (από 32.479.480 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.466.057 τεμ. (28.466.057), ΔΕΗ 6.489.763 τεμ. (6.379.763), Eurobank 57.280.101 τεμ. (55.180.101), Εθνική 12.430.365 τεμ. (12.430.365), ΟΠΑΠ 1.008.287 τεμ. (1.008.287) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.