Τραπεζικό meltdown χθες στο ΧΑ, απόρροια νέου σφυροκοπήματος στον ευάλωτο κλάδο και του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές.
Οντως βαριά η σκιά της Ιταλίας στις ελληνικές μετοχές και στα ομόλογα, πλην όμως οι πολλαπλάσιες απώλειές τους σε σχέση με αυτές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και εν μέρει της Ιταλίας καταδεικνύει και τα εγγενή προβλήματα που έχει η εγχώρια αγορά. Ενδεικτικό το ότι οι πωλήσεις σε ελληνικά assets συνεχίστηκαν το βράδυ και στη Νέα Υόρκη, με το GREK να υποχωρεί στα 8,11$, που είναι νέο χαμηλό, την ώρα που για τον Dow Jones καταγραφόταν ακόμη ένα ιστορικό υψηλό. Στις 681,17 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που αποτελεί νέο χαμηλό 32 μηνών, με την εικόνα αυτή να αποδίδεται αναμφίβολα σε μεγάλο βαθμό στα όσα επικράτησαν στην Ευρώπη αλλά και στα όσα εντός δημιουργούν ένα άκρως απογοητευτικό περιβάλλον.
Με νέες απώλειες 3,97% αυτή τη φορά ο Δείκτης Τραπεζών στις 554,96 μονάδες, διόρθωση που συνοδεύτηκε με τζίρους σχεδόν 10 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 3,9 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στη μετοχή της Πειραιώς που... βούτηξε 13,23% στο 1,64 ευρώ, σημείο που αποτελεί χαμηλό για τον συγκεκριμένο τίτλο.
Προφανώς και η προσέγγιση της HSBC πως τα πράγματα φαίνονται χειρότερα απ' όσο ήλπιζαν, αλλά είναι καλύτερα απ' όσο φοβούνταν (πάλι καλά...) είναι μία από τις αφορμές για το χθεσινό νέο άδειασμα στον τραπεζικό κλάδο. Ομως η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία έχει αίτια βαθύτερα και συνθετότερα, σε βαθμό που εξηγούν τη στάση των funds, τα οποία είτε επιμένουν short είτε μειώνουν θέσεις τους ακόμη και σε αυτές τις χαμηλές τιμές.
Στο μείον 21,74% ο ΔΤΡ σε μέτρηση μηνός και συνολικά στο 36,66% για το 2018 (για να μην υπολογίσουμε τις απώλειες προηγούμενων ετών...), με τη συνολική αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων στα 5,5 δισ., δηλαδή σχεδόν όσα τοποθετήθηκαν σε μόνο μία από αυτές στον τελευταίο γύρο αμκ το 2015. Η αύξηση του κόστους για τα NPEs, όπως σημειώνει η HSBC, είναι μία παράμετρος, άλλη είναι η ανησυχία των funds για τις αναπόφευκτες νέες κεφαλαιακές ανάγκες και πώς αυτές θα καλυφθούν και με ποιους τρόπους.
Το αρνητικό ήταν πως πέραν των τραπεζών ήρθε και η ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ, που υπό το βάρος επιθετικών πωλήσεων έπεσε σε... blackout, με απώλειες 6,06% στο 1,364 ευρώ που αποτελεί νέο χαμηλό. Στα μόλις 316 εκατ. η αποτίμηση της Επιχείρησης, με ό,τι αυτό μπορεί να λέει από μόνο του.
Θύμα διαρροών και φημών χθες η μετοχή της, με αφορμή έναν έλεγχο που διενεργεί η ΕΛΤΕ στα βιβλία της εισηγμένης, λειτουργώντας συνειρμικά και φέροντας μνήμες αρχών Μαΐου σε traders και επενδυτές. Βλέπετε η ζημία που έχει επιφέρει βαρύτατα τραύματα, το σκάνδαλο Folli Follie, δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά σαν... ιός έχει μολύνει ευρύτερα την αγορά. Η σκιά των... greek statistics εξαιτίας των αλχημειών της οικογένειας Κουτσολιούτσου αφήνει το αρνητικό αποτύπωμά της στην αγορά, στην ούτως ή άλλως χαμηλή σχέση εμπιστοσύνης ξένων - ελληνικής αγοράς.
Σε σημείο καμπής και οι 3 βασικοί δείκτες, με τον ΓΔ οριακά στις 680 και τον ΔΤΡ οριακά στις 550 και με τον FTSE25 σε λίγο καλύτερη θέση, είναι σίγουρο πως σήμερα θα δοθεί η πρώτη από μία σειρά μαχών μεταξύ short και long, που θα φέρει το ΧΑ είτε προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα είτε θα δώσει... ανάσες και διαφυγές, έστω και πρόσκαιρα.
Οριακές απώλειες για ΟΤΕ και Coca Cola, που κράτησαν στα 10,54 και 29,14 ευρώ αντίστοιχα, αφήνοντας μία... χαραμάδα αισιοδοξίας για τους long. Το ενδεχόμενο αντίδρασης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο ποσοστό από τις δυνάμεις που θα ενεργοποιηθούν σε αυτές τις δύο «βαριές» μετοχές του ΧΑ αλλά και τις αντοχές που θα επιδείξουν οι επίσης «βαριές» Motor Oil, TITAN, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ακόμη 2-3. Από τις αναφερθείσες, καλύτερη εικόνα χθες για την Jumbo (με την ΕΧΑΕ, οι μόνες δύο με θετικό πρόσημο), με την αγορά να περιμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.
Για «μαύρους κύκνους» που βάζουν σε δοκιμασία την αξιοπιστία του ΧΑ κάνει λόγο ο Δημήτρης Τζάνας, με τον έμπειρο παράγοντα να εστιάζει και στο ότι η ελληνική πλευρά κινείται στον δρόμο της μη συμμόρφωσης προς τις δεσμεύσεις της, καταθέτοντας προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο εναλλακτικά σενάρια. Προσέγγιση με την οποία φάνηκε να συμφωνούν και άλλοι χρηματιστηριακοί παράγοντες και επαγγελματίες της αγοράς.
Συνεπώς σήμερα στα μετόπισθεν των 680 και των 550 μονάδων θα δοθεί η πρώτη μάχη, με την έκβασή της να καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τα επόμενα βήματα traders και επενδυτών, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Και βλέπουμε.
Η σχέση 21/75 μεταξύ ανοδικών/πτωτικών κατέδειξε τα περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης ενός ευρύτερου μέρους της αγοράς, όταν η μεγάλη κεφαλαιοποίηση παρασύρει και τη μεσαία (απ' όπου διασώθηκαν μόλις οι MIG, Πλαίσιο και ΚΡΙ ΚΡΙ, Πετρόπουλος).