Οι αγοραστές έκαναν το 3x3 στο Χ.Α., συνεχίζοντας τον θετικό βηματισμό που διέκοψαν οι αργίες του Ορθόδοξου Πάσχα, σε μία συνεδρίαση που αιφνιδίασε θετικά τους περισσότερους από τους, επιστρέψαντες, αναλυτές και οι οποίοι ανέμεναν πλάγια κίνηση και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο αυξημένος τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων) και λόγω των "βοηθειών" από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, η αξιοσημείωτη υποχώρηση του Τραπεζικού κλάδου από τα πρωινά υψηλά και οι ελάχιστες πρωτοβουλίες των αγοραστών για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να αποσπούν την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον.
Σημαντικές οι βοήθειες των Ευρωπαϊκών Αγορών, οι οποίες "απομόνωσαν" το ενδιαφέρον τους στις δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου, ενώ μικρή επιστροφή πωλητών σημειώθηκε στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να επιστρέφει οριακά ψηλότερα του 4% (στο 4,04% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, "το Πεκίνο θα προχωρήσει σε μείωση των δασμών στις εισαγωγές οχημάτων, ενώ θα μειωθούν και οι δασμοί που επιβάλλονται και σε άλλα Προϊόντα. Οι μειώσεις αυτές των δασμών, θα γίνουν μέσα στο 2018. Επίσης θα πάρουμε την πρωτοβουλία να αυξήσουμε τις εισαγωγές.", δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην εναρκτήρια ομιλία του στο Φόρουμ Μποάο της Ασίας, που πραγματοποιείται στην κινεζική επαρχία Χαϊνάν, σε δηλώσεις που επιχείρησαν και πέτυχαν να διασκεδάσουν τους φόβους για Εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι και στη σημερινή συνεδρίαση το "flying start" το έδωσε ο Τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ να ξεκινούν την συνεδρίαση με Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας).
Στα υψηλά ημέρας ο τίτλος της Alpha Bank (-0,53%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,939 ευρώ (+3,69%), της Εθνικής (+1,13%) μέχρι τα 0,2896 ευρώ (+2,48%), της Eurobank (+5,49% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) μέχρι τα 0,855 ευρώ (+5,49%) και της Πειραιώς (0%) μέχρι τα 2,89 ευρώ (+3,21%).
Ο τραπεζικός δείκτης κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 872,66 μονάδες (+3,30%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 852,05 (+0,86%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 855,79 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,3%.
Για τον εν λόγω δείκτη, η παραμονή υψηλότερα των 850 μονάδων θα βάλει σε "σκέψεις" όσους διατηρούν "απαισιόδοξες" θέσεις. Στις 905 μονάδες, το απόλυτο "stop short".
Όσον αφορά τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με το "stop" να εντοπίζεται στα 1,69 ευρώ και τις επόμενες αντιστάσεις στα 1,939 - 1,942 και 1,985 ευρώ.
Για την Εθνική, ο τίτλος της οποίας, επίσης, έχει δώσει ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων (το "stop long" στα 0,254 ευρώ), οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 0,2896 - 0,2970 και 0,30 - 0,3060 ευρώ.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και η Eurobank (το "stop" στα 0,739 ευρώ) που έχει σαν επόμενη αντίσταση τα 0,8760 ευρώ.
Το ημερήσιο "stop short" για την Πειραιώς εντοπίζεται στα 2,868 ευρώ, τα οποία υπερκέρασε σήμερα, όμως στην συνέχεια ο τίτλος "άδειασε" εντυπωσιακά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και ήταν και η πρώτη μετοχή, από τις τέσσερις, που γύρισε σε οριακές απώλειες, ακολουθούμενη από την ΑΛΦΑ, για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση αμετάβλητη, με τις βοήθειες και των τελικών δημοπρασιών.
Αν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 2,868 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 2,985 και 3,10 ευρώ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "ανησυχία επικρατεί στις διοικήσεις των Τραπεζών για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρυθμός αύξησης των 'κόκκινων' δανείων ήταν μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο ρυθμό μείωσης (σ.σ. μέσω ρυθμίσεων, αποπληρωμών κ.λπ.), γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για τους επόμενους μήνες, παρότι ο Μάρτιος ήταν λίγο καλύτερος σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες του έτους.".
"Αγοραστικά σήματα, μετά από μεγάλο διάστημα, στο σύνολο των δεικτών, με τον Τραπεζικό κλάδο να 'οδηγεί την κούρσα' μιας και ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε την κίνηση, με την Αγορά να ψάχνει νέο. Αντίστοιχα είδαμε και τα Ελληνικά ομόλογα να κερδίζουν σημαντικό έδαφος, μετά από μεγάλο διάστημα απωλειών το τελευταίο διάστημα. Ξεκινά η διαδικασία για τον διαγωνισμό της πώλησης των ΕΛΠΕ, το επόμενο διάστημα, ενώ η Κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να 'τρέξει κατοστάρι', για να είναι μέσα στους χρόνους που προαπαιτεί η 4η αξιολόγηση. Σε εβδομαδιαίο γράφημα και σε επίπεδο Δείκτη, χρειαζόμαστε κατοχύρωση του 839 για να πάρουμε και πάλι αγοραστικό σήμα. Μπροστά μας, σαν μεγάλα γεγονότα, έχουμε τα 'stress tests' του Μαΐου και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το θέμα χρέος φαίνεται ότι θα ανοίξει παράλληλα, γεγονός που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την συνέχεια. Τα γεωπολιτικά συνεχίζουν να είναι αστάθμητος παράγοντας για την Αγορά", ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Παρά τον μεγάλο αριθμό αργιών και η ειδησεογραφία φάνηκε ότι "υπέκυψε" στην εορταστική ραστώνη και ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Μ. Πέμπτης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "δεκαήμερο ράλι για τις Ενεργειακές Αποκρατικοποιήσεις ξεκινά η Κυβέρνηση, θέλοντας να ολοκληρώσει το διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΣΦΑ και να προετοιμάσει τους αντίστοιχους για τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη ΔΕΗ".
Από την άλλη, "στα χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με το σύνολο των Χωρών της Ευρωζώνης παρέμεινε η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017", σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,4%, έναντι μέσου όρου 2,3% για ολόκληρη την Ευρωζώνη και 2,4% στην Ε.Ε.
Παράλληλα, στην τελευταία θέση της ΕΕ παραμένει η Χώρα και σε όρους Ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017, καθώς ενισχύθηκε κατά μόλις 0,1% πέρυσι, έναντι μέσης ανόδου 1,6% στην Ευρωζώνη και 1,9% στην ΕΕ.
Τo κόστος δανεισμού στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, με μέσο κόστος 4,51%, έναντι μέσου όρου 1,76% το χρόνο. Η παραπάνω είδηση πέρασε "ντούκου" από την Αγορά, καθώς στα τόσα χρόνια κρίσης και μνημονίων, το Χ.Α. έχει "μάθει να ακούει" και σημαντικά χειρότερες ειδήσεις.
Εν τω μεταξύ, κλίμα αισιοδοξίας, ως προς την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του Ελληνικού προγράμματος, επικρατεί στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.
Στο μεθαυριανό EuroWorking Group αναμένεται να γίνει η πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο, εγκαινιάζοντας ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το Ελληνικό ζήτημα.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αίσθηση προκάλεσε η σημερινή κίνηση των Αεροπορία Αιγαίου (-0,43%) και Grivalia (-1,66%), καθώς από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο τίτλος της ΓΡΙΒ ήταν ο μοναδικός που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ της ΑΡΑΙΓ κινήθηκε στο "κόκκινο" στο συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα, έστω και αν ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας, των 9,08 ευρώ (-2,78%).
Για την περίπτωση της Aegean, ο τίτλος ερχόταν από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές) και παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,85 ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 9,08 - 9,05 ευρώ.
Σε ημερήσιο "long" παραμένει και ο τίτλος της Grivalia, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,59 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 8,70 ευρώ.
Σε αντίθεση με τους δύο παραπάνω τίτλους, μόνιμα σε "πράσινο φόντο" κινήθηκαν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ (+2,17%) και ΟΤΕ (+2,27%).
Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με το ημερήσιο "stop short" να εντοπίζεται στα 9,995 ευρώ. Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΤΕ, με το ημερήσιο "stop short" να έχει κατέβει στα 11,58 ευρώ.
"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Λιβάνης (+19,35%, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης αποσύρθηκε το "bid" από πλευράς αγοραστών), εμφάνιση ξαφνικού πωλητή στην Ιντερτέκ (-11,48%) και στο Ιατρικό (-6,92%), ενώ ξαφνική απόσυρση των αγοραστών σημειώθηκε και στην Euromedica (-7,94%).
Επέστρεψαν οι αγοραστές σε Υγεία (+1,36%) και Autohellas (+1,74%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για MLS (+0,70%), Κέκροπα (+2,19%, είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), Παπουτσάνη (+1,22%), Τεχν. Ολυμπιακή (+1,94%) και Λύκο (+3,31% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Cenergy (+3,20%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές) και για τον Ελλάκτωρα (+2,47%, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Mermeren (+5,41%), με ελάχιστες συναλλαγές και "ανοιχτές" εντολές αγορών.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν τα Κλ. Ναυπάκτου, όμως οι πρώτες πράξεις, λόγω έλλειψης αγοραστών, έγιναν στα 0,41 ευρώ (-29,91%).
Τεχνικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι συνεχίζει να βελτιώνεται η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 820 μονάδες και η κοντινή στήριξη στις 790. Το "stop long"στις 767 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,95%), η υπέρβαση των 2088 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 2146 μονάδων. Το ημερήσιο "stop long" στις 1.988 μονάδες.
H εικόνα στις ξένες αγορές
Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη, όπως ήταν αναμενόμενο, για τον Shanghai Composite (+1,65%).
Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street. Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα ευρώ και Χρυσός.
Προειδοποίηση ότι κινδυνεύει να χαθεί το momentum για την ενίσχυση της Ευρωζώνης απηύθυνε μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλες ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ξαφνική πτώση στη βιομηχανική παραγωγή της είχε τον Φεβρουάριο η Ιταλία, αυξάνοντας έτσι τις ενδείξεις ότι η άνοδος της Ευρωζώνης μπορεί να έχει περάσει το σημείο της κορυφής. Την ίδια ώρα, η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 1,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, μη συμφωνώντας με την πρόβλεψη για άνοδο 1,4%.
"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης, όταν ξεκινήσει τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων. Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική, όχι με υπερβολικά αργό ρυθμό" δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Έβαλντ Νοβότνι.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,3% το Μάρτιο, παρά τις χαμηλότερες τιμές στην Ενέργεια, δείχνοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επιταχυνθεί.
Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 3%, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο.
"Τo Παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε στο ρεκόρ των $237 τρισ. στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, υψηλότερα κατά περισσότερο από $70 τρισ., σε σύγκριση με μία δεκαετία νωρίτερα", σύμφωνα με ανάλυση του "Institute of International Finance".
Ανάμεσα στις Ώριμες Αγορές, το χρέος των Νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ χτύπησε υψηλό σημείο όλων των εποχών σε Βέλγιο, Καναδά, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία. Πρόκειται για ανησυχητική ένδειξη, την ώρα που τα επιτόκια έχουν αρχίσει να αυξάνονται Παγκοσμίως. Η Ιρλανδία και η Ιταλία είναι οι μόνες, μεγάλες, Χώρες όπου το χρέος των Νοικοκυριών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι χαμηλότερα από 50%.
Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς
"Ολική επαναφορά σημειώνεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, με τη μεσολάβηση 4 ημερολογιακών ημερών, εκ των οποίων 2 με ανοικτές τις Διεθνείς Αγορές" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Έτσι, το Χ.Α. απέφυγε την επιρροή, από την έντονα πτωτική συνεδρίαση της Wall Street τη Μ. Παρασκευή, κατά την οποία η προοπτική μετάλλαξης της ρητορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε Εμπορικό πόλεμο πρόβαλε ως πιθανή. Όμως, στη συνέχεια οι τόνοι έπεσαν, η ηρεμία στις Αγορές επανήλθε και ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τη μείωση των δασμών για τα εισαγόμενα προϊόντα στη Χώρα του!
Η τακτική Trump δηλαδή, φαίνεται ότι αποδίδει αφού εξαναγκάζει τους Αντιπάλους του να διαπραγματευθούν, καθώς η κήρυξη Εμπορικού πολέμου θα υπονομεύσει την παγκοσμιοποίηση με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις.
Εν μέσω λοιπόν ενός ευνοϊκού timing, από πλευράς συγκυρίας για τις Διεθνείς Αγορές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο επαναλειτούργησε με τους αγοραστές να επαναδραστηριοποιούνται και τον Γενικό Δείκτη να "ξεχνάει" την πτωτική πορεία που κατέγραφε λίγο πριν το Πάσχα των Καθολικών, με το δικό μας Πάσχα να τον βρίσκει πάνω από τις 800 μονάδες και την τεχνική εικόνα να αλλάζει διαμορφώνοντας προϋποθέσεις κίνησης προς τις 820 μονάδες.
Ωστόσο, θα απαιτηθεί η επιβεβαίωση της στήριξης των 800 μονάδων στο εγγύς μέλλον, ώστε να προκριθεί το αισιόδοξο σενάριο σε σχέση με εκείνο που μέχρι πρότινος διαγραφόταν. Για τον σκοπό αυτό, θα χρειαστεί η έλευση "λευκών κύκνων" με τη μορφή των θετικών καταλυτών, ώστε η αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας να εδραιωθεί και το αγοραστικό ενδιαφέρον να αυξηθεί. Τέτοιοι είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας των "stress tests" για τις Τράπεζες, για τα οποία μέχρι τις 20/4 θα υπάρξει πληροφόρηση ως προς την έκβασή τους, με το σενάριο της ολοκλήρωσης χωρίς "ανεπιθύμητες εξελίξεις" να θεωρείται ως το επικρατέστερο.
Πάντως, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τις δράσεις της, σε σχέση με την εκπλήρωση των 76 προαπαιτουμένων που οφείλουν να ολοκληρωθούν μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου, ή το αργότερο του επόμενου μήνα, ώστε να καταστεί δυνατή η υιοθέτηση του σχεδίου ελάφρυνσης του ESM από κοινού με τη Γαλλία, η δημοσιοποίηση των όρων του οποίου (σύνδεση των καταβολών με την ανάπτυξη κ.α.) "άρεσε στις Αγορές". Παράλληλα, η ρητορική έντασης περί τα Ελληνοτουρκικά συνεχίζεται, ασκώντας αρνητική επίδραση στην επενδυτική ψυχολογία, καθώς παραμένει ανοικτή η πιθανότητα ενός "θερμού επεισοδίου" μεταξύ των δύο Χωρών, από το ενδεχόμενο του "ατυχήματος".
Στο διεθνές περιβάλλον, η υψηλή μεταβλητότητα δύσκολα θα απομακρυνθεί ενόσω οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Trump επί διαφόρων θεμάτων, όπως η καταγγελλόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία, παραμένει απρόβλεπτη. Από την άλλη πλευρά, η έναρξη δημοσιοποίησης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το 1ο τρίμηνο στις ΗΠΑ (Τραπεζών αρχικά και λοιπών Εταιρειών στη συνέχεια), αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαιτέρως θετικά, μετά την ευνοϊκή φορολογική μεταρρύθμιση (στο 21% ο συντελεστής).
Εκτιμάται δε, ότι η αναμενόμενη κερδοφορία μπορεί να διαμορφώσει τον πολλαπλασιαστή κερδών των εταιρειών του S&P κάτω από το 17 (!) εξέλιξη που θα πυροδοτήσει εκ νέου το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Αμερικανικές μετοχές και θα επηρεάσει θετικά και τις λοιπές Διεθνείς Αγορές.
"Προσοχή όμως, όμως γιατί η έκρηξη της κερδοφορίας θα αφορά μόνο την τρέχουσα χρήση (one - off) με τα λοιπά δεδομένα (άνοδος επιτοκίων και χρέους κυρίως) να μην ευνοούν τη διατήρηση ψηλών ρυθμών ανάπτυξης, άρα και περαιτέρω ψηλότερων εταιρικών κερδών" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Το ΧΑ
Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 814,57 μονάδες (+1,68%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 810,25 (+1,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 810,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,17%.
Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 88,9 εκατ., από τα οποία τα 30,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ - άλλαξαν χέρια 49160138 τεμ. στα 0,2858 ευρώ και ΑΡΑΙΓ - άλλαξαν χέρια 865235 τεμ. στα 8,76 ευρώ). Εθνική και Alpha Bank απέσπασαν το 36,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.
Δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος της ΓΡΙΒ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Jumbo, Folli Follie Group και ΔΕΗ και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ και Σαράντης.
Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να είναι σημαντικά καλύτερη η τελική εικόνα, με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ μόλις 8 τίτλοι ξεπέρασαν σε κέρδη το 5%.
To XΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, μετά τις αργίες του Πάσχα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να ενισχύονται ελαφρώς στο συμβόλαιο του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.137 συμβόλαια).
Στα 8.852 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.936 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.695, 1.597 για τον Απρίλιο, 98 για τον Μάιο και για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.103,25) κινήθηκε μεταξύ 2.083 και 2.120 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Cenergy), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.492), Εθνική (14.942), MIG (2.584), Alpha Bank (2.404), Πειραιώς (2.423), ΔΕΗ (754), ΟΤΕ (182), Μυτιληναίο (1.456), Ελλάκτωρα (185), Cenergy (186), Intralot (293), Ελ. Πετρέλαια (112), ΓΕΚ (176), ΑΔΜΗΕ (159), Τέρνα Ενεργειακή (142), Viohalco (187).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 67.366, Eurobank 34.451, Εθνική 153.406, Alpha Bank 15.213, Πειραιώς 15.274, Ελλάκτωρα 10.151, Intralot 10.370.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,64% | 2018-02-28 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,68% | 2018-01-11 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,60% | 2018-03-23 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,80% | 2018-01-12 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 0,82% | 2018-03-29 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,71% | 2018-03-05 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 13.688.802 τεμ., (από 12.423.802 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 102.533.634 τεμ. (102.345.547), Πειραιώς 14.970.534 τεμ. (14.620.534), ΔΕΗ 5.417.023 τεμ. (5.417.023), Eurobank 39.814.635 τεμ. (39.814.635).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.