Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα μέτωπα που θα κρίνουν την πορεία τον Οκτώβριο

Δύσκολη η συνεδρίαση της Δευτέρας με την Ιταλία, το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το Eurogroup στο επίκεντρο. Τι δείχνουν οι απώλειες της Παρασκευής και ποια είναι τα ορόσημα του μήνα. Πώς κινούνται οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

ΧΑ: Τα μέτωπα που θα κρίνουν την πορεία τον Οκτώβριο

Window undressing με απώλειες 2,29% την Παρασκευή και συνολικά 6,21% τον Σεπτέμβριο. Κλάδος υπαίτιος ο τραπεζικός με διόρθωση 1,99% στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και σωρευτικά 24,62% σε διάστημα μηνός.

Σε...καλλωπισμό θέσεων προσέβλεπαν οι long την τελευταία εβδομάδα και δη προς το κλείσιμο της αλλά προέκυψαν οι εξελίξεις στην Ιταλία που σε συνδυασμό με το έτερο ανοιχτό μέτωπο (Brexit) υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση με σημαντικές απώλειες.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής και προσφορά υπήρξε -35,027 εκατ. μετοχές- και τζίρος -74,403 εκατ. ευρώ- και πίεση στις τράπεζες -πάνω από 28 εκατ.- αλλά και ρευστοποιήσεις σε blue chips και εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς.

Με αυξημένη αξία συναλλαγών η εισαγόμενη διόρθωση, με ενδεικτικά τα 10,425 εκατ. στη μετοχή του ΟΠΑΠ, τα 8,036 στη ΜΟΗ, τα 6,748 στον ΟΤΕ, τα 3,131 στην Jumbo, τα 1,888 εκατ. στον Μυτιληναίο. Και στις 5 αυτές μετοχές η προσφορά/πίεση βγήκε με διόρθωση με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες γεγονός που παραπέμπει σε...αρρυθμίες από την πλευρά των αγοραστών και εκτίμηση των long πως εάν δεν βελτιωθεί κάπως η κατάσταση μέχρι το άνοιγμα της Δευτέρας η αγορά, οι μετοχές μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη χαμηλότερα.

Πόσο αντέχουν μετοχές και ομόλογα τον ιταλικό κίνδυνο ρωτούσε την Παρασκευή ο Θανάσης Σταυρόπουλος και το ερώτημα μόνο θεωρητικό δεν ήταν. Η Ελλάδα, η αγορά μετοχών/ομολόγων είναι η πιο ευάλωτη σε ότι συμβαίνει σήμερα στην Ιταλία, χθες στην Τουρκία, αύριο στην Αγγλία, μεθαύριο ποιος ξέρει που και για ποιους λόγους και με τι αφορμές.

Ωστόσο το θέμα της Ιταλίας ούτε απλό είναι ούτε μπορεί να λυθεί για παράδειγμα όταν... κουνά στην Ρώμη το δάκτυλο ο συμπαθής αντιπρόεδρος της Κομισιόν και από αυτή την άποψη οι ευρωπαϊκές αγορές, το ΧΑ θα επηρεαστούν ανάλογα από τις εξελίξεις στην αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών στο θέμα του προϋπολογισμού (ενώ ανοιχτό παραμένει και το μεταναστευτικό).

Σημειώναμε στο σχόλιο μας της Παρασκευής "ιταλικός δάκτυλος χτυπά (και ) τα ελληνικά assets" πως από 15 Οκτωβρίου ξεκινά στις Βρυξέλλες η συζήτηση (και) για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, ενώ μία μέρα νωρίτερα- στις 14 του μηνός- διεξάγονται οι πολύ κρίσιμες εκλογές στην Βαυαρία. Περιβάλλον, που εύλογα ανεβάζει και το επενδυτικό ρίσκο σε Ευρώπη, συνακόλουθα στην ελληνική αγορά.

Σε αυτή την συγκυρία, δημοψήφισμα σήμερα στα Σκόπια, χωρίς περικοπή συντάξεων το σχέδιο του προϋπολογισμού προώθηση διάταξης στην Βουλή για το πότε και πως θα δοθούν τα αναδρομικά σε ένστολους και πανεπιστημιακούς όπως σημείωνε η Ελενα Λάσκαρη την Παρασκευή στο ΧΑ traders και επενδυτές καλούνται να επιδείξουν ψυχραιμία, να αποτιμήσουν τις εξελίξεις εκτός & εντός συνόρων και ανάλογα να προχωρήσουν τον Οκτώβριο που ξεκινά αύριο με πολλές επιφυλάξεις και προβάδισμα των short.

Εκτός συνόρων η Ιταλία είναι μία παράμετρος που τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μηνός θα λειτουργεί σαν ενεργός απορρυθμιστής μέχρις ότου διαφανεί εάν Ρώμη-Βρυξέλλες βρίσκουν κοινό τόπο η η σύγκρουση γίνεται σφοδρότερη. Ηδη την Παρασκευή η επίσης ευπαθής στις πολιτικές εξελίξεις Φρανκφούρτη διόρθωσε 1,52% με τον DAX να παίρνει επικίνδυνη κλίση προς τις 12.246 μονάδες. Σημείο αναφοράς οι 11.800 μονάδες και όπως φάνηκε την Παρασκευή και οι γερμανικές τράπεζες επηρεάζονται από την διόρθωση των ιταλικών.

Σε σημείο καμπής ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο, στις 20.711 ακριβώς πάνω σε περιοχή ισορροπίας που φανεί από αύριο κιόλας εάν μπορεί να λειτουργήσει σαν στήριξη ή θα...βυθιστεί χαμηλότερα, οπότε μετατρέπεται σε αντίσταση.

Στο 3,149% το ιταλικό 10ετές, στο 4,175% το ιταλικό, υψηλότερα η απόδοση και των αντίστοιχων Ισπανίας και Πορτογαλίας. Ομόλογο "καταφύγιο" το γερμανικό bund αλλά οι πιέσεις στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σε συνδυασμό με οικονομικά στοιχεία της οικονομίας του πρώτου ΑΕΠ της ευρωζώνης δεν δικαιολογούν εφησυχασμό.

Εντός φαίνεται πως με αφορμή (και ) τα Σκόπια η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζουν διάφορα σενάρια με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την αγορά. Μετοχές και ομόλογα καταδείχθηκε για ακόμη μία φορά, πως επηρεάζονται περισσότερο από κάθε άλλη αγορά του "νότου" της ευρωζώνης από τις εκάστοτε αναταράξεις που πυροδοτούνται εκτός. Ετσι και την Παρασκευή είχε απώλειες μεγαλύτερες απ΄ ότι η Μαδρίτη ή η Λισσαβώνα.

Τα funds έδειξαν τις διαθέσεις τους ρευστοποιώντας σημαντικές θέσεις τους σε blue chips, πολλαπλάσιες του μέσου όρου των τελευταίων εβδομάδων και το πιθανότερο είναι οι κινήσεις τους αυτές να επαναληφθούν. Αυτό, που έχει ενδιαφέρον είναι πως από τις 5 μετοχές που "πουλήθηκαν" την Παρασκευή στις 2 (ΟΤΕ,ΟΠΑΠ) οι πωλητές μετρούσαν απώλειες σε διάστημα μηνός, σε μία (Jumbo) ούτε κέρδος ούτε ζημιά και σε 2 (Motor Oil, Μυτιληναίος) έγιναν με κέρδος, πάντα σε μηνιαίο επίπεδο.

Εύλογο το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που δεν αμβλυνθεί το "ιταλικό μέτωπο" και συνεχιστούν οι πωλήσεις στις συγκεκριμένες μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ) ή σε άλλες όπου επίσης μετρούν απώλειες.

Επίσης ενδιαφέρον το ότι σε ακόμη έναν κύκλο πωλήσεων πιέστηκαν περισσότερο οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης- που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο ξένο κεφάλαιο, στα funds- και λιγότερο ή και καθόλου τίτλοι της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας. Ετσι την Παρασκευή όταν λ.χ. η μετοχή της Πειραιώς διόρθωνε 7,39% ή η ΜΟΗ έχανε 4,26% ήταν 32 οι μετοχές που έκλειναν με θετικό πρόσημο. Τόσο από τον FTSE25 (Coca Cola, Eurobank, Aegean, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) όσο από τον FT Mid Cap (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΑΘ, ΥΓΕΙΑ, MLS ) κυρίως όμως από τις χαμηλότερες κατηγορίες (ΒΙΟΤΕΡ, Χαιδεμένος, Λανακάμ, Medicon, Κρητών Αρτος, Δρομέας, Creta Farms, ΑΝΕΚ, Frigoglass, Λούλη, ΙΑΣΩ κ.ά).

Τεχνικά για τον FTSE25 για να αναβληθεί- προσωρινά- το ενδεχόμενο των 1.675 μονάδων απαιτείται τουλάχιστον ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 1.870-7 μονάδων, μετρούσε την Πέμπτη έμπειρος αναλυτής με τον δείκτη την Παρασκευή στις 1.822,33 και υψηλό ημέρας στις 1.859,10 μονάδες.

Στις 691,69 ο ΓΔ με τους short να έχουν εμφανές πλεονέκτημα από τη στιγμή που στην τελευταία προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης δεν κατέστη εφικτή η υπέρβαση των 713 και των 728 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός με τις 550-555 μονάδες περιοχή στήριξης και τις 603 ως αντίσταση και σημείο αλλαγής τάσης, που με βάση τα τρέχοντα στοιχεία συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Το διάγραμμα της μετοχής του ΟΤΕ 

Μετοχή σηματωρός ο ΟΤΕ, η βαρύτερη του ΧΑ, με στηρίξεις στα 10,35 ευρώ (λειτουργεί και σαν stop στις long θέσεις) αντίσταση στα 10,70 και stop για τις short θέσεις τα 10,81 ευρώ...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v