ΧΑ: Ολισθηρό έδαφος πάνω από τις 800 μονάδες

Οι γεωπολιτικές εντάσεις έβαλαν φρένο στο ανοδικό σερί της αγοράς και οδήγησαν τον ΓΔ στις 799 μονάδες. Πώς κινήθηκαν κρίσιμα blue chips και τι σηματοδοτεί η υποχώρηση των συναλλαγών. Που βρίσκονται στηρίξεις και αντιστάσεις.

ΧΑ: Ολισθηρό έδαφος πάνω από τις 800 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 3,99% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων με αθροιστικά κέρδη 9,02% και σήμερα, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, τα αρνητικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών και η αύξηση των γεωπολιτικών ανησυχιών (στις Ελληνοτουρκικές προστέθηκε και η αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με επίκεντρο την Συρία), έδωσαν τον πρώτο λόγο στα χαρτοφυλάκια που προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Δυστυχώς, η έλλειψη αποφασισμένων αγοραστών που θα μπορούσαν να απορροφήσουν την προσφορά, έγινε αιτία μόλις δύο συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης να κρατηθεί υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αναλαμβάνουν την "βαρύτατη ευθύνη" να καταδείξουν αν η ανοδική αντίδραση που προηγήθηκε ήταν "fake", ή η σημερινή υποχώρηση - γλίστρημα ήταν, τεχνικά, αναμενόμενη, στα πλαίσια του "retest".

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η "έλλειψη πάθους" φάνηκε από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και παρά το αρχικά θετικό πρόσημο του Δείκτη.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν 13 λεπτά συναλλαγών για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, ενώ το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με την μικτή αξία συναλλαγών στα 1,9 εκατ., όταν στο ίδιο διάστημα και στην χθεσινή συνεδρίαση ο τζίρος έφθανε στα 7,3 εκατ. (!)

Τελικά, ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

Το χειρότερο σενάριο για το Χ.Α. θα είναι να επιστρέψει στις συνεδριάσεις "εύκολης πρόγνωσης", όπου από το ξεκίνημα οι ενεργοί παίκτες θα μπορούν με ευκολία να προβλέψουν με ποιες μετοχές θα πάει πάνω, ή κάτω η Αγορά. Την ίδια στιγμή θα έχουν μειωθεί απελπιστικά οι "συγκινήσεις" από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και Αγορά χωρίς "συγκινήσεις" εύκολα μπορεί να επιστρέψει - παραδοθεί στην συναλλακτική αδιαφορία!

Απόλυτα οριακή ήταν η αντίδραση από την Αγορά ομολόγων, στις τελευταίες γεωπολιτικές ανησυχίες, με οριακή αύξηση των αποδόσεων (στο 4,06% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), όταν την ίδια ώρα σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση του επιτοκίου, στην σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,79%, από 1,05% στην αμέσως προηγούμενη έκδοση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, ως είθισται, από τον Τραπεζικό κλάδο, ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με "ανοδική ουρά" αναρριχόμενος μέχρι τις 859,23 μονάδες, για να ακολουθήσει σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση. Στις 17.00 βρέθηκε στο μέχρι εκείνη την στιγμή χαμηλό των 826,28 (-3,45%), μέσω των τελικών δημοπρασιών κατέγραψε νεότερο χαμηλό στις 824,86 (-3,61%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 825,37 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,55%.

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η ταχύτατη επιστροφή χαμηλότερα των 850 μονάδων, ενισχύει το σενάριο επαναδοκιμασίας των 817 μονάδων, ενώ από εκεί και χαμηλότερα θα πυκνώσουν σημαντικότατα οι κινήσεις "stop long".

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, οι τίτλοι των Εθνικής (-4,13%) και Eurobank (-4,68%), έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Για την περίπτωση της Εθνικής, για να παραμείνει σε ανοδικό βηματισμό και να μην βάλει σε "δεύτερες σκέψεις" όσους τοποθετήθηκαν προσφάτως, δεν θα πρέπει ο τίτλος να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 0,28 - 0,2760 (ένα πρώτο έδωσε σήμερα) και σε ακρότητα χαμηλότερα των 0,27 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και στην Εθνική και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "σημαντικό έργο έχει να επιτελέσει η Εθνική, προκειμένου να ανταποκριθεί, ως το τέλος της χρονιάς, στις δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης για τερματισμό των διεθνών της δραστηριοτήτων, πώληση τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και υποχώρηση του συνολικού προσωπικού στην Ελλάδα χαμηλότερα από τις 9.950 Εργαζόμενους.".

Εν τω μεταξύ, κλίμα αισιοδοξίας ως προς την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του Ελληνικού προγράμματος, επικρατεί στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Στο αυριανό EuroWorking Group αναμένεται να γίνει η πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο, εγκαινιάζοντας ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το Ελληνικό ζήτημα. Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για ζητήματα Οικονομίας, Κρίστιαν Σπαρ, ανέφερε ότι "οι Θεσμοί συνεργάζονται με τις Ελληνικές Αρχές, σε ότι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα και ότι αυτή θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων, "έριξαν στα βράχια" τις πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, με αυξανόμενο τζίρο, αν σε αυτό συνηγορούσε και το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (-2,45%), ο οποίος ερχόταν από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Ο τίτλος όχι μόνο "βλέπει" σαν ανυπέρβλητο εμπόδιο το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ (τελευταίο κλείσιμο υψηλότερα των 3,00 ευρώ, στις 6/2/2018), αλλά δείχνει να δυσκολεύεται να διατηρηθεί και υψηλότερα των 2,85 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 2,67 ευρώ, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 2,50 ευρώ θα φέρει "νηοπομπή" από κινήσεις "stop long".

Συμπλήρωσε 15 συνεδριάσεις η ΕΧΑΕ (-0,53%), με κλεισίματα χαμηλότερα των 4,82 ευρώ, που είναι και το ημερήσιο "stop short". Αν ο τίτλος δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 4,50 ευρώ, θα πυκνώσουν οι τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Τις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις ακολούθησαν δύο ανοδικές, όμως σήμερα οι πωλητές επέστρεψαν στον τίτλο της Τέρνα Ενεργειακή (-2,33%). Η πρώτη αντίσταση στα 5,11 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 5,22 ευρώ. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η στήριξη στα 4,85 ευρώ.

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της Folli Follie Group (+0,47%), με ιδιαίτερα αποφασιστικές τις βοήθειες και των τελικών δημοπρασιών.

Σήμερα στις 17.00 ο τίτλος βρισκόταν στα 16,84 ευρώ (-0,82%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 17,06 ευρώ και στο υψηλό ημέρας (!)

Η μετοχή δεν θα πρέπει να ξαναδώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 16,60 ευρώ, ενώ στα 17,74 ευρώ είναι το ημερήσιο "stop short".

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Μυτιληναίος (+2,14% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), με τον τίτλο να παίρνει ανοδικά "καύσιμα" και από την αύξηση της τιμής του Αλουμινίου. Όσο η μετοχή διατηρείται υψηλότερα των 9,20 ευρώ, οι "long" δεν έχουν λόγους ανησυχίας. Έχει ισχυροποιηθεί η ζώνη αντίστασης 9,85 - 10,18 ευρώ.

Όλο και λιγοστεύουν τα άξια, θετικής, αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι για την συνέχεια.

Από εκεί και πέρα, διατηρούν την επαφή τους με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τα Πλ. Κρήτης (+3,65%), "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο Κέκροπας (+7,14%) και οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η Λιβάνης (+19,59%, με σχετική αύξηση της προσφοράς).

Εμφάνιση επιλεκτικών αγορών στην Κανάκης (+1,70%), ενώ η ΕΛΧΑ (-2,13%) συμπλήρωσε επτά πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική, στις τελευταίες οκτώ (!)

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με, ήπια, ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενος μέχρι τις 812,42 μονάδες (+0,23%). Από εκεί και πέρα, ακολουθώντας πλαγιολισθητική κίνηση βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 796,13 (-1,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 798,68 (-1,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 799,31 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,39%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 49,7 εκατ., από τα οποία τα 7,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΓΡΙΒ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο Σαράντης δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Jumbo, Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, Eurobank, Grivalia.

Κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 77 πτωτικών, παρά ταύτα για 15 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%, στις περισσότερες των περιπτώσεων με ελάχιστες συναλλαγές.

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., σαφώς και άφησε αναπάντητα ερωτήματα για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όσον αφορά τις τεχνικές διαθέσεις των βασικών δεικτών.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το αν θα έχει διάρκεια η τελευταία ανοδική αντίδραση, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, θα εξαρτηθεί από τις αντοχές της πρώτης ζώνης στήριξης στις 801 - 797 μονάδες, η οποία δοκιμάστηκε και σήμερα. Το "γλίστρημα" χαμηλότερα των 786 μονάδων, θα σηματοδοτήσει το τέλος του τελευταίου ανοδικού κύματος. Ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών στις 807 μονάδες και η ουσιαστική αντίσταση στην ζώνη 816 - 822.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,66%), παραμένει, ισχυροποιημένη, η αντίσταση στις 2118 μονάδες, ανοδική διάσπαση της οποίας θα μπορούσε να δώσει κίνηση προς τις 2121 και 2137 μονάδες. Αυτά ήταν "πρωινοί υπολογισμοί", καθώς η σημερινή συνεδρίαση σηματοδότησε την καθοδική διάσπαση των 2080 μονάδων, όπου συνέκλιναν ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, με τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στην ζώνη 2055 - 2030, το άνω άκρο της οποίας προσεγγίστηκε σήμερα.

Τι έγινε στις ξένες αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,49%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,56%).

Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη, με τους δείκτες να δείχνουν διαθέσεις ανάκαμψης από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, ενώ προσπάθεια αντίδρασης από τα αρχικά χαμηλά, σημειώνεται και από τους δείκτες στο NYSE.

Ανοδικά κινούνται Ευρώ, Πετρέλαιο και Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ασία, χαμηλότερα από το αναμενόμενο κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,1% σε ετήσια βάση, ενώ οι προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για 2,6%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, αναπάντεχη πτώση είχε η μεταποιητική παραγωγή στη Βρετανία τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, η παραγωγή στον τομέα της Μεταποίησης υποχώρησε 0,2% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο. 

"Η άμεση επίπτωση στην Οικονομία της Ευρωζώνης από τους εμπορικούς δασμούς που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι μικρή, αλλά μπορεί να πλήξουν την εμπιστοσύνη των Επενδυτών και να προκαλέσουν αντίμετρα", είπε ο Mario Draghi σε φοιτητές σε εκδήλωση της ΕΚΤ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή διολίσθησε 0,1% τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας την πρώτη και μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2017. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 2,4%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος.

Τι αναμένουν οι αναλυτές

"Η ανοδική κίνηση δεν κράτησε πάνω από 3 ημέρες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν η κίνηση αυτή ήταν μια μεταστροφή της πτωτικής πορείας των προηγουμένων ημερών, ή μια απλή τεχνική αντίδραση.

Με δεδομένο ότι οι εγγενείς αδυναμίες που τόσα χρόνια ταλαιπωρούν την Ελληνική Οικονομία, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης που γίνεται, παραμένουν και τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία, αν και ανοίγουν κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας, σε δεύτερη ανάγνωση συνεχίζουν να μας προβληματίζουν, η αναμονή είναι η καλύτερη λύση.

Το σημαντικότερο ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους, συνεχώς αναβάλλεται, ή μετατίθεται, χωρίς ευκρινή και οριστική λύση. Οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ συνεχίζουν και όσο πλησιάζουμε προς την λήξη του υφιστάμενου προγράμματος, νέα θέματα ανακύπτουν σχετικά με τις λύσεις που θα επιλεγούν για το οικονομικό μέλλον της Χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δικαστική απόφαση του ΣΤΕ για τον ΕΦΚΑ, αλλά και η αφαίμαξη ότι ρευστού υπάρχει στο σύστημα, για την δημιουργία χρηματοδοτικού "μαξιλαριού", αγνοώντας το υψηλότερο κόστος. Ο μεγάλος αριθμός προαπαιτούμενων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, αυξάνουν την πιθανότητα μετάθεσης της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης για το τέλος Αυγούστου.

Η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Γειτόνων εξ Ανατολών που δεν φαίνεται να εκτονώνεται, επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα και δημιουργεί ανασφάλεια στην εύθραυστη Ελληνική Οικονομία. Παρενέργειες υφίσταται και η Τουρκία με την μεγάλη υποτίμηση της Λίρας (1€ / 5,10TRY) και τις πληθωριστικές πιέσεις στην πραγματική Οικονομία, αλλά προς το παρόν αγνοούν τις σοβαρές επιπτώσεις.

Αν προσθέσουμε και την νέα γεωπολιτική αστάθεια, μέσω δηλώσεων και συγκέντρωσης δύναμης πυρός στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που εμπλέκει ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και σχεδόν όλες τις Χώρες της Ευρύτερης Περιοχής, τότε τα επίπεδα ανησυχίας αυξάνονται επικίνδυνα.

Οι Διεθνείς Αγορές, παρά την προσπάθεια αντίδρασης των προηγουμένων ημερών δείχνουν νευρικότητα και δεν ξεφεύγουν από την επικίνδυνη ζώνη σημαντικών στηρίξεων.

Ο "βομβαρδισμός" πωλήσεων στο Ρωσικό Χρηματιστήριο (και μάλιστα σε εταιρείες Ενέργειας), αλλά και η απότομη υποτίμηση του Ρουβλιού έναντι των Βασικών Νομισμάτων, φανερώνει την πολυπλοκότητα της σύγκρουσης. Αν η αναταραχή μεταφερθεί στις Αγορές ομολόγων τότε η διαχείριση της κατάστασης θα γίνει ακόμα δυσκολότερη…

Ο δείκτης Τραπεζών του Χ.Α., δεν κατάφερε να κρατήσει τις 850 μονάδες πάνω από μία ημέρα. Η επανυποχώρηση επαναφέρει τους στόχους πέριξ των 810 - 805, 760 και 708 μονάδων. Το καθοδικό σενάριο αναιρείται μόνο με κλείσιμο άνω των 870 μονάδων με φίλτρο τουλάχιστον 2 ημερών. ΑΛΦΑ, ΕΤΕ & ΕΥΡΩΒ, έπιασαν τους πρώτους τεχνικούς στόχους και διαφοροποιούνται αισθητά από την εικόνα της ΠΕΙΡ.

Ο Γενικός Δείκτης, αδυνατώντας να κρατήσει τις 815 μονάδες, φλερτάρει επικίνδυνα με την επαναπροσέγγιση των 780 - 770 μονάδων. Επισημαίνουμε ότι ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 786,40 μονάδες. Απώλεια του σημαντικού αυτού επιπέδου θα επιταχύνει περαιτέρω την καθοδική πορεία του, δίνοντας τεχνικούς στόχους πέριξ των 770, 720 μονάδων.

Αντίστοιχα η αποτυχία του FTSE25 να διαπεράσει ανοδικά τις 2120 μονάδες, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 2000 μονάδων. Τυχόν απώλεια του επιπέδου δίνει στόχους εκπλήρωσης τις 1970 και 1910 μονάδες. Επισημαίνουμε ότι ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 2042,69 μονάδες.

Παρά την προσπάθεια που γίνεται σε μεμονωμένες μετοχές χαμηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης, που παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση που αποτελεί και τον "σηματωρό" μιας σημαντικής κίνησης, παρουσιάζει κόπωση και αδυναμία.

Και οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων δίνουν σημάδια αναμονής και κόπωσης, κινούμενες πλευρικά σε στενό εύρος διακύμανσης. Η πρόσφατη διάσπαση κάτω από 4,10% στο Ελληνικό 10ετές θα εκληφθεί ως θετικό τεχνικό μήνυμα ,αν κρατηθεί τουλάχιστον για ένα 3ήμερο κάτω από το κρίσιμο επίπεδο.

Συμπερασματικά, το θετικό - αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα των προηγούμενων μηνών έχει αλλάξει και την θέση του έχει πάρει ο προβληματισμός και η επιφύλαξη, που συνεπικουρούνται από τα πολλά ανοικτά και σημαντικά θέματα στην Ελληνική πολιτική και οικονομική σκηνή.

Η νέα γεωπολιτική κρίση στην Περιοχή, μπορεί να εντείνει τις δυσκολίες μας (Τουρισμός - Έσοδα – Νέες εκδόσεις κ.α.). Είμαστε σε εγρήγορση και ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν στρατηγικές "profit taking" και "stop loss” σε συγκεκριμένους στόχους.

Προσέγγιση σημαντικών στηρίξεων σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εξετάζονται με αυξημένη προσοχή, για σταδιακές αγορές με χρήση "stop loss", λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες .…

"Η αναμονή μας βοηθά να κρίνουμε αν η ανοδική αντίδραση που προηγήθηκε ήταν 'θαύμα 3 ημερών', ή κάτι παραπάνω" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Πιέσεις και στην αγορά Παραγώγων

Αλλαγή σκηνικού με επιστροφή των πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να ενισχύονται ελαφρώς στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.868 συμβόλαια).

Στα 8.918 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.852 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.721, 1.429 για τον Απρίλιο, 292 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.067,75) κινήθηκε μεταξύ 2.059 και 2.104 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (22.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.754), Εθνική (12.347), MIG (4.666), Alpha Bank (2.159), Πειραιώς (2.753), ΔΕΗ (308), ΟΤΕ (128), Μυτιληναίο (1.729), Ελλάκτωρα (399), Cenergy (128), Intralot (313), ΓΕΚ (152), ΟΠΑΠ (230), Τέρνα Ενεργειακή (141).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 65.609, Eurobank 32.742, Εθνική 156.856, Alpha Bank 15.231, Πειραιώς 15.931, Ελλάκτωρα 10.071, Intralot 10.585.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 13.992.802 τεμ., (από 13.688.802 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 103.420.857 τεμ. (102.533.634), Πειραιώς 15.887.545 τεμ. (14.970.534), ΔΕΗ 5.417.023 τεμ. (5.417.023), Eurobank 26.872.343 τεμ. (39.814.635).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v