ΧΑ: Στην έκπληξη της Fitch τα πονταρίσματα των long

Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία η κίνηση του οίκου αξιολόγησης είναι ένα από τα λίγα όπλα στα χέρια των αγοραστών. Τα απόνερα από την κρίση στην Τουρκία και ο πονοκέφαλος της Ιταλίας. Γιατί υπάρχουν φόβοι ότι «το χαρτί θα καεί».

ΧΑ: Στην έκπληξη της Fitch τα πονταρίσματα των long

Αναβάθμιση-έκπληξη από τον οίκο Fitch, κατά δυο βαθμίδες της ελληνικής οικονομίας και με ενθαρρυντικές εκτιμήσεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αναμφίβολα η είδηση των ημερών για τη χώρα μας, σε μία «πονηρή» συγκυρία που η Αθήνα χρειάζεται την οποιαδήποτε και απ' οπουδήποτε στήριξη, της δίνεται μόλις λίγες μέρες πριν το τέλος του προγράμματος. Ηταν ο ίδιος αμερικανικός οίκος που μόλις δύο μέρες πριν, προειδοποιούσε την Αγκυρα σημειώνοντας πως από τότε που προχώρησαν σε υποβάθμιση της Τουρκικής οικονομίας σε ΒΒ το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί.

Αναγκαίος, κατά την εκτίμηση μου, αυτός ο πρόλογος καθώς προσεγγίζοντας ευρύτερα τις εξελίξεις βλέπει κάποιος την υποστήριξη που παρέχει προς την Αθήνα ο «αμερικανικός παράγοντας» την ίδια ώρα που «σπρώχνει» την Αγκυρα προς τις αγκάλες των «κυρίων με τα μαύρα».

O οίκος αξιολόγησης του Paul Taylor (CEO από τον Απρίλιο του 2012) έκανε την κίνηση-θετική έκπληξη- δίνοντας ένα δυνατό «χέρι βοηθείας» προς την ελληνική πλευρά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επόμενες κρίσιμες, συνάμα πολύ «πονηρές» μέρες προς την Δευτέρα 20-Τρίτη 21 Αυγούστου. Το ΒΒ- βεβαίως και δεν βαθμός "επενδύσιμος" πλην όμως είναι καλύτερος από τον Β+ και ανοίγει «παράθυρο αισιοδοξίας» για ανάλογη κίνηση-έκπληξη από κάποιον άλλον οίκο.

Η κίνηση του οίκου Fitch έρχεται την ώρα, που το 10ετές είχε πάρει και πάλι την ανιούσα (στα 4,237%) και ο τραπεζικός κλάδος υφίστατο σημαντική πίεση, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει την Παρασκευή 2,03% υποχωρώντας χαμηλότερα του ορίου των 800 στις 798,53 μονάδες. Συνεπώς εύλογο το ερώτημα εάν μπορεί η κίνηση-έκπληξη Fitch να αλλάξει την ροή των πραγμάτων στο ΧΑ και εάν ναι για πόσο.

Επ' αυτού, την Παρασκευή το κλίμα στις χρηματιστηριακές ήταν πολύ βαρύ (ειδικά μετά τις 16.00') σε σημείο που έμπειρος παράγων μας είχε πει πως «...και 2 και 3 βαθμίδες να δώσει ο Fitch θα... καεί...».

Αλλάζει τα δεδομένα, κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα η αναβάθμιση από τον οίκο; προφανώς και ναι, από τη στιγμή που η εστίαση του στον καταταλαιπωρημένο τραπεζικό κλάδο είναι ισχυρή. Σημειώνονται μεταξύ άλλων, η εμπιστοσύνη στον κλάδο βελτιώνεται, η εξάρτηση από το ευρωσύστημα συνεχίζει να μειώνεται και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που παραμένουν στο 48,5% των συνολικών χορηγηθέντων είναι μία βασική πρόκληση και ίσως χρειαστεί να υπάρξουν και νέες προβλέψεις πριν την οριστική διαγραφή τους.

Ο οίκος εξετάζει και τις πολιτικές εξελίξεις (ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, βλέπει νίκη της ΝΔ κ.λπ.) αλλά μένοντας στο καθαρά της αγοράς η πρώτη εκτίμηση που διαμορφώνονταν το πρωί-μεσημέρι του Σαββάτου ήταν πως η θετική έκπληξη της διπλής αναβάθμισης από τον Fitch θα «αναμετρηθεί» από τις πρώτες κιόλας εντολές, το πρωί της Δευτέρας, με την έκταση που θα έχουν προσλάβει οι εξελίξεις σε Τουρκία, αναδυόμενα χρηματιστήρια, αγορές νομισμάτων.

Το ότι θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί από ορισμένους ο... άσος Fitch είναι απόλυτα φυσιολογικό, με τον ΓΔ να έχει χάσει 2,36% μέσα στην εβδομάδα και τον ΔΤΡ ένα 5,48% στο ίδιο διάστημα. Το πιθανότατο είναι, πως ο κλάδος-κλειδί θα είναι στο επίκεντρο των όποιων κινήσεων των traders οι οποίοι θα έχουν- επί της ουσίας- περιθώριο 2 συνεδριάσεων (Δευτέρας- Τρίτης) να συμμαζέψουν μέρος των απωλειών τους (καθότι ακολουθεί η αργία της Παναγίας).

Σε αυτή την περίπτωση εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να γίνει όντως ένα βήμα είναι το «κλείσιμο» του ΔΤΡ πάνω από τις 815-816 μονάδες, την Δευτέρα. Πρακτικά αυτό προϋποθέτει ανοδική διόρθωση για την «βαριά» Alpha Bank κατ΄ ελάχιστον πάνω από τα 1,80-1,82 ευρώ. Δευτερευόντως κίνηση της Εθνικής πάνω από τα 0,262 ευρώ και των Eurobank, Πειραιώς των 0,8425 και 2,608 ευρώ αντίστοιχα. Είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά. Είναι εφικτή μία μικρή ανοδική διόρθωση στο πλαίσιο ενός- τεχνικού retest, εάν θέλετε- υπό προϋποθέσεις ναι.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο τζίρος στις τραπεζικές μετοχές διαμορφώθηκε στα 7,3 εκατ. έναντι 8,4 εκατ. που πραγματοποιήθηκαν στη μετοχή του ΟΤΕ. Δυνατός ο ΟΤΕ, στα 11,25 ευρώ με εβδομαδιαία απόδοση 2,27%, σε διόρθωση η Coca Cola κατά 4,09% στα 29,78 ευρώ, που σημαίνει ότι δυνάμεις και εφεδρείες για τους δείκτες υπάρχουν και μπορεί να ενεργοποιηθούν και άλλοι (ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ κ.ά).

Αυτά για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, συνεκτιμώντας πως την προσεχή Παρασκευή κλείνει η απλή σειρά μηνός Ιουλίου στα Παράγωγα, με τον FTSE25 στις 1.966,12 και το ΣΜΕ του δείκτη στις 1.972,75 για την τρέχουσα σειρά και στις 1.975,25 για την επόμενη. Στα 1.460 και 927 ο αριθμός των συμβολαίων αντίστοιχα.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, και την τελευταία εβδομάδα, με ενδεικτικό το γεγονός πως στην πιεστική συνεδρίαση της Παρασκευής για περισσότερες από τις μισές από τις 20 μετοχές του δείκτη, θετικό πρόσημο είχαν οι J&P ΑΒΑΞ, Attica Bank, ΚΛΜ, ΚΡΙ ΚΡΙ, MIG, MLS, Νηρέας και ΟΛΘ ενώ χωρίς μεταβολή ήταν ΕΛΤΕΧ Ανεμος και Πετρόπουλος.

Στο 1/3 με 31 μετοχές με θετικό πρόσημο, την Παρασκευή, που σημαίνει ότι την όποια αφορμή ή προσπάθεια για ανοδική διόρθωση θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν οι short traders και όσοι long έχασαν σημαντικό έδαφος την τελευταία εβδομάδα.

Αρκεί να μην είναι... συντριπτικές οι εξελίξεις εκτός συνόρων και με την ελπίδα να διαψευστεί ο έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων ο οποίος ήταν εξαιρετικά απαισιόδοξος ακόμη και στο ενδεχόμενο μίας κίνησης-θετική έκπληξη από τον Fitch. Κίνηση που έγινε ανατρέποντας τις προβλέψεις των περισσότερων (μεταξύ αυτών και η στήλη).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v