Τουρκικός... δάκτυλος τσάκισε τις τράπεζες, τέταρτη συνεδρίαση απωλειών για τον Dow Jones και... εσπευσμένα ο Τούρκος Πρέσβης στην Ουάσιγκτον στο Λευκό Οίκο με τις πληροφορίες να κάνουν από εχθές το μεσημέρι τον γύρο των αγορών με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και αλλού.
Είναι προφανές, πως η Αγκυρα σύρεται σε έναν συμβιβασμό με όρους ιδιαίτερα σκληρούς και σύνθετους από την Ουάσιγκτον και θα φανεί στη συνέχεια εάν και πως θα ενδώσει. Από την ροή των εξελίξεων θα εξαρτηθεί και η στάση των traders. Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν πως τόσο ο οικονομικός "πόλεμος" όσο το σήριαλ με την Τουρκία θα έχουν πολλά επεισόδια, συνεπώς οι αγορές είναι προετοιμασμένες για αρκετούς γύρους.
Ας μείνουμε στο τρέχον, το εν εξελίξει και ας δούμε πως στο ΧΑ θα αποφευχθεί η περαιτέρω άτακτη υποχώρηση, η δοκιμασία και των 700 μονάδων, η εμφάνιση του 6αριού όπως αρκετοί έβλεπαν εδώ και εβδομάδες.
Τα γεγονότα: ούτε η αναβάθμιση- έκπληξη της Fitch κατάφερε να αλλάξει, έστω προσωρινά, την πορεία του ΧΑ. Αντίθετα η ορμή της πτώσης έγινε βιαιότερη από την στιγμή που χάθηκαν σημαντικές ζώνες στηρίξεων. Ευρύτερα των 750 και των 720 μονάδων είχαν διαμορφωθεί τέτοιες, που ανάλογα με τη "μέτρηση" του κάθε αναλυτή, επαγγελματία προσδιόριζαν μία περιοχή στηρίξεων.
Στην χθεσινή συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο είχαμε ένα μίνι sell off και στον τραπεζικό και σε πολλά blue chips με τους δείκτες στις 745,33 και 1.902,12 μονάδες αντίστοιχα. Δεδομένης της αυριανής αργίας θα προλάβει το ΧΑ να συγχρονιστεί με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές που σήμερα-αύριο προοιωνίζονται ανοδική διόρθωση; θα δείξει συνεκτιμώντας την λήξη Αυγούστου την Παρασκευή στα Παράγωγα όπου αρκετές- για την εποχή θέσεις- είχαν "ανοιχτεί" για τις 1.920-1.900 μονάδες στα ΣΜΕ του FTSE25.
Το ζητούμενο σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή είναι το "κλείσιμο" του μήνα υψηλότερα της στήριξης των 743 μονάδων ειδάλλως διακυβεύεται σοβαρά και η μεσοπρόθεσμη τάση, ενδεχόμενο αρνητικό που θα πλήξει πλέον και πολλά blue chips.
Για αυτό και η σημερινή συνεδρίαση και των Πέμπτης-Παρασκευής έχουν την σημασία τους, καθώς είναι οι τελευταίες με την χώρα σε μνημόνιο και ένα... βήμα πριν το τέλος του προγράμματος. Και εκεί πιθανότατα είναι το κλειδί/αφορμή της σημαντικής πίεσης/πτώσης των τραπεζικών το τελευταίο 2ήμερο.
Τεχνικά για τον ΓΔ οποιαδήποτε ανοδική διόρθωση φτάνει μέχρι τις 742 και λογίζεται μόνον ως τεχνική αντίδραση και μόνον με επόμενο/χαμηλότερο σημείο στήριξης πέριξ των 715 μονάδων, σύμφωνα με έγκυρο "μετρητή" της αγοράς. Το ξεκίνημα πάντως βρίσκει το ΧΑ με αντίδραση προς τις 730 μονάδες και την Motor Oil να κερδίζει 3,68% μετά την εισαγωγή στον δείκτη MSCI.
Κλειδί για την βραχυπρόθεσμη τάση, σήμερα/Πέμπτη-Παρασκευή ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που λειτούργησε σαν βαρίδι θα είναι αυτός που θα γίνει μοχλός ανοδικής διόρθωσης. Με νέες απώλειες 6,66% εχθές στις 745,33 μονάδες ο ΔΤΡ πλησιάζει σε ζώνη τιμών (έως τις 710 μον.) που θα δικαιολογούσαν αντίδραση, που πρακτικά σημαίνει ότι ίσως σήμερα, ενδεχομένως Πέμπτη από τη στιγμή που θα μεσολαβήσουν οι δέουσες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένεται αναστροφή της τάσης. Βραχυπρόθεσμα πάντα, με ορίζοντα την Παρασκευή της λήξης γιατί από Δευτέρα- Τρίτη "ξημερώνει" μία... άλλη μέρα, με τις ευκαιρίες και με τις παγίδες της.
Για τον τραπεζικό κλάδο πολύ σημαντική παράμετρος σταθερά τα NPLs/NPEs με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει από νωρίς για τις περισσότερες πωλήσεις "κόκκινων" δανείων από την Πειραιώς.
Ενα στοιχείο, που εχθές έκανε εν μέρει την διαφορά, αποτυπώθηκε στις κινήσεις των traders σχετιζόταν με τις αλλαγές στους δείκτες MSCI, για τις οποίες είχαμε προϊδεάσει από το χθεσινό σχόλιο μας. Στον MSCI Standard Greece η μετοχή της Motor Oil, γεγονός που εξηγεί την χθεσινή καλή συμπεριφορά της μετοχής, με αναφορά μας στο μετασυνεδριακό σχόλιο της στήλης.
Στο σχετικό θέμα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες, θυμίζοντας πως στον δείκτη περιλαμβάνονται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΤΙΤΑΝ, Jumbo και από τις 3 Σεπτεμβρίου η Motor Oil. Το ενδιαφέρον είναι, πως η μετοχή της Folli Follie υποβιβάζεται στον MSCI Small Cap, γεγονός που δίνει αμυδρές ελπίδες στους εκατοντάδες εγκλωβισμένους σε μετοχές και ομόλογα της πολύπαθης εταιρείας.
Από τις μετοχές-σηματωρούς για τον ΟΤΕ η υποχώρηση στα 10,88 δηλαδή η απώλεια των σημαντικών 11,01 αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή μετατρέπεται σε αντίσταση που πολύ γρήγορα θα ξαναδοκιμαστεί. Ομως επουδενί θα πρέπει να μην χαθούν τα 10,86 (εκθετικός 200 ημερών).
Για τον Μυτιληναίο, στα 8,27 δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια περαιτέρω πτώσης χαμηλότερα των 8,20 ευρώ, όπως για την Jumbo κάτω από τα 13 ευρώ, για τα ΕΛΠΕ χαμηλότερα των 6,80 ευρώ και για τον ΟΠΑΠ πέραν των 9,20 ευρώ. Πρακτικά πολύ κοντά στα όρια τους οι μετοχές, με σηματωρό τον Μυτιληναίο (εάν ξεκινήσει την ανοδική διόρθωση) και σε long τάση- και μετά την χθεσινή βουτιά- οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Ενεργειακή, η Αεροπορία Αιγαίου αλλά και από τον FTSEMid Cap οι Ικτίνος, MLS, ΚΡΙ ΚΡΙ και ακόμη 2-4 μετοχές του monitoring μας από τις χαμηλότερες κατηγορίες.
Για να δούμε εάν μπορούμε να δούμε κάτι καλύτερο σήμερα, με την τάση να καθορίζεται από το εξωτερικό.
Σημειωτέον, όπως εκτιμούσε εχθές ο Γιώργος Α. Σαββάκης "...όλες τις προηγούμενες ημέρες, τα εγχώρια assets στη Νέα Υόρκη έπαιζαν με σημαντικό discount, που επέμενε. Εχθές Δευτέρα αυτό, το discount έκλεισε".
Στο 4,304% το ελληνικό 10ετές, στο 3,095% το αντίστοιχο ιταλικό με το οποίο μας συγχρονίζουν οι ξένοι.
Η προοπτική της "εξόδου" στις αγορές σε μόλις λίγες μέρες με τέτοια απόδοση ίσως και να αποτυπώνει τις σοβαρές επιφυλάξεις των αγορών για την δοκιμασία από Τρίτη 21-Τετάρτη 22 Αυγούστου και για τις (τουλάχιστον) πρώτες ημέρες οπότε θα έχουμε δείγματα γραφής τους απέναντι μας.