Μικρή άνοδος στη Wall Street, με το βλέμμα στη Β. Κορέα. «Επεισοδιακή» η χθεσινή συνεδρίαση στην «αγορά των αγορών» με αυξημένη μεταβλητότητα και επικράτηση-θρίλερ των long προς το κλείσιμο. Διακύμανση του S&P 500 στις 2.711,29-2.732,05, με τελική τιμή στις 2.728,12 μονάδες. Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη επίσης «επεισοδιακή» συνεδρίαση με αυξημένη μεταβλητότητα και μεγάλους χαμένους όσους είχαν τοποθετηθεί στο πρώτο ήμισυ της ημέρας. Διακύμανση του DAX στις 12.259,58-12.110,34, με τελική τιμή στις 12.113,87 μονάδες, με σταθερή κλίση χαμηλότερα του δείκτη στο δεύτερο ήμισυ.
Αλλη μία συνεδρίαση από Νέα Υόρκη σε Τόκιο μέχρι Φρανκφούρτη που ενισχύει τη βεβαιότητα των traders πως οι αγορές έχουν εισέλθει ήδη σε «νέα εποχή» αυξημένης μεταβλητότητας, αυξημένου επενδυτικού ρίσκου και πολύ πιο δύσκολων αποδόσεων απ' ό,τι μέχρι και το τέλος του 2017.
Σε αυτό το περιβάλλον υψηλού volatility, το ΧΑ άγεται μεν από τις διεθνείς αλλά φέρεται από τις εξελίξεις που αφορούν σε καθαρά εγγενή ζητήματα: αξιολόγηση, τράπεζες, εθνικά θέματα και εύλογα, τελευταία κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.
Συνεδρίαση-ορόσημο η χθεσινή, τουλάχιστον έτσι την είχαμε χαρακτηρίσει στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, θεωρώντας πως Τρίτη-Τετάρτη ή γυρίζει ή βυθίζεται. Θέταμε και 2-3 προϋποθέσεις, που θα μας επέτρεπαν να έχουμε καθαρότερη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι, κατ' αρχάς σε αυτή τη φάση και μέχρι το πρώτο triple witching του 2018, την προσεχή Παρασκευή.
Αντίδραση όντως -και ευτυχώς- υπήρξε, δείχνοντας πως ακόμη υπάρχουν αντανακλαστικά και ενεργοποιούνται έστω και στο... παρά ένα. Ωστόσο το «κλείσιμο» του ΓΔ έστω και οριακά χαμηλότερα του ορίου των 800 μονάδων αφήνει μία... πικρή γεύση σε όσους long προσέβλεπαν σε κάτι καλύτερο, προς τις 805-808 μονάδες. Ο ΓΔ έφθασε έως τις 807,32 αλλά διολίσθησε προς το κλείσιμο, χάνοντας μια ευκαιρία για κάτι καλύτερο. Συνεπώς μένουμε με την εκκρεμότητα αυτή για σήμερα, περιμένοντας όπως οι ευρωπαϊκές αγορές αύριο Πέμπτη την απάντηση της ΕΚΤ και τις κινήσεις Ντράγκι στις τελευταίες εξελίξεις από την Ουάσιγκτον.
Από τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής ημέρας, οι αυξημένες συναλλαγές -43,8 εκατ. μετοχές-, ο υψηλός τζίρος -70,1 εκατ. ευρώ-, η κατανομή του σε τράπεζες 30%, τηλεπικοινωνίες 20% και ταξίδια-αναψυχή 14%, δηλαδή σε τράπεζες, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ένα σημαντικό ποσοστό σε διύλιση/πετρέλαιο-αέριο 7% ΜΟΗ και ΕΛΠΕ.
Ο τραπεζικός κλάδος είχε καλή συμπεριφορά μέχρι τις 15:50, οπότε «γύρισε» και σταδιακά διολίσθησε για να κλείσει λίγο πάνω από το χαμηλό ημέρας στις 851,25 μονάδες. Ισχυρότερες συγκριτικά οι Alpha Bank - Πειραιώς, ασθενέστερες οι ΕΤΕ - Eurobank, καθώς φαίνεται πως έχουν αλλάξει τα... ζεύγη των συστημικών, με την Εθνική να έχει τα λίγο ως πολύ γνωστά θεματάκια λόγω ΕΕΓΑ.
Μάλιστα η Αlpha Βank έδωσε τιμές και έως το 1,939 ευρώ, δείχνοντας διάθεση να «φλερτάρει», εάν δοθεί κατάλληλη αφορμή, με τα 2 ευρώ.
Ωστόσο για ακόμη μία ημέρα η προσοχή εστιάσθηκε στο ζεύγος των ΟΤΕ-ΟΠΑΠ, που όπως επανειλημμένα σημειώνουμε από τις αρχές Φεβρουαρίου υφίσταται πιέσεις λόγω ρευστοποιήσεων από ισχυρά ξένα χέρια, που για τον έναν ή τον άλλο λόγο μειώνουν θέσεις. Σε σύνολο τζίρου 70,1 εκατ., τα 15,1 πραγματοποιήθηκαν στον ΟΤΕ και τα 10,8 στον ΟΠΑΠ. Διαγραμματικά κάπως βελτιώθηκε η εικόνα για τη μετοχή του ΟΤΕ αλλά δεν αρκεί όσο παραμένει κάτω από τα 11,20 ευρώ, ενώ για τον ΟΠΑΠ αίσθηση έκανε το «τράβηγμα» που έγινε στο τελευταίο 5λεπτο της συνεδρίασης. «Τράβηγμα» με αυξημένες συναλλαγές, που μας καθιστά προσεκτικούς και σήμερα.
Ικανοποιητικότερη εικόνα για ΕΛΠΕ (αντιθέτως προβλημάτισε η ΜΟΗ), ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Viohalco, Sarantis, ΔΕΗ και βεβαίως Jumbo, Μυτιληναίος, που είχε και το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής με 3,09% στα 9,67 ευρώ.
Από τα mid caps, ικανοποιητική εικόνα για ΕΛΛΑΚΤΩΡα, Cenergy, MLS, Πλαστικά Θράκης, ΚΛΜ, Ικτίνο. Αυξημένη συναλλακτικότητα στη μετοχή της MIG, με απώλειες στο 0,134 αλλά με ισχυρά χέρια αγοραστές από τα χαμηλά.
Στις 56/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών (κάτι ήταν και αυτό...), με υψηλότερη απόδοση για Σελόντα, Αττικα Συμμετοχών (με συναλλαγές αξίας 50.408 ευρώ και με 5,07% στο 1,45 ευρώ), Νηρέα κ.λπ.
Τεχνικά και για σήμερα το ΧΑ χρειάζεται την (υπο)στήριξη των ευρωπαϊκών αγορών, κυρίως της Φρανκφούρτης και για να έχουν πιθανότητες οι long για τη συνέχεια, ένα «κλείσιμο» του ΓΔ στις 805-808 μονάδες. Και βλέπουμε, με ενθαρρυντική ένδειξη την εικόνα της αγοράς ομολόγων, καθώς δεν αποτυπώνονταν (μέχρι και χθες) οι αρνητικές εξελίξεις.
Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση που νωρίτερα επιχείρησε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας στον πολλαπλασιασμό που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις συναλλαγές στους κρατικούς τίτλους.