ΧΑ: Οι δημοπρασίες εξαφάνισαν τα κέρδη

Με οριακή πτώση έκλεισε ο ΓΔ που ενδοσυνεδριακά επιχείρησε να προσεγγίσει τις 700 μονάδες. Ανοδική κίνηση για ΔΕΗ, Motor Oil και ΕΛ.ΠΕ. Πίεση σε ΓEK-Τέρνα, Coca Cola και Εθνική. Στα 30 εκατ. ευρώ υποχώρησαν οι συναλλαγές.

ΧΑ: Οι δημοπρασίες εξαφάνισαν τα κέρδη

Τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε το μίνι "ξεπούλημα" της Παρασκευής, προσπάθησε να διασκεδάσει η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών με θετικό πρόσημο, αλλά οι τελικές δημοπρασίες είχαν διαφορετική άποψη, με αποτέλεσμα τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και αυτός της υψηλής κεφαλαιοποίησης, να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και με τον FTSE25, στο χαμηλό ημέρας.

Όμως, εκτός από τον "αστερίσκο" των τελικών δημοπρασιών, υπήρξαν άλλοι τρεις "αστερίσκοι" που συνόδευσαν την προσπάθεια της σημερινής αντίδρασης και ασφαλώς και δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και αυτοί δεν είχαν σχέση με τα πεπραγμένα που έλαβαν χώρα στις τελικές δημοπρασίες και τα οποία απλά επιβεβαίωσαν ότι οι εν δυνάμει πωλητές παραμένουν σε ρόλο θεατή και παρεμβαίνουν όποτε αυτοί το κρίνουν "απαραίτητο".

Ο πρώτος "αστερίσκος" έρχεται από την Αγορά ομολόγων, όπου οι εκεί δραστηριοποιούμενοι Επενδυτές συνεχίζουν να δείχνουν ανήσυχοι και αυτό φάνηκε από την νέα αύξηση των αποδόσεων των Ιταλικών ομολόγων (στο 3,19% η απόδοση του 10ετους), τα οποία συμπαρέσυραν ψηλότερα και τις αποδόσεις των Ελληνικών (στο 4,14% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Οι άλλοι δύο "αστερίσκοι" προέκυψαν από την σημερινή συνεδρίαση και είναι απόλυτα ενδεικτικοί της επιφυλακτικότητας που επικράτησε και η οποία αυξήθηκε μέσω των τελικών δημοπρασιών, οι οποίες έκλεισαν πέντε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο χαμηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Πρώτη ένδειξη μονιμοποίησης του επιφυλακτικού κλίματος, η καταβαράθρωση του τζίρου. Αξίζει υπενθύμισης ότι η σημαντική πτώση της Παρασκευής συνοδεύτηκε από τζίρο 73,4 εκατ., ενώ η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης είχε μικτή αξία συναλλαγών, σχετικά μεγαλύτερη από το 1/3 της αμέσως προηγούμενης, έντονα πτωτικής, συνεδρίασης και αυτό δείχνει περισσότερο "ανακωχή" πωλήσεων και πολύ λιγότερο ουσιαστική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Επόμενη ένδειξη της κρατούσας επιφυλακτικότητας, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης δεν "τόλμησε" να δοκιμάσει τιμές υψηλότερα των 700 μονάδων, "προτιμώντας" να περιμένει τις εξελίξεις σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα και πιο κοντά προς τις 690 μονάδες (!)

Από εκεί και πέρα, είναι βέβαιο ότι οι Ευρωπαϊκές Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας τα μηνύματα από το σημερινό Eurogroup, καθώς παρά την απουσία της Ιταλίας από την ατζέντα, θεωρείται βέβαιο ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις κρίσιμες εξελίξεις.

Ο Τζιοβάνι Τρία επιδίωξε να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης, επιμένοντας ότι η Χώρα θα μειώσει το Δημόσιο χρέος, παρά τα σχέδιά της να αυξήσει τις δαπάνες.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, "ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, θα 'αναμετρηθεί' με τους Ευρωπαίους Εταίρους του μετά τη 'νύχτα του 2,4%', που τον έφερε να ενδίδει στις πιέσεις των δύο Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, Λουΐτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, για αύξηση του ελλείμματος πάνω από το όριο του 1,9% του ΑΕΠ. Ένα όριο, που ο ίδιος ο Υπουργός είχε χαρακτηρίσει ως ‘διαχωριστική γραμμή’, πέραν της οποίας οι Αγορές θα αντιδρούσαν".

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η εβδομάδα ξεκινάει με το σκηνικό να επιβαρύνεται από δεδομένα τόσο της εξωτερικής, όσο και της εσωτερικής επικαιρότητας: o Ιταλικός 'κυκλώνας' είναι σε εξέλιξη, ενώ η αξιοπιστία δοκιμάζεται από το 'κρεσέντο' δημοσιευμάτων για τη Folli-Follie. Έτσι, η Επενδυτική Κοινότητα, σχεδόν, προσπερνά την ολοκλήρωση των αξιοσημείωτων επιδόσεων για τα εταιρικά αποτελέσματα (πλην Τραπεζών) του 1ου εξαμήνου. Σήμερα αναμένεται το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019, ενώ το πρωί εκποιείται το 2,5% των μετοχών της ΤτΕ" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με απώλειες μεγαλύτερες των 5 ποσοστιαίων μονάδων (-5,2%) τον Σεπτέμβριο, στις 691,69 μονάδες, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η υποχώρηση του όγκου συναλλαγών, όπως καταδεικνύει και ο μέσος ημερήσιος τζίρος 90 ημερών, ο οποίος καταγράφεται στα 44,6 εκατ. ευρώ από 70,13 εκατ. ευρώ στο τέλος του Απριλίου.

Ο Τραπεζικός δείκτης (με μηνιαίες απώλειες 21%) εμφανίζει σταθερά την υψηλότερη μεταβλητότητα και είναι ο κύριος 'υπεύθυνος' για την πτώση του Γενικού Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα. Η μακροοικονομική εικόνα της Χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, δείχνει περισσότερο βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς η ανεργία συνεχίζει να υποχωρεί, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν ταχύτερα το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, συγκριτικά με πέρυσι, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI (Αυγ. 53,9) και ο δείκτης Οικονομικού κλίματος (Αυγ, 105,3), έχουν σταθεροποιηθεί υψηλότερα μετά τα χαμηλά του Απριλίου και Μαρτίου αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη μηνιαία απόδοση καταγράφηκε από την ΜΟΗ (+10,84%) και η χειρότερη από την ΕΤΕ (-28,51%). Η απόδοση του 10ετους ομολόγου παραμένει μεσοπρόθεσμα σε πτωτική τάση, ενώ παρατηρείται και αυξημένη συσχέτιση με την απόδοση του 10ετους της Ιταλίας, όπως ήταν αναμενόμενο.

Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και ο δείκτης εταιρικών ομολόγων (πλην του χρηματοοικονομικού τομέα) της ΤτΕ, ο οποίος έκλεισε τον μήνα με την χαμηλότερη απόδοση (μηνιαίως) του έτους (2,837% mid ytm) με την δεύτερη χαμηλότερη να καταγράφεται (2,84% mid ytm) τον Ιανουάριο. Για τον μήνα που ξεκινά το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται μεταξύ των 750 και 650 μονάδων. Οι συνθήκες στις Αγορές δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά, με την περασμένη Παρασκευή να αποτελεί αντιπροσωπευτική συνεδρίαση του πόσο γρήγορα επιδεινώνεται η κατάσταση. Επικεντρωνόμαστε σε εισηγμένες με γερά θεμελιώδη και εξωστρέφεια, καθώς αυτά είναι που θα υπερισχύσουν εν τέλει, αναζητώντας πάντα τα κατάλληλα σημεία εισόδου. Για τις Διεθνείς Αγορές σημειώνουμε ότι ο Οκτώβριος είναι μήνας αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου με την βαρύτητα να πέφτει στο 2ο μισό", τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Sec.

Ξεκινώντας την ημερήσια αναφορά, ως είθισται, από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (+0,73%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ οι υπόλοιπες, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές, αλλά και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ, αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 576,05 μονάδες (-0,26%), ακολούθησε πορεία αντίδρασης μέχρι τις 586,29 (+1,52%), όμως κάπου εκεί "έμεινε από δυνάμεις". Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 580 (+0,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 577,88 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,06%.

Για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο "stop long" παραμένει στις 618 μονάδες, ενώ όσον αφορά τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, όσο ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 614 - 624, καλό θα είναι να παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα.

Επίσης, αύριο, 02/10/2018, σύμφωνα με την αριθ. 134/18.09.2018 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πρόκειται να εκποιηθούν 463.620 μετοχές της Τράπεζας Ελλάδος για δεύτερη ημέρα. Ως τιμή εκκίνησης, για την εκποίηση των μετοχών, ορίζεται η σημερινή τιμή κλεισίματος των μετοχών.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "οι πωλήσεις θυγατρικών και χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα στηρίξουν, φέτος, την κεφαλαιακή βάση της Πειραιώς, υπερκαλύπτοντας το πλήγμα που δέχθηκε από τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων λόγω 'IFRS 9' και μετριάζοντας το πρόβλημα που προκαλεί η - προσωρινή - αδυναμία έκδοσης Tier II ομολογιών".

"Αγοράστε μετοχές και όχι δείκτες" τονίζουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας πως "η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου δείχνει, στην πρώτη ανάγνωση, πως αρκετές εισηγμένες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εξακολουθούν να τα πηγαίνουν αρκετά καλά, ενώ υπάρχουν και δείγματα 'turn around stories' που ίσως αξίζουν καλύτερης χρηματιστηριακής 'μεταχείρισης".

Μεταφερόμενοι στις μη Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,06%) συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, μετά και την δημοσίευση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, ενώ η Motor Oil (+2,67%), προσπάθησε να καλύψει μέρος των απωλειών από το -4,26% της Παρασκευής.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Μυτιληναίος (+0,23%), προσπαθώντας να αντιδράσει στο -4,14% της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 8,70 ευρώ (+1,75%). Η μετοχή συμπλήρωσε 78 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, ενώ αν δώσει ανοδική διαφυγή, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 9,16 και 9,52 ευρώ. Στα 8,34 ευρώ, το ημερήσιο "stop long".

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για την Viohalco (+0,33%), με τον τίτλο να επιστρέφει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ, αλλά να υποχωρεί σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 3,065 ευρώ (+2,34%). Οι επόμενες αντιστάσεις στα 3,32 και 3,50 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 2,88 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 2,80 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Ικτίνος ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα ποσού €0,15 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1275 ανά μετοχή).

Επίσης, μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από σήμερα, ήρθη η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Νίκας, η οποία είχε ζητηθεί κατ' εφαρμογή της περίπτωσης (δ), της παραγράφου 2, του άρθρου 23, του ν.3556/2007, καθώς ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή, δεδομένου ότι η εταιρεία προέβη σε επανακατάρτιση των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων της περιόδου 1.1. - 30.06.2018, επί των οποίων ο νόμιμος ελεγκτής διατύπωσε "Σύμφωνη Γνώμη με Θέμα Έμφασης". Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της Νίκας θα διαπραγματεύονται στην Κατηγορία "Επιτήρησης".

Από εκεί και πέρα, εμφάνιση αγοραστών και λόγω αποτελεσμάτων εξαμήνου στην AS Company (+5,56%), στην ΕΚΤΕΡ (+3,6%) και στην ΕΥΑΘ (+2,55%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην ΕΛΧΑ (+2,58%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Εβροφάρμα (+3,39%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Κρι Κρι (+0,22%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Αλουμύλ (-10,53%) και η MIG (-4,82%) και τρίτη συνεχόμενη πτωτική η Ιντρακόμ (-2,88%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές οι τεχνικές ενδείξεις που αφορούν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη παραμένει ζητούμενο η κατοχύρωση των 710 μονάδων, για να μπορεί να οδηγηθεί στο 730. Το 679 κύρια στήριξη και "stop" στο "long" σε κλείσιμο.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,25%), το 1860 είναι κύρια αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1950. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 1820 και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1786 μονάδες, που είναι και το "stop" σε ημερήσιο κλείσιμο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"O Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι ο 'αδύναμος κρίκος' μιας και ακόμα δεν έχει καταφέρει να δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, ενώ τα νέα δεν τον αφήνουν να ανασάνει" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Κυβέρνηση από την άλλη είναι αντιμέτωπη με την κατάθεση του προϋπολογισμού, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την συνέχεια. Από την μία έχουμε την Moody’s να προειδοποιεί πως αν η Κυβέρνηση δεν πράξει τα συμφωνηθέντα θα μας υποβαθμίσει και από την άλλη την Ευρώπη να περιμένει την επίσημη κατάθεση του προϋπολογισμού στις 15 Οκτωβρίου.

Με βάση διαρροές από την Κυβέρνηση, η κατάθεση του προϋπολογισμού δεν θα περιλαμβάνει την μείωση συντάξεων.

Συνεπώς το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο μιας και μπορεί να κρύβει νέα, ή πολιτικές εξελίξεις, κάτι που μπορεί να αυξήσει ιδιαίτερα το volatility.

Από την άλλη το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ είχε μικρή συμμετοχή και είναι δύσκολο να προδικάσουμε τις όποιες εξελίξεις, ή και να ξέρουμε αν είναι αυτό που θα δώσει την όποια δικαιολογία για τυχόν πολιτικές αλλαγές.

Το σίγουρο είναι ότι ο Τραπεζικός κλάδος έχει χάσει το 34% της αξίας του μόνο για φέτος και πλησιάζει και πάλι, σχεδόν, τα ιστορικά του χαμηλά.

Η Αγορά φοβάται ότι οι εξελίξεις θα αναγκάσουν τον κλάδο να κάνει ΑΜΚ, με την διαφορά ότι δεν ξέρουμε το χρόνο και τις τιμές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αρχίσουν να γίνονται "βιαστικές κινήσεις" σε σχέση με τα "κόκκινα" δάνεια, μιας και φαίνεται ότι έχουν μείνει αρκετά πίσω. Από την άλλη η Αγορά δείχνει να είναι δέσμια και των πολιτικών εξελίξεων, μιας και είναι δεδομένο ότι έχουμε μπει σε μία προεκλογική περίοδο με αβέβαιο το μάκρος της.

Όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσει το τοπίο, τόσο πιο καλά για την Αγορά, μιας και ο χρόνος είναι ξεκάθαρα εναντίον της και μάλιστα έχοντας και αρκετούς κινδύνους εκτός συνόρων.

"Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελληνική Οικονομία έχει όλα αυτά τα φόντα να κάνει την διαφορά τα επόμενα χρόνια, αν καταφέρουμε και αλλάξουμε τα κακώς κείμενα που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν μπορούμε" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια εικόνα και στην Ευρώπη, ενώ με σημαντικά κέρδη κινείται η Wall Street, στον απόηχο της συμφωνίας ΗΠΑ - Καναδά - Μεξικού.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρούν χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.

Οι κυριότερες εξωτερικές ειδήσεις

Οι μηνιαίες πωλήσεις Λιανικού Εμπορίου υποχώρησαν τον Αύγουστο στη Γερμανία. Ο ευμετάβλητος δείκτης, που συχνά αναθεωρείται, έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,1% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία. Η ανάγνωση ήταν πιο αδύναμη από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters που έκανε λόγο για αύξηση 0,4%.

Η ανάπτυξη της Μεταποίησης στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περαιτέρω στα τέλη του τρίτου τρίμηνου. Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός ΡΜΙ υποχώρησε στις 53,2 μονάδες, από 54,6 τον Αύγουστο. Ο δείκτης παραγωγής κινήθηκε στις 52,7, από 54,7 μονάδες τον Αύγουστο, σε χαμηλό 28 μηνών. Ο δείκτης που αφορά τις παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησε σε χαμηλό άνω των πέντε ετών, στις 50,2 μονάδες, από 52.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ υποχώρησε στο 8,1% τον Αύγουστο, από 8,2% τον Ιούλιο. Πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό που έχει καταγραφεί στην Ευρωζώνη από το Νοέμβριο του 2008.

"Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ετοιμάζεται να κάνει μια σημαντική νέα προσφορά για το 'Brexit' στην Ευρωπαϊκή Ένωση", ανέφερε Ανώτερος Βρετανός Αξιωματούχος στο Bloomberg.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα με ανάρτησή του στο Twitter "τη νέα, φανταστική εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού, η οποία θα αντικαταστήσει τη NAFTA, που είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1994".

Ο τομέας της Μεταποίησης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 59,8 μονάδες, από 61,3 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 60,7 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχωρεί σημαντικά τον Σεπτέμβριο και διαμορφώνεται στις 101,3 μονάδες (από 105,3 τον Ιούλιο). Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά. Καθοδική πορεία του οικονομικού κλίματος καταγράφεται και γενικότερα στην Ευρώπη, αν και λιγότερο έντονα. Η μέτρηση του δείκτη είναι η πρώτη μετά την έξοδο της Χώρας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, εξέλιξη που βεβαίως έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα παρά συνδέεται με συγκεκριμένες και απτές αλλαγές στην οικονομική πολιτική", σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 690,73 μονάδες (-0,14%), για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση μέχρι τις 697,75 (+0,88%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 694,75 (+0,44%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 691,3 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,06%.

Ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων) υποχώρησε στα 30,1 εκατ., από τα οποία τα 6,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, απέσπασαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ΑΡΑΙΓ και ΤΙΤΚ δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Grivalia, Lamda Development, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Σχεδόν ισορροπημένη η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και ο μήνας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.494 συμβόλαια).

Στα 6.965 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.946 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.202, 1.141 για τον Οκτώβριο και 61 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.806) κινήθηκε μεταξύ 1.813 και 1.836 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, διατήρησε την υποτίμηση στο 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.200 ΑΔΜΗΕ, 32.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.927), Alpha Bank (2.334), Πειραιώς (1.467), MIG (2.011), Μυτιληναίος (144), ΔΕΗ (789), ΟΠΑΠ (193), ΟΤΕ (172), Εθνική (13.844), Ελλάκτωρα (325), Cenergy (326), ΓΕΚ (115), Ιντρακόμ (361), Intralot (150).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 52.682, Eurobank 42.858, Alpha Bank 39.751, Εθνική 253.875, ΔΕΗ 12.499, Πειραιώς 17.028.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                  Name of Issuer                NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,51%

2018-09-3

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,62%

2018-08-13

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,79%

 

2018-09-27

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,40%

 

2018-08-30

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

0,94%

 

2018-09-27

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 20.013.175 τεμ., (από 20.154.525 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.803.284 τεμ. (23.323.284), ΔΕΗ 6.150.816 τεμ. (6.167.717), Eurobank 26.149.666 τεμ. (25.299.666), Εθνική 9.599.541 τεμ. (11.027.511) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v