Ολο και στενεύει το περιβάλλον, εκτός και εντός, με ό,τι αυτό επιβάλλει στους traders. Τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης στη Wall Street, με μικρές απώλειες η Ευρώπη, που προφανώς είναι σε αναμονή του σήματος που θα δοθεί από την «αγορά των αγορών», και στα καθ' ημάς εκτός όλων των άλλων έχουμε τον Ερντογάν, που πλέον δεν περνά μέρα να μην «επιτεθεί» κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Αυτή η σταθερή εκτράχυνση όσο πλησιάζουμε προς την περίοδο των διακοπών θα «βαραίνει» όλο και περισσότερο, μην ξεχνώντας πως φέτος τα προγράμματα των ξένων ξεκινούν αρκετά πιο νωρίς από το Πάσχα, πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Το πού βγάζει όλη αυτή η κατάσταση είναι κάτι που θέλω να πιστεύω το εξετάζουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι, πλην όμως οι καθημερινές πλέον «επιθέσεις» αποτελούν αντικείμενο συζήτησης μέχρι το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, στα γραφεία των ξένων.
Το ενθαρρυντικό είναι πως μέχρι τώρα η διαχείριση όλων αυτών των ανοιχτών θεμάτων (σχεδόν κάθε εβδομάδα ανοίγει και ένα...), ξεκινώντας από την Κυριακή του μεγάλου συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, στην Αθήνα δεν έχει αποτυπωθεί χρηματιστηριακά σε εσπευσμένες πωλήσεις, ει μη μόνον στα δύο sell-offs στην Wall Street. Ευτυχώς, ακόμη, λειτουργούν αντίρροπα ορισμένες θετικές εξελίξεις (όπως για παράδειγμα η χθεσινή για την επιτυχή έκδοση του 12μηνου εντόκου), ενώ τα νεότερα από το μέτωπο των stress tests, που επηρεάζουν άμεσα τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, είναι ακόμη σε επίπεδο εκτιμήσεων.
Η αγορά θα έχει σαφέστερη εικόνα μετά το Πάσχα, προς τα μέσα Απριλίου, που πρακτικά σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα μόνο με... θαύμα θα περιμέναμε τον κλάδο να επιχειρεί πειστική κίνηση πέραν των 930/940 μονάδων. Και όσο... διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, η πειστική υπέρβαση των 860 μονάδων θα παραμένει το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες. Εκτός εάν προκύψει κάποιος... joker, που προσώρας δεν φαίνεται.
Συνεπώς υποχρεωτικά οι traders παραμένουν στην πλαγιοκαθοδική κίνηση, με ενδιάμεσες εξάρσεις -όχι πάνω από τις 840 μονάδες, όμως-, περιοριζόμενοι σε stock picking πρακτικές.
Η χθεσινή συνεδρίαση, σε αντίθεση με της Τρίτης, έδωσε πολύ λιγότερα περιθώρια κινήσεων, με ζητούμενο τη μη απώλεια των 821 μονάδων (για τον ΓΔ), όπερ και εγένετο. Ωστόσο, όπως «μετρά» γνωστός αναλυτής, «διασώθηκε προσωρινά η στήριξη των 821/2 μονάδων, αλλά χάθηκε εκείνη που παρείχε ο ΚΜΟ 30 ημερών -828/9-, που μετατρέπεται σε πλησιέστερη αντίσταση. Τα περιθώρια πτώσης προκειμένου να διατηρηθούν οι ελπίδες των long εξαντλούνται στις 818 ή έστω στις 809, καθώς είναι μάλλον απίθανο να αντέξει ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών (800 μονάδες) σε νέα δοκιμασία».
Η συνέχεια είναι σε συνάρτηση με τις ξένες αγορές, δηλαδή με τη Wall Street, όπου όσο ο S&P 500 διατηρείται πάνω από τις 2.740 μονάδες, οι long έχουν ελπίδες για κάτι καλύτερο, δηλαδή μία νέα κίνηση πέραν των 2.800 μονάδων.
Και βέβαια με τις εξελίξεις στο εσωτερικό, που «τρέχουν» σχεδόν παράλληλα σε πολλά ανοιχτά μέτωπα.
Στις 863,71 μονάδες ο ΔΤΡ, με το ανοδικό σενάριο να έχει εγκαταλειφθεί και ζητούμενο πλέον τη διασφάλιση των πολλαπλών στηρίξεων μέχρι τις 820 μονάδες. Για νέο «τσεκάρισμα» στα κόκκινα δάνεια, από τον SSM, αναφέρεται από νωρίς ο Χρήστος Κίτσιος, για να μην... ξεχνιόμαστε με την... ομηρία του κλάδου, ενόσω διαρκούν τα stress tests, και βλέπουμε.
Οπως σημείωναν χθες χρηματιστηριακοί παράγοντες, ο κλάδος βάρυνε περισσότερο μετά την... επανεμφάνιση του ΔΝΤ, που έχει σταθερές αιτιάσεις και στο θέμα των τραπεζών. Συνεπώς όσο ο τραπεζικός κλάδος είναι σε άμυνα, θα συνεχίζονται οι επιμέρους κινήσεις μερικής κατοχύρωσης θέσεων στα περισσότερα blue chips. Κάτι που φάνηκε και χθες, παρά τον μέτριο τζίρο -των 41,2 εκατ.-, χαμηλότερο και του μέσου όρου των 50-55 εκατ. ευρώ (των τελευταίων 3 εβδομάδων).
Συνεδρίαση με τον ΟΤΕ στο επίκεντρο, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 5%, με τον βασικό μέτοχο -Deutsche Telekom- να έχει τον πρώτο λόγο. Στα 11,45 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, με μικρές απώλειες 0,52% και μένει να δει σήμερα η αγορά εάν όντως θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και πώς. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κατά πάσα βεβαιότητα η αγορά θα έχει καλύτερη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.