Απόλυτα διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά τον αυξημένο τζίρο λόγω της εκτίναξης των προσυμφωνημένων συναλλαγών, την έλλειψη "σπιρτάδας" από πλευράς αγοραστών, της επιστροφή της επιφυλακτικότητας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αλλά και το συνεχιζόμενο "stock picking" για μη Τραπεζικά blue chips.
Με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να περιμένουν την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και να δείχνουν "αναποφάσιστα" μόλις αυτός ανακοινώθηκε και παρά το ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street, το Χ.Α. κατέδειξε για πολλοστή συνεδρίαση ότι του λείπουν οι εσωτερικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να το οδηγήσουν σημαντικά ψηλότερα.
Από την άλλη, στα χρηματιστηριακά γραφεία επέστρεψε ο σκεπτικισμός, που έτσι κι αλλιώς δεν έφυγε ποτέ, για τον Τραπεζικό κλάδο, μετά την ανακοίνωση της "ζημιάς" από την εφαρμογή του "IFRS 9".
Πιο συγκεκριμένα, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από αυτά που υπολόγιζαν οι αναλυτές, κινούνται οι πρόσθετες προβλέψεις για αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου που θα σχηματίσουν φέτος, λόγω της υιοθέτησης του "IFRS 9" οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες.
Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank ανακοίνωσαν τα τελευταία 24ωρα τις εκτιμήσεις τους για την επίπτωση από την εφαρμογή του "IFRS 9", διευκρινίζοντας ότι τα νούμερα θα οριστικοποιηθούν εντός της τρέχουσας χρήσης, που αποτελεί και την πρώτη της υιοθέτησης του νέου προτύπου. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η προ φόρων επίπτωση είναι αυτή που επιδρά στα εποπτικά κεφάλαια των Τραπεζών, ενώ η μετά από φόρους σχετίζεται με το λογιστικό χειρισμό της ζημιάς και είναι διαφορετική λόγω της αναγνώρισης, ή μη, αναβαλλόμενου φόρου. Αθροιστικά, η ζημιά στην καθαρή θέση των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, σε προ φόρων βάση ανέρχεται στα 5,7 δισ. ευρώ. Αυτό είναι και το νούμερο που θα αφαιρεθεί σε βάθος πενταετίας, με βάση τις ισχύουσες μεταβατικές διατάξεις, από τα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων Τραπεζών.
"Το χθεσινό Eurogroup επιβεβαίωσε την εκταμίευση δόσης 5,7 +1 δισ., ενώ έγινε, ακόμη, αναφορά στα 88 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν τις επόμενες 100 ημέρες, από κοινού με την αναπτυξιακή στρατηγική στη συνέχεια, με την Αγορά να αναμένεται να αξιολογήσει αν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής κίνησης, ενδεχόμενο μάλλον δυσχερές επί του παρόντος. Ο Fourlis ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά του" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Ο Γενικός Δείκτης, κατά την χθεσινή συνεδρίαση, προσέγγισε την κομβική περιοχή των 830 - 835 μονάδων και έκλεισε στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης. Δεν βλέπουμε κάτι συγκλονιστικό για σήμερα, εκτός και αν ο δείκτης τιμών καταναλωτή που ανακοινώνεται σήμερα στις ΗΠΑ προκαλέσει και πάλι προβλήματα βραχυπρόθεσμα" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-1,74%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι τίτλοι των Εθνικής (-2,29%), Eurobank (+0,87%) και Πειραιώς (-2,21% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο Τραπεζικός δείκτης, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, διήνυσε ένα εύρος μεταξύ 896,66 (+0,31%) και 879,95 μονάδων (-1,56%), που ήταν και το χαμηλό ημέρας και στο οποίο βρέθηκε στις 17.00 και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 881,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,36%.
Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, που δεν ανταποκρίνονται στις "ταχύτερες απαιτήσεις" των ημερήσιων traders, όσο ο εν λόγω δείκτης διατηρείται χαμηλότερα της ζώνης 900 - 915, οι διατηρούντες θέσεις "short" δεν έχουν λόγους ανησυχίας. Σημαντική καλυτέρευση της διαγραμματικής εικόνας, μόνο με κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "την εκτίμηση ότι ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 2,4 δισ. ευρώ το 2018 είναι απόλυτος εφικτός, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων στους αναλυτές. Η Τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση δύο νέων πακέτων 'κόκκινων' δανείων τους επόμενους μήνες: Το ένα θα είναι ίδιο με το πακέτο που πούλησε το 2017 και θα περιέχει καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Το άλλο θα αποτελείται από δάνεια με εξασφαλίσεις".
Από εκεί και πέρα και μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "ανώτατος Αξιωματούχος του Eurogroup ανέφερε στο 'Euro2day.gr' ότι στις κλειστές συζητήσεις που γίνονται, για το πώς θα εφαρμοστεί η πρόταση του λεγόμενου 'Γαλλικού κλειδιού', η διασύνδεση δηλαδή του Ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη, οι Γερμανοί ήδη προβάλλουν αντιστάσεις και υποστηρίζουν ότι δεν θα δεχθούν οποιοδήποτε 'αυτοματισμό', που θα δίνει στους Έλληνες την ευκαιρία να παρεκκλίνουν από τη σφικτή δημοσιονομική πολιτική".
Με τον Τραπεζικό κλάδο, χωρίς "κέφια" να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, μοιραία, το όποιο ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου και εκεί αναζητήθηκαν οι τίτλοι - "αντίβαρο", στις πιθανές Τραπεζικές πιέσεις.
Σε αυτή την προσπάθεια, ασφαλώς και ξεχώρισε ο τίτλος της Viohalco (+2,69%) όχι γιατί συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά γιατί ήταν ο μοναδικός τίτλος από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.
Αν η μετοχή δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 3,73 ευρώ, ενεργοποιεί το ημερήσιο "stop short", ενώ οι επόμενες, κοντινές, αντιστάσεις, είναι στα 3,86 και 3,95 - 4,00 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στα 3,45 και 3,28 ευρώ.
Προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά των 2,68 ευρώ (κλείσιμο 5/3) η μετοχή της ΔΕΗ (+0,72%), συμπληρώνοντας και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Τα 2,66 ευρώ και 2,88 ευρώ, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα δύο κοντινά μας επίπεδα στήριξης και αντίστασης. Διάσπαση του πρώτου μπορεί να δώσει συνέχιση στο 2,54, ή στα 2,48 ευρώ, ενώ κατοχύρωση του δεύτερου, σε κλείσιμο, μας δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με επόμενο στόχο τα 3,10, ή τα 3,18 ευρώ.
Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΤΕ (+0,17%, αλλά αισθητή υποχώρηση από το υψηλό του +1,31%). Παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 12,28 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 11,70 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στα 11,20, 10,75 και 10,10 - 9,90 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 15 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για το 5% του ΟΤΕ, με την Deutsche Telecom να διατηρεί το δικαίωμα να αποκτήσει το ποσοστό στην υψηλότερη τιμή που θα δοθεί.
Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Μυτιληναίος (+0,91%). Το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 9,88 ευρώ (ημερήσιο "stop short"), δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 10,00 και 10,22 - 10,38 ευρώ.
Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για την Αεροπορία Αιγαίου (+0,54%).Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα 8,75 ευρώ είναι το "stop long", με την επόμενη στήριξη, σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, να εντοπίζεται στα 8,37 ευρώ. Πρώτη και ιδιαίτερα ισχυροποιημένη αντίσταση, στην ζώνη 9,21 - 9,28 ευρώ, μέσα στην οποία ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος. Την Πέμπτη 15 Μαρτίου, θα δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα χρήσης 2017.
Μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα διόρθωσε η Jumbo (-3,25%). Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 14,30 ευρώ.
Σαφώς περιορισμένη, παραμένει η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, χωρίς να λείπουν οι τίτλοι που προσπαθούν να κινηθούν "contrarian", στο, γενικότερα, επιφυλακτικό κλίμα.
Έτσι, τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Τρ. Αττικής (+5,92%), όμως χρήζει υπενθύμισης ότι είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές, έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Attica Group (+0,61%) και τον Ικτίνο (+3,83% και κίνηση προς νέα υψηλά 18 ετών), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η Κρι Κρι (+1,84%).
Στην περίπτωση του τελευταίου τίτλου και με απόλυτα θεωρητικές, τεχνικές, ενδείξεις, τα 3,50 ευρώ είναι, πλέον, το ημερήσιο "stop long", με την ενδιάμεση στήριξη να εντοπίζεται στα 3,66 ευρώ. Μια κατοχύρωση του 3,90 βάζει σαν επόμενο στόχο τα 4,24 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν οι Παπουτσάνης (+0,49%) και Πλαίσιο (+0,22%), τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε ο Δρομέας (+1,45%), περιστρέφεται πέριξ των 1,60 ευρώ η Nexans (+1,26%), συνεχίζουν πλαγιοανοδικά οι Έλαστρον (+2,37%) και Έλτον (+0,95%), "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΑΝΕΚ (+3,87%) και η Εβροφάρμα (+0,91%), ενώ μαζεύεται στον Περσέα (+2,22%), ότι προσφορά βγαίνει λίγο πάνω από τα 0,90 ευρώ.
Τεχνικά, η βραχυπρόθεσμη εικόνα δείχνει πλάγια κίνηση, όμως η "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" δίνει κάποιους πόντους παραπάνω, στους εν δυνάμει πωλητές.
Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για να ακυρωθεί το απαισιόδοξο σενάριο χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 840 μονάδων και για να αλλάξει η πτωτική τάση σε ανοδική, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 860 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση την ζώνη 823 - 833. Οι πρώτες στηρίξεις στις 818, 809 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 798 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,44%), για να προβληματιστούν έντονα οι "short", παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2175 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 2158 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 2229 μονάδες. Σε περίπτωση που οι εν δυνάμει πωλητές επιδείξουν επιθετικότερες διαθέσεις, οι πρώτες στηρίξεις στις 2121 και 2084 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη για τη διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Παρά τις ενδείξεις για πλαγιοκαθοδική κίνηση, οι εξελίξεις μας διέψευσαν επιβεβαιώνοντας ότι "στις Αγορές όλα μπορεί να συμβούν" και επομένως οι πάντες οφείλουμε να τηρούμε πάντοτε στάση μαθητείας απέναντί τους.
Εν προκειμένω, για τρεις λόγους το Χρηματιστήριο αναρριχήθηκε τις τελευταίες ημέρες πάνω από τις 830 μονάδες, παρά τη συντήρηση σχετικά χαμηλών ημερήσιων συναλλαγών: πρώτον λόγω της ανοδικής κίνησης των δεικτών στη Wall Street, καθώς η διαδικασία επιβολής δασμών επαναπροσδιορίζεται, ενώ η Αγορά Εργασίας δεν στέλνει μηνύματα για πληθωριστική απειλή, άρα και για έκτακτες αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal.
Δεύτερον, λόγω της μικρής, έστω, εξομάλυνσης της Αγοράς ομολόγων. Σε αυτό συνέβαλε η αναστολή της έκδοσης πολυετών τίτλων και η επάνοδος στα ετήσια έντοκα γραμμάτια, όπου αναμένεται η διαμόρφωση αποδόσεων ύψους 1,5% περίπου, επηρεάζοντας ευεργετικά την καμπύλη αποδόσεων.
Τρίτον, λόγω της ανακοίνωσης ικανοποιητικών αποτελεσμάτων από σειρά εταιρειών για το 2017 (Eurobank, Motor Oil, Autohellas, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ) διαμορφώνοντας βάσιμες προσδοκίες για σημαντική βελτίωση και στο σύνολο των εισηγμένων μετά την ολοκλήρωσή τους.
Ωστόσο, η διατήρηση της συναλλακτικής ατονίας δεν διαμορφώνει προϋποθέσεις για περαιτέρω συνέχιση της ανοδικής κίνησης προς τις 850 μονάδες, ενώ έχει σχεδόν "εξατμισθεί" το ενδιαφέρον για επιλογές τίτλων της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που είχε εκδηλωθεί σε προηγούμενες εβδομάδες.
Σε τίτλους δηλαδή με χαμηλή αποτίμηση, όπου, ωστόσο, συντρέχουν λόγοι (επάνοδος στην κερδοφορία, ενδιαφέρον για διενέργεια κάποιου deal κ.ο.κ.) να επικεντρώσει το επενδυτικό ραντάρ, από εκπροσώπους "έξυπνου χρήματος" που αναλαμβάνει και τον κίνδυνο μη εκπλήρωσης των προσδοκιών του.
Επισημαίνεται πάντως ότι η Ελληνική Οικονομία οφείλει να εκπληρώσει 88 "δύσκολα προαπαιτούμενα" τις επόμενες 100 ημέρες, μέχρι δηλαδή το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με τη διαδικασία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων να αποτελεί διαρκή απειλή για τη διενέργεια ενός επεισοδίου, που ασφαλώς θα διαταράξει την προσπάθεια για επάνοδο της Χώρας προς την κανονικότητα, άρα και την πορεία του Χρηματιστηρίου που επιζητεί θετικούς καταλύτες, για να ξεφύγει από τη συναλλακτική απαξίωση των τελευταίων ημερών.
Στο διεθνές περιβάλλον, οι δείκτες των Αμερικανικών Χρηματιστηρίων αναρριχήθηκαν μεν, προς τις ιστορικά ψηλές επιδόσεις, αλλά η απειλή κλιμάκωσης του Εμπορικού πολέμου κάθε άλλο παρά εξέλιπε, ενώ η αναγγελθείσα συνάντηση του πάντα απρόβλεπτου Προέδρου Trump με το Βορειοκορεάτη Κιμ δύσκολα θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Παράλληλα, οι Ευρωπαϊκές εξελίξεις (αποτελέσματα Ιταλικών εκλογών, σχηματισμός Κυβέρνησης στη Γερμανία) δεν διαμορφώνουν, επί του παρόντος, ιδιαίτερη αισιοδοξία για πρόοδο στην νέα Ευρωπαϊκή ατζέντα, με αποτέλεσμα την υστέρηση των Ευρωπαϊκών Αγορών. "Παραμένουν ωστόσο οι θετικές προσδοκίες για βελτίωση της Γαλλογερμανικής συνεργασίας στο εγγύς μέλλον" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,66%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,49%).
Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες οι απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Πιέζεται το Πετρέλαιο, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται Χρυσός και Ευρώ.
Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, αύξηση 12% σημείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο, στα $215 δισ., εξαιτίας των μειωμένων εσόδων και των αυξημένων δαπανών.
Ειδικότερα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά $7 δισ., σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2017.
Στους πρώτους πέντε μήνες του δημοσιονομικού έτους, το δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στα $391 δισ., αυξημένο κατά $40 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Στο 2,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, από 2,1% τον Ιανουάριο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός ήταν στο 1,8% για τρίτο μήνα. Και ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των Τροφίμων και της Ενέργειας, αυξήθηκαν 0,2% τον Φεβρουάριο, σε συμφωνία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
"Το ξέσπασμα ενός γενικευμένου Εμπορικού πολέμου θα στοίχιζε στην Παγκόσμια Οικονομία $470 δισ. ως το 2020", σύμφωνα με την Bloomberg Economics.
Με βάση ένα σενάριο στο οποίο οι ΗΠΑ εφαρμόζουν δασμούς 10% στις εισαγωγές και οι υπόλοιπες Χώρες προχωρούν σε αντίμετρα, η Παγκόσμια Οικονομία θα ήταν μικρότερη κατά 0,5% ως το 2020, από ότι θα ήταν χωρίς δασμούς. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της "Bloomberg Economics", Τζέιμι Μάρεϊ και Τομ Όρλικ, το σενάριο αυτό είναι ακραίο, αλλά, πλέον, όχι και απίθανο.
Οι δύο οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι δασμοί θα επηρεάσουν την Παγκόσμια Οικονομία με διάφορους τρόπους, ξεκινώντας με υψηλότερο πληθωρισμό που θα περιορίσει την καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ, κάτι που θα πλήξει τις εξαγωγές άλλων Οικονομιών. Τα αντίμετρα θα επεκτείνουν το πληθωριστικό σοκ και στις άλλες Χώρες, με την αντικατάσταση Αγαθών να πλήττει τις Αμερικανικές εξαγωγές.
"Ένα κύμα εμπορικών φραγμών, ως απάντηση στους δασμούς της Κυβέρνησης Τραμπ στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου, απειλεί να υπονομεύσει την ενίσχυση της Παγκόσμιας Οικονομίας", προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας πως "η Παγκόσμια Οικονομία αναπτύσσεται, επιτέλους, με φυσιολογικούς ρυθμούς, αλλά η πρόβλεψη για το ευνοϊκό outlook τα επόμενα χρόνια βασίζεται στην εκτίμηση πως τα Έθνη θα απολαμβάνουν τους καρπούς του Εμπορίου χωρίς νέους δασμούς".
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι μια άνοδος των δασμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους εμπορικούς της Εταίρους, θα ακύρωνε τις θετικές επιπτώσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ στην ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας.
Επιστροφή στο ΧΑ
Θετική χαρακτηρίζει η Citi τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της Eurobank, καθώς και την ενισχυμένη κεφαλαιακή της θέση κατά το δ’ τρίμηνο. Όπως αναφέρει, "με τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 17,9% το δ’ τρίμηνο και μια επίπτωση 90 μ.β. από το 'IFRS 9' κατά την περίοδο που εξετάζεται στο 'stress test', η Eurobank έχει κεφαλαιακό 'μαξιλάρι' 1,5 δισ. ευρώ, έναντι του 12,875% που είναι η απαίτηση του OCR SREP για το 2018". Η Citi δίνει σύσταση "neutral" για τη Eurobank ενόψει του "stress test".
Από την πλευρά της, η Bank of America Merrill Lynch διατηρεί τη σύσταση "underperform" για την Τράπεζα, αναφέροντας την αύξηση των προβλέψεων από τα 178 εκατ. το γ’ τρίμηνο, στα 206 εκατ. το δ’ τρίμηνο, καθώς και ότι οι διαγραφές NPEs ήταν περισσότερες το δ’ τρίμηνο, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.
Η Morgan Stanley, που διατηρεί τη σύσταση “equal weight”, κάνει λόγο για βελτίωση της βασικής τάσης, που αντισταθμίζεται από το υψηλότερο κόστος ρίσκου, καθώς η μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων παραμένει στο επίκεντρο. Χαρακτηρίζει αξιοπρεπή την αύξηση των κεφαλαίων το δ’ τρίμηνο, ωστόσο σημειώνει πως η επίπτωση του "IFRS 9" ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου.
Η Axia Research τονίζει τη συνεχιζόμενη πρόοδο στο θέμα της βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, με το απόθεμα των NPEs να μειώνεται κατά 1,4 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, κλείνοντας τη χρονιά 0,3 δισ. ευρώ υψηλότερα των στόχων και 11% χαμηλότερα σε σχέση με το 2016.
Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η μείωση των NPEs ήταν σημαντική και πως οι στόχοι του 2018 φαίνονται εντός τροχιάς, ωστόσο η επίτευξή τους παραμένει πρόκληση.
Σε ότι αφορά το "IFRS 9", αναφέρει πως "η επίπτωση κατά 1,1 δισ. ευρώ, αυξάνει την κάλυψη ρευστότητας στο 56% και πως το κεφαλαιακό 'μαξιλάρι' φαίνεται αρκετό για να αντιμετωπιστούν τα 'stress tests".
"Η Μotor Oil ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις στα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου, με το μέρισμα που ανακοίνωσε να υπερβαίνει τις προβλέψεις", σημειώνει η UBS σε έκθεσή της στην οποία δίνει τιμή - στόχο στα 22 ευρώ και σύσταση "buy" για την εισηγμένη.
Η UBS κάνει λόγο για ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης. Όσον αφορά στο μέρισμα, τονίζει ότι υπερβαίνει κατά 20% τις προβλέψεις, με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 6,8%.
Η τιμή - στόχος διαμορφώνεται στο κάτω όριο του εύρους καθαρής παρούσας αξίας που εκτιμά η UBS, στα 21,5 - 27,9 ευρώ, λόγω των ρίσκων που συνδέονται με την Ελλάδα.
Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 834,97 (+0,39%) και 826,79 μονάδων (-0,60%), στις 17.00 βρέθηκε στις 829,24 (-0,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 829,33 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,29%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 65,2 εκατ., από τα οποία τα 22,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, άλλαξε χέρια μέσω του Χ.Α. το 1,7% της Grivalia στην τιμή των 9,2 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω "πακέτου" 1.753.000 τεμαχίων).
ΓΡΙΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, απέσπασαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Viohalco δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ η Alpha Bank δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή και στο υψηλό ημέρας οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Τιτάν και Folli Follie Group.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
----ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού, με αρνητικά πρόσημα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (130.118 συμβόλαια).
Στα 7.722 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.889 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.977, 2.949 για τον Μάρτιο, 2.017 για τον Απρίλιο, 8 για τον Μάιο και 3 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.125,5) κινήθηκε μεταξύ 2.118,5 και 2.140,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 ΑΔΜΗΕ, 6.000 ΟΠΑΠ, 23.000 Alpha Bank, 40.000 Eurobank, 5.500 Τρ. Αττικής, 5.000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (22.291), Εθνική (26.804), MIG (30.726), Alpha Bank (6.132), Πειραιώς (4.220), ΔΕΗ (3.719), ΟΤΕ (1.168), ΟΠΑΠ (862), Ελλάκτωρα (2.693), Τέρνα Ενεργειακή (1.046), Intralot (7.798), ΑΔΜΗΕ (1.560), Μυτιληναίο (3.978), Viohalco (3.930), Cenergy (1.542), Lamda Development (469), Ιντρακόμ (1.373), ΕΧΑΕ (457), Ελ. Πετρέλαια (820), Jumbo (298), ΕΥΔΑΠ (539), ΓΕΚ (504), Folli Follie Group (158), Τρ. Αττικής (5.904), ΟΛΠ (457), Motor Oil (590).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 44.980, Eurobank 20.675, Εθνική 87.166, Alpha Bank 12.791.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,64% | 2018-02-28 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,68% | 2018-01-11 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2017-09-25 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,80% | 2018-01-12 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 0,80% | 2018-01-03 |
| | | |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,71% | 2018-03-05 |
AXIA VENTURES GROUP LTD | TERNA ENERGY S.A. | 4,35% | 2018-01-19 |
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ | TERNA ENERGY S.A. | 4,35% | 2018-01-19 |
Oceanwood Capital Management LLP | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,50% | 2018-02-28 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.231.673 τεμ., (από 10.968.406 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 90.742.105 τεμ. (90.742.105), Πειραιώς 13.160.738 τεμ. (13.051.738), ΔΕΗ 3.124.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 21.655.704 τεμ. (19.755.704), ΟΠΑΠ 1.099.689 τεμ. (1.324.689) Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.