Καλή εβδομάδα, δύσκολη εβδομάδα. Σε Αδριανούπολη στραμμένη η προσοχή του ΧΑ, σε Μιλάνο και Φρανκφούρτη των ευρωπαϊκών αγορών. Και από το απόγευμα και μετά, προφανώς, στη Wall Street.
Κρας τεστ για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις η σημερινή απόφαση για τους δύο στρατιωτικούς, που εύλογα θα επηρεάσει (και) το χρηματιστήριο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την αγορά, ευρύτερα και ειδικότερα.
Ηδη στο ΧΑ και χωρίς αυτό οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι από την προηγούμενη εβδομάδα, με το μείον 2,16% του ΓΔ να τον οδηγεί όλο και πιο κοντά προς το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Για επικίνδυνο φλερτ με τις 800 μονάδες γράφαμε στο χθεσινό σχόλιό μας, εστιάζοντας διαγραμματικά στην τεχνικότητα των τριών βασικών δεικτών, με ακριβή σημεία στηρίξεων και περιθώρια κινήσεων για τον ΓΔ, τον ΔΤΡ και τον FTSE25.
Αυτά στα καθ' ημάς, καθώς στην Ευρώπη η προσοχή είναι στραμμένη κυρίως στη Ρώμη, μετά την πύρρειο νίκη της κεντροδεξιάς στις ιταλικές εκλογές και δευτερευόντως στο Βερολίνο, μετά το «ναι» του SPD, που ανακουφίζει τις Βρυξέλλες και κινητοποιεί τη Μέρκελ. Να δούμε πώς θα αποτυπωθούν σε Μιλάνο και Φρανκφούρτη, με την Pimco να εξετάζει ήδη τρία σενάρια και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Και για να μην ξεχνιόμαστε, αυτά υπό την πίεση των ενεργειών Τραμπ και με ορίζοντα την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Τούτων δοθέντων, η εβδομάδα προοιωνίζεται «θερμή», ενδεχομένως με μεγαλύτερη μεταβλητότητα απ' ό,τι την προηγούμενη και με τους traders να έχουν τον πρώτο λόγο των κινήσεων.
Στο ΧΑ, βαρύ το κλίμα, με σταθερές πωλήσεις ορισμένων ισχυρών ξένων χεριών σε συγκεκριμένα blue chips, θεωρώντας ενδεικτική την περίπτωση κυρίως του ΟΠΑΠ και δευτερευόντως του ΟΤΕ, με τις αναφορές/προειδοποιήσεις της στήλης συχνές εδώ και πολλές προηγούμενες ημέρες. Ηδη η τεχνική εικόνα προβληματίζει ακόμη και συγκρατημένα αισιόδοξους παίκτες της αγοράς.
Ισως από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά, για το ΧΑ, αυτής της συγκυρίας, το ότι για τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη προτεραιότητα δίνεται -εύλογα-στις ενέργειες Τραμπ και βεβαίως στη ρευστότητα που πυροδοτεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία. Σε σημείο, που παράγοντες όπως ο πρώην επικεφαλής του EwG να βλέπουν... θαύματα στο «γύρισμα» της ελληνικής οικονομίας και την ώρα που, για να μην ξεχνιόμαστε, σοβεί κλιμακούμενη αντιπαράθεση για την προοπτική λήψης ή όχι μίας προληπτικής γραμμής στήριξης/χρηματοδότησης. Στους γρίφους των Δελφών για χρέος-επιτήρηση αναφέρεται από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, προϊδεάζοντας για δύσκολες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου. Με το πρώτο μεγάλο ζητούμενο την επιτυχή και πλήρη υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.
Δεδομένου ότι η απόφαση των Τούρκων αναμένεται από ώρα σε ώρα, η δίκη θα ξεκινούσε πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, εύλογα θα πρέπει να δούμε δείγματα γραφής, αν και ο όρος «ανατολίτικο παζάρι» ήταν από τα κύρια γνωρίσματα της οθωμανικής πολιτικής.
Κλάδος αιχμής, λόγω εξελίξεων, ο ευρύτερος της ενέργειας, με υψηλές προσδοκίες για τους διαγωνισμούς σε Κρήτη-Ιόνιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα, αλλά και στις ανατροπές στο ενεργειακό τοπίο από τη νέα επένδυση Μυτιληναίου.
Σε ποιο βαθμό αυτά τα άκρως ενδιαφέροντα/νεότερα θα επηρεάσουν την αγορά και σε ποια έκταση θα το δούμε στη διάρκεια της συνεδρίασης, αν και η σοβαρότητα αυτών των εγχειρημάτων προϋποθέτει ορίζοντα χρόνου και όχι trading λογική.
Σε αυτή τη ρευστή συνάμα «θερμή» συγκυρία, ο Στέφανος Κοτζαμάνης μάς θυμίζει πως ενίοτε οι μετοχές του ΓΔ με χαμηλότερη στάθμιση κερδίζουν τις μεγαλύτερες (κατά την τελευταία 4ετία). Πράγματι και σε βραχυπρόθεσμα διαστήματα, για παράδειγμα εβδομαδιαία, ορισμένες μετοχές/εισηγμένες με ελάχιστη ή και μηδενική συμμετοχή ξένων χεριών αποδεικνύονται ανθεκτικότερες στις πιέσεις των πωλητών. Ο λόγος, βέβαια, για ένα μικρό-περιορισμένο μέρος της αγοράς, που και αυτό επηρεάζεται από τη γενικότερη τάση -προφανώς δεν μιλάμε για αυτονόμηση- και συγκριτικά με τα blue chips μπορεί όντως να εμφανίζει καλύτερη συμπεριφορά.