Βαρίδι μεν η τεχνολογία στη Wall Street, αλλά όχι χαμηλότερα των 2.760 μονάδων ο S&P 500 σε «κλείσιμο». Νωρίτερα, σημαντικότερες οι απώλειες, με 1,59%, για τον DAX στη Φρανκφούρτη και αισθητά μικρότερες, με 0,64%, για τον CAC στο Παρίσι.
Ενδιαφέρον το ότι σταδιακά αρχίζει να γίνεται εμφανής η διαφοροποίηση/απόκλιση μεταξύ των δύο δεικτών/χρηματιστηρίων, αποτυπώνοντας προεξόφληση ευρύτερων ανακατατάξεων και αλλαγής συσχετισμών/ισορροπιών μεταξύ Βερολίνου - Παρισιού, κατ' επέκταση δε στον λεγόμενο «άξονα Γερμανίας - Γαλλίας». Θα τα δούμε όλα αυτά, εν καιρώ, καθώς τα όσα αποκαλυπτικά μάς ανέφερε χθες η Αγγελική Παπαμιλτιάδου τα θεωρώ ενδεικτικά των όσων θα παιχτούν μεταξύ των δύο ισχυρότερων ευρωπαϊκών κέντρων στο επόμενο διάστημα, και δεν αναφέρομαι βέβαια μόνο στα αυστηρά οικονομικά/χρηματιστηριακά. Το «πείραμα Ελλάδα» είναι ένα πεδίο όπου θα φανούν οι διαθέσεις Μέρκελ - Μακρόν και αν το Παρίσι μπορεί να διεκδικήσει λίγο παραπάνω ζωτικό χώρο από το Βερολίνο.
Στα καθ' ημάς και στα βραχυπρόθεσμα, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση που κράτησε σε επιφυλακή και τους πωλητές και τους αγοραστές. Ο ΓΔ όχι υψηλότερα των 835 αλλά ούτε και χαμηλότερα των 826 μονάδων, με μεγαλύτερες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, μικρότερες για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και σε ανοδική φορά για τη μεσαία. Σε αποκλίνουσα ανοδική κατεύθυνση ο FT Mid Cap, που εξακολουθεί να υπεραποδίδει έναντι των άλλων.
Σημαντική η σημερινή συνεδρίαση, καθώς στη διάρκειά της θα «βγει» το έντοκο 12μηνης διάρκειας, με στόχο να αντλήσει 1 δισ. με ζητούμενο επιτόκιο όχι πάνω από το 1,40%. Δεδομένου ότι είναι η πρώτη έκδοση ΕΤΑΔ μετά από σχεδόν 8 χρόνια, αναμένεται υπερκάλυψη, με ενδιαφέρουσες παραμέτρους το ύψος της συμμετοχής των ξένων, των συστημικών τραπεζών αλλά και ισχυρών ιδιωτικών χαρτοφυλακίων.
Στο χθεσινό σχόλιό μας είχε γίνει αναφορά στη συγκριτικά αυξημένη συναλλακτικότητα στην αγορά τίτλων/ομολόγων, σε μία αγορά όπου το ελληνικό δημόσιο «ανακυκλώνει» (σε έντοκα) περί τα 15 δισ. Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, αρκετά θα εξαρτηθούν και από το ύψος του επιτοκίου, παραβάλλοντάς το με το 1,55% που δανείζονται οι συστημικές τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας/ELA.
Συνεπώς η προσοχή και στην έκδοση του εντόκου και βεβαίως στις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, καθώς όλο και περισσότεροι ξένοι διαχειριστές, traders ρωτούν να μάθουν προς τα πού θα μπορούσε να οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση (από εθνικά θέματα, ελληνο-τουρκικά, σκάνδαλα, ποδοσφαιρικά κ.λπ.).
Προφανώς η προσοχή και στον... μαραθώνιο ταχύτητας που έχει να διανύσει η κυβέρνηση και στο μέτωπο της τέταρτης αξιολόγησης, και με ενδεικτικό το δημοσίευμα της Handelsblatt για τον «...Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να κάνει θαύματα για να κλείσει τα 88 προαπαιτούμενα...».
Σε αυτό το περιβάλλον (διεθνές/εσωτερικό), η χθεσινή συνεδρίαση δεν μας έκανε σοφότερους, τουλάχιστον όσο κρατούν οι 821 (κατ' άλλους οι 826 μονάδες) για τον ΓΔ, με τους long να διατηρούν τις προσδοκίες τους για κάτι καλύτερο.
Συναλλαγές στα 36 εκατ. μετοχές αλλά με αύξηση του τζίρου στα 66 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το όριο που είχαμε θέσει τελευταία ως ζητούμενο. Βέβαια αφαιρούμενου του μεγάλου πακέτου -των 16,1 εκατ.- στην Grivalia, ο καθαρός τζίρος είναι χαμηλότερος και των 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο ας θεωρήσουμε τον... μεικτό ως δείγμα γραφής των ισχυρών χεριών.
Αλλωστε αυξημένος ήταν ο τζίρος σε μετοχές με θετικό πρόσημο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Viohalco, Coca Cola, FF Group, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ κ.α., με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα το triple witching της Παρασκευής.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, χωρίς τη συνδρομή του οποίου δύσκολα θα μπορούσαν να προσβλέπουν οι long σε κίνηση προς τις 860 μονάδες. Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα ο κλάδος, συνακόλουθα η αγορά, έβγαλε διολίσθηση με το που αντέδρασε ο ΔΤΡ προς τη διακεκαυμένη περιοχή, όπως αυτή ορίζεται μεταξύ των 905 και 915 μονάδων. Θυμίζω την έγκαιρη «μέτρηση» έμπειρου αναλυτή, σύμφωνα με την οποία «...οι long θα μπορούσαν να χαμογελάσουν μόνο με την υπέρβαση των 939 μονάδων, αντίσταση που δύσκολα θα ξεπερασθεί για όσο διάστημα επικρέμαται η... δαμόκλειος σπάθη των stress tests». Ενθαρρυντικά τα όσα αναφέρει από νωρίς ο Χρήστος Κίτσιος για το... άνοιγμα της αγοράς δανείων από τις συστημικές τράπεζες. «Κλειδί» σήμερα κατ' αρχάς η Αlpha Βank, μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση (στο 1,915 ευρώ) και δευτερευόντως η Εθνική, που δεν θα πρέπει να χάσει σε «κλείσιμο» το 0,28 ευρώ.
Αυτή η προσέγγιση δικαιολογεί και τις κινήσεις stock picking που γίνονται σε ένα εύρος μεταξύ 820 και 840 μονάδων, με υπεραπόδοση μετοχών ακόμη και σε συνεδριάσεις με μικρή κλίση, όπως η χθεσινή.
Ικανοποιητικός ο χθεσινός λογαριασμός, με 15 από τις 25 του δείκτη με θετικό πρόσημο (ενθαρρυντικό το συν με τζίρο των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola, Viohalco, FF Group), με 10 από τις 20 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και με 59 ανοδικές έναντι 48 με απώλειες. Και μάλιστα με ισχυρή κίνηση για μετοχές των Ικτίνου, Πλαστικών Κρήτης, Πλα.Θρα, Intralot κ.α.