Με Eurogroup, ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2017 και... ξένες αγορές ξεκινά η εβδομάδα.
Με μικρό πλεονέκτημα των long, καθώς για τον Γενικό Δείκτη το εβδομαδιαίο «κλείσιμο» ήταν έστω και οριακά πάνω από τις 821 μονάδες, και για κύριους δείκτες, μετοχές-σηματωρούς διαμορφώθηκε τάση long την Παρασκευή.
Συνεπώς σήμερα ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση (ή όχι) της βραχυπρόθεσμης τάσης με συνέχιση της κίνησης και επιβεβαίωση της δυναμικής συντήρησης υψηλότερα των 821 μονάδων.
Με έγκριση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ αλλά χωρίς αναφορά στο χρέος αναμένεται η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, με την αγορά να έχει αποτιμήσει την εξέλιξη αυτή.
Στο 2,38% η απόδοση του ΓΔ από την αρχή του έτους, στο 1,46% του FTSE25, στο 0,38% του ΔΤΡ και στο 6,25% του FTSE25, με το ΧΑ να έχει συγχρονισθεί σε σημαντικό βαθμό με το κλίμα στις ξένες αγορές, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις αρχές Φεβρουαρίου και μετά. Πρακτικά στο ΧΑ, μετά τα sell-offs στη Wall Street, παρατηρήθηκε μία σε ικανοποιητικό βαθμό προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, πιθανότατα λόγω της μεγάλης έκθεσης που έχουν τα ισχυρά ξένα χέρια. Υπολογίζεται πως σε όρους αποτίμησης, πάνω από 35 δισ. βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ξένων (και... ξένων) funds, off shore, συνδεδεμένων εταιρειών κ.λπ.
Κλάδος-κλειδί ήταν και παραμένει ο τραπεζικός, καθώς είναι αυτός που διαμορφώνει κλίμα και τάση. Με τον ΔΤΡ στις 879,49 μονάδες, οι long αρχίζουν και έχουν όλο και περισσότερες ελπίδες για κάτι καλύτερο, με το θετικό/ανοδικό σενάριο να ενισχύεται περαιτέρω, από τη στιγμή που ο κλαδικός δείκτης ξεπεράσει το όριο των 900 μονάδων. Κατά την εκτίμησή μας, αυτό αποτελεί και το στοίχημα της εβδομάδας, με ζητούμενο ένα «κλείσιμο» πάνω από τις 900-910 την Παρασκευή, ημέρα του πρώτου triple witching για το 2018. Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η αποδοχή της εκκίνησης της σχετικής διαδικασίας από τους δανειστές, είναι ένα πρώτο -σημαντικό- βήμα σε μία σειρά πολλών βημάτων... χιλιομέτρων που πρέπει να διανύσει το σύστημα μέχρι την επαναφορά του.
Είναι ωστόσο ένα σημαντικό βήμα, που θα επιταχυνθεί ή επιβραδυνθεί και με τη βοήθεια των αποτελεσμάτων 2017. Γι' αυτό και έχει σημασία η σημερινή συνεδρίαση, καθώς η Eurobank ανοίγει την αυλαία (ακολουθεί την προσεχή Τρίτη η Alpha Bank), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στις συνεδριάσεις που ακολουθούν.
Βελτιωμένη η εικόνα αρκετών blue chips, έγινε καλύτερη την Παρασκευή, με αγορές ισχυρών χεριών σε ορισμένα από αυτά.
Στο επίκεντρο ο ΟΤΕ, λόγω της λήξης -την Πέμπτη- της προθεσμίας για το 5% του μ.κ., στο επίκεντρο και μετοχές που ανακοινώνουν αποτελέσματα ή συμμετέχουν σε διαδικασίες όπως λ.χ. η αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών FTSE.
Για την καλύτερη εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης παραθέτουμε το διάγραμμα του FTSE25 σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη), με εμφανή όλα τα κρίσιμα/χρήσιμα τεχνικά στοιχεία.
Από τις μετοχές που παρακολουθούμε, σήμα long δίνεται για ΓΕΚ/Τέρνα, Αεροπορία Αιγαίου, Sarantis, Jumbo, Grivalia, Lamda Development και από τη μεσαία κατηγορία, για ΚΡΙ ΚΡΙ, Quest, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αttica Συμμετοχών. Σε σημείο αλλαγής τάσης, που θα μπορούσε να δώσει σήμα long, οι μετοχές των ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ και Cenergy, Πλαίσιο, Ιντρακάτ.
Ενισχυτική του θετικού σεναρίου ενδεχόμενη σταδιακή ενίσχυση του τζίρου, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει «κολλήσει» στα 50-55 εκατ. ευρώ. Ενας τζίρος 65-70 εκατ. ευρώ θα επιβεβαίωνε την ενεργότερη συμμετοχή των ισχυρών χεριών, με προοπτική την επαναφορά του ΓΔ προς τις 860 μονάδες, όπου και θα δοθεί η «μάχη» για τον φιλόδοξο στόχο των 900 μονάδων.
Συνεπώς αυτή η εβδομάδα θεωρείται εκ προοιμίου σημαντική, καθώς θα φανεί εάν όντως οι long δικαιούνται να έχουν βλέψεις για κάτι καλύτερο στη συνέχεια ή όχι.
Ζητούμενη η επιβεβαίωση της σημασίας των 821 μονάδων -ως στήριξης πλέον- της κίνησης του ΔΤΡ προς την περιοχή των 900 και τη σταδιακή ενίσχυση του τζίρου πέραν των 55 εκατ. ευρώ.