Η Wall Street δίνει τον ρυθμό στις αγορές και δύο μέρες τώρα, που το ΧΑ ήταν σε αργία δεν...πρόλαβε τα up & down & up της αγοράς των αγορών με τον S&P να διαμορφώνεται εχθές βράδυ Δευτέρας με νέα ανατροπή πάνω από τις 2.650 μονάδες.
Χρηματιστηριακά το ΧΑ έχει...μείνει στα της τελευταίας εβδομάδος, με ανοδικό "αέρα" κατά 3% υψηλότερα για τον ΓΔ, στις 801,14 και κατά 4% για τον FTSE25, στις 2.079,94 μονάδες.
Πρακτικά από το τέλος της Πέμπτης στο ΧΑ βασικοί δείκτες και μετοχές ήταν long, με θεαματική ανατροπή και δυναμική επαναφοράς ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο και εκτεινόμενος στα blue chips αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας.
Για θετικό μήνυμα από τα blue chips έκανε λόγο εχθές ο Γιώργος Α. Σαββάκης, κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός σημειώναμε από την Πέμπτη (στον Εκηβόλο) πως το...χρέος κάνει την διαφορά.
Ξεκινώντας χρηματιστηριακά την εβδομάδα, σήμερα (Τρίτη) τα δεδομένα είναι τα εξής: επαναφορά στην Wall μετά το τελευταίο sell-off, ούριος άνεμος στο ΧΑ με καθολική συμμετοχή τραπεζικών και blue chips, αλλά και ραγδαίες εξελίξεις στο "Συριακό μέτωπο".
Εντός 48 ωρών οι αποφάσεις Τραμπ για τη Συρία και προφανώς οι εξελίξεις θα επηρεάσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό (και) την Wall Street, συνακόλουθα τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με το ΧΑ να θέλει ένα καλό/θετικό άνοιγμα της Φρανκφούρτης σήμερα πρωί Τρίτης.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο γύρος αυτών των 4 συνεδριάσεων της εβδομάδος, προοιωνίζεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, με τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί να παραμένει ρυθμιστής της στάσης των traders και της τάσης που θα διαμορφωθεί αλλά με τα blue chips και τα επιλεγμένα μεσαία- μικρά να έχουν δυνάμεις για να ακολουθήσουν σε ένα ανοδικό σενάριο.
Απαραίτητη προυπόθεση η συντήρηση της Wall σε κανάλι πάνω από τις 2.620-2.630 μονάδες.
Από τη στιγμή, που εκπληρώνεται αυτή η βασική προυπόθεση για το ΧΑ τόσο η εικόνα των ομολόγων όσο οι γενικότερες ενέργειες που γίνονται από τους δανειστές σε ουσιώδη ανοιχτά μέτωπα (χρέος, αξιολόγησης, stress tests κ.α. ) θα επηρεάζουν ανάλογα την αγορά. Αρνητικά μέχρι πρόσφατα, θετικά στη συνεδρίαση της Τετάρτης κυρίως δε της Πέμπτης, οπότε και το θεαματικό 2,56% για τον ΓΔ, με 3,56% για τον ΔΤΡ και 2,36% για τον FTSE25.
Η υπεραπόδοση μετοχών- σηματωρών: ΓΕΚ Τέρνα (7,16%), ΔΕΗ (6,34%), Μυτιληναίος (3,21%), FF Group (4,53%), Viohalco (4,73%) κ.α. πέρα από το volatility δείχνει την διάθεση και δυναμική επαναφοράς των ισχυρών χεριών σε εισηγμένες που αποτελούν βασικές επιλογές και στοιχήματα τους.
Σημαντικό έδαφος κερδήθηκε και για τα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές-σημείο αναφοράς- να κλείνει και στις 352 μονάδες βάσης.
Στην αγορά εκτιμούν, πως έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ούτως ώστε να είναι εφικτή η έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου στα τέλη Απριλίου, εάν και εφ΄ όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα όμως "τρέχουν" οι εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα (από την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των ΕΛΠΕ, μέχρι τον ΔΕΣΦΑ αλλά και επί μέρους επιχειρηματικές συνεργασίες, συμφωνίες κ.λ.π)
Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι με το ανοδικό κανάλι στην ζώνη των 760 μον. να συντηρείται. Ωστόσο για να θεωρηθεί ότι δίνεται και πάλι σήμα long σε εβδομαδιαία μέτρηση απαιτείται υπέρβαση των 839 μονάδων.
Για τον FTSE25, όπως φαίνεται στο διάγραμμα (μηνιαίο) ενεργό σήμα long, με τις 2.037 κοντινή στήριξη, ενώ στις 2.088 κοντινή αντίσταση. Υπέρβαση της θα ενίσχυε το σενάριο επαναπροσέγγισης των 2.146 μονάδων.