Γεωπολιτικά βαρίδια πιέζουν το ΧΑ

Στη ζώνη των 800 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης καθώς φουντώνει η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι συναλλαγές. Πιέσεις και στις διεθνείς αγορές.

Γεωπολιτικά βαρίδια πιέζουν το ΧΑ

Συνεχίζεται η σε χαμηλή πτήση πορεία του ΧΑ, απόρροια των ανησυχιών που επικρατούν στις αγορές με αφορμή την όξυνση της κρίσης στη Συρία. Ο... διάλογος Ουάσιγκτον - Μόσχας λειτουργεί -όπως αναμενόταν- σαν αφορμή για «γύρισμα» των αγορών, μετά την τελευταία βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση επαναφοράς.

Με απώλειες από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, της Αθήνας μη εξαιρουμένης. Σε αρνητικό «άνοιγμα» της συνεδρίασης παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, με τον S&P σε ακριβώς αντίθετη φορά απ' ό,τι χθες.

Σε αυτό τον ρυθμό των αγορών, δεν μπορεί να κινηθεί διαφορετικά το ΧΑ, από αυτό το «γύρισμά» τους δεν μπορεί να παρεκκλίνει το ελληνικό χρηματιστήριο, με το σήμα για τη συνέχεια (Πέμπτη - Παρασκευή) να δίνεται σήμερα το βράδυ από τη Νέα Υόρκη.

Εκ προοιμίου γνωστή η αντίδραση των traders, ειδικά όσων είχαν προλάβει όλη την έκταση της τελευταίας ανοδικής διόρθωσης των αγορών, με την ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας να αποτελεί ιδανική αφορμή για διόρθωση. Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η κατοχύρωση μικρού μέρους των βραχυπρόθεσμων θέσεων, όσων είχαν τοποθετηθεί από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας και αποκόμιζαν μία ικανοποιητική απόδοση.

Ισως το κυριότερο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης -μέχρι τώρα (*)-, το γεγονός της περιορισμένης προσφοράς και του ανάλογου τζίρου, αισθητά χαμηλότερα όχι μόνο του χθεσινού αλλά του μέσου όρου των αμέσως προηγούμενων 4 συνεδριάσεων (σ.σ. 44 εκατ. ευρώ).

Περιορισμένες, κατά πώς φαίνεται ελεγχόμενες, οι συναλλαγές, με τη ροή των πωλήσεων ικανή ώστε να απορροφάται σε επίπεδα πάνω από τις κύριες στηρίξεις. Εως το όριο των 800 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις 797 μονάδες να θεωρείται από τους αναλυτές σημείο αναφοράς (σε ημερήσιο) που δεν θα πρέπει να παραβιαστεί σε κλείσιμο.

Σε ανάλογη θέση οι δείκτες FTSE25 και ΔΤΡ, καθώς προσώρας τα αντίστοιχα τεχνικά σημεία διαφυλάσσονται ικανοποιητικά.

Σχεδόν 2,5% χαμηλότερα ο ΔΤΡ, καθώς ήταν ο κλαδικός δείκτης με τη μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απόδοση, κατά 1,51% ο FTSE25 λόγω της αμυντικότερης συμπεριφοράς αρκετών blue chips. Προφανώς αρνητική η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μόλις 2+3 από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όπως επίσης από τη μεσαία αλλά και τον συνολικό αριθμό μετοχών.

Από τον μεγάλο δείκτη, οι πωλητές δεν υπερισχύουν σε Grivalia και Sarantis, ενώ σταθερές είναι οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ.

Από τη μεσαία, ξεχωρίζουν ΕΥΑΘ και MLS (αλλά με συναλλαγές μόλις 50 μετοχών, αξία 217 ευρώ. Στις 32/67 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στο περίπου 1/2 όπως και στο αρχικό σχόλιό μας.

(*) Στις 14:45 ο τζίρος ήταν στα 21,2 εκατ., με το 28% στις τράπεζες και συγκριτικά αυξημένος σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο (στις πρώτες δύο θέσεις) και ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca Cola, ΔEΗ κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v