ΧΑ: Τα επίπεδα με σημασία για τους βασικούς δείκτες

Το μέτωπο της Τουρκίας και η αποτίμηση της έκπληξης της Fitch με την αναβάθμιση των δυο βαθμίδων θα βαρύνουν στις επενδυτικές αποφάσεις. Αναμένεται άλλη μια εβδομάδα ήπιων συναλλαγών λόγω καλοκαιρινής ραστώνης.

ΧΑ: Τα επίπεδα με σημασία για τους βασικούς δείκτες

Μία εβδομάδα πριν το τέλος και του τρίτου μνημονίου και την "έξοδο" της χώρας στις αγορές. Πέφτει η αυλαία του ελληνικού δράματος αλλά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, σημειώνει ο Guardian σε μία συγκυρία που επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της Goldman Sachs για... κραχ της τουρκικής λίρας και τον επενδυτικό οίκο να ερωτά τι θα συμβεί τώρα με τις τράπεζες. 

Μόλις τις τελευταίες ημέρες οι αγορές "συνειδητοποίησαν" πως η κρίση στην Τουρκία τις αφορά και ουσιαστικά, με συνέπεια οι εξελίξεις στην γείτονα να γίνουν μία από τις αφορμές για σημαντικές αναταράξεις σε συνάλλαγμα, μετοχές και ομόλογα. 

Για την Αθήνα η αναβάθμιση-θετική έκπληξη από τον οίκο Fitch ήρθε σε μία στιγμή που η ελληνική πλευρά χρειάζεται το οτιδήποτε και απ΄ οπουδήποτε μπορεί να καταστήσει λιγότερο επικίνδυνες τις πρώτες μέρες μετά την 20-21 Αυγούστου. Δηλαδή από την προσεχή Δευτέρα- Τρίτη οπότε η Αθήνα θα "μετρηθεί" με τις "αγορές" σε μία πονηρή περίοδο που ο αμερικανικός παράγων "σπρώχνει" τις εξελίξεις στην Τουρκία. 

Η τελευταία εβδομάδα είχε απώλειες για το (σχεδόν) σύνολο των αγορών, με διόρθωση περίπου 3% στο ΧΑ, με την χρηματιστηριακή αγορά μας να... σπάει πτωτικά μετά από συσσώρευση εβδομάδων και να προκαλεί εύλογο προβληματισμό για τη συνέχεια. Ο Fitch ήρθε να κάνει την έκπληξη σε μία αγορά όπου οι όποιες θετικές ειδήσεις "καίγονται" σε μία το πολύ δύο συνεδριάσεις, για αυτό και το "στοίχημα" των long παίζεται σήμερα-αύριο, καθώς ακολουθεί η αργία του 15αύγουστου. 

Από σήμερα θα φανεί εάν στα ομόλογα μπορεί να υποχωρήσουν και πάλι οι αποδόσεις τους, εάν το 10ετές μπορεί να ξανά πιάσει τιμές με το 3άρι μπροστά. Τεχνικά για τον ΔΤΡ για να έχει τύχη το σενάριο της ανοδικής διόρθωσης θα πρέπει να κλείσει σήμερα πάνω από τις 820 μονάδες, ειδάλλως δύσκολα θα αποφευχθούν ακόμη πιο χαμηλές τιμές στη συνέχεια του Αυγούστου.

Για τον δείκτη FTSE25 σημαντικό σημείο στήριξης είναι οι 1.945 μονάδες, έχοντας το δοκιμάσει άλλες δύο φορές και με τον κίνδυνο απώλειας του να επιταχύνει την διόρθωση προς τις 1.900 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση οι ρευστοποιήσεις στα blue chips θα ενταθούν, θα βγουν περισσότερες πωλήσεις σε μετοχές που το τελευταίο διάστημα (από τα τέλη Ιουνίου) επεδείκνυαν συμπεριφορά/απόδοση καλύτερη της αγοράς, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ΄ αρχήν βραχυπρόθεσμα γα το ΧΑ. 

Για τον δείκτη οι 2.028-2.055 είναι ένα πολύ σημαντικό/ανθεκτικό εύρος αντιστάσεων που μόνο πειστική υπέρβαση του θα μπορούσε να κλίνει υπέρ των long στη συνέχεια. Σενάριο, που δεδομένης της συγκυρίας έχει τις λιγότερες πιθανότητες. 

Για τον ΓΔ όπως φαίνεται στο διάγραμμα οι 736 μον. είναι η κοντινότερη στήριξη, απώλεια της οδηγεί προς τις 712-724 μονάδες. Στο ενδεχόμενο της ανοδικής διόρθωσης τιμές μας είναι οι 759 και 764 μονάδες. 

Από επιλεγμένη ομάδα μετοχών-σηματωρών σήμα long είναι σε ισχύ για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και Μυτιληναίο, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, Lamda Development αλλά και ΟΛΘ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Intralot. 

Για να δούμε τι θα δούμε σήμερα... 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v