Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με αθροιστικές απώλειες 3,78% και με την σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηρίζεται από την κίνηση των βασικών δεικτών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.
Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών "μετρά" δύο πτωτικές και μία οριακά ανοδική συνεδρίαση, όμως οι αθροιστικές του απώλειες φθάνουν στο 5,82%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών σηματοδοτεί νέα χαμηλά 32 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/2/2016 (550,6 μονάδες).
Η σημερινή, νεότερη, υποχώρηση, είχε σαν "χορηγούς" τα αρνητικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, τα αρνητικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, αλλά και τις κινήσεις "stop loss", που σημειώθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις Δεικτοβαρών μετοχών.
Ξεκινώντας από τα ομόλογα, νέες πιέσεις σημειώθηκαν στα Ιταλικά ομόλογα και κατ΄ επέκταση και στα Ελληνικά, καθώς εντείνεται η αγωνία των Επενδυτών για τα σχέδια της Ιταλικής Κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, αλλά και τις σχέσεις της Ρώμης με τις Βρυξέλλες.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αν και οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει από τα πρωινά υψηλά, στο Ιταλικό 10ετες αυξάνονται κατά 5 μονάδες βάσης (απόδοση στο 3,34%) και στον Ελληνικό Κρατικό 10ετη τίτλο κατά 8 μονάδες βάσης (απόδοση 4,25%).
"Η Ιταλία δεν θα αλλάξει τους στόχους ελλείμματος του προϋπολογισμού παρά την πίεση από τις Βρυξέλλες και τους Εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο.
Σε άλλα σχόλια του, ο Ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων είπε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας επιθυμούν να πέσει η Ιταλική Κυβέρνηση".
Από την άλλη, ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα ότι "η κριτική σε βάρος του Ιταλικού προϋπολογισμού από Αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνει το κόστος δανεισμού της Χώρας και η Κυβέρνηση ίσως ζητήσει οικονομική επανόρθωση".
Με όλα τα παραπάνω, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών είναι σε πλήρη εξέλιξη, με άγνωστη κατάληξη για τις Ευρωπαϊκές Χρηματιστηριακές Αγορές, αλλά και την Ισοτιμία του Ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση της Moody΄s, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "παρά το γεγονός πως οι Εκδότες επωφελούνται των ήπιων πιστωτικών συνθηκών και οι Τράπεζες έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους από την τελευταία ύφεση, η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντέξει μια ακόμα μεγάλη ύφεση που θα πιέσει το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα".
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Στη σημερινή συνεδρίαση, η Επενδυτική Κοινότητα καλείται να αξιολογήσει την δημοσιοποίηση του προσχεδίου προϋπολογισμού, με δύο εναλλακτικά σενάρια, καθώς η Κυβέρνηση προσδοκά ότι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου οι Δανειστές θα συνομολογήσουν στη μη περικοπή των συντάξεων. Οι θετικές επιδόσεις των Διεθνών Αγορών, ίσως βοηθήσουν και την Ελληνική Αγορά να αποφύγει το σενάριο πλαγιοκαθοδικής κίνησης, που προβάλει ως πιθανότερο ενδεχόμενο για τη σημερινή συνεδρίαση" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Στη σημερινή συνεδρίαση περιμένουμε η μεταβλητότητα να επικρατήσει. Η θετική ψυχολογία στις Αγορές των ΗΠΑ, μετά την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, αντισταθμίζεται από τις ανησυχίες γύρω από την Ιταλία και οδηγεί σε εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη λόγω αποφυγής ρίσκου. Η συνεδρίαση αναμένεται να κινηθεί σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης, αλλά μία τεχνική αντίδραση θα μπορούσε να εκδηλωθεί" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
"Εγκλωβισμένη στην ζώνη του 700 και χαμηλότερα η Αγορά, χωρίς ουσιαστική τάση. Οι τζίροι χαμηλοί, με τον Τραπεζικό να έχει χάσει περισσότερο από το 35% της αξίας του το 2018 και να αφήνει ερωτηματικά για την συνέχεια. Η Οικονομία, ουσιαστικά, κινείται σε προεκλογική περίοδο, χωρίς να υπάρχει 'φως' για τον χρόνο της διεξαγωγής εκλογών. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι 'πονηρές' πολιτικά, μιας και θα ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον, ποιος προϋπολογισμός θα κατατεθεί στην Ευρώπη. Αν η Κυβέρνηση δεν έχει έλθει σε συμφωνία για αναίρεση των συμφωνηθέντων, τότε θα αναγκαστεί να μειώσει τις συντάξεις. Αν δεν θέλει να πάρει πάνω της το βάρος, τότε το πιο πιθανό είναι να κάνει 'ηρωική έξοδο' με την διενέργεια εκλογών. Αν δεν είχε αυτό τον σκοπό δεν μπορούμε να καταλάβουμε που αποσκοπεί όλο αυτό το μπρος πίσω, σε ότι έχει να κάνει με τις συντάξεις. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα περιμένουμε την 5η Δεκεμβρίου για να μάθουμε τις εξελίξεις, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι και λογικό.
Η Κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει στο 'πάμε και βλέπουμε', αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και η Ευρώπη κινείται στους ίδιους ρυθμούς. Η Moody’s ξεκάθαρα είπε ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν α συμφωνημένα, το πιο πιθανό είναι να μας υποβαθμίσει. Μπορεί η Κυβέρνηση να έχει το λεγόμενο 'μαξιλάρι' αλλά παρόλα αυτά α) δεν ξέρει τι 'απόνερα' θα δημιουργηθούν σε περίπτωση που προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια και β) δεν ξέρει τι απώλειες θα έχει στην συνέχεια. Οπότε τα λογικά σενάρια είναι δύο. Α) να υπάρχει διαπραγμάτευση που θέλει να φανεί στο εσωτερικό και τελικά να προχωρήσει σε μείωση συντάξεων και β) να προχωρήσει σε εκλογές για να περισώσει ότι μπορεί. Το κακό είναι ότι η Αγορά είναι συνυφασμένη με τις πολιτικές εξελίξεις, κάτι που δεν είναι και ότι καλύτερο για την Οικονομία. Καλώς, ή κακώς, η Οικονομία χρειάζεται μεγάλες Ξένες επενδύσεις αν θέλει να πετύχει τους στόχους μέχρι το 2023. Οι όποιες επενδύσεις φυσικά δεν έρχονται αν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο. Άλλωστε η Ελλάδα βιάζεται και όχι τα κεφάλαια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από μία δεκαετία κρίσης, οι εκλογές μπορούν να επηρεάσουν θετικά και όχι αρνητικά την Αγορά, όποτε και αν αυτές έρθουν" ανέφερε στο δικό της μακροσκελές report η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
"Σάκος του μποξ" το Τραπεζικό ταμπλώ
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου και σήμερα αποδείχθηκε ο "σάκος του μποξ" και ο βασικός "στόχος" των πωλητών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Alpha Bank (-2,24%), Eurobank (-3,08%) και Πειραιώς (-13,23% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών.
Ο τελευταίος κινούμενος μόνιμα στο "κόκκινο" βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 555,87 μονάδες (-3,81%), στις 17.00 βρέθηκε στις 556,85 (-3,64%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νεότερα χαμηλά και στις 554,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,97%. ...
Για την τεχνική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη και των επιμέρους Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, η στήλη απευθύνθηκε στον Απόστολο Μάνθο για την λήψη "οδηγιών προς traders και όχι μόνο".
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Aenaon Markets:
Ο Τραπεζικός δείκτης, συνεχίζει κοντά στα χαμηλά του την πλάγια κίνησή του, έχοντας ως εύρος διακύμανσης τις 591 με 550 μονάδες. Πιθανό ανοδικό κλείσιμο με αυξημένο τζίρο συναλλαγών μέσα στη ζώνη των 591 με 604 μονάδων θα μας θέσει σε εγρήγορση για ένα "τίναγμα" εκτόνωσης προς το πρώτο επίπεδο αντίστασης των 645 μονάδων. Έως τότε θα πρέπει να κάνουμε μετρημένες σκέψεις για αγοραστικές τοποθετήσεις, καθώς η τάση παραμένει καθοδική και η πολυδοκιμασμένη περιοχή στήριξης των 550 μονάδων, σε μια πιθανή νέα καθοδική κίνηση, ίσως να μην αντέξει στο νέο κύμα ρευστοποιήσεων.
Alpha Bank: Το ότι δε μπορεί να ξεφύγει από την έξη της ζώνης στήριξης των 1,17 με 1,20 ευρώ δεν είναι και πολύ θετικό, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί νέα πτωτική κίνηση, όπου μπορεί να οδηγήσει τη μετοχή σε "δύσβατα μονοπάτια", καθώς κάτω από εκεί υπάρχουν ως σημεία στήριξης τα 1,00 και τα 0,949 ευρώ. Αλλαγή ρότας μόνο με ένα δυνατό "πάτημα" άνω των 1,32 ευρώ, όπου θα έβαζε ως στόχο τα 1,50 με 1,54 ευρώ.
Εθνική: Έχει διαφύγει προς το παρόν από το καθοδικό κανάλι του Αυγούστου έχοντας διάθεση να δοκιμάσει τις αντοχές της στο σημείο αντιπαράθεσης των 1,82 ευρώ. Επιβεβαιωμένη "αρπαγή" του εν λόγω επιπέδου θα ανοίξει το δρόμο για το όριο των 2,00 ευρώ. Θετική αν και σαθρή η εικόνα ενός στροφέα στο δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI).
Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, τελευταίο "οχυρό" των αγοραστών στα 1,55 ευρώ.
Eurobank: Σημείο κλειδί τα 0,66 με 0,668 ευρώ. Ανοδική τμήση θα σπρώξει γρήγορα τη μετοχή προς τα 0,70 με 0,71 ευρώ. Εστίαση και στην ανοδική, ή μη τμήση της καθοδικής γραμμής τάσης στον RSI. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, στα 0,5940 η τελευταία "μάχη" μεταξύ "sellers" και "buyers".
Πειραιώς: Όχι μόνο δε μπορεί να μαζέψει το άσχημο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής αλλά παραμένει και κάτω από τη ζώνη των 2,10 με 1,98 ευρώ. Το διαγραμματικό αυτό στοιχείο εάν δεν λειανθεί ανοδικά μπορεί να επιφέρει άσχημη κατάληξη. Πάντως το επόμενο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στα 1,74 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα για τον Τραπεζικό κλάδο επιβάρυνε σημαντικά και η έκθεση της HSBC, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε, "Εξατμίζεται' η εμπιστοσύνη στις Ελληνικές Τράπεζες" κάνοντας λόγο για υποχώρηση της εμπιστοσύνης των Επενδυτών στην ικανότητα των Ελληνικών Τραπεζών να μειώσουν τα NPEs με τρόπο που να είναι "φιλικός" προς τους Μετόχους και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται την κερδοφορία των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με την HSBC, "η αντίδραση της Αγοράς φαίνεται υπερβολή. Τα πράγματα φαίνονται χειρότερα απ’ όσο ελπίζαμε, αλλά καλύτερα απ’ όσο φοβόμαστε".
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι τίτλοι των ΕΧΑΕ (+0,23%) και Jumbo (+1,42%) και αμετάβλητη η Τέρνα Ενεργειακή.
Για την περίπτωση της Jumbo, ο τίτλος της οποίας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας, η σημερινή συνεδρίαση έφερε αντίδραση μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η μετοχή συμπλήρωσε 20 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ. Στα 13,26 ευρώ, το ημερήσιο "stop short". Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, πρώτη στήριξη στα 12,56 ευρώ και αμέσως επόμενη στην ζώνη 12,12 - 12,04 ευρώ.
Επάνω στην στήριξη των 7,60 ευρώ, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-0,91%), επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες εκτιμήσεις της στήλης ότι θα χρειαζόταν περαιτέρω "καύσιμα" για να υπερκεράσει με την πρώτη προσπάθεια την αντίσταση στα 8,08 ευρώ. Σε περίπτωση πισωγυρίσματος και αν χαθούν τα 7,60 ευρώ, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 7,20 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 7,12 ευρώ.
Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς οι "δυνάμεις" που δραστηριοποιούνται στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ, φαίνεται ότι "απεσύρθησαν μέχρι νεωτέρας" (!)
Από εκεί και πέρα, η Αλουμύλ (+20,59%) αντέδρασε μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, από "ανοιχτές" εντολές αγορών το σημερινό +7,5% για την Επίλεκτος, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Πλαίσιο (+2,48%).
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας Μπουτάρης, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17, του Ν. 3371/2005 και έως ότου η εταιρεία καταρτίσει και δημοσιοποιήσει την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση της περιόδου 1.1. - 30.06.2018, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007, γεγονός που να προκύπτει και από την έκθεση επισκόπησης του ορκωτού ελεγκτή λογιστή της.
"No stop" η επιδείνωση της τεχνικής εικόνας των βασικών δεικτών.
Για τον Γενικό Δείκτη, η απώλεια της στήριξης στις 689 μονάδες, επαναφέρει δριμύτερα τα σενάρια για δοκιμασία της ζώνης στήριξης 660 - 647, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,19%), πάρα πολλά θα "παιχτούν" στην στήριξη των 1775 μονάδων, προκειμένου να μην ανοίξει η "καταπακτή" για βύθιση προς τις 1675 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Οι προσδοκίες για μια αξιοπρεπή ολοκλήρωση του 9μηνου, με τους συνήθεις επιλεκτικούς 'καλλωπισμούς' στις αποτιμήσεις Δεικτοβαρών τίτλων, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, διαψεύστηκαν παταγωδώς, καθώς ο "μαύρος κύκνος" με τη μορφή του ελλείμματος του Ιταλικού προϋπολογισμού αναζωπύρωσε την παρουσία του" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Μάλιστα, στο χτεσινό Eurogroup η Ιταλική επιμονή για διατήρηση του ελλείμματος στο ύψος του 2,4% επί 3ετία, οδηγεί σε ανοικτή σύγκρουση με την Κομισιόν, που σύντομα θα αναγκαστεί να προχωρήσει τη διαδικασία ποινών προς την Ιταλία για τη μη συμμόρφωσή της!
Στο ίδιο δρόμο, της μη συμμόρφωσης δηλαδή προς τις δεσμεύσεις της κινείται και η Ελλάδα, με τρόπο ωστόσο διαφορετικό: καταθέτει προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 με δύο εναλλακτικά σενάρια (με και χωρίς τις περικοπές συντάξεων), επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, που ενδεχομένως θα συνομολογήσει με την αναστολή της περικοπής των συντάξεων. Το μήνυμα πάντως προς την Επενδυτική Κοινότητα είναι ότι και η Ελληνική Κυβέρνηση αντιδικεί με τους Δανειστές της, αρνούμενη να εφαρμόσει τα ψηφισμένα μέτρα.
Επιπλέον, η υπόθεση Folli-Follie και η πληθώρα δημοσιευμάτων (στους F.T. μεταξύ άλλων) διαβρώνει την χαμηλή αξιοπιστία της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, που ήδη βιώνει τη δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα των διοικήσεων των Τραπεζών, σε σχέση με το στόχο εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σε σχέση με το ενδεχόμενο νέων ανακεφαλαιοποιήσεων.
Έτσι, οι εξαιρετικές επιδόσεις, τόσο στις πωλήσεις και τα λειτουργικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως στα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών (πλην Τραπεζών) που καταγράφηκαν στα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου (πάνω από +20% τα κέρδη μ.φ.), κυριολεκτικά αγνοήθηκαν από την Επενδυτική Κοινότητα.
Βιώνουμε δηλαδή πάλι ιδιαίτερα χαμηλούς ημερήσιους τζίρους, συνέχιση της αποεπένδυσης από τους Επενδυτές εξωτερικού και απροθυμία ανταπόκρισης του "έξυπνου χρήματος" για τοποθετήσεις σε τίτλους με ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά, ενόσω η καχυποψία παραμένει στην ατμόσφαιρα.
Τα δεδομένα αυτά διαμορφώνουν συνθήκες για παραμονή του Γενικού Δείκτη σε ένα στενό εύρος, με το αισιόδοξο σενάριο της αναρρίχησης πάνω από τις 700 μονάδες να βρίσκει κοντινή αντίσταση στην περιοχή των 710 μονάδων, και το εναλλακτικό, αλλά αυξημένης πλέον πιθανότητας, πλαγιοκαθοδικό να απειλεί την κατάρριψη της χαμηλής επίδοσης για το 2018, την περιοχή δηλαδή των 680 μονάδων.
Στο διεθνές περιβάλλον, η υποτροπή της Ιταλικής "καταιγίδας" μετά την σταθεροποίηση των αποδόσεων των 10ετων ομολόγων πάνω από το 3%, συνιστά την πλέον εμφανή απειλή, μειώνοντας και τις Ελληνικές προσδοκίες για υποχώρηση και των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων κάτω από το 4%.
Στον αντίποδα, η συνεννόηση των ΗΠΑ με τον Καναδά για τα εμπορικά ζητήματα καταγράφεται θετικά, παραμένει ωστόσο η ένταση των ΗΠΑ με την Κίνα.
Ωστόσο, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης αύξησε τα παρεμβατικά επιτόκια στο 2,25% και ανήγγειλε τη συνέχιση της διαδικασίας περαιτέρω αυξήσεων, αφού βλέπει μόνο την επιβράδυνση της Αμερικανικής Οικονομίας από το 2019, ως πιθανό ενδεχόμενο. "Εκτίμηση που θα απαιτήσει εύλογο χρονικό διάστημα για να κριθεί από τις εξελίξεις της Παγκόσμιας Οικονομίας, επιτρέποντας, επί του παρόντος, στις Αγορές να βιώνουν υψηλό βαθμό αμεριμνησίας, σε σχέση με τη δυνατότητα διαχείρισης μιας ενδεχόμενης νέας κρίσης" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.
Ελεγχόμενες απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα τα κέρδη για τον Χρυσό.
Σταθερή άφησε τη νομισματική πολιτική της η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, για 26ο συνεχόμενο μήνα.
Η Reserve Bank of Australia ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου με τα επιτόκια αμετάβλητα, στο χαμηλό όλων των εποχών ύψους 1,5%.
Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο. Οι τιμές στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ ενισχύθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της Αγοράς για άνοδο 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 4,2% τον Αύγουστο, επίσης ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για κέρδος ύψους 3,9%.
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα νέους κανόνες για τη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το "Brexit" και θα δώσουν προτεραιότητα στους εξειδικευμένους εργαζόμενους καταργώντας την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων Πολιτών.
Επιστροφή στο ΧΑ
Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Σαράντης στα 7,35, από 7,5 ευρώ δίνει η Beta Sec. ενώ διατηρεί τη σύσταση "equalweight".
"Τα αποτελέσματα εξαμήνου χαρακτηρίστηκαν από τις αδύναμες αλλά βελτιούμενες επιδόσεις της εταιρείας σε Ελλάδα και Ρουμανία", αναφέρει.
Η χρηματιστηριακή μειώνει τις προβλέψεις της για τη δραστηριότητα της εταιρείας σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενώ αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την Πολωνία.
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.
Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 679,6 μονάδες (-1,69%), στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 682,55 (-1,27%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 681,17 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,47%.
Ο τζίρος στα 36,7 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Σαράντης.
Κακή η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
----ΧΠΑ
Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλές στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.360 συμβόλαια).
Στα 6.669 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.965 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.061, 1.043 για τον Οκτώβριο και 18 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.796,5) κινήθηκε μεταξύ 1.789 και 1.816 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.907), Alpha Bank (4.342), Πειραιώς (5.551), MIG (277), Μυτιληναίος (191), ΔΕΗ (688), ΟΠΑΠ (350), ΟΤΕ (100), Εθνική (30.371), Ελλάκτωρα (205), Cenergy (103), ΑΔΜΗΕ (243), Ιντρακόμ (100), Intralot (184), Lamda Development (179), Viohalco (112).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 52.565, Eurobank 42.745, Alpha Bank 38.669, Εθνική 249.505, ΔΕΗ 12.303, Πειραιώς 15.798.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,51% | 2018-09-3 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2018-08-13 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,90% | 2018-07-31 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,79% | 2018-09-27 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,40% | 2018-08-30 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,94% | 2018-09-27 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 19.959.666 τεμ., (από 20.013.175 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.285.933 τεμ. (23.803.284), ΔΕΗ 6.145.216 τεμ. (6.150.816), Eurobank 26.149.666 τεμ. (26.149.666), Εθνική 9.599.541 τεμ. (9.599.541) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.