Παράλληλη άνοδος για μετοχές και ομόλογα

Φλερτάρει με τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης ενώ συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα, με το 10ετές να υποχωρεί κάτω του 4%. Μοχλός ανόδου οι τραπεζικές μετοχές, σχετικά υψηλός ο τζίρος. Η επιχείρηση αυτονόμησης και τα σενάρια.

Παράλληλη άνοδος για μετοχές και ομόλογα

Ισχυρό ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 790 μονάδες. Πέραν των εγγενών ενθαρρυντικών ενδείξεων που έδιναν τις τελευταίες συνεδριάσεις οι τράπεζες, ήρθε να προστεθεί η ταχύτατη εναλλαγή τάσης στα ξένα χρηματιστήρια, με τη Wall Street να έχει προσδώσει φρενήρη volatility τα τελευταία 24ωρα.

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης μάς είχε προϊδεάσει για τις contrarian σκέψεις, σε συνέχεια των όσων επιμέναμε τις προηγούμενες δύο ημέρες με αφορμή τη θετική διαφοροποίηση του τραπεζικού κλάδου.

Με αυξημένες -για Μεγ. Πέμπτη- συναλλαγές, εστίαση του ενδιαφέροντος στον τραπεζικό κλάδο αλλά παράλληλα και στην πλειονότητα των blue chips. Συνακόλουθα, η ανάλογη αντίδραση σε ένα σημαντικό μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Οπως σημειώναμε χθες, η contrarian κίνηση των ενεργών traders στο ΧΑ και δη στον τραπεζικό κλάδο γινόταν με γνώμονα τη «μεγάλη συζήτηση για το χρέος». Με αφορμή και τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ (ειδικότερα της Handelsblatt), οι αγοραστές είχαν λόγους να επιχειρήσουν να αυτονομηθούν -στο μέτρο του δυνατού- από τις ξένες αγορές.

Τα πονταρίσματά τους παράλληλα στον τραπεζικό κλάδο και στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές benchmark να «δείχνει» πολλά με την υποχώρηση του σήμερα χαμηλότερα του 4%. Το ευτύχημα για όσους long πήγαν κόντρα χθες το ταχύτατο «γύρισμα» των ξένων αγορών, καθώς η αρχικά αρνητική εικόνα των futures του S&P (στα μέσα της συνεδρίασης) άλλαξε αργά το απόγευμα, για να αποκρυσταλλωθεί εκ διαμέτρου αντίθετη το βράδυ.

Αποτέλεσμα ήταν το... φουριόζικο άνοιγμα της ημέρας στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον... αέρα των long να επηρεάζει ανάλογα το ΧΑ.

Ανοιγμα με ανοδικό χάσμα από τις 785,90 μονάδες για τον ΓΔ, με τον ΔΤΡ από τις 824,23 και τον FTSE25 από τις 2.044,26 μονάδες.

Ταχύς -για τα πρώτα 45'- ο ρυθμός συναλλαγών, με το 38% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά σημαντικό μέρος σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, Jumbo, MIG, Motor Oil, FF Group, Intralot κ.α.

Θα λέγαμε πως στα πρώτα 45' τα ισχυρά χέρια κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε μετοχές-σηματωρούς και σε τίτλους που το τελευταίο διάστημα «τρέχουν» εξελίξεις.

Στα ενθαρρυντικά της αρχής, το γεγονός της υπέρβασης των 786 μονάδων για τον ΓΔ, η ενίσχυση της φοράς του ΔΤΡ και η επανάκαμψη του FTSE25.

Ζητούμενα για τη συνέχεια -τη βραχυπρόθεσμη τάση-, η προσέγγιση (ή και υπέρβαση) για τον ΓΔ των 801 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), η προσέγγιση των 850 μονάδων για τον ΔΤΡ (*) και η υπέρβαση (κατ' αρχάς) των 2.055 για τον FTSE25.

Εύλογο το ερώτημα, όσον αφορά στη στάση των traders, καθώς για το ΧΑ η επόμενη συνεδρίαση είναι την Τρίτη (του Πάσχα), δηλαδή θα έχουν μεσολαβήσει δύο συνεδριάσεις σε Wall Street και διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε χθες, το στοίχημα του... ανοίγματος του θέματος του χρέους έχει βαρύνουσα σημασία και αυτό, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, θα πρέπει να αρχίσει να αποτυπώνεται στην αγορά.

Πράγματι η σχεδόν παράλληλη εικόνα σε τράπεζες/ομόλογα φαίνεται πως είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Νωρίτερα το 10ετές προς τα 4,066% από το χθεσινό 4,104%, την ίδια ώρα που ο ΔΤΡ έχει φθάσει σε απόδοση το 7,51% σε μέτρηση εβδομάδας.

Ενδεικτικό του κλίματος το ότι σε μόλις 3 από τις μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι πωλητές (ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Grivalia).

Σε βραχυπρόθεσμη κίνηση επαναφοράς (σε επίπεδα τιμών εβδομάδας), οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Lamda Development.

Επίσης στη μεσαία κατηγορία, σε μόλις μία (Νηρέα) υπερτερούν οι πωλητές. Δυναμική επαναφορά για MIG, Intralot κ.α.

Στις 11:20 ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 10,5 εκατ. ευρώ, συγκριτικά υψηλός για αυτή την ημέρα.

(*) σχετικό διάγραμμα και μέτρηση του ΔΤΡ στον Εκηβόλο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v